×
سیاسی
شناسه خبر : 155992
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/09/05 ساعت 14:02
حماس پیروز مطلق

علی مطهری*

حماس پیروز مطلق

عملیات توفان الاقصی زمانی رخ داد که چند ماهی بود که صهیونیست‌ها انواع بی‌حرمتی‌ها به مسجدالاقصی را روا می‌داشتند و شهرک‌نشین‌های مسلح به راحتی فلسطینی‌های ساکن کرانه باختری رود اردن را به قتل می‌رساندند و شهرک‌سازی رژیم صهیونیست نیز برخلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و توافق اسلو رونق یافته بود و از همه مهم‌تر امریکا توانسته بود روابط چند کشور عربی را با آن رژیم عادی‌سازی کند و می‌رفت که عربستان نیز به این روند بپیوندد و کم‌کم مساله فلسطین در دنیا فراموش شود

نورنیوز- گروه سیاست: این سوال برای برخی مطرح است که آیا آزادی 150 زندانی فلسطینی در مقابل 50  اسیر اسراییلی ـ که البته تعداد اینها خصوصا زندانیان فلسطینی بسیار بیشتر از اینها خواهد بود ـ ارزش عملیات توفان الاقصی را داشت که بیش از 14 هزار و 500 شهید و حدود 30 هزار مجروح فلسطینی به دنبال خود داشت؟

این افراد باید شرایط زمان این عملیات را در نظر بگیرند. عملیات توفان الاقصی زمانی رخ داد که چند ماهی بود که صهیونیست‌ها انواع بی‌حرمتی‌ها به مسجدالاقصی را روا می‌داشتند و شهرک‌نشین‌های مسلح به راحتی فلسطینی‌های ساکن کرانه باختری رود اردن را به قتل می‌رساندند و شهرک‌سازی رژیم صهیونیست نیز برخلاف قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و توافق اسلو رونق یافته بود و از همه مهم‌تر امریکا توانسته بود روابط چند کشور عربی را با آن رژیم عادی‌سازی کند و می‌رفت که عربستان نیز به این روند بپیوندد و کم‌کم مساله فلسطین در دنیا فراموش شود.

از طرفی در داخل اسراییل با روی کار آمدن دست‌راستی‌ها و تندروها و متعصبان مذهبی و تلاش نتانیاهو برای محدود کردن اختیارات قوه قضاییه، اختلاف و دو دستگی میان مقامات و نیز میان مردم سرزمین اشغالی شدت گرفته بود و حکومت رو به ضعف بود.

در چنین شرایطی حماس عملیات توفان الاقصی را اجرا کرد که به معنی واقعی کلمه اسراییل را از نظر اطلاعاتی و امنیتی و نظامی غافلگیر کرد. گرچه صهیونیست‌ها ابتدا رو به مظلوم‌نمایی آوردند و اعلام کردند که حماس چهل کودک ما را سر بریده و ده‌ها غیرنظامی را به قتل رسانده است ولی خیلی زود خبر کودکان تکذیب شد و درباره خبر قتل غیرنظامیان هم خلبان بالگردی که آن روز بر فراز جشن یهودیان به پرواز درآمده بود اخیرا در مصاحبه با روزنامه هاآرتص گفت که ما همه را هدف قرار می‌دادیم و قابل تشخیص نبود که چه کسی از حماس است و بنابراین بسیاری از غیرنظامیان را خودمان به قتل رساندیم.  از آثار مهم عملیات توفان الاقصی یکی زنده شدن مساله فلسطین در دنیاست که می‌رفت از خاطره‌ها محو شود. 

دوم از میان رفتن یا حداقل مسکوت ماندن طرح عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسراییل است. اثر سوم، شکسته شدن طلسم شکست‌ناپذیری رژیم صهیونیستی است که یک گروه آزادی‌بخش و نه یک ارتش مجهز و کلاسیک توانست او را به زانو درآورد و مجبور به آتش‌بس و آزادی زندانیانش کند.

اثر چهارم این عملیات، تغییر افکار عمومی جهان به نفع فلسطین است. تظاهرات‌های مختلف در امریکا و اروپا و اظهارنظرهای برخی مقامات بلندپایه اروپایی به نفع فلسطین و استعفای برخی مقامات امریکایی به دلیل مخالفت با حمایت تسلیحاتی و مالی امریکا از اسراییل، در تاریخ هفتاد و پنج ساله اشغال فلسطین سابقه ندارد. هیچ‌گاه دنیا این مقدار پشتیبان فلسطین نبوده و این مقدار به مظلومیت مردم این سرزمین پی نبرده بود، همچنانکه هیچ‌گاه این مقدار به سبعیت و درندگی و خون‌آشامی و نژادپرستی صهیونیست‌ها پی نبرده بود. 

اثر دیگر عملیات توفان الاقصی اتحاد نسبی کشورهای اسلامی است گرچه برخی از آنها مانند ترکیه و امارات رفتار ریاکارانه‌ای داشته‌اند. در این میان موضع ایران به ایجاد این اتحاد کمک کرده است. اگر ایران همان ابتدا یا در اواسط این نبرد وارد صحنه می‌شد، عرب‌ها موضع می‌گرفتند و اسراییل هم از این موضوع برای جدا کردن اعراب از ایران استفاده می‌کرد ولی ایران کاری کرد که خود عرب‌ها صحنه‌گردان باشند و خود دورادور اقدامات دیپلماتیک و غیره را انجام می‌داد. 

