شناسه خبر : 159384
تاریخ انتشار : 1402/09/29 10:38
خیز چهار ساله برای ایران جنگلی

نورنیوز از وضعیت تخریب جنگل‌ها و طرح کاشت یک میلیارد درخت گزارش می‌دهد؛

خیز چهار ساله برای ایران جنگلی

طرح کاشت یک میلیارد درخت، اقدامی ضروری برای ایران است. اگر جنگل‌کاری‌های دست کاشت و کنترل مناطق بیابانی که از قبل انجام شده صورت نمی‌گرفت 4 هزار روستا هم خالی‌ ازسکنه، حدود 70 فرودگاه کشور تعطیل، 1700 کیلومتر ریل راه‌آهن از دسترس خارج و اتوبان‌های زیادی زیر شن‌های بیابان مدفون می‌شدند. امروز به لطف کاشت آن گونه‌های درختی،‌ شتاب توسعه بیابان‌ ها مهار شده است.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: پوشش گیاهی، مراتع، جنگل‌ها و فضای سبز، سرمایه ها و ثروت ملی هر کشورند به طوری که امروزه یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار در هر کشوری به حساب می آیند. از جهت اقتصادی، ارزش تولیدی جنگل ها در جهان امروز، رقمی نزدیک به 120 میلیارد دلار است. به جز ابعاد اقتصادی، جنگل، فضای سبز و پوشش گیاهی نقش مهمی در سلامتی جسم و روح انسان دارند.  شاید این روزها با تشدید آلودگی هوا، مردم بیشتر از گذشته به اهمیت جنگل و فضای سبز پی می برند. جنگل ها علاوه بر بهبود کیفیت هوا،‌نقش بسیار مهمی در حفظ منابع زیرزمینی آب هم ایفا می کنند. درعین حال، ‌پوشش جنگلی باعث مهار روان آب ها و سیلاب ها شده و از این طریق خسارات سیل را کاهش می دهند.  

ردپای انسان در تخریب جنگل

مساحت جنگل‌های جهان حدود 4 میلیارد هکتار است که 29 درصد سطح خشکی‌ها را تشکیل می دهد. دو سوم جنگل‌های جهان در نیمکره شمالی و یک سوم آن در نیمکره جنوبی قرار دارد. البته این میزان جنگل بین همه کشورها به نسبت مساوی تقسیم نشده و اغلب مناطق جنگلی جهان در کشورهای آمریکا ، کانادا و روسیه قرار دارند.

هر هکتار از جنگل قادر است سالانه 5/2 تن اکسیژن (اکسیژن لازم برای10 نفردر سال) آزاد کند. در مجموع حدود 60 درصد از اکسیژن مصرفی جهان به وسیله فضای سبز تامین می شود. بر اساس  تحقیقاتی که کارشناسان مؤسسه تحقیقاتی و کارشناسان هواشناسی با هوش مصنوعی و یک شبیه‌سازی جنگل‌کاری در مناطق جنوب کشور انجام داده‌اند مشخص شد هرجا که توده‌های جنگلی با مقیاس مناسب ایجاد شده حداقل به اندازه 3 درجه در کاهش دما نقش داشته است. این مقدار کاهش دما در پدیده تغییرات اقلیمی که جهان با آن درحال مبارزه است از اهمیت زیادی برخوردار است و مانع مهمی در سرعت تبخیر آب‌های روان به‌شمار می‌آید. بررسی‌ها حاکی از آن است که با افزایش سطح جنگل‌ها،‌ شاهد افزایش 20 درصدی بارندگی‌ها هستیم. یکی از مهم ترین فواید جنگل، جلوگیری از سیلاب‌های وسیع و فرسایش خاک و در واقع حفاظت از آب و خاک است. طبق محاسبات بعمل آمده سالیانه 75 میلیارد تن خاک در جهان فرسایش می‌یابد که سهم قاره آفریقا و آسیا بیشتراز قاره های دیگر است.

