نورنیوز ـ گروه سیاست: این قطعنامه در جلسه علنی روز جمعه شورای امنیت ۱۳ رای مثبت از ۱۵ رای اعضای شورای امنیت را کسب کرد و آمریکا و روسیه بعنوان دو عضو دائم دارای حق وتو در این شورا، به این قطعنامه رای ممتنع دادند. به این ترتیب این قطعنامه بدون هیچ رای مخالفی به تصویب رسید.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه اول دی ماه ۱۴۰۲ در جلسه رایگیری خود، در پی وتو شدن قطعنامه تعدیل شده روسیه، این قطعنامه را از دیدگاه آمریکا و بهمنظور گسترش حجم کمکرسانی به ساکنان غزه تصویب کرد.
آتشبس موقت در کار نیست؛ شورای امنیت چه قطعنامهای تصویب کرد؟
آمریکا اعلام کرده بود که از جدیدترین پیش نویس قطعنامه شورای امنیت درباره غزه حمایت می کند. در این قعطنامه از درخواست "آتش بس موقت" خودداری شده است. قطعنامه تصویب شده شورای امنیت از همه طرفها میخواهد که «ارسال فوری، ایمن و بدون مانع کمکهای بشردوستانه به صورت انبوه» را به طور مستقیم به غیرنظامیان فلسطینی تسهیل و امکانپذیر کنند و به اسرائیل نیز امکان میدهد بر اسال کمکها به غزه کنترل داشته باشد.
این قطعنامه همچنین از طرفها میخواهد «شرایط را برای توقف پایدار خصومتها ایجاد کنند.» نسخه اولیه خواستار توقف جنگ بود، در حالی که پیش نویس دوم خواستار «تعلیق» جنگ برای ارائه کمک بود.
این قطعنامه همچنین از طرفها میخواهد که «استفاده از تمام مسیرهای موجود به سراسر نوار غزه» را برای ارسال کمکها تسهیل کنند. قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل نیز خواسته است که یک مقام را برای نظارت بر ارائه کمکها منصوب کند و از آن مقام میخواهد یک مکانیسم سازمان ملل برای تسریع کمکها ایجاد کند. این نشان دهنده تفاوت دیگر با متن اولیه است. پیش نویس اولیه از دبیرکل سازمان ملل درخواست کرده بود تا مکانیزمی الزام آور برای کمک های سریع ایجاد کند.
قطعنامه تصویب شده شورای امنیت همچنین خواستار آزادی "گروگانها" و ورود سوخت کافی به غزه برای رفع نیازهای بشردوستانه است.
به بیان دیگر، از نگاه تحلیلگران مسایل بین المللیمی توان گفت آمریکا در نشست علنی روز جمعه شورای امنیت در واقع، دوباره هرگونه توقف یا تعلیق یا آتش بس فوری را وتو کرد و قطعنامه ای در شورای امنیت به تصویب رسید همچنان به رژیم اسرائیل اجازه تداوم حملاتش را بدون هراس از مجازات بین المللی می دهد.
دبیرکل سازمان ملل: عملیات نظامی اسرائیل مانع توزیع کمک ها در غزه است
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در پی تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای ارسال کمک های فوری به نوار غزه بدون تصویب آتش بس فوری اعلام کرد: عملیات نظامی اسرائیل مانع توزیع کمک ها در غزه است.
دبیرکل سازمان ملل در آخرین نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک گفت که قضاوت درباره اثربخشی عملیات کمکهای بشردوستانه در غزه بر اساس تعداد کامیونهایی که وارد غزه میشوند، اشتباه است.
او گفت: «مشکل واقعی روش های نظامی اسرائیل است که موانع بزرگی را برای توزیع کمکهای بشردوستانه در داخل غزه ایجاد میکند.»
دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: عملیات امداد رسانی موثر در غزه نیازمند امنیت نیروهای سازمان ملل است که بتوانند در محیطی ایمن کار کنند، ظرفیت لجستیکی وجود داشته باشد و فعالیت های تجاری از سرگرفته شوند. این چهار عنصر وجود ندارند.