آنچه در این چهل و پنج روز گذشت به نوعی شامل همکاری ایران و برخی قدرت های جهانی در جهت گسترش نیافتن دامنه جنگ نیز می‌شد گرچه هدف امریکا این بود که اسراییل بتواند حماس را نابود کند و ایران هدف‌های دیگری را در نظر داشت. این همکاری می‌تواند  حتی در موضوع توافق هسته‌ای موثر باشد. 

*استاد دانشگاه


روزنامه اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
خالق ملودی جاودانه «پلنگ صورتی» درگذشت
افت شدید عبور کشتی‌ها از هرمز
تنگه هرمز اقتصاد ژاپن را لرزاند؛ رکورد کسری تجاری سامورایی‌ها
نورنما | آماده سازی قطعات تازه تفحص شده پیکر شهدای مدرسه میناب برای تشییع
نوراینفو | چند توصیه برای سلامتی روان زنان در خانه
انصارالله: ترامپ نه توان بازکردن هرمز را دارد نه حفاظت از عربستان
رشد بازارهای آسیایی با افزایش تقاضا برای سهام فناوری
پرونده سهمیه آسیایی پیچیده‌تر شد؛ چادرملو دنبال حق خود می‌رود
ادامه عملیات تنبیه دشمن متجاوز ؛حملات پهپادی نیروهای مسلح به پایگاه‌های آمریکادرکویت واردن
چین پرتابگرهای فضایی برقی را آزمایش می‌کند
پاسخ قشقاوی به ادعای جدید ترامپ؛ دروغ‌های تکراری دیگر اثر ندارد
سرلشکر حاتمی: به اندازه سر سوزن به دشمن اعتماد نداریم
جزئیات آلودگی هوا در شهرهای خوزستان
وزارت کشور: مقدمات صدور گواهینامه رانندگی برای بانوان فراهم شده است
تشدید برخورد با استخراج غیرمجاز رمزارز
زائران اربعین اعتبار 6 ماهه گذرنامه زیارتی را جدی بگیرید
وزش باد شدید و گردوخاک در چند استان
قتل پرستار بیمارستان پیوند اعضای شیراز؛ جزئیات قتل و ابهامات پرونده
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت مادر شهیدان مظفر
چرا کشورهای عربی وارد میانجیگری ایران و آمریکا شدند؟
قیمت دلار توافقی امروز چهارشنبه 31 تیر 1405
بهیاران 4 استان جنوبی بدون کنکور دانشجو می‌شوند
ترامپ پروژه‌ای را دنبال می‌کند که اوباما نپذیرفت
ثبت‌نام زائران اربعین حسینی؛ کدام مرزها بیشترین تقاضا را دارند؟
داغ میناب تازه شد؛ تشییع اعضای پیکر 34 شهید مدرسه شجره طیبه
واردات گوشت با قبض انباری؛ ثبت سفارش 110 قلم کالا بدون منشأ ارز آزاد شد
چلسی و دومین خرید گران‌قیمت تاریخ لیگ برتر
حکم اعدام مهدی خانکی اجرا شد؛ جزئیات پرونده عنصر فعال یک گروهک تروریستی
آیا شبکه‌های اجتماعی مقصر اصلی اعتیاد به جراحی زیبایی هستند؟
دوصدایی فرصت یا تهدید؟!
واکنش روسیه به اظهارات روبیو درباره ایران
حمایت ویژه 10 میلیارد تومانی از طرح‌های سلامت
آخرین اخبار اربعین؛ وضعیت امنیتی مرزها و پاسخ وزارت کشور به شایعات
پاسخ وزارت خارجه به اظهارات وزیر خارجه فرانسه درباره ایران
قیمت گوشت قرمز امروز 31 تیر 1405 + جدول قیمت ها
فوتبال ایرانی علیه آزادی بیان
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 تیر 1405+ جدول پخش
ونس و عراقچی دو روایت، یک واقعیت
قیمت طلای جهانی امروز چهارشنبه 31 تیر 1405
احتمال شنیده شدن صدای انفجار کنترل‌شده در لردگان
اقتصادنگار | عرق ریزی شهروندان در تابستان داغ اجاره نشینی
9 مسئول حفاظت آزمون‌های نهایی به دلیل تخلف برکنار شدند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 31 تیر 1405+ جدول قیمت ها
هرمزگان به جمع استان‌های برگزارکننده آزمون نهایی پیوست
نقش پلتفرم‌های طلا و نقره در اقتصاد کشور
نورویدئو | کریدورهای آمریکایی؛ رؤیای محاصره ایران یا سراب راهبردی؟
حمله پهپادی اوکراین به تاسیسات برق جنوب روسیه
دو بازی ملی و قرارداد 25میلیاردی یک والیبالیست
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 31 تیر 1405 + وضعیت استان‌ها
بیش از 500 آمریکایی در جنگ با ایران زخمی شدند