×
اقتصادی
شناسه خبر : 160458
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1402/10/14 ساعت 10:41
کودکان، فقر شدید و لایحه بودجه سال 1403

سیدهادی موسوی‌نیک*

کودکان، فقر شدید و لایحه بودجه سال 1403

پیشنهاد می‌شود اعتبار یارانه اضافه به جای خانوارهای عضو دهک‌های گفته‌شده به کودکان پرداخت شود. با توجه به جمعیت حدود 20میلیونی کودکان کشور اگر به هر کودک 300‌هزار تومان در ماه اختصاص یابد،


نورنیوز - گروه اقتصاد: براساس آخرین برآوردها نرخ فقر در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰‌درصد بوده است. این گزاره به این معنی است که بیش از ۲۵میلیون نفر از جمعیت کشور درآمد کافی برای تامین حداقل غذا و سایر هزینه‌های زندگی خود نداشته‌اند. در بعد تغذیه وضعیت وخیم‌تر است و حدود ۶۰‌درصد از خانوارهای کشور حداقل سبد خوراکی ۲۱۰۰کیلوکالری را که مبنای فقر غذایی مورد تایید بانک جهانی است تامین نمی‌کنند. در این خانوارها بیش از ۱۴میلیون کودک زیر ۱۸سال، ۹میلیون کودک زیر ۱۲سال و ۳.۵میلیون کودک زیر ۶سال حضور دارند. درآمد سرانه کشور طی دهه اخیر بیش از ۳۴‌درصد کاهش یافته و مصرف اقلام مختلف کالاهای اساسی حتی بیش از آن کاهش نشان می‌دهد. کاهش نسبت مصرف کالاهای اساسی خوراکی به درآمد خانوار در حالی که به‌طور پیش‌فرض جزو کالاهای ضروری و کم‌کشش طبقه‌بندی می‌شوند، در اقتصاد ایران پدیده‌ای است که کمتر به آن پرداخته شده است.

بخشی از این موضوع به‌خاطر افزایش هزینه‌های مسکن است که از نظر خانوارها ضروری‌تر از کالاهای اساسی خوراکی تلقی می‌شود و سهم آن از سبد هزینه خانوارهای مستاجر از ۲۷‌درصد در سال ۱۳۸۱ به ۳۳‌درصد در سال ۱۳۹۱ و سپس به ۳۷‌درصد در سال ۱۴۰۱ افزایش یافته است. به نظر می‌رسد طی سال‌های اخیر خانوارها با کاهش درآمد حقیقی خود مجبور شده‌اند به‌منظور حفظ سرپناه از هزینه‌های ضروری خوراکی خود بکاهند. طبعا در چنین شرایطی کودکان بیشترین آسیب‌پذیری را دارند و خطر سوءتغذیه، این گروه جمعیتی را در معرض آسیب‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت قرار می‌دهد.

افت تحصیلی دانش‌آموزان، کاهش سهم قبولی دانش‌آموزان عضو خانوارهای کم‌درآمد، افزایش آمار بازماندگی از تحصیل و افزایش ملموس تعداد کودکان کار، در حال حاضر هم به معضلی واقعی در کشور تبدیل شده‌اند. آمار دقیقی در خصوص میزان تعداد کودکان کار دسترس نیست، اما آمارها نشان می‌دهد که دست‌کم ۴۵۰‌هزار کودک بازمانده از تحصیل وجود دارد. به‌استثنای کودکانی که از مشکلات جسمی و روانی رنج می‌برند، ۵۰‌درصد سایر کودکان بازمانده به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به دلایل اقتصادی از تحصیل بازمانده‌اند. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که حدود ۱.۵میلیون نفر از کودکان کشور در معرض بازماندگی از تحصیل هستند و از میان قبول‌شدگان دانشگاه زیر رتبه ۳هزار کنکور سراسری دانشگاه، فقط ۱۲‌درصد در مدارس دولتی تحصیل کرده‌اند.

