شناسه خبر : 155469
تاریخ انتشار : 1402/08/27 10:36
هدررفت مثل آب خوردن

«نورنیوز» وضعیت منابع آبی پایتخت و میزان مصرف آب شهروندان تهرانی را بررسی کرد

هدررفت مثل آب خوردن

سرانه مصرف آب شرب در دنیا معمولاً بین 120 تا 150 لیتر در روز است، در حالی که در تهران این میزان مصرف بین 250 تا 300 لیتر در روز است و این یعنی مردم تهران تقریباً دو برابر متوسط جهانی آب مصرف می‌کنند.

نورنیوز- گرو فرهنگ و جامعه: این روزها که چشم‌‌‌ها به آسمان است و دل‌‌‌ها در انتظار بارش‌های پاییزی، و گوش‌‌‌ها مشتاق شنیدن اخباری از پر شدن سدها و پایان سه سال خشکسالی ایران، نگاه به وضعیت مصرف آب شرب در تهران و ایران، واقعیت‌‌های تلخی را نشان می‌دهد.

چهارشنبه هفته گذشته مردم تهران حدود ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب یعنی ۳ میلیارد و  ۱۰۰ میلیون لیتر در یک شبانه روز آب شرب مصرف کردند. اگر میانگین جمعیت ساکن و شناور شهر تهران را حدود ۱۵ میلیون نفر در نظر بگیریم و این رقم را بر آن تقسیم کنیم هر نفر در یک شبانه روز چیزی حدود ۲۰۵ تا ۲۱۰ لیتر آب مصرف کرده است. سال گذشته همین روزها مصرف آب شرب تهران حدود ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار متر مکعب بود. البته این آمار در روزهای پایانی هفته و تعطیلات با توجه به حضور مردم در خانه و مصرف بیشترآب بالاتر‌ می‌رود.

بررسی آمارها نشان می‌‌دهد در آبان‌ماه سرانه مصرف آب به ازای هر نفر در شبانه روز در ایران به ۲۰۳ لیتر رسیده است. این درحالی است که شاخص‌های استاندارد جهانی در سال‌‌های ترسالی که با بارش‌‌های خوب همراه است، میانگین مصرف هر شهروند را ۱۵۰ لیتر در شبانه روز اعلام‌ می‌کند ولی اگر شرایطی مثل تهران را در نظر بگیریم که سه سال پشت سرهم خشکسالی را تجربه کرده، استاندارد جهانی میانگین مصرف را ۱۳۰ لیتر اعلام‌ می‌کند.

بالا رفتن مصرف آب شرب شهروندان تهرانی و کاهش نزولات آسمانی، در حالی که ایران سومین سالی است که خشکسالی را تجربه می‌کند زنگ خطری است که از مدت‌‌‌ها قبل به صدا در آمده است. کم شدن آب‌های سطحی در پی کاهش بارش‌‌‌ها و پایین رفتن سطح آب سفره‌های زیر زمینی که فرونشست و رانش زمین را در پی دارد از تبعات کاهش آب، این عنصر حیاتی است.

در زمان ترسالی که با بارش‌‌های مطلوب همراه است ۷۵ درصد منابع تامین کننده آب تهران از سدها و آب‌‌های سطحی و ۲۵ درصد از آب‌‌های زیرزمینی است. اما در سال‌هایی که با خشکسالی مواجه می‌شویم برداشت آب از سفره‌های زیر زمینی افزایش پیدا می‌کند. اکنون در سومین سال خشکسالی به شرایطی رسیده‌ایم که ۶۰ درصد آب شرب را از منابع سطحی و ۴۰ درصد بقیه را از منابع زیرزمینی برداشت‌ می‌کنیم. همین چهارشنبه هفته گذشته ۱۸ هزار لیتر از منابع زیر زمینی برداشت شد. روز پنج شنبه مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران از تغییر رژیم خشکسالی در تهران خبر داد و گفت: «دوره‌های خشکسالی در استان تهران ۲ ساله بوده و سپس چند سال ترسالی در این استان ثبت شده است، اما امسال شاهد سومین‌ خشکسالی پیاپی در استان تهران هستیم و رژیم خشکسالی این استان تغییر یافته است.» 

محسن اردکانی ادامه داد: با شروع سالی آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ حجم ذخایر سدهای پنجگانه استان تهران ۵۷ میلیون مترمکعب نسبت به سال گذشته کسری داشته و این در حالی است که اکنون با گذشت ۲ ماه از پاییز، بارش‌ها هنوز شروع نشده است. برای تأمین و توزیع آب در استان تهران هر اقدامی که ممکن بود انجام دادیم و اولویت امسال ما برای پایداری آب استان تهران، مدیریت مصرف است.