با وجود اهمیت جنگل و مراتع در اقتصاد و همچنین حفظ محیط زیست و حیات انسانی و جانوری،‌ هر سال شاهد نابودی جنگل‌ها و مراتع به دست انسان هستیم؟ برآوردهای نهادهایی مثل بانک جهانی حکایت از آن دارد که سالانه حدود 10 میلیون هکتار از جنگل‌های جهان نابود می شود. همین گزارش اعلام کرده است که در هر دقیقه 2400 درخت در جهان قطع می‌شود یا براثر حوادث از بین می‌رود. این رقم شگفت‌انگیز در طول سال به عدد باورنکردنی 13 میلیارد اصله درخت می‌رسد! به عبارت دیگر هرسال 13 میلیارد عدد درخت از جهان کم می‌شود.

 بر اساس نظر کارشناسان فائو چنانچه سطح جنگل‌ها و مراتع هر کشوری کمتر از 25 درصد خاک آن کشور باشد، از نظر محیط زیست انسانی در وضعیت بحرانی قرار دارد. با به خطر افتادن وضعیت جنگل‌ها رهبران بیش از 100 کشور جهان در نشست اقلیمی گلاسگو در سال 2021 متعهد شدند برای محافظت بیشتر از محیط زیست و کنترل تغییرات آب و هوا کلیه فعالیت‌های منجر به جنگل‌زدایی را تا سال ۲۰۳۰ متوقف کنند.

جنگل‌های ایران و روند تخریب

اسناد تاریخی نشان می‌دهد ایران در گذشته 30 میلیون هکتار جنگل داشته اما طی صد سال گذشته،‌ این مقدار به تقریبا نصف کاهش پیدا کرده است.  بر اساس گزارش فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد)، کشور ما 11.7 میلیون هکتار پوشش جنگلی دارد و از این لحاظ بین 193 کشور جهان در جایگاه 54 قرار گرفته است. این آمار به روایت سازمان جنگل‌های ایران 14.3 میلیون هکتار است و اختلاف 3.3 میلیون هکتاری آن با گزارش فائو، به دلیل تفاوتی است که در تعریف ما و آن‌ها از سطح پوشش و ارتفاع درختان مناطق جنگلی وجود دارد. این مقدار جنگل،‌ تقریبا 8.8 درصد از مساحت کشور را شامل می شود. البته  بر اساس آمار‌ها روزانه مساحت قابل توجهی از جنگل‌های کشورمان کم می‌شود تاآنجا یکی از فعالان محیط زیست مدتی قبل پیش بینی کرد که تا 50 سال آینده همه جنگل های ایران از بین می روند( ایسنا،‌ 30 آذر 1400)

از بین رفتن جنگل دلایل مختلفی دارند. از آتش سوزی عمدی تا چرای دام و قاچاق چوب و ساخت جاده و ویلا در دل جنگل‌ها. آتش بزرگ ترین بلای جنگل است. شعله های آتش به سرعت پوشش گیاهی و درختان جنگل را فرا می گیرد و به دلیل گسترده شده حجم آتش اطفای آن به سختی انجام می شود. بررسی آماری نشان می دهد طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ حدود ۲۲۸ هزار هکتار از جنگل‌ها و مراتع ایران، طعمه حریق شده‌اند؛ از این میان سهم جنگل‌ها ۱۰۳ هزار هکتار و سهم مراتع ۱۲۵ هزار هکتار بوده است. به عبارتی به طور میانگین سالانه بیش از ۹ هزار هکتار جنگل و ۱۱ هزار هکتار از مراتع کشور در آتش سوخته است.    

قاچاق چوب یکی دیگر از عوامل مهم در تخریب جنگل است. سود قاچاق چوب آب قدر زیاد است که جریمه های نقدی به هیچ عنوان بازدارنده نیست. گردش مالی قاچاق چوب‌های سه درخت بلوط ، راش و توسکا  (فقط براساس میزان کشفیات این چوب ها) نزدیک به 500 میلیارد تومان در سال برآورد می‌شود.

