×
فرهنگی
شناسه خبر : 160284
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/10/12 ساعت 10:00

مازوت سوزی در نیروگاه‌ها؛ شایعه یا واقعیت

امسال نیز مشابه سال‌های گذشته با سرد شدن هوا و بازگشت آلودگی به هوای اکثر کلانشهرهای کشور، بار دیگر موضوع مازوت سوزی نیروگاه‌ها بدلیل کمبود گاز و همچنین تاثیر این اقدام در افزایش ذرات آلاینده هوا از جمله مسائل داغی است که در رسانه ها و شبکه های اجتماعی پیرامون آن گفتگوهای زیادی جریان دارد. هر چند که مسئله مازوت‌سازی در کشور و با توجه به محدودیت‌های صنعت گاز در فصل سرما، قابل انکار نیست اما نباید صرفاً آن را به چند نیروگاه‌ در کلان شهرها تقلیل داد و حتی نقش این نیروگاه‌ها را در تداوم آلودگی هوا بزرگ کرد و تاثیر عوامل متحرک را نادیده گرفت.

نور نیوز- گروه فرهنگ و جامعه: در روزهایی که بدلیل سرد شدن هوا و شکل گیری پدیده وارونگی هوای بسیاری از کلانشهرهای کشور بشدت آلوده است و شهروندان مجبور به تنفس در هوای ناسالم هستند، بار دیگر موضوع مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها و برخی صنایع به محور گفتگو و توجه بسیاری از مردم و رسانه ها تبدیل شده و بازار اظهار نظرها و تایید و تکذیبیه در این خصوص بسیار داغ است. مازوت نوعی نفت کوره است که کیفیت پایین و ویسکوزیته بالایی دارد و در نیروگاه‌های حرارتی و موارد مشابه از آن استفاده می‌شود. در اروپا و ایالات متحده، ترکیب مازوت شکسته و به گازوئیل تبدیل می‌شود.

با این‌که مصرف مازوت (نفت کوره) در نیروگاه‌ها و سایر صنایع در پاییز و زمستان ممنوع است، اما همچنان تردیدهایی در خصوص رعایت این دستورالعمل در بسیاری از نیروگاه‌های کشور وجود دارد.

چندی قبل علی سلاجقه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص موضوع مازوت سوزی در برخی نیروگاه‌ها در فصل سرما گفت؛ «نمی‌توانم قول بدهم در زمستان امسال در نیروگاه‌ها یا کارخانجات مازوت سوزی انجام نشود اما به عنوان مسئولی که وظیفه پیگیری این موضوع را برعهده دارم؛ مساله را دنبال و پیگیری می‌کنم.»

در همین راستا داریوش گل علیزاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییرات اقلیم سازمان حفاظت محیط ‌زیست نیز از مازوت‌سوزی  ۵۰درصدی در نیروگاه شهید رجایی(آبیک قزوین) خبر داد و البته اظهارات دو گانه ای را در خصوص مازوت سوزی در نیروگاه‌های تولید برق در شهرهای بزرگ مطرح کرد و گفت: «درحال‌حاضر نیروگاه‌های شهرهای تهران، اصفهان، کرج و اراک هیچ‌کدام مازوت‌سوزی ندارند و اگر هم مازوت بسوزانند، انتشار آلاینده‌های حاصل از این سوخت فسیلی علت آلودگی هوا نیست، بلکه عامل تشدیدکننده آلودگی هواست.»

او خاطرنشان کرد؛«طبق آمار، مصرف گاز با سرد شدن هوا افزایش می‌یابد و با توجه به این که اولویت سوخت رسانی با شبکه خانگی است و گاز صنایع در دوران پیک مصرف قطع خواهد شد و صنایع مجبورند از سوخت‌های جایگزین استفاده کنند»

مهدی پیرهادی، نایب‌رئیس کمیسیون محیط‌زیست شورای شهر تهران هم اعلام کرد که: «نیروگاه منتظر قائم استان البرز یکی از نیروگاه‌هایی است که مازوت می‌سوزاند»

این در حالی است که مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق گفته؛ "در تهران برای تامین برق هیچ نیروگاهی مازوت مصرف نمی‌شود و از ۱۴۰ نیروگاه بزرگ کشور فقط ۱۶ نیروگاه‌ بخاری قابلیت مصرف مازوت دارند و نیروگاه‌ها در مراکز پرجمعیت از سوخت گاز یا گازوئیل استفاده می‌کنند."

البته اظهارات این مسئول در صنعت برق کشور ضمن آن که موضوع مازوت سوزی در نیروگاه‌های کشور را رد نمی کند بر احتمال استفاده از سوخت مازوت در حداقل ۱۶ نیروگاه کشور صحه می گذارد.

موضوع قابل توجه این است که برخی مسئولین دیگر بر خلاف اظهارات سخنگوی صنعت برق کشور حتی موضوع عدم استفاده از مازوت در نیروگاه‌های کلانشهرها را تایید نمی کنند چنانکه شهنام اشتری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی تاثیر مازوت سوزی نیروگاه تبریز در کاهش کیفیت هوای این کلانشهر را قابل ملاحظه خواند و گفت: پایش های ایستگاه‌های سنجش کیفی هوای تبریز این موضوع را اثبات می کند.

در همین حال مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران نیز از کاهش ۲۸ درصدی مازوت سوزی به دلیل تزریق گاز طبیعی به نیروگاه‌های کشور سخن به میان آورد که از تلاش وزارت نفت برای کاهش مازوت سوزی در نیروگاه‌ها خبر می دهد.