هفته گذشته هم رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اعلام کرد سرانه مصرف آب شرب در دنیا معمولاً بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ لیتر در روز است، در حالی که در تهران این میزان مصرف بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر در روز است و این یعنی  مردم تهران دو برابر متوسط جهانی آب مصرف می‌کنند.

 سرانه مصرف آب در ایران

ایران سرزمینی کوهستانی است که دو رشته کوه البرز و زاگرس همانند دیواره‌ای مانع رسیدن ابرهای باران‌زا از شمال و غرب کشور به بخش‌های مرکزی می‌شوند و به همین دلیل نیز بخش اعظم کشور را مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می‌دهد.

کمبود منابع آبی همواره به عنوان یک عامل محدود کننده فعالیت‌ها در اقلیم ایران مطرح بوده است. متوسط بارندگی در جهان در حدود ۸۶۰ میلی‌متر است و این در حالی‌ است که متوسط درازمدت این رقم در ایران ۲۵۰ میلیمتر است. (لازم به ذکر است میزان بارندگی در سال آبی ۱۴۰۰ در کشور  ۳۲۴ میلیمتر بوده است) توزیع بارندگی در ایران نیز ناهمگون است، به نحوی که یک درصد از مساحت ایران بارشی بیش از هزار میلیمتر دارد اما میزان بارندگی در مناطقی همچون حوضه آبریز شرق کشور در حدود ۱۴۸ میلیمتر است.

به‌طور کلی آب در سه بخش کشاورزی، شرب و صنعت مصرف‌ می‌شود. آخرین آمار از توزیع سهم مصرف آب نتایج جالبی را نشان می‌دهد. در ایران، سهم مصرف آب در بخش کشاورزی حدود ۹۰ درصد، شرب ۸ درصد و صنعت و معدن ۲ درصد است، در صورتی‌که در کشورهای توسعه یافته سهم بخش کشاورزی ۳۰ درصد، شرب و بهداشت ۱۱ درصد و سهم بخش صنعت و معدن ۵۹ درصد است.

بررسی وضعیت کشاورزی در ایران نشان می دهد که هنوز با استانداردهای جهانی در زمینه آبیاری زمین‌های کشاورزی فاصله داریم. استانداردی که با آبیاری قطره‌ای ضمن بالا بردن میزان بهره‌وری زمین‌های کشاورزی تأثیر بسزایی در کاهش مصرف آب دارد. با وجود این، هنوز هم بسیاری از کشاورزان ما به همان روش‌های سنتی زمین‌های کشارزی‌شان را آبیاری می‌‎کنند.

اما سرانه مصرف آب به عوامل متعددی از جمله شرایط اقلیمی و وضعیت آب و هوایی، نوع فرهنگ هر منطقه، تعرفه و قوانین بازدارنده، تجهیزات کاهنده مصرف، وضعیت بهداشتی و غیره بستگی دارد. به طور کلی در اکثر کشورهای توسعه یافته که منابع آبی شان بیشتر از ماست به دلیل وجود زیرساخت‌های مناسب و قوانین بازدارنده و تعرفه‌های بالای آب، میزان سرانه مصرف آب از ایران کمتر است. به عنوان مثال سرانه مصرف آب در کشور دانمارک (۱۵۹ لیتر در روز)، سوئد ( ۱۶۴ لیتر)، پرتغال (۱۹۴ لیتر)، اسپانیا (۲۰۰ لیتر)، انگلستان (۱۵۳ لیتر)، اتریش (۱۵۳ لیتر)، ایرلند (۱۴۲ لیتر)، فرانسه (۱۳۹ لیتر)، آلمان (۱۲۹ لیتر)، هلند (۱۲۹ لیتر) است.

