×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 156181
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/09/08 ساعت 13:05
عربی 21: آموخته فلسطینی‌ها از جنگ غزه  چیست؟ پاسخ به دو شبه مطرح شده در این نبرد!

سعید الحاج

عربی 21: آموخته فلسطینی‌ها از جنگ غزه چیست؟ پاسخ به دو شبه مطرح شده در این نبرد!

رسانه‌های خارجی: با اعلام آتش بس بشردوستانه در نوار غزه با میانجیگری قطر که در آن مصر و ایالات متحده آمریکا مشارکت داشتند و با توجه به افشای اطلاعات در مورد احتمال تمدید آن برای یک یا دو روز دیگر، سؤالات زیادی مطرح شده است . در مورد نتایح جنگ غزه  سوالات بی شماری مطرح است ازجمله  مقایسه میزان تلفات انسانی شهدا، مجروحان و میزان تخریب ساختمان‌ها و مؤسسات غزه از یک سو و از سوی دیگر، تعداد اسرای مرد و زن آزاد شده طبق توافق به عنوان گامی درکاهش تنش.

بسیاری از مردم مستقیماً این سؤال را مطرح کردند:

آیا آزادی ده‌ها زندانی مرد و زن و حتی هزاران نفر از آنها در یک معامله بعدی «ارزش کشتار هزاران نفر و ویرانی غزه را دارد»؟ 

برخی از روی تاسف و ناراحتی این را می پرسند
در حالی که بسیاری از روی بدبینی و تهمت می پرسند

اگر دسته دوم از مواضع قبلی و سوگیری‌های شناخته شده ناشی می شود، دسته اول مستحق بحث و پاسخ‌های جامع است.

اما قبل از تلاش برای مشارکت در این بحث، دو نکته مهم اما نگران‌کننده در حاشیه اعلامیه آتش‌بس مورد توجه قرار می‌گیرد:

آن‌ها به نخبگان، ارگان‌ها و مردم خارج از فلسطین مربوط می‌شوند و از نیت خیر و خاستگاه سالم می‌آیند، اما مبتنی بر آن هستند. با این فرض که جنگ به طور کامل پایان یافته است. اول این است که به جای تلاش برای تحکیم آن از طریق توقف جنگ و جلوگیری از سرگیری آن، پیروزی را ابراز کنیم و آن را جشن بگیریم، و دوم تمرکز بر ایده «غزه به ما چه آموخته است» یا آنچه که به جای اینکه در طول جنگ و بعد از آن مشغول حمایت و کمک به آن باشیم، به ما سود رسانده است.

بحث ارزیابی جنگ بسیار زود است، ز گ هنوز به پایان نرسیده و تمام ابعاد و پیامدهای آن روشن نشده است، اما با فرض پایان یافتن جنگ با این آتش بس و تمدید آن، ارزیابی آن از نظر تخریب و تلفات است. در ازای زندانیان یک ارزیابی کمی است که در آن چهار معضل اصلی آشکار‌ می‌شود.

اولین چیزی که باید در ترازوی ارزیابی قرار گیرد، از دست دادن نیروی بازدارنده توسط اشغالگران است که برای چندین دهه بر آن تکیه کرده است، فروپاشی اسطوره‌های ارتش شکست ناپذیر و اطلاعاتی که همه چیز را‌ می‌داند، و قدرت منطقه ای که در آن همتای ندارد. قدرت و اینکه حتی نمی توان به مقابله با آن فکر کرد. آنچه گردان‌های قسام در 7 اکتبر به دست آوردند، این افسانه‌ها را در هم شکست و نیروهای بازدارنده اشغالگر را نه تنها در برابر مقاومت فلسطین، بلکه در مقابل چندین نیرو و کشورهای منطقه نیز از بین برد.

یکی از مهمترین معیارهای ارزیابی، خسارات فراوانی است که اشغال در طول جنگ از نظر افسران و سربازان آن اعم از کشته، مجروح و اسرا (البته اعداد واقعی را اعلام نمی کند) و همچنین از نظر شرایط جنگی است. تانک‌ها و وسایل نقلیه آن، از جمله تخریب و آسیب. این، علاوه بر تأثیر مستقیم نظامی و زمینی، مستقیماً با شهرت تشکیلات نظامی «اسرائیل»، روحیه سربازان اشغالگر در مقابل روحیه مقاومت و میزان توانایی ارتش اشغالگر در ارتباط است. ادامه جنگ و همچنین دستیابی به هر دستاوردی در آن.