 

با این شواهد نگران‌کننده از وضعیت کودکان و گستردگی فقر و وضعیت تغذیه کودکان که به آن اشاره شد، می‌توان تصور کرد که چه وضعیتی در میان‌مدت و بلندمدت در انتظار بازار کار، نظام بهداشت و درمان و امنیت اجتماعی کشور است. در این شرایط سوال مهم آن است که تکلیف نظام حکمرانی کشور چیست؟ مشخصا برون‌رفت از این وضعیت جز با تحقق رشدهای پایدار و فراگیر ممکن نیست و لازم است در خصوص موانع آن تامل و در سیاست‌ها بازنگری کرد. با این حال، این سوال اخلاقی و عقلانی قابل طرح است که آیا باید تا پیش از تحقق رشدهای پایدار و فراگیر دست روی دست گذاشت؟ آیا با همین شرایط موجود می‌توان بخشی از بحران‌های پیش‌رو را تخفیف داد؟

پاسخ نگارنده این سطور به سوالات مذکور آن است که در شرایط موجود هم می‌توان اقداماتی را برای تخفیف فقر در ابعاد مختلف آن صورت داد. نکته اول آن است که با توجه به گستردگی فقر از یک‌طرف و مشکل کسری بودجه از طرف دیگر، بازنگری در سیاست‌های حوزه حمایت اجتماعی ضروری است و به‌طور خاص نظام اولویت‌بندی حمایت اجتماعی باید متحول شود. در شرایط موجود، همه شواهد هزینه و درآمد خانوار حاکی از آن است که تا دهک نهم با مشکلات اقتصادی و کسری دخل و خرج روزانه مواجه هستند و ۳۰‌درصد جمعیت در فقر مطلق به سر می‌برند، عملا جز با پشتوانه افزایش درآمد ملی تغییر وضعیت و رفاه همه این دهک‌ها مقدور نیست. با این حال، تا زمان دستیابی به رشدهای پایدار و فراگیر، بهتر است منابع موجود روی دو گروه خاص متمرکز شود.

گروه اول فقرای شدید هستند که تمام درآمد آنها حتی کفاف حداقل خوراک ۲۱۰۰کیلوکالری را نمی‌دهد. برآورد می‌شود این گروه حدود ۵‌درصد جمعیت کشور باشند. مشکل اول در خصوص این گروه آن است که عموما تحت رصد نظام حمایتی نیستند و به دلیل عدم‌دسترسی و ناآگاهی برای دریافت حمایت‌ها پیش‌قدم نمی‌شوند. در این شرایط باید از طریق نهادهای مردمی از جمله خیریه‌ها و گروه‌های مردمی آنها را شناسایی و حمایت کرد. در همین راستا با هدف کاهش فقر شدید در سال اول دولت سیزدهم سازوکاری برای شناسایی و حمایت از این گروه در نظر گرفته شد و سامانه‌ای تحت عنوان سامانه حامی (حمایت اجتماعی مردمی) ایجاد شد. در این سازوکار، بیش از ۴هزار خیریه نسبت به شناسایی فقرای شدید اقدام و بیش از ۱.۷میلیون نفر را به وزارت رفاه معرفی کردند. این طرح به لحاظ سازوکار با هدف مورد نظر در پیشنهاد حاضر کاملا هماهنگ است و دلیل توقف طرح مذکور مشخص نیست. می‌توان با احیا و تقویت طرح مذکور بخش قابل‌توجهی از این جمعیت را شناسایی و حمایت کرد. در هر حال بدون مشارکت گروه‌های مردمی و جامعه مدنی تحقق هدف موردنیاز در این طرح عملا امکان‌پذیر نیست.

