نورنیوز ـ گروه علم و فناوری: حدود دو هفته پیش در نشست تخصصی بهکارگیری علوم نوین در مزارع پرورش میگو در قشم، از داروی نوترکیب ساختهشده از پوست میگو برای ترمیم ضایعات استخوانی به دو صورت خوراکی و واکسن رونمایی شد.
این داروی نوترکیب با ترکیبی از سایر مواد دیگر مانند کلسیم به دو صورت خوراکی و واکسن تهیه شده و برای ترمیم ضایعات استخوانی همانند پوکی استخوان، شکستگی و آرتروزهای استخوانی مورد استفاده قرار میگیرد.
این دارو که توسط دکتر مریم نوری بالانجی از سازمان منطقه آزاد قشم و دکتر حمیدرضا بدیهی از مجتمع دانشبنیان شیخ بهایی شهرستان نجفآباد و همکاران اختراع شده، دارنده مقام اول مسابقات مبتکران و مخترعان جهان (WIPA) در کشور تایوان، دارنده پنج مدال طلای نخبگان دنیای این مسابقات جهانی و برنده بورسیه کامل از کشور فنلاند برای تک تک اعضای مخترع این دارو است.
در سالهای اخیر کامپوزیتهای سیمانی بر پایه کلسیم برای کاربردهای پزشکی در دنیا مورد توجه بسیاری قرار گرفته و ترکیبات کلسیمی جزء دسته ترکیباتی هستند که در ترمیم ریشه دندان استفاده میشوند.
در ساخت این نوع داروی جدید جهت حفظ و تقویت خواص به نسبت دیگر داروهای موجود در بازار با افزودن پلیمر زیستتخریبپذیر و زیستسازگارِ «کیتوسان» جهت افزایش خواص گیرشی و ساختاری محصول مدنظر استفاده شده است.
در این دارو از ترکیب کلسیم سیلیکاتی، دی کلسیم فسفات (DCP) و اکسید بیسموت (Bi2O3) به عنوان فاز پودری و از پلیمر کیتوسان به صورت محلول 3% حل شده در اسید استیک 1% به عنوان فاز مایع استفاده شده است.
نمونه کنترل این دارو از طریق مخلوط کردن فاز پودری با آب مقطر به عنوان فاز مایع به دست آمده و با افزودن پلیمر کیتوسان، زمان گیرش سیمان کامپوزیتی از 51 دقیقه به 67 دقیقه تغییر یافته است.
میزان زیست فعالی این سیمانها به مدت 14 روز در محلول شبیهسازی بدن (SBF) مورد بررسی قرار گرفته و نمونهها در قبل و بعد از غوطهوری در محلول SBF، توسط دستگاه SEM مورد بررسی ریزساختاری و توسط دستگاه XRD مورد شناسایی فازی قرار گرفتهاند.
ترکیب سیمان در قبل از غوطهوری شامل فازهای اولیه (فازهای کلسیم سیلیکاتی و کلسیم فسفاتی) بود که با گذشت 14 روز غوطهوری در محلول SBF به فازهای لایهای شکل هیدروکسی آپاتیت تبدیل شدند و افزودن کیتوسان تاثیری بر تشکیل فاز نهایی آپاتیت نداشته است.
نورنیوز