گوترش همچنین از اسرائیل خواست موانع بر سر راه توزیع کمک ها را برطرف کند. هفتهها است که هیچ گونه حمایتی از غیرنظامیان در غزه ندیدهایم.
اختلاف شدید آمریکا و اسرائیل در مورد آتش بس در غزه
منابع دیپلماتیک به «نداء الوطن» گفتند: میان آمریکا و اسرائیل برای اجرای آتش بس در جنوب غزه اختلافات آشکاری وجود دارد زیرا آمریکاییها پیشنهاد آتشبس در مرز جنوبی و سپس فشار برای اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ را مد نظر دارند تا به موازات آن مذاکرات برای تعیین مرزهای زمینی آغاز شود اما اسرائیل اصرار دارد اصلاحاتی را در قطعنامه اجرا کند که این رژیم را به فصل هفتم منتقل کند.
این منابع با اشاره به جایگاه ایران به عنوان کشوری که متحدانش از غزه تا یمن حضور دارند توضیح دادند؛ ایران هیچ قصدی برای درگیر شدن یا وارد شدن به جنگ ندارد.
منابع ذکر شده با تاکید بر اهمیت جایگاه حزب الله برای ایران و تلاش این کشور برای حفاظت و پشتیبانی از آن افزودند: تهران معتقد است حزب الله در آغاز نبرد طوفان الاقصی نقشی نداشته ولی هزینه بالایی را برای دستیابی این نبرد به نتایج مناسب پرداخته است
نماینده فلسطین خواستار آتش بس فوری و عدم جابجایی اجباری فلسطینیان شد
در پی آنکه شورای امنیت سازمان ملل پس از یک هفته تنها با ارسال کمک های فوری به نوار غزه موافقت کرد و برای جلوگیری از وتوی قطعنامه از سوی آمریکا از «آتش بس فوری» در آن خبری نیست، نماینده فلسطین در سازمان ملل خواستار آتش فوری در غزه شد.
واکنش نماینده اسرائیل در سازمان ملل به قطعنامه شورای امنیت
گیلاد اردان نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل ضمن رد قطعنامه شورای امنیت ادعا کرد که تمرکز سازمان ملل بر مکانیسمهای کمک به غزه غیرضروری است و با واقعیت فاصله دارد.
واکنش حماس به قطعنامه شورای امنیت
جنبش مقاومت اسلامی حماس تاکید کرد که قطعنامه تصویب شده در شورای امنیت در مورد گسترش کمکها به غزه، اقدامی ناکافی است و متناسب با نیازها و خواستههای وضعیت فاجعهبار کنونی در این باریکه نیست.
این جنبش افزود که دولت آمریکا این قطعنامه را از جوهره و ماهیت اصلی خود خالی کرد و آن را به شیوهای ارائه داد که به اشغالگران اجازه ادامه قتل و کشتار و ویرانگری را میدهد.
حماس بیان کرد که شورای امنیت باید رژیم اشغالگر صهیونیستی را به ورود کمکهای کافی به سرتاسر نوار غزه به ویژه مناطق شمالی ملزم نماید.
انگلیس: مردم غزه به غذا، دارو و سرپناه نیاز فوری دارند؛ تاکید برای آتشبس پایدار
وزیر امور خارجه انگلیس با اشاره به بحران انسانی در غزه و نیاز فوری مردم این منطقه به غذا، دارو و سرپناه، از تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره افزایش کمک رسانی به فلسطینیان استقبال و بر لزوم افزایش تلاشها در زمینه تحقق آتشبس پایدار در این منطقه تاکید کرد.
دیوید کامرون در بیانیهای که جمعه شب منتشر شد، گفت: این خبر خوبی است که سازمان ملل متحد از قطعنامه درباره ارسال کمک های بشردوستانه بیشتر به غزه حمایت کرد.
او با بیان اینکه «مردم سراسر غزه به غذا، دارو و سرپناه نیاز فوری دارند» ادعا کرد: ما به طور مداوم خواستار کمکرسانیهای بیشتر بوده و از اسرائیل خواستهایم که گذرگاههای مرزی بیشتری را باز کند.
نورنیوز