ساخت ویلا و اجازه برداشت از معادن در دل جنگل ها هم باعث تخریب جنگل و از بین رفتن درختان می‌شود. نگاه درآمدزایی به جنگل و اجرای طرح‌های توسعه اقتصادی ناپایدار در جنگل‌ها یکی دیگر از آسیب‌هاست.  14 درصد جنگل‌های ایران در سه استان شمالی است اما جالب این‌که ۲۰ درصد مشاوران املاک کشور هم در همین ۳ استان شمالی قرار دارند. ۳۳ درصد مراتع و جنگل‌های استان‌های شمالی در ۲۵ سال اخیر تبدیل به مسکن و ویلا شده است.

اکنون با این روندها سرانه جنگل و فضای سبز در ایران،‌نزدیک به 2هزار متر مربع است درحالیکه متوسط سرانه جهانی بین 5 تا 6 هزار متر مربع است. جبران این فاصله منوط به اجرای برنامه های گسترده درختکاری در تمام مناطق کشور است. 

 کاشت یک میلیارد درخت

درختکاری رویکردی مهم برای حفظ محیط زیست و احیای جنگل‌ها است که در کشورهای مختلف جهان دنبال می‌شود. هرچند این روزها جنگل‌زدایی در اغلب نقاط دنیا در حال رشد است اما پروژه‌های درختکاری بسیاری نیز در سراسر جهان با هدف احیای جنگل‌ها در حال اجراست. طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران یکی از مهمترین پروژه هایی است که با هدف حفظ منابع طبیعی و جنگل‌ها و کاهش اثر گازهای گلخانه‌ای، تولید اکسیژن، حفاظت از منابع آب و خاک از مهرماه امسال به اجرا درآمد.

در این طرح بزرگ هر سال 250 میلیون نهال در سراسر کشور کاشته می شود و تا پایان سال 1405 این تعداد مجموعا به یک میلیارد نهال می رسد. اهمیت درختکاری در کشوری که با فقر جنگل مواجه است سبب شده که رهبر انقلاب چندین بار نسبت به موضوع حفاظت از جنگل‌ها و ضرورت افزایش سطح جنگلی کشور نکاتی را مطرح کنند و در روز درختکاری سال گذشته سه نهال بکارند. این پیام عملی به همه بود تا فقط به کاشت یک نهال بسنده نکنند و کاشت نهال را سرلوحه زندگی قرار بدهند.

دکتر رضا احمدی، مجری طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با تشریح این طرح بزرگ به نور نیوز گفت:‌ «طرح کاشت یک میلیارد نهال  شهریور سال گذشته توسط رئیس‌جمهور به وزارت جهاد و کشاورزی ابلاغ  و وزیر هم به منابع طبیعی و آبخیزداری موضوع را ارجاع کردند.» وی با اشاره به اینکه در این طرح همه نهالستان های دولتی و بخش خصوصی با تمام توان پای کار آمده اند گفت: «تولید نهال پیچیده‌ترین و فنی‌ترین موضوع جنگل‌کاری است و قرار ‌است تا پایان سال، 250 میلیون  نهال که مشتمل بر پنج گونه است، تولید و در مناطق مختلف کشور کاشته شود.  این درخت‌ها شامل نهال های میوه ( بیش از ۶۰ میلیون اصله)، زارعت چوب (بیش از ۸۰ میلیون اصله)، درختان فضای سبز ( 80بیش از میلیون اصله) برای تقویت جنگل‌ها و فضای سبز می شوند که متناسب با زیست بوم و محیط هر منطقه تولید و کاشته می‌شوند.»

