×
فرهنگی
شناسه خبر : 156068
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/09/06 ساعت 21:51
اشک و لبخند سینمایی‌ها در یک روز

نورنیوز از دو اتفاق سینمایی در یک روز گزارش می‌دهد

اشک و لبخند سینمایی‌ها در یک روز

در روزی که خبر درگذشت بانوی پیشکسوت عرصه بازیگری،‌ روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم فجر اعلام کرد 106 فیلم،‌ متقاضی حضور در بخش «سودای سیمرغ» جشنواره چهل و دوم شده‌اند.این دو خبر سینمایی، به خودی خود نماد گویایی است از تعبیری که سینما را صحنه‌‌ای برای نمایش اشک‌ها و لبخندهای انسانی می‌داند.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: در روزی که خبر درگذشت بانوی  پیشکسوت عرصه بازیگری،‌ روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم فجر اعلام کرد 106 فیلم،‌ متقاضی حضور در بخش «سودای سیمرغ» جشنواره چهل و دوم شده‌اند. این دو خبر سینمایی، به خودی خود نماد گویایی است از تعبیری که سینما را صحنه‌‌ای برای نمایش اشک‌ها و لبخندهای انسانی می‌داند.

 معصومیتی از جنس پروانه 

بازیگری که امروز در 79 سالگی صحنه زندگی را ترک گفت سال‌ها بود از غوغای شهر شلوغ دل بریده بود و در خلوت یک روستای دور پناه گرفته بود. پروانه معصومی که نام اصلی اش سکینه کبودرآهنگی بود به سال 1323 دیده به دنیا گشود و در سال 1351 با بازی در دو فیلم شاخص «بی تا» (هژیر داریوش)‌ و «رگبار» (بهرام بیضایی) به صف هنرمندان هنر هفتم درآمد. بخت با معصومی یار بود که کار هنری خود را با دو تن از فیلمسازان نامدار موج نوی سینمای ایران آغاز کرد و در ادامه کار نیز دور از جریان موسوم به فیلم فارسی، در آثار قابل تأمل سینمای آن روز به ایفای نقش پرداخت. قبل از پیروزی انقلاب، غیر از «رگبار»، در سه فیلم دیگر از بیضایی بازی کرد:«سفر» (فیلم کوتاه / 1351)،‌ "غریبه و مه" (1353) و "کلاغ" (1356). در همان دوران با منوچهر انور نیز در فیلم "شهرقصه" (1352) همکاری داشت.

کارنامه سینمایی پروانه معصومی قبل از انقلاب به همین چند اثر ماندگار محدود بود. او در سینمای بعد از انقلاب، همین رویه هنری را در پیش گرفت و در فیلم‌های هنرمندان بزرگ و صاحب سبکی مثل ناصر تقوایی،‌ کیومرث پوراحمد، رسول صدرعاملی،‌رخشان بنی اعتماد،‌ خسرو معصومی و ... بازی کرد.

پروانه معصومی مجموعا در 32 فیلم سینمایی و 22 اثر تلویزیونی حضور یافت. حاصل این حضور پربار، کسب سه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن در ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر بود. این بازیگر فقید با چهره‌‌ای که نشانه‌های پررنگی از جمال شناسی شرقی در آن هویدا بود همواره به عنوان هنرمندی با سیمای مینیاتوری شناخته می‌شد و در بسیاری از فیلم‌ها تصویر یک مادر کاملا ایرانی و شرقی را به نمایش گذاشت. فقدان او قطعا سینما را از یکی از ظرفیت های غنی بازیگری زنان در ایران محروم کرد‌

زنگ رقابت چهل و دوم سینما   

هرچند تا شروع رقابت سالانه فیلم‌های سینمای ایران،‌ کمی بیش از دو ماه زمان مانده است، اما اعلام تعداد فیلم‌های متقاضی حضور در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر، عملا حکایت از آن دارد که زنگ آغاز این مراسم سالانه به صدا درآمده است. دیروز، سیمون سیمونیان مدیر دبیرخانه چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اعلام کرد که طی یک ماه فرصت ثبت‌نام آثار سینمایی در سامانه جشنواره که تا پایان آبان ماه ادامه داشت، تهیه‌کنندگان ۱۰۶ اثر درخواست خود را برای حضور در بخش سودای سیمرغ (مسابقه سینمای ایران) جشنواره چهل و دوم ثبت کرده‌اند.

نکته مهم در سخنان او این بود که در فهرست فیلم های متقاضی،‌ 51 فیلم به فیلمسازانی تعلق دارد که اولین اثر بلند سینمایی خود را ساخته‌اند. به این ترتیب،‌ در همین آغاز کار رقابت‌های جشنواره فیلم فجر، دو اتفاق قابل توجه رقم خورده است: یکی تعداد فیلم های متقاضی بخش سودای سیمرغ با 106 تقاضا؛ و دیگری حضور 51 فیلم اولی در صحنه رقابت. سال 1400 تعداد فیلم های متقاضی 94 اثر بود و سال 1401،‌ این تعداد به 75 اثر کاهش یافت. امسال این تعداد با رشدی نزدیک به 35 درصد به 106 فیلم رسیده است.