اما چرا سرانه مصرف آب در ایران بالاتر از میانگین جهانی و بسیاری از کشورهای توسعه یافته است؟ «بهنام بخشی» کارشناس ارشد شرکت آب و فاضلاب استان تهران چالش بزرگ را هدر رفت آب می‌داند و معتقد است با فرهنگ‌سازی در این زمینه می‌توانیم میزان مصرف روزانه را به ۱۵۰ لیتر کاهش بدهیم. او در گفت‌وگو با «نورنیوز»  با اشاره به آمارهایی در زمینه مصرف آب شرب و همچنین مدیریت مصرف آب گفت: «تهران، سه سالی است که خشکسالی را تجربه‌ می‌کند. این کم بارشی شرایط خاصی را پیش روی پایتخت ایجاد کرده است. در زمان ترسالی که با بارش‌‌های مطلوب همراه است ۷۵ درصد منابع تأمین کننده آب تهران از سدها و آب‌‌های سطحی و ۲۵ درصد منابع تأمین آب از آب‌‌های زیرزمینی است. اما در این سه سال خشکسالی سفره‌‌های زیر زمینی دچار افت شده است. درمنابع پشت سدها هم اکنون حدود ۳۰ میلیون متر مکعب کسری در سامانه شرقی داریم. یعنی در ایام مشابه در سال‌‌های گذشته ۳۰ میلیون متر مکعب ( ۳۰ میلیارد لیتر ) بیشتر آب پشت سدهای شرقی داشتیم.»

او با اشاره به اینکه عمق چاه‌های برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی تهران از ۱۸۰ متر به ۳۰۰ متر افزایش پیدا کرده است گفت: «همین امر تبعات زیست محیطی بسیاری دارد . این اتفاق‌هایی که در سطح شهر و پایین دست شهرها شاهد هستیم واین رانش‌‌‌ها و فروچاله‌‌‌ها به خاطر این است که سفره‌‌های زیرزمینی شرایط ناپایداری پیدا‌ می‌کنند و تأثیر آن همین فرونشست‌هایی است که‌ می‌بینیم. همه اینها ما را به سمت و سویی‌ می‌برد که مدیریت مصرف باید جزء ضرورت‌‌های ما باشد.  وظیفه ما تأمین آب ، انتقال آب، تصفیه و توزیع آب شرب با بهترین کیفیت به مشترکان است و این رسالتی است که مردم تهران به عهده شرکت آب و فاضلاب قرار داده‌اند. ما به تناسب نیاز آنها آب را تأمین‌ می‌کنیم. اما اگر در حوزه مدیریت مصرف آب با ما همراهی کنند شرایطی به وجود‌ می‌آید که کمتر از سفره‌‌های زیرزمین برداشت کنیم. الآن به شرایطی رسیدیم که ۶۰ درصد آب شرب را از منابع سطحی و ۴۰ درصد بقیه را از منابع زیرزمینی برداشت‌ می‌کنیم. هرچقدر بتوانیم در مصرف مدیریت داشته باشیم و هر شهروند میزان مصرف روزانه آب شرب را به ۱۵۰ لیتر کاهش بدهد چندین حلقه چاه منابع آب زیرزمینی خاموش می‌شوند و برداشتی از آنها انجام نمی‌گیرد. همین کمک زیادی به سفره‌‌های زیرزمینی‌ می‌کند و ذخایر آب‌‌های زیرزمینی ما برای سال‌‌های آینده حفظ‌ می‌شود و این سال‌‌‌ها را بدون نگرانی سپری‌ می‌کنیم.»

 چالش‌های مصرف بی‌رویه آب

یکی از چالش‌های بزرگ در مصرف آب که باعث هدر رفتن آن می‌شود زمان استحمام به‌خصوص حمام کردن کودکان است، در حالی که با یک کار ساده می‌توانیم از هدر رفت آب جلوگیری کنیم. کارشناس ارشد شرکت آب و فاضلاب راهکارهایی برای مدیریت مصرف آب ارائه می‌دهد: «زمانی که بچه‌‌‌ها وارد حمام‌ می‌شوند شیر آب را باز‌ می‌کنند تا آب گرم شود. در همین فاصله چندین لیتر آب هدر می‌رود. باید بچه‌‌‌ها آموزش ببینند که با قراردادن ظرف زیر شیر آب که کاملا سالم و قابل خوردن است از هدر رفت آب جلوگیری کنند.‌ می‌توانیم این آب را ذخیره کنیم و از آن برای آبیاری گلدان یا باغچه و حتی شست و شوی ظروف استفاده کنیم. امروز در بسیاری از آپارتمان‌‌‌ها دستشویی فرنگی داخل حمام قرار دارد و هربار با زدن دکمه سیفون مقدار زیادی آب که داخل فلاش تانک‌‌‌ها ذخیر شده هدر‌ می‌رود. می‌توانیم با قرار دادن یک بطری آب یا ماسه داخل مخزن ظرفیت آبگیری سیفون را به نصف برسانیم. یکی از بخش هایی که شاهد عدم همراهی شان در مدیریت مصرف آب هستیم ساختمان‌‌های در حال ساخت است . کسانی که ساخت و ساز‌ می‌کنند مراجعه کرده و‌ می‌گویند برای مصرف روزانه آب کارگران ساختمانی نیاز به تأمین آب دارند و قول‌ می‌دهند از آب شرب استفاده نکنند ولی شاهد هستیم آنها مصرف بی‌رویه‌ می‌کنند و زمانی هم که تذکر‌ می‌دهیم می‌گویند شما جریمه کنید ما پولش را می‌دهیم. وقتی هم که‌ می‌خواهیم آب را قطع کنیم دو تن ماسه در مسیر کنتور آب‌ می‌ریزند تا امکان دسترسی و قطع آب را نداشته باشیم.»