دکتر احمدی درباره درباره ضرورت طرح مردمی کاشت یک میلیارد نهاد هم گفت: «ایران در منطقه‌ای با پوشش کم جنگلی واقع شده‌است ولی نکته مهم این است که از 13  اقلیم شناخته‌شده دنیا 11 اقلیم آن در کشور ایران واقع شده‌است و این ظرفیت و پتانسیلی است که خداوند در اختیارما  قرار داده و باید به‌درستی از آن استفاده کنیم  .کاشت نهال برای کشور یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است و مردم با توجه به فطرت خودشان که عاشق طبیعت هستند و سنت‌های دیرین و اسلامی که همیشه بر حفظ و نگهداری طبیعت تأکید می‌کند باید نسبت‌ به این موضوع حساسیت لازم را داشته باشند. یک تجربه بسیار وزین و گران‌سنگ در حوزه منابع کشور وجود دارد که بخشی از آن را نیاکان برای ما به یادگار گذاشته‌اند. ما امروز در بیابان‌زدایی،‌ جزو کشورهای موفق هستیم و حرف های زیادی برای گفتن داریم . با تلاش و کوشش مستمر همین نیاکان و علاقمندان به طبیعت  امروز دو میلیون هکتار جنگل دست کاشت بیابانی داریم . این‌ها درختانی هستند که جلوی گسترش بیابان را می گیرند و از گونه‌های مخصوص خاک های شور و خاک فقیرند. برخی تصور می‌کنند کاشت نهال فقط برای بیابان‌زدایی غیر مثمر است ولی اگر این جنگل‌کاری‌های دست کاشت و کنترل مناطق بیابانی صورت نمی‌گرفت حدود 70 فرودگاه کشور تعطیل می شدند و 1700 کیلومتر ریل راه‌آهن از دسترس خارج می شد. همچنین اتوبان‌های زیادی در مقیاس وسیع زیر شن‌های بیابان مدفون می‌شدند. ضمن این‌که 4 هزار روستا خالی‌ازسکنه می‌شدند. امروز به لطف کاشت همین گونه‌های درختی جلوی بیابان‌زایی را گرفته ایم . 270  میلیون هکتار اراضی بیابانی در 15 کشور همسایه ما را احاطه کرده است و باید با برنامه ریزی و کاشت نهال و جنگل کاری با آن‌ها مقابله کنیم . کشورهایی مثل سوریه ، عراق ،‌افغانستان و عربستان و همه کشورهای اطراف،‌ بیابانی هستند و باید در این زمینه تدبیر مناسبی داشته باشیم.»

با این حال طرح کاشت یک میلیارد درخت در 4 سال،‌خالی از مشکلات هم نیست. شاید یکی از اصلی ترین چالش های اجرای این طرح، تأمین بودجه آن است. چندی پیش، معاون امور جنگل سازمان جنگل‌ها اعلام کرد که «برای اجرای این طرح، 18 هزار میلیارد تومان اعتبار لازم است، اما تنها اعتبار دولتی برای سازمان، 250 میلیارد تومان است که برای اجرای آن، تقریبا هیچ است. البته سند پشتیبان برای حمایت از طرح دیده شده است که جزئیات زیادی دارد اما مهمترین آن انجام قرارداد با شرکت های خصوصی است که انتظار داریم بخش زیادی از این هزینه ها را جبران کند که عمده این شرکت ها صنایع آلوده کننده و بخش خصوصی است.» (فارس،‌ 10 شهریور 1402)

 