اما مهم‌تر از گروه اول، گروه دوم یعنی کودکان هستند که سرنوشت و توسعه آینده کشور را رقم می‌زنند. می‌توان یارانه‌های موجود یا دست‌کم افزایش یارانه‌ها را به این گروه حساس اختصاص داد. این موضوع از جنبه‌های مختلف اخلاقی و انسانی قابل دفاع است و از نظر فنی و حکمرانی نیز موجب افزایش بهره‌وری حمایت‌های اجتماعی می‌شود. معناداری اعطای یارانه و حمایت اجتماعی از کودکان بیشتر از سایر گروه‌های اجتماعی است، با کرامت انسانی سازگارتر است و با سیاست‌های جمعیتی نیز هماهنگی کامل دارد. علاوه بر این می‌توان حمایت‌های مذکور را مشروط به برخی شرایط از جمله انجام معاینات دوره‌ای کودکان در مراکز بهداشتی یا تحصیل کودکان کرد و جایگاه کودک در خانواده را تقویت کرد. همچنین حرکت به سمت نظام حمایت اجتماعی کودک‌محور، تاکید بیش از اندازه بر دهک‌بندی خانوارها را که در سال‌های اخیر محل چالش و تفسیر بوده است کاهش داده و اعتراضات احتمالی را به حداقل می‌رساند.

در پایان باید بر این نکته تاکید کرد که سطح و عمق فقر در ابعاد مختلف آن به حدی است که رفع آن صرفا با رفع موانع رشد پایدار و فراگیر اقتصادی امکان‌پذیر است. با این حال، تا زمان تحقق این هدف، نمی‌توان نسبت به وضعیت گروه‌های آسیب‌پذیر فعلی به‌خصوص کودکان بی‌تفاوت بود. در حال حاضر دولت سیاست اعطای کالابرگ الکترونیکی به ۷دهک جمعیتی یارانه‌بگیر را در دست دارد. در این طرح به هر نفر در ۳دهک اول علاوه بر ۴۰۰‌هزار تومان یارانه فعلی ماهانه ۲۴۰‌هزار تومان اعتبار یارانه و به هر نفر عضو خانوارهای دهک‌های ۴ تا ۷ علاوه بر ۳۰۰‌هزار تومان یارانه نقدی، ۱۲۰هزار تومان اعتبار یارانه در ماه تخصیص می‌یابد. این به معنای بارمالی اضافی حدود ۸۶‌هزار میلیارد تومانی (علاوه بر ۳۱۵همت یارانه نقدی فعلی) برای دولت است.

بنا به دلایلی که اشاره شد، پیشنهاد می‌شود اعتبار یارانه اضافه به جای خانوارهای عضو دهک‌های گفته‌شده به کودکان پرداخت شود. با توجه به جمعیت حدود ۲۰میلیونی کودکان کشور اگر به هر کودک ۳۰۰‌هزار تومان در ماه اختصاص یابد، جمع هزینه‌های طرح ۷۲‌هزار میلیارد تومان در سال خواهد بود و می‌توان مبلغ ۱۴‌هزار میلیارد تومان باقی‌مانده را اهرم کرد که در کنار کمک‌های مردمی، طرح رفع فقر شدید حامی را با کمک جامعه مدنی احیا کرد. بستر مقرراتی پیشنهادهای مذکور می‌تواند لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ باشد که در فرمت و سازوکار متفاوتی نسبت به لوایح بودجه سال‌های پیش ارائه شده و به طور خاص در خصوص برنامه‌های فقرزدایی و یارانه‌ها تقریبا ساکت است.

* اقتصاددان

 


