×
فرهنگی
شناسه خبر : 156068
تاریخ انتشار :

نورنیوز از دو اتفاق سینمایی در یک روز گزارش می‌دهد

اشک و لبخند سینمایی‌ها در یک روز

در روزی که خبر درگذشت بانوی پیشکسوت عرصه بازیگری،‌ روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم فجر اعلام کرد 106 فیلم،‌ متقاضی حضور در بخش «سودای سیمرغ» جشنواره چهل و دوم شده‌اند.این دو خبر سینمایی، به خودی خود نماد گویایی است از تعبیری که سینما را صحنه‌‌ای برای نمایش اشک‌ها و لبخندهای انسانی می‌داند.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: در روزی که خبر درگذشت بانوی  پیشکسوت عرصه بازیگری،‌ روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم فجر اعلام کرد 106 فیلم،‌ متقاضی حضور در بخش «سودای سیمرغ» جشنواره چهل و دوم شده‌اند. این دو خبر سینمایی، به خودی خود نماد گویایی است از تعبیری که سینما را صحنه‌‌ای برای نمایش اشک‌ها و لبخندهای انسانی می‌داند.

 معصومیتی از جنس پروانه 

بازیگری که امروز در 79 سالگی صحنه زندگی را ترک گفت سال‌ها بود از غوغای شهر شلوغ دل بریده بود و در خلوت یک روستای دور پناه گرفته بود. پروانه معصومی که نام اصلی اش سکینه کبودرآهنگی بود به سال 1323 دیده به دنیا گشود و در سال 1351 با بازی در دو فیلم شاخص «بی تا» (هژیر داریوش)‌ و «رگبار» (بهرام بیضایی) به صف هنرمندان هنر هفتم درآمد. بخت با معصومی یار بود که کار هنری خود را با دو تن از فیلمسازان نامدار موج نوی سینمای ایران آغاز کرد و در ادامه کار نیز دور از جریان موسوم به فیلم فارسی، در آثار قابل تأمل سینمای آن روز به ایفای نقش پرداخت. قبل از پیروزی انقلاب، غیر از «رگبار»، در سه فیلم دیگر از بیضایی بازی کرد:«سفر» (فیلم کوتاه / 1351)،‌ "غریبه و مه" (1353) و "کلاغ" (1356). در همان دوران با منوچهر انور نیز در فیلم "شهرقصه" (1352) همکاری داشت.

کارنامه سینمایی پروانه معصومی قبل از انقلاب به همین چند اثر ماندگار محدود بود. او در سینمای بعد از انقلاب، همین رویه هنری را در پیش گرفت و در فیلم‌های هنرمندان بزرگ و صاحب سبکی مثل ناصر تقوایی،‌ کیومرث پوراحمد، رسول صدرعاملی،‌رخشان بنی اعتماد،‌ خسرو معصومی و ... بازی کرد.

پروانه معصومی مجموعا در 32 فیلم سینمایی و 22 اثر تلویزیونی حضور یافت. حاصل این حضور پربار، کسب سه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن در ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر بود. این بازیگر فقید با چهره‌‌ای که نشانه‌های پررنگی از جمال شناسی شرقی در آن هویدا بود همواره به عنوان هنرمندی با سیمای مینیاتوری شناخته می‌شد و در بسیاری از فیلم‌ها تصویر یک مادر کاملا ایرانی و شرقی را به نمایش گذاشت. فقدان او قطعا سینما را از یکی از ظرفیت های غنی بازیگری زنان در ایران محروم کرد‌

زنگ رقابت چهل و دوم سینما   

هرچند تا شروع رقابت سالانه فیلم‌های سینمای ایران،‌ کمی بیش از دو ماه زمان مانده است، اما اعلام تعداد فیلم‌های متقاضی حضور در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر، عملا حکایت از آن دارد که زنگ آغاز این مراسم سالانه به صدا درآمده است. دیروز، سیمون سیمونیان مدیر دبیرخانه چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اعلام کرد که طی یک ماه فرصت ثبت‌نام آثار سینمایی در سامانه جشنواره که تا پایان آبان ماه ادامه داشت، تهیه‌کنندگان ۱۰۶ اثر درخواست خود را برای حضور در بخش سودای سیمرغ (مسابقه سینمای ایران) جشنواره چهل و دوم ثبت کرده‌اند.

نکته مهم در سخنان او این بود که در فهرست فیلم های متقاضی،‌ 51 فیلم به فیلمسازانی تعلق دارد که اولین اثر بلند سینمایی خود را ساخته‌اند. به این ترتیب،‌ در همین آغاز کار رقابت‌های جشنواره فیلم فجر، دو اتفاق قابل توجه رقم خورده است: یکی تعداد فیلم های متقاضی بخش سودای سیمرغ با 106 تقاضا؛ و دیگری حضور 51 فیلم اولی در صحنه رقابت. سال 1400 تعداد فیلم های متقاضی 94 اثر بود و سال 1401،‌ این تعداد به 75 اثر کاهش یافت. امسال این تعداد با رشدی نزدیک به 35 درصد به 106 فیلم رسیده است.

 طبعا هیأت انتخاب فیلم‌ها پس از بازبینی نسخه‌های ارسالی، از این تعداد، دست به انتخاب می‌زنند و به مجموعه‌‌ای کم شمارتر می‌رسند اما چیزی که اهمیت دارد نفس حضور این تعداد فیلم و نیز به میدان آمدن 51 فیلمساز فیلم اولی است که آینده سینمای ایران را می‌سازند و هرسال استعدادهای درخشانی را به هنر هفتم ایران هدیه می‌کنند. شنیده‌ها از این حکایت دارد که در جشنواره امسال، تنوع چشمگیری،‌هم از جهت موضوعی و هم از جهت فیلمسازان وجود دارد تاآنجا که حضور بزرگان و چهره‌های شاخص سینما در کنار جوانان فیلم اولی کاملا مشهود است. باید امیدوار بود که مدیران جشنواره امسال، با انتخاب‌هایی دقیق و کارشناسانه در تمام سطوح و عرصه‌ها،‌ از اعضای هیأت انتخاب تا اعضای هیأت داوران، جشنواره‌‌ای پویا، خلاق و متکثر برگزار کنند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جنگ پروتئین‌ها: گیاهی یا حیوانی؛ کدام برای کاهش وزن مؤثرتر است؟
لحظه بالا بردن جام توسط آبی پوشان چلسی و کاپیتان ریس جیمز
سامان‌دهی اقامت اتباع خارجی؛132 تبعه در شازند جمع‌آوری شدند
خبر خوش تابستانی؛ میوه‌های نوبرانه ارزان می‌شوند!
ترامپ نماینده ویژه برای سوریه منصوب کرد
جزییات اختصاص کالابرگ برای سه دهک در آمدی؛ وضعیت نامشخص7 دهک دیگر
برزیل: انرژی هسته‌ای حق مسلم ایران است
جهش در حمایت از تحصیل؛ 20 هزار میلیارد ریال وام دانشجویی پرداخت شد
رئال بتیس (1) - چلسی (4) | پایان آتش بازی چلسی در قهرمانی فینال لیگ کنفرانس اروپا
چهار کشور اروپایی خواستار عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل شدند
پاسخ صریح ایران به رویترز: غنی‌سازی قابل معامله نیست
نورنما | خشک کردن زرشک و جدا کردن تیغ ها
بدرقه تیم ملی والیبال ایران به مسابقات لیگ ملت‌ها در ایتالیا
ایران کوتاه نمی‌آید؛ غنی‌سازی ادامه دارد!
قیمت دلار سایر ارزها امروز 7 خرداد 1404 + جدول قیمت
ترامپ: درمورد اقدام علیه ایران به نتانیاهو هشدار دادم
حمله مسلحانه در تویسرکان 6 مجروح و 1 کشته به جای گذاشت ! + فیلم
تمدید قرارداد دراگان اسکوچیچ با تراکتور؛ زنوزی مأموریت حفظ قهرمانی را کلید زد
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 7 خرداد 1404
یارانه نقدی برای نان؟ مجلس خط قرمز کشید!
دستیاران پزشکی بالاخره بیمه‌دار شدند؛ پایان یک انتظار طولانی
پادکست | هوش هیجانی در روابط بین فردی
آتش دوباره گریبان گیر اسراییل شد
حمید رسایی: قاسمیان الگوی منطقه ای سازش را مورد هدف قرار داد!
هندوانه با طعم تریاک!
از دیپلماسی منطقه‌ای تا همکاری راهبردی؛ روایت سفر پزشکیان به مسقط
بزرگداشت عباس سلیمی‌نمین؛ تجلیل از منتقدی که «آدمی» باقی ماند
نشست مسکو؛ و فرصت های بازآفرینی امنیت جهانی
آغاز بررسی لایحه CFT در نشست مجمع تشخیص
پایان سفر پزشکیان به عمان با صدور بیانیه‌ای راهبردی
مجلس در پیچ دوم، فرمان را به کدام سمت می‌چرخاند؟
خودروهای خارجی پشت درهای بسته گمرک
تحقیر هاروارد از کاخ سفید؛ برقکار مهم‌تر از نخبه!
خطر 25 میلیون یورویی بیخ گوش طارمی !
برآورد گروسی از احتمال توافق ایران و آمریکا
وزیر آموزش‌وپرورش: ادعای لو رفتن سؤالات، کلاهبرداری است
نوراینفو| سفر بندگی ؛ مناسک حج تمتع از ابتدا تا بازگشت
کشف 100 هزار لیتر سوخت قاچاق در سیستان و بلوچستان
رهبر انقلاب خطاب به استانداران کشور: با مردم گرم بگیرید
اعلام فهرست جدید تیم ملی؛ طارمی، قدوس و عزت‌اللهی در بین دعوت‌شدگان
پرش بلند دختر ایرانی تا فینال قهرمانی آسیا
پشت‌پرده ماجرای تسورکوف به روایت روزنامه‌نگار برجسته عراقی
نخستین انتقال بانکی ایران و عمان در آستانه اجرا
استقلال و ملوان برای جام و آسیا در اراک
عراقچی: تا چند روز آینده زمان دور جدید مذاکرات ایران و امریکا مشخص می شود!
سوخت تشویقی به کامیونداران+ فیلم
آغاز فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو از 8 خردادماه +جدول قیمت و مهلت ثبت نام
صنعا زیر آتش، تهران زیر اتهام!
فوت تأسف بار دو کودک در دریاچه نورآباد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(41)"بابلسر"
X
آگهی تبلیغاتی