نورنیوز
نظرات

آلودگی و سرما؛ تهران همچنان آلوده است/ مدارس کدام شهرها غیرحضوری شد؟

آغاز ثبت‌نام کنکور 1404 از فردا

نحوه برخورد با نانوایان متخلف

سوریه در آزمون سخت گذار

شباب الاهلی با پاس گل و پنالتی آزمون قهرمان شد

زلزله 4.5 ریشتری در زیراب مازندران

تکذیب کشف چاقو در ورودی حرم مطهر رضوی

بنزین گران نمی شود/ضروردت واردات خودرو

عکس های منتخب جهان،13 دسامبر 2024

احتمال ریزش سنگ از کوه در جاده‌های هراز و چالوس

آغاز خدمات سفارت آذربایجان در ایران از 25 آذر

هشدار حشد شعبی درباره توطئه‌ علیه استان الانبار

پادکست | نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

هشدار درباره فیشینگ با ترفند سود سهام عدالت

بازگشت خاموشی به پایتخت؛ برنامه‌ محدودیت‌ برقی را از سامانه برق من ببینید

اطلاعیه بانک مرکزی در خصوص شکل‌گیری بازار یکپارچه ارز

اتحادیه اروپا خواستار توقف غنی سازی اورانیوم توسط ایران شد

توصیه پزشکیان به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف انرژی

خروجی‌در بسیاری از رشته‌ها بیش از نیاز داخلی است

فرانسوا بایرو، نخست وزیر جدید فرانسه شد

جریان پرواز گوی آتشین در آسمان چه بود؟

عملیات مشترک ارتش یمن و مقاومت عراق علیه اهدافی در جنوب فلسطین اشغالی

آجیل و میوه شب یلدا چند؟

پسر 14 ساله در رودخانه تجن غرق شد

اعلام نتایج قرعه‌کشی جام‌جهانی 2026

مرغ و گوشت ارزان شد

راز 2 ساله قتل پیرمرد فاش شد

ورود مجلس به اجرای قانون هوای پاک

ریاکاری غرب؛ اشک تمساح برای یمن در سایه جنایت و کشتار درغزه

فرانسوا بایرو نخست‌وزیر جدید فرانسه شد

نورنما | صید ماهی 1.5 متری در کارون +فیلم

سرنگونی 3 پهپاد رژیم صهیونیستی توسط حماس

سازمان گزارشگران بدون مرز: 54 خبرنگار در سال 2024 کشته شدند

حمله روسیه به تاسیسات انرژی اوکراین در پاسخ به حمله به یک فرودگاه

والیبالیست‌های نوجوان ایران مقابل هند مغلوب شدند

آزادی برادر خالد مشعل از زندان آمریکا بعد از 20 سال

چرا سکه گران شد؟

مهاجرانی: مردم در پویش «دو درجه کمتر» شرکت کنند

نور ویدئو | مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی +فیلم

تمدید فرصت دریافت سود سهام عدالت برای جاماندگان

آیت‌الله خاتمی: جامع‌ترین تحلیل درباره سوریه را رهبر معظم انقلاب اعلام کردند

تظاهرات خانواده‌های اسرای اسرائیلی علیه رژیم صهونیستی

«تام و جری»با داستانی تازه بازمی‌گردند

آنژه از عملکرد مهاجم آلمانی در لیگ اروپا انتقاد کرد

صدور بخشنامه‌ای جدید در دولت برای بررسی احکام خلاف شرع

18 نفر در نطنز با گاز مونوکسیدکربن مسموم شدند

نورنما | میراث جهانی چغازنبیل ، شوش +فیلم

اشغال جبل الشیخ سوریه توسط وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تایید شد

آغاز اطلاع رسانی خاموشی‌ها در تهران

30 فلسطینی در 24 ساعت گذشته شهید شدند

رکورد فروش خودروهای برقی شکسته شد

تمرین استقلال ادامه دارد

عدم حمایت ترامپ از عضویت اوکراین در ناتو

اوکراین: آماده مذاکره با روسیه نیستیم

اردوغان بر نقش اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه تاکید کرد

رونمایی مایکروسافت از مدل جدید هوش مصنوعی

رئیس‌جمهور چین در تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

آغاز صدور احکام متناسب سازی 40درصد براساس جداول ابلاغی

قیمت جهانی طلا امروز 23 آذر 1403

مدارس مازندران 25 و 26 آذر تعطیل شد

آغاز رسمی تولید انبوه قطارهای ملی مترو از روز شنبه

انتخاب کاردار جدید سفارت ترکیه در دمشق

واکنش‌های جهانی به رویدادهای سوریه؛ از نگرانی مشترک تا تناقض آشکار

تداوم آلودگی هوا در تهران

قاتل معلم فرانسوی با تحریرالشام در ارتباط بود

بارش برف و باران در جاده چالوس

سازمان ملل: نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنیم

مجلس نمایندگان آمریکا بودجه 895 میلیارد دلاری نظامی را تصویب کرد

طرح صلح ترامپ برای اوکراین؛ واگذاری زمین‌های شرقی به روسیه و منابع معدنی به آمریکا

دیدار و گفت‌و‌گوی وزیر خارجه آمریکا با اردوغان درباره تحولات سوریه

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

X
آگهی تبلیغاتی