 ۲۰ میلیون لیتر صرفه‌جویی آب

با فرهنگ‌سازی در زمینه مدیریت مصرف آب می‌توانیم گام بزرگی در کاهش مصرف آب شرب برداریم. نمونه آن هم اقداماتی بود که توسط شرکت آبفا در ۶ ماهه اول امسال انجام شد و کاهش ۲۰ میلیون متر مکعبی مصرف آب را در پی داشت. کارشناس شرکت آبفا در تشریح این برنامه‌‌‌ها گفت: «امسال با همکاری مردم و فرهنگ‌سازی که در این زمینه انجام گرفت شهروندان ۲۰ میلیون متر مکعب نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر آب مصرف کردند. البته تابستان امسال شهروندان تهران با مصرف ۳ میلیون و ۸۰۰ متر مکعب رکورد تازه‌ای در مصرف روزانه آب ثبت کردند. یعنی هر نفر در تابستان حدود ۲۵۴ لیتر آب در شبانه روز مصرف کرد. اگر همین ۲۰ میلیون مترمکعب ( ۲۰ میلیارد لیتر) آب که در ۶ ماه اول سال نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر مصرف شد را بر ۱۸ میلیون نفر جمعیت استان تهران تقسیم کنیم مشخص‌ می‌شود در ۶ ماه اول سال هر نفر ۶ لیتر آب صرفه‌جویی کرده است. اگر این عدد به ۱۲ لیتر برسد ۴۰ میلیون متر مکعب یعنی نصف ذخیره سد لتیان درمصرف آب صرفه‌جویی کرده‌ایم.»

سخن آخر اینکه آب تنها سرمایه‌ای است که تولید نمی‌شود. اگر خشکسالی‌ها ادامه پیدا کنند و روند نزول بارش‌‌‌ها همچنان کاهشی باشد در آینده با تنش‌های آبی زیادی مواجه می‌شویم. باید به این نکته توجه داشت که آب تولید نمی‌شود و انتقال آن هم از شهرهای مختلف به تهران، راحت نیست. باید این نگاه در مردم نهادینه شود که صاحب آب، خود آنها هستند. اگر بی‌توجهی نسبت به بد مصرفی آب ادامه پیدا کند در آینده فرزندان ما دچار تنش بی‌آبی می‌شوند و هیچگاه ما را نمی‌بخشند.


نورنیوز
نظرات

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

دوحه، میزبان دهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک ایران و قطر

«هان کانگ» جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد

ارسال پیامک به 400 هزار مالک به‌منظور تعیین تکلیف واحدهای مسکونی

وزیر مهاجرین طالبان ترور شد

ترامپ: سوریه باید از خودش مراقبت کند

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر ملوان

اسلامی: در استان‌های ساحلی راکتورهای اتمی می‌سازیم

شعله مقاومت در سوریه خاموش شدنی نیست

کشف یک شمشیر خمیده کمیاب در دانمارک

دستگیری زن و مرد قاتل پس از سه سال

پلنگ مرد زنجانی را درید

تکذیب سرقت دارایی‌ در سفارت ایران در دمشق

101 سال حبس برای اعضای شبکه پولشویی 73 هزار میلیاردی

سومین ‌عضو شورای شهر خرم‌آباد دستگیر شد

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت پایانی) +فیلم

نتانیاهو با درگیر شدن در سوریه، اشتباه بزرگی مرتکب شد

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

پادکست | 9 ماده غذایی برای نفس کشیدن

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

آغاز تک نرخی کردن ارز با راه اندازی بازار ارز تجاری

X
آگهی تبلیغاتی