بررسی اظهار نظرهای عنوان شده از سوی مسئولین مختلف ضمن ان که مشابه بسیاری از موضوعات دیگر از نوعی ناهماهنگی در اطلاع رسانی پیرامون موضوعی که مورد حساسیت ویژه افکار عمومی است، خبر می دهد به قطعیت چند گزاره مهم اشاره دارد؛

اول؛ آن که مازوت سوزی در برخی از نیروگاه‌های کشور به دلیل محدودیت در تامین گاز و گازوئیل به عنوان امری اجتناب ناپذیر وجود دارد.

دوم؛ تلاش می شود که این اقدام در کلانشهرها و حاشیه شهرهای پرجمعیت انجام نشود سوم؛ روند مازوت سوزی با تلاش وزارت نفت برای تأمین سوخت‌های جایگزین در حال کاهش است.

چهارم؛ مازوت سوزی عامل ایجاد آلودگی در هوای کلانشهرها نیست اما از عوامل تشدید کننده آن به حساب می آید.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آغاز ساخت نخستین شهر هوشمند دریامحور ایران در قشم
حماس با طرح پیشنهادی آتش‌بس در غزه موافقت کرد
وزیر اقتصاد: اصلاحات بودجه‌ای 1404 به مجلس می رود
وداع با استاد فرشچیان؛ پیکر «استاد فرشچیان» به خاک سپرده شد
زمان واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد
گل به خودی حسین پورحمیدی در دقیقه 17؛ مس رفسنجان گل دوم را زد + فیلم
ترکیب اصلی تیم فجر مقابل پرسپولیس +جدول
تکلیف امتحانات روز شنبه دانشگاه‌های تهران مشخص شد
درنشست مهم رهبران اروپایی در واشنگتن؛ ترامپ خواستار پایان فوری جنگ اوکراین شد
عارف: حل مسائل از طریق مذاکره، راهبرد اصلی ماست
دوفوریتی | رواج ازدواج سفید و کوررنگی سیاست‌گذاری اجتماعی ما
شنبه اداره‌های تهران تعطیل است/کدام استان‌های روز شنبه تعطیل هستند؟
350 زائر ایرانی هنوز در عراق هستند
صادق: در انتخابات نظام مهندسی امسال هیچ دخالتی نداشتیم + فیلم
بازگشت قطر ایرویز به فرودگاه شیراز/ پروازهای بین‌المللی افزایش یافت
ایستگاه متروی شهید بخارایی تعطیل شد
جزئیات تیراندازی با سلاح گرم در چالوس؛ پلیس در حال شناسایی عاملان
تعطیلی روز چهارشنبه در قم قطعی شد
بزرگ‌ترین محموله شیشه در کرج توقیف شد
ورود هوش مصنوعی به دنیای آموزش/ کتاب‌های درسی هوشمند در راه‌اند؟
علیرضا بیرانوند دروازه‌بان تیم هاکی شد + فیلم
مراسم تشییع استاد فرشچیان در اصفهان آغاز شد + فیلم
بارش شدید باران و تگرگ در ارتفاعات جنوب‌غربی عربستان + فیلم
قیمت جدید طلا در بازار تهران اعلام شد
بازدید کارکنان دولت و نیروهای مسلح از موزه‌ها رایگان شد+جزییات
نتایج کنکور دانشجومعلمان اعلام شد+لینک سامانه
قیمت خودرو امروز دوشنبه 27 مرداد 1404 +جدول
صدور فیش حقوق مردادماه بازنشستگان تأمین اجتماعی/ معوقات فروردین پرداخت می شود؟
تعطیلی موقت ایستگاه‌های متروی تهران در خط یک
مرگ دو دختر نوجوان در مهمانی شبانه تهران
نورنما | مرد کلاشینکف به دست به دنبال چماق به دستان در چالوس
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 26 مرداد 1404 +جدول
پزشکیان وارد ایروان شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 27 مرداد 1404+جدول
در سوگ صنایع
زمان پخش فصل دوم سریال «وحشی» اعلام شد
دیدار پوتین و ترامپ در آلاسکا تقاطع نماد، راهبرد و روانشناسی
نبیه بری: اوضاع داخلی لبنان تحت کنترل است
ضرورت توجه بیشتر به ریشه‌ ناامنی‌های اخیر سیستان‌وبلوچستان
رزمایش مشترک کره جنوبی و آمریکا آغاز شد؛ کره شمالی هشدار داد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(71) «بروجن»
آیا توبه تتلو پذیرفته می‌شود؟
اقتصاد اسرائیل زیر ضرب جنگ 12 روزه
زلنسکی در واشنگتن؛ دیدارهای حساس یا چانه‌زنی‌های مبهم
دلایل و زمینه‌‌های مشروعیت سلاح حزب‌الله
سپهر حیدری کشور را ترک کرد
وزیر نیرو: با کاهش دما؛ پیک مصرف را پشت سر گذاشتیم
هشدار مراقبتی به مردم؛ افزایش شدید شاخص پرتو فرابنفش در دو روز آینده
زلنسکی وارد واشنگتن شد/ترامپ: روز بزرگی در کاخ سفید است
مشاهده خرس سیاه آسیایی در منطقه‌ای از بشاگرد هرمزگان+فیلم
X
آگهی تبلیغاتی