×
فرهنگی
شناسه خبر : 156068
تاریخ انتشار :

نورنیوز از دو اتفاق سینمایی در یک روز گزارش می‌دهد

اشک و لبخند سینمایی‌ها در یک روز

در روزی که خبر درگذشت بانوی پیشکسوت عرصه بازیگری،‌ روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم فجر اعلام کرد 106 فیلم،‌ متقاضی حضور در بخش «سودای سیمرغ» جشنواره چهل و دوم شده‌اند.این دو خبر سینمایی، به خودی خود نماد گویایی است از تعبیری که سینما را صحنه‌‌ای برای نمایش اشک‌ها و لبخندهای انسانی می‌داند.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: در روزی که خبر درگذشت بانوی  پیشکسوت عرصه بازیگری،‌ روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت، دبیرخانه جشنواره بین المللی فیلم فجر اعلام کرد 106 فیلم،‌ متقاضی حضور در بخش «سودای سیمرغ» جشنواره چهل و دوم شده‌اند. این دو خبر سینمایی، به خودی خود نماد گویایی است از تعبیری که سینما را صحنه‌‌ای برای نمایش اشک‌ها و لبخندهای انسانی می‌داند.

 معصومیتی از جنس پروانه 

بازیگری که امروز در 79 سالگی صحنه زندگی را ترک گفت سال‌ها بود از غوغای شهر شلوغ دل بریده بود و در خلوت یک روستای دور پناه گرفته بود. پروانه معصومی که نام اصلی اش سکینه کبودرآهنگی بود به سال 1323 دیده به دنیا گشود و در سال 1351 با بازی در دو فیلم شاخص «بی تا» (هژیر داریوش)‌ و «رگبار» (بهرام بیضایی) به صف هنرمندان هنر هفتم درآمد. بخت با معصومی یار بود که کار هنری خود را با دو تن از فیلمسازان نامدار موج نوی سینمای ایران آغاز کرد و در ادامه کار نیز دور از جریان موسوم به فیلم فارسی، در آثار قابل تأمل سینمای آن روز به ایفای نقش پرداخت. قبل از پیروزی انقلاب، غیر از «رگبار»، در سه فیلم دیگر از بیضایی بازی کرد:«سفر» (فیلم کوتاه / 1351)،‌ "غریبه و مه" (1353) و "کلاغ" (1356). در همان دوران با منوچهر انور نیز در فیلم "شهرقصه" (1352) همکاری داشت.

کارنامه سینمایی پروانه معصومی قبل از انقلاب به همین چند اثر ماندگار محدود بود. او در سینمای بعد از انقلاب، همین رویه هنری را در پیش گرفت و در فیلم‌های هنرمندان بزرگ و صاحب سبکی مثل ناصر تقوایی،‌ کیومرث پوراحمد، رسول صدرعاملی،‌رخشان بنی اعتماد،‌ خسرو معصومی و ... بازی کرد.

پروانه معصومی مجموعا در 32 فیلم سینمایی و 22 اثر تلویزیونی حضور یافت. حاصل این حضور پربار، کسب سه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن در ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر بود. این بازیگر فقید با چهره‌‌ای که نشانه‌های پررنگی از جمال شناسی شرقی در آن هویدا بود همواره به عنوان هنرمندی با سیمای مینیاتوری شناخته می‌شد و در بسیاری از فیلم‌ها تصویر یک مادر کاملا ایرانی و شرقی را به نمایش گذاشت. فقدان او قطعا سینما را از یکی از ظرفیت های غنی بازیگری زنان در ایران محروم کرد‌

زنگ رقابت چهل و دوم سینما   

هرچند تا شروع رقابت سالانه فیلم‌های سینمای ایران،‌ کمی بیش از دو ماه زمان مانده است، اما اعلام تعداد فیلم‌های متقاضی حضور در بخش سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر، عملا حکایت از آن دارد که زنگ آغاز این مراسم سالانه به صدا درآمده است. دیروز، سیمون سیمونیان مدیر دبیرخانه چهل و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اعلام کرد که طی یک ماه فرصت ثبت‌نام آثار سینمایی در سامانه جشنواره که تا پایان آبان ماه ادامه داشت، تهیه‌کنندگان ۱۰۶ اثر درخواست خود را برای حضور در بخش سودای سیمرغ (مسابقه سینمای ایران) جشنواره چهل و دوم ثبت کرده‌اند.

نکته مهم در سخنان او این بود که در فهرست فیلم های متقاضی،‌ 51 فیلم به فیلمسازانی تعلق دارد که اولین اثر بلند سینمایی خود را ساخته‌اند. به این ترتیب،‌ در همین آغاز کار رقابت‌های جشنواره فیلم فجر، دو اتفاق قابل توجه رقم خورده است: یکی تعداد فیلم های متقاضی بخش سودای سیمرغ با 106 تقاضا؛ و دیگری حضور 51 فیلم اولی در صحنه رقابت. سال 1400 تعداد فیلم های متقاضی 94 اثر بود و سال 1401،‌ این تعداد به 75 اثر کاهش یافت. امسال این تعداد با رشدی نزدیک به 35 درصد به 106 فیلم رسیده است.

