×
اقتصادی
شناسه خبر : 159716
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/10/04 ساعت 13:51

با ورود وزیر سمت به سنت‌پترزبورگ؛

ایران و اتحادیه اوراسیا موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردند +فیلم

جمهوری اسلامی ایران و کشورهای بلاروس،‌ قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و ارمنستان روز دوشنبه چهارم دی‌ماه 1402 در آیینی در سن‌پترزبورگ موافقتنامه تجارت آزاد امضا کردند.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: عباس علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران این موافقتنامه را که حاصل بیش از دو سال مذاکره و کار کارشناسی است، امضا کرد. 

از طرف اتحادیه اوراسیا نیز معاونان نخست وزیران کشورهای عضو این اتحادیه اقتصادی، این موافقتنامه را امضا کردند.

بنا بر برنامه اعلامی، معاونان نخست وزیر کشورهای بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان به عنوان اعضای اتحادیه اوراسیا در این آیین به نمایندگی از کشور خود این موافقتنامه را امضا خواهند کرد.

آخرین نشست‌های مذاکره کنندگان طرفین برای نهایی کردن متن موافقنامه روز یکشنبه سوم دی‌ماه در سن پترزبورگ برگزار شد.
 

ایران و اوراسیا از موافقتنامه موقت تا تجارت آزاد

نخستین گام مشترک ایران و این اتحادیه با امضای پیش‌نویس‌ توافقنامه‌ای بر سر اخذ تعرفه‌های صادراتی ترجیحی در سال ۲۰۱۷ میلادی در ایروان برداشته شد و سال ۲۰۱۸ بود که این توافقنامه موقت به مدت سه سال بین طرفین امضا شد.

بررسی اظهارات طرفین گویای آن بود که در پایان این سه سال همکاری مشترک، طرفین به فرمولی برای دائمی کردن آن بر می‌دارند یا این روند متوقف می‌شود؛ اما مذاکرات طرفین گویای علاقه‌مندی تهران و پایتخت‌های اوراسیایی به همکاری بلندمدت و پایدار بود.

این گونه بود که ایران با تمدید قانون موافقنامه موقت تجارت ترجیحی راه را برای تحقق این هدف هموار کرد.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، اول خردادماه ۱۴۰۲ در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی، «قانون سند الحاقی(پروتکل) تمدید موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و دولت‌های عضو» را که در جلسه علنی دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تصویب و ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ به تایید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ کرد.
 

جزئیات موافقتنامه تجارت آزاد

بنا بر اطلاعاتی که از موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اوراسیا به دست خبرنگار ایرنا در سن‌پترزبورگ رسید، طرفین تعرفه‌ها را برای ۸۷ درصد اقلام کالایی در مبادلات تجاری خود به صورت کامل حذف خواهند کرد.

در این میان، هر یک از طرفین، یک لیست منفی تهیه‌ می‌کنند که شامل کالاهایی می‌شود که برای یکی از طرفین،‌ کالای حساس تلقی شود و امکان حذف تعرفه وجود ندارد.

۱۳ درصد باقیمانده، موارد مربوط به لیست موسوم به منفی است. به عنوان مثال، شامل کالاهایی است که اگر در خصوص آنها تخفیف قائل شویم، صنعت یا کشاورزی در داخل ایران در آن حوزه آسیب می‌بیند، از این رو، با هدف حمایت از این بخش‌های صنعت و کشاورزی داخلی، این بخش‌ها شامل تخفیف نمی‌شوند. متقابلا کشورهای اتحادیه اوراسیا هم لیست کالاهای حساس خود را ارائه می‌کنند و در این زمینه، اقدامات با ظرافت دنبال می‌شود تا لیست‌ها به صورت مساوی و عادلانه تنظیم شود.