 طبعا هیأت انتخاب فیلم‌ها پس از بازبینی نسخه‌های ارسالی، از این تعداد، دست به انتخاب می‌زنند و به مجموعه‌‌ای کم شمارتر می‌رسند اما چیزی که اهمیت دارد نفس حضور این تعداد فیلم و نیز به میدان آمدن 51 فیلمساز فیلم اولی است که آینده سینمای ایران را می‌سازند و هرسال استعدادهای درخشانی را به هنر هفتم ایران هدیه می‌کنند. شنیده‌ها از این حکایت دارد که در جشنواره امسال، تنوع چشمگیری،‌هم از جهت موضوعی و هم از جهت فیلمسازان وجود دارد تاآنجا که حضور بزرگان و چهره‌های شاخص سینما در کنار جوانان فیلم اولی کاملا مشهود است. باید امیدوار بود که مدیران جشنواره امسال، با انتخاب‌هایی دقیق و کارشناسانه در تمام سطوح و عرصه‌ها،‌ از اعضای هیأت انتخاب تا اعضای هیأت داوران، جشنواره‌‌ای پویا، خلاق و متکثر برگزار کنند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404+ جدول
رئیس‌جمهور سابق کره‌جنوبی به حبس ابد محکوم شد
پیش بینی وضعیت آب و هوا البرز فردا جمعه یکم اسفند 1404
هشتمین رئیس‌جمهور موقت پرو در 10 سال گذشته انتخاب شد
تبریک قالیباف به روسای مجالس کشورهای اسلامی به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان
رکوردشکنی واردات نفت آسیا
ترافیک سنگین در هراز و آزادراه تهران-کرج-قزوین
کریم بنزما: با روزه گرفتن، بهتر بازی می‌کنم
شامگاه امشب؛ عطارد در اوج درخشش رویت‌پذیر است
گروسی از پیشرفت ملموس در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا خبر داد
پزشکیان: رسالت ما گره‌گشایی از مشکلات مردم است
علت مرگ بازیگر هالیوود مشخص شد
جزئیات کشف 15 کیلو شمش طلا به ارزش 400 میلیارد تومان
مخالفت اتریش در پیوستن به شورای صلح غزه
رشد 40 درصدی تولید نفت ونزوئلا در سال 2026
زلنسکی: توافق بر سر نظارت بر آتش‌بس نزدیک است
سفر وزیر خارجه آمریکا به فلسطین اشغالی در هفته آینده
تصادف خونین در کمربندی بندر دیر بوشهر جان 4 نفر را گرفت
عراقچی: مذاکرات ژنو پیشرفت داشت/ وارد متن یک توافق احتمالی خواهیم شد
ارزش سهام عدالت دوباره تغییر کرد / سهامداران حتما بخوانند
آمریکا ناتو را برای پایان ماموریت در عراق تحت فشار گذاشت
رونمایی کره‌شمالی از موشک‌اندازهای جدید هسته‌ای
سرشبکه‌های اصلی حوادث تروریستی دی‌ماه در اندیمشک دستگیر شدند
60 لیتر سهمیه بنزین امشب در کارت سوخت شارژ می شود
واردات گوشی به کشور 15 درصد کاهش یافت
قطع گاز 55 هزار ویلای پُرمصرف در مازندران
رژیم و راهکار جدید کاهش انسولین برای دیابتی‌ها
هوای پایتخت در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفت
مصاف چادرملو اردکان در خانه با گل‌گهر سیرجان صدرنشین
جایگزین محمد صلاح در لیورپول مشخص شد
هشدار بانک مرکزی به بانک‌های ناتراز
پیام عراقچی به وزیر خارجه موریتانی
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
صدور 2500 کارت سوخت در یک روز
طلای جهانی دوباره صعودی شد ؛ اونس به مرز 5 هزار دلار رسید
انفجار کپسول گاز در کراچی پاکستان جان 13 نفر را گرفت
زلزله 4.3 ریشتری صبح پنجشنبه عسلویه را لرزاند
معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب
قیمت گوشت قرمز امروز 30 بهمن 1404 + جدول
ایران در صورت حمله، با همه توان پاسخ می‌دهد
رویترز:خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد
چالش بحران آب و تحصیل در لرستان
سفر غیرمنتظره فرمانده ارشد آمریکا به ونزوئلا
فرصت تصمیم!
اتحادیه اروپا بودجه دفاعی جبهه شرقی را تقویت می‌کند
پزشکیان: پاسخگویی به مردم بودجه نمی‌خواهد، اراده می‌خواهد
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
ژاپن استفاده از پاوربانک در هواپیما را محدود می‌کند
هشدار سازمان ملل: آتش‌بس غزه در نقطه‌ای سرنوشت‌ساز قرار دارد
کشته شدن نظامی رژیم صهیونیستی در غزه بر اثر آتش خودی