روزنامه دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
بیانیه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران در محکومیت تجاوز آمریکا و رژیم صهیونی به ایران
واکنش مقام پیشین وزارت اطلاعات به تهدید ترامپ
موج 99 عملیات وعده صادق 4/مجتمع‌های پتروشیمی آمریکا در منطقه زیر ضربه رفت
پاپ: تهدیدها علیه مردم ایران کاملا غیرقابل قبول است
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله مجدد به هاب پتروشیمی ماهشهر
بقائی: حمله به کنیسه یهودیان ایران،جنایتی شنیع است
انهدام دو فروند پهپاد در آسمان هرمزگان
قالیباف: صهیونیسم یک ایدئولوژی نژادپرستانه برای محو کردن هر شکلی از دینداری است
فرانسه با حمله آمریکا به زیرساخت‌های غیرنظامی ایران مجدد مخالفت کرد
ملت حماسه ساز
درخواست شهباز شریف از ترامپ: مهلت را به مدت دو هفته تمدید کن!
وزیر بهداشت اطمینان خاطر داد؛ کشور کمبود دارو و فضای درمانی ندارد
ریزش سنگین بورس آمریکا فقط در 10 دقیقه
کپلر: 15 کشتی حامل ال‌ان‌جی در خلیج فارس گیر افتاده‌اند
عبدالکریم سروش: دعا کنیم که دشمن به خاک بنشیند؛ وطن فروش به خاک هلاک بنشیند
اگر ترامپ خطا کند، آرامکو، ینبع و خط لوله فجیره به اهداف ایران اضافه می‌شود
اعلام مبلغ تسهیلات ودیعه مسکن و نوسازی تاکسی‌های آسیب‌دیده از جنگ
ام اس ناو: نظامیان آمریکا موظف‌اند از دستورات غیرقانونی اطاعت نکنند
چین: علت اختلال در تنگه هرمز اقدامات غیرقانونی آمریکا علیه ایران است
حسن روحانی: ما ایستاده‌ایم، از خزر تا خلیج فارس
شهرک صنعتی «بئرالسبع» در فلسطین اشغالی هدف موشک‌باران ایران
جنگ با ایران بانک جهانی را به وحشت انداخت
آمادگی کامل صنعت برق برای مدیریت حوادث احتمالی
عارف: برای همه سناریوها آماده‌ایم
ایرانیان امشب در پاسخ به تهدیدات ترامپ پرشورتر به خیابان آمدند
واکنش استیون کینگ به قیمت بنزین
اظهارات ترامپ علیه یک تمدن نیازمند واکنش قاطع کنگره است
جاده چالوس یکطرفه شد
مخبر: سلب امنیت انرژی برای طراحان شرارت یک‌طرفه نیست
تشکیل زنجیره انسانی اطراف نیروگاه ها و پل های کشور
مبلغ تسهیلات به اصناف آسیب دیده از جنگ اعلام شد
سازمان انرژی اتمی: حمله به تأسیسات آب‌سنگین حمله به حق حیات انسان‌هاست
جلالی: وتوی قطعنامه ضدایرانی نشانه درایت مسکو و پکن است
نیروگاه اتمی بوشهر با تمام توان در مدار تولید برق
ایران خواستار محکومیت تجاوز به زیرساخت‌های غیرنظامی از سوی آنکتاد شد
کتائب حزب‌الله یک شهروند آمریکایی را آزاد کرد
واکنش وندی شرمن به فریب و دروغ‌های ترامپ
محمد صفا: اقدامات ترامپ جنایت جنگی است
سازمان ملل: حملات عمدی به زیرساخت‌های غیرنظامی جنایت جنگی است
سفیر ایران: روسیه و چین در سمت درست تاریخ ایستادند
نورویدئو | آن سوی جنگ
شهادت شماری از شهروندان عراقی در پی شلیک موشک از کویت
از آغاز جنگ تاکنون کدام استان‌ها بیشترین شهید را داشته‌اند؟
کانادا مخالت خود با حمله به زیرساخت‌های ایران را اعلام کرد
ظریف: بیدار شو جهان؛ تهدید واقعی برای یهودیت کیست؟
چرا آمریکا از لبنان درخواست بازگرداندن موشک عمل نکرده را دارد؟
جو کنت: ایران نه؛ آمریکاست که در معرض خطر قرار دارد
وقوع حادثه امنیتی در پایگاه هوایی آمریکا
اعلام خطوط جایگزین اورژانس تهران در شرایط اضطراری
مهاجرانی: هیچ تهدیدی توان فروپاشی تمدن ریشه‌دار ایران را ندارد