این موافقتنامه برای اجرایی شدن نیازمند تصویب در مجلس شورای اسلامی و همچنین مجالس پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا است تا به قانون تبدیل شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
منبع لبنانی: آمریکا با عقب‌نشینی کامل اسرائیل از جنوب لبنان موافقت کرد
آیت‌الله عیسی قاسم: حاکمان دنیاطلب چهره اسلام را مخدوش کردند
آرژانتین (0) - اسپانیا (0)
درگیری مرزی طالبان و پاکستان در پکتیا
زخمی شدن 9 نفر در حادثه مسلحانه ایالت مینه‌سوتا آمریکا
پدافند هوایی ارتش یک موشک کروز دشمن را سرنگون کرد
بیانیه مهم نیروهای مسلح یمن فردا منتشر می‌شود
رایزنی تهران و بغداد برای سفر نخست‌وزیر عراق به ایران
وزیر کشور به پاکستان سفر می کند+ علت سفر
آیین بزرگداشت رهبر شهید در دانشگاه تهران لغو شد
فیدان خواستار بازگشت ایران و آمریکا به تفاهم‌نامه اسلام‌آباد شد
آیا واردات خودرو متوقف شده است؟
بغداد: سفر الزیدی به تهران به تقویت همکاری‌های دوجانبه کمک می‌کند
تخلیه هواپیماهای راهبردی آمریکا از العدید هم کلید خورد
اردن کاردار ایران را احضار کرد
فینالِ فوتبال و سیاست!
پرسپولیس به دنبال جانشین میلاد محمدی+ نامزد
آب‌شیرین‌کن بونجی احیا شد
حمله موشکی دشمن آمریکایی به آبادان/حمله تلفاتی نداشت/انهدام چندین پهپاد دشمن در کشور
نخست‌وزیر عراق راهی تهران می‌شود
حمله پهپادی رژیم اسرائیل به یک خودرو در جنوب لبنان
ساعت کاری ادارات لرستان کاهش یافت
از روادید تا داوری؛ جنجال سیاسی ترامپ و فیفا در جام جهانی2026
هشدار نارنجی؛ دریای مازندران طوفانی می شود
شمار قربانیان ونزوئلا از 5 هزار نفر گذشت
تحلیلگر نشریه فارن‌پالیسی: متن توافق ایران و آمریکا مبهم و ناقص بود
گزارش بلومبرگ ار درآمد نجومی فیفا از جام جهانی
مهاجرانی: ستاد بازسازی برای احیای زیرساخت‌های بوشهر فعال شد
حمایت کره شمالی از روسیه تا پیروزی نهایی در جنگ
سناتور آمریکایی: شروع جنگ با ایران بدون برنامه بود
موج گرما و گردوخاک در سیستان و بلوچستان به اوج رسید
حزب‌الله: رئیس‌جمهور لبنان به‌دنبال جلب رضایت آمریکاست
رایزنی روبیو با رئیس جمهور لبنان درباره توافق چارچوب
گرم‌ترین نقطه خوزستان با 51.8 درجه کدام شهر بود ؟
درخشش جودوکاران جوان ایران در امان؛ نقره و برنز برای تاتامی‌نشینان
پرواز هفتگی تبریز–باکو–مشهد از سر گرفته شد
فرودگاه رامون از سوخت‌رسان های آمریکا تخلیه شد
ادعای وزیر انرژی آمریکا: ترامپ همچنان به‌دنبال توافق با ایران است!
میلاد محمدی به لیگ بلاروس پیوست
هواشناسی: موج گرما و وزش باد شدید در راه است
سردار قاآنی: جبهه مقاومت بر پیمان خود پایبند است
سقوط دیپلماسی در دولت ترامپ
وزیر راه: شریان‌های تجاری هرمزگان فوری بازسازی می شوند
عضو دفتر سیاسی انصارالله: آمریکا بزرگ‌ترین بازنده جنگ با یمن خواهد بود
وزیر نیرو : ارائه خدمات حیاتی در شرایط جنگی، اولویت ماست
به صدا در آمدن آژیرهای قرمز در اسرائیل در پی احتمال سقوط موشکها
بیانیه پایانی اجلاس وزرای فرهنگ سازمان همکاری شانگهای امضا شد
نقره قهرمانی آسیا به شناگران ایرانی رسید
وعده قلعه‌نویی برای جام ملت‌ها/مسئولیت نتایج جام جهانی را می‌پذیرم
تمام محورهای آسیب‌دیده هرمزگان بازگشایی شد