 طبعا هیأت انتخاب فیلم‌ها پس از بازبینی نسخه‌های ارسالی، از این تعداد، دست به انتخاب می‌زنند و به مجموعه‌‌ای کم شمارتر می‌رسند اما چیزی که اهمیت دارد نفس حضور این تعداد فیلم و نیز به میدان آمدن 51 فیلمساز فیلم اولی است که آینده سینمای ایران را می‌سازند و هرسال استعدادهای درخشانی را به هنر هفتم ایران هدیه می‌کنند. شنیده‌ها از این حکایت دارد که در جشنواره امسال، تنوع چشمگیری،‌هم از جهت موضوعی و هم از جهت فیلمسازان وجود دارد تاآنجا که حضور بزرگان و چهره‌های شاخص سینما در کنار جوانان فیلم اولی کاملا مشهود است. باید امیدوار بود که مدیران جشنواره امسال، با انتخاب‌هایی دقیق و کارشناسانه در تمام سطوح و عرصه‌ها،‌ از اعضای هیأت انتخاب تا اعضای هیأت داوران، جشنواره‌‌ای پویا، خلاق و متکثر برگزار کنند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
یامال در مسیر اسطوره‌شدن؛ قرارداد رؤیایی تا 2031
ترامپ خطاب به نتانیاهو: به روند مذاکرات با ایران ضربه نزنید
لغو تمام قراردادهای مالی با دانشگاه هاروارد توسط ترامپ
عکس های منتخب جهان، 27 می 2025
پرسپولیس پوست‌اندازی کرد؛ 6 خروجی در آستانه شروع فصل جدید
غیبت‌های بزرگ در فینال حذفی؛ ملوان بدون سه چهره کلیدی
ترامپ: پوتین دیوانه شده و دارد با آتش بازی می‌کند
فاجعه در کارخانه شیمیایی؛ 19 نفر جان خود را از دست دادند !
الهلال مقصد بعدی رونالدو؟ اولین بازی: نبرد با رئال مادرید!
شکار همزمان اغتشاش‌گران؛ ضربه قاطع امنیتی در چند استان
عکس های منتخب ایران، سه شنبه 6 خرداد 1404
رونمایی از فیلم «در آغوش درخت» با حضور کارگردان در لبنان
با حکم رهبر انقلاب؛ ایزدپناه سکان‌دار جدید رسانه ماندگار ایران شد
فرمان قاطع سرمربی : عالیشاه و یارانش ماندنی شدند؟
عراقچی: به کسی اجازه تفرقه‌افکنی نمی‌دهیم
کشف 12 هزار تراکتور خیالی؛ قاچاق سوخت وارد مرحله جدیدی شد
کمک‌های فاسدشدنی پشت دروازه‌های غزه
چرا سردار از سرزنش باتوم گفت؟
سفری بهنگام در شرایطی استثنایی
افشای دیدارهای مخفی مقامات سوریه و اسرائیل در مرز جولان
امید عالیشاه با پرسپولیس تمدید می کند؟
موافقت حماس با طرح ویتکاف؛ تبادل گروگان‌ها و توقف جنگ در غزه
اینتر در نقل و انتقالات تابستان اشتباه خرید طارمی را تکرار نمی‌کند!
وزیر بهداشت عربستان: هیچ مورد اپیدمیکی در حج تمتع وجود ندارد!
مؤمنی خبر داد: تجارت مرزی تهران و اسلام‌آباد وارد مرحله جدید شد
برنامه کامل جام ملت‌های والیبال زنان آسیا 2024 از 17 خرداد
طوفان در راه تهران؛ آماده‌باش برای رعد و برق و گرد و خاک!
انتقاد جنجالی ترابی، چالش تازه برای قلعه‌نویی
سخنگوی قوه قضاییه از برخورد با فساد، قاچاق و سوءمدیریت خبر داد
ادعای دکترای فیزیولوژی بیرانوند زیر ذره‌بین
فروش اینترنتی مکمل‌ها مجاز شد؛ اما فقط از داروخانه‌ها
«اینجا پارک نکن» دیگر قابل‌قبول نیست!
محمد عسکری؛ خرید طلایی سپاهان از فولاد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 6 خرداد 1404+ جدول
قیمت خودرو امروز سه شنبه 6 اردیبهشت 1404+ جدول
جوادالائمه؛ امامی که حتی دشمنان به بخشندگی‌اش اعتراف کردند
جزییات جدید از ترور قاضی شیرازی
انیمیشن‌هایی که در سال 2025 دیدنشان واجب است
پرونده بانک آینده زیر سایه مخفی‌کاری بانک مرکزی!
یمن: با 2 موشک فرودگاه بن گوریون و یافای اشغالی را زدیم
طلاق در سنین بالا؛ آمارها در حال جهش است
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(40)"بابل"
دستگیری عوامل شهادت مامور لردگانی در یاسوج
نوراینفو | چگونه هنگام قطع برق از سوختن لوازم منزل مان جلوگیری کنیم ؟
ساخت برج 30 طبقه در ولنجک متوقف شد
جهش در رنکینگ جهانی؛ پینگ‌پنگ ایران جان گرفت
میرسلیم زیر ذره‌بین قوه قضائیه
بمب تابستانی؛ مدافع تراکتور سرخ‌پوش می‌شود
حجت‌الاسلام قاسمیان دستگیر شد؛ جهانگیر: از وزارت خارجه و نهادهای دیگر پیگیری می‌کنیم
سیدبندی جدید لیگ قهرمانان اروپا اعلام شد
X
آگهی تبلیغاتی