به موازات آن، بحران اعتماد بین دولت اشغالگر و نهادهای امنیتی و نظامی که برخی از آنها علیرغم خاموشی رسمی در پی آن در رسانه‌ها فاش شد، یکی از مهم ترین نتایج نبرد و پیامدهای آن است که در تعامل خواهد بود. و پس از اعلام پایان آن به صورت گسترده و علنی بدتر‌ می‌شود و این امر منجر به تعمیق وضعیت دوقطبی شدن درون نهاد و دامن زدن به درگیری های درونی وی و همچنین بحران اعتماد بین جامعه و دولت‌ می‌شود که نتوانسته بود. بلکه تحقیقات و گزارش های بعدی ثابت کرد که او بود که بسیاری را کشت، نه مقاومت. این امر منجر به آینده ای مبهم برای سکونتگاه های موسوم به پاکت غزه‌ می‌شود که بازگشت به وضعیت قبلی غیرممکن به نظر‌ می‌رسد و همچنین مهاجرت معکوس که از ابتدای جنگ در این نهاد ثبت شده است.

در نتیجه همه موارد فوق، جنگ سؤالات وجودی را در درون موجودیت ایجاد کرد که منظور من از آن علامت سؤال هایی در مورد آینده و ادامه حضور آن در منطقه و همچنین شانس موفقیت در مسیر عادی سازی است. کشورهای عربی این سؤالات امروزه در میان برخی از محققان و سیاستمداران اسرائیلی و غربی که احتمال ادامه این نهاد در درازمدت تردید داشتند و/یا هشدار دادند که بار آن بر دوش غرب، به ویژه ایالات متحده، ممکن است به دوش کشیده نشود، واضح تر و فوری تر به نظر‌ می‌رسد. آینده دور ب  دستاوردهای فلسطینی‌ها در این جنگ زیاد و بزرگ است و دستاوردهای راهبردی است کهطه ای اساسی با مناقشه و آینده آرمان فلسطین دارد. از جمله تصویر، رسانه، روایت و غیره تر مهم به نظر‌ می‌رسند. اینها دستاوردهایی است که در روز اول جنگ ثابت شد و تحولات بعدی آنها را تحت تأثیر قرار نداد.

در نهایت و پس از همه اینها، معامله مورد انتظار مبادله اسیران بین مقاومت و اشغالگر در خصوص سربازان و افسران در ازای مقاومت وجود دارد، معامله ای که شاید بتواند مستقیم و غیرمستقیم زندان های اشغالی اسیران فلسطینی را خالی کند. بر درگیری، روحیه، و تنش‌ها در داخل نهاد و آینده بسیاری از رهبران آن تأثیر دارد.

در خاتمه خسارات اشغال و به تبع آن دستاوردهای فلسطینی‌ها در این جنگ زیاد و بزرگ است و دستاوردهای راهبردی است که ارتباطی اساسی با مناقشه و آینده آرمان فلسطین دارد. دستاوردهای اضافی که کمتر مهم به نظر می‌رسند، مانند تصویر، رسانه، روایت و غیره. اینها دستاوردهایی است که در روز اول جنگ ثابت شد و تحولات بعدی تأثیری بر آنها نخواهد داشت. ضمن اینکه از زشتی، عظمت، فاجعه و اهمیت تلفات انسانی اعم از شهدا و مجروحان و ویرانی‌های رخ داده کاسته نمی‌شود، اما نوعی انتقام و تلاش برای کاهش تأثیر این خسارات بر فضای داخلی «اسرائیل» است و بنابراین بازتاب آنها بر آینده سیاستمداران و ارتش.

محاسبات سود و زیان در مفهوم راهبردی، نظامی و امنیتی و در رابطه با اصل مناقشه و آینده مسئله فلسطین به وضوح به نفع فلسطینی‌ها و مقاومت آنها ، علیرغم هزینه‌های هنگفت و پایانی جنگ دیر یا زود بسیاری از این ویژگی‌ها را آشکار خواهد کرد.

ششم اذر 1402

نشر مطالب درستون «از رسانه‌های خارجی» به معنی تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً با هدف اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد


عربی ۲۱
اخبار مرتبط
العربی جدید: چرایی وخامت اقتصادی در اسرائیل بعد ازجنگ غزه؟
سه‌شنبه 1402/09/14 ساعت 13:10
العربی جدید: چرایی وخامت اقتصادی در اسرائیل بعد ازجنگ غزه؟
در شرایطی که هنوز چشم اندازهای مشخصی برای پایان جنگ غزه ترسیم نشده است و خسارات روزانه این جنگ برای اسرائیل چیزی در حدود 260 میلیون دلار تخمین زده شده است، انتظار می‌رود که در ادامه راه، اسرائیل شاهدِ چالش‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی گسترده‌تری نیز باشد.
وال‌استریت ژورنال: چرا آمریکا نیاز به مصر برای کنترل جنگ و مدیریت بر غزه دارد و چرا السیسی شانه خالی می‌کند؟
یکشنبه 1402/09/12 ساعت 12:01
وال‌استریت ژورنال: چرا آمریکا نیاز به مصر برای کنترل جنگ و مدیریت بر غزه دارد و چرا السیسی شانه خالی می‌کند؟
«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر، پیشنهاد «ویلیام برنز» رئیس سیا مبنی بر اینکه پس از شکست حماس، مصر نظارت بر امنیت در نوار غزه تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطین مستقر شود را رد کرد.
فارین افرز: حمایت نظامی آمریکا از اسرائیل و تحلیل باتلاق پیش‌رو + راهکار
شنبه 1402/09/11 ساعت 11:30
فارین افرز: حمایت نظامی آمریکا از اسرائیل و تحلیل باتلاق پیش‌رو + راهکار
گسستی که با حمله حماس به‌وجود آمده، فرصتی را برای توسعه توسعه یک رویکرد پایدار و کم ریسک‌تر آمریکا به خاورمیانه فراهم می‌آورد.
نظرات

آخرین اخبار
مشحون: زحمات آتشی در بسکتبال غیر قابل انکار است/ یکی از بهترین‌ها را از دست دادیم
ایروانی: ایران حق مقابله با اقدامات گستاخانه ودزدی دریابی آن را دارد
سنا تلاش دموکرات‌ها برای جلوگیری از ماجراجویی ترامپ در کوبا را ناکام گذاشت
کارشناس آمریکایی: واشنگتن به‌دنبال هر راهی برای فرار از شکست در ایران است
بدن افراد به پروتئین چقدر نیاز دارد
محاصره دریایی ایران بی نتیجه است
یمن: حل مساله تنگه هرمز به پایان تجاوزات علیه ایران بستگی دارد
کارشناس حوزه انرژی: تولید بنزین در کشور با مشکل مواجه نمی‌شود
ایروانی: شورای امنیت باید اسرائیل را وادار به رعایت کامل آتش‌بس در لبنان کند
زاخارووا: آماده کمک به حل وضعیت وخیم در خاورمیانه هستیم
9 گل در 90 دقیقه! پاریسی ها مونیخی ها را میخکوب کردند
ذخایر راهبردی کالاهای اساسی در سطح بی‌سابقه
دلنوشته قالیباف برای رهبر شهید
جهش 24 درصدی قیمت انرژی در سال جاری
چارلز سوم: پیوند آمریکا و بریتانیا ناگسستنی است
رحمانی فضلی: ایران تسلیم خواسته‌های غیرقانونی نمی‌شود
پوتین درباره پیامدهای حمله پهپادی به پالایشگاه توآپس هشدار داد
مهار فشارهای تورمی در اولویت کار ملونی
دیدارهای دوستانه تیم ملی فوتبال لغو شد
حزب‌الله: مذاکرات مستقیم با اسرائیل به نفع مردم نیست
واکنش ترامپ به اظهارات مرتس درباره ایران: «او نمی‌داند چه می‌گوید»
ترکیه خواستار تضمین ادامه مذاکرات اسلام‌آباد شد
کریستی: ویتکاف و کوشنر به درد مذاکره با ایران نمی خورند
طرح مجدد دموکرات‌ها در سنا برای مهار جنگ ‌افروزی ترامپ علیه ایران
پدافند سفارت آمریکا در بغداد در پی رصد پهپاد فعال شد
خدمت اجباری سربازی، حریدی‌ها را باز به‌خیابان‌های تل‌آویو کشاند
ادعای مأمور سابق سی‌آی‌ای درباره ساختگی بودن سوءقصد به ترامپ
سقوط کم‌سابقه ذخایر گاز اروپا
هشدار سازمان ملل: وضعیت غزه و کرانه باختری در حال وخامت است
نورویدئو | محاصره ای که قبل از ایران جهان را هدف می گیرد !
ادعای مقام‌های غربی درباره همکاری روسیه در جنگ اخیر به ایران
توییت عراقچی نفت آمریکا را 3 رقمی کرد
اعلام تحریم‌های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران
راه‌اندازی مسیرهای جدید ترانزیتی برای تجارت
توضیحات وزارت بهداشت درخصوص افزایش قیمت دارو
خبرنگار سی‌بی‌اس: ایران در وضعیت فروپاشی نیست
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید/6 نفر راهی بیمارستان شدند
تخفیف 30 درصدی در انتظار مشترکان کم مصرف برق
برقراری پرواز مستقیم تهران- شانگهای
روایت خبرنگاران خارجی از تنگه هرمز
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند