شناسه خبر : 155384
تاریخ انتشار : 1402/08/24 18:12
راه دراز روستا تا کتاب

نورنیوز از ضرورت راه‌اندازی کتابخانه‌های روستایی گزارش می‌دهد

راه دراز روستا تا کتاب

براساس طرح‌ آمایش سرزمینی، از کل 16 هزار کتابخانه عمومی مورد نیاز در کشور، سه هزار کتابخانه باید سهم مناطق روستایی باشد اما در حال حاضر، فقط در حدود 800 کتابخانه روستایی فعال در کشور وجود دارد. این در حالی است که 37 هزار روستا و تقریبا 20 میلیون روستانشین در کشور داریم. با این حساب تنها تقریبا 2 درصد روستاها کتابخانه عمومی دارند.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: پیشرفت‌های علمی در حوزه رسانه و توسعه شبکه‌های اجتماعی، جایگاه کتابخانه‌های عمومی را به عنوان مرجعی برای مطالعه تا حدودی تغییر داده است. شکل استفاده از کتابخانه نیز دستخوش تحولات ناشی از همین توسعه شده و در حال حاضر کتاب‌های مرجع در بسیاری از کتابخانه‌ها به صورت آنلاین در دسترس و قابل استفاده هستند.

امانت گرفت کتا‌ب‌های غیر مرجع از جمله رمان‌ها نیز که در گذشته رواج داشت، امروز با وجود کتاب‌های پی دی افی که به راحتی در سایت‌ها و کانال‌ها قابل دسترسی اند، دیگر امری غیرضروری به نظر می‌رسد. از آن گذشته کتاب‌های صوتی نیز به بازار پرتنوع کتاب اضافه شده‌اند که حتی دیگر زحمت خواندن را هم از دوش کتابخوانان برمی‌دارند.

کتابخانه‌های روستایی در حکم فرهنگسراهای محلی

شاید عجیب به نظر برسد که حتی در چنین وضعیت تحول یافته‌ای نیز هنوز کسانی به کتابخانه‌های عمومی مراجعه می‌کنند و کتاب امانت می‌گیرند و یا همان جا کتاب‌ها را مطالعه می‌کنند. این قاعده اما در مورد روستاها و بویژه روستاهای دور از مرکز صدق نمی‌کند و به همین جهت باید حساب کتابخانه‌های روستایی را از دیگر کتابخانه‌ها جدا کرد. کتابخانه‌های روستایی غیر از در اختیار قرار دادن کتاب به متقاضیان، مکان‌هایی برای سایر امور فرهنگی همچون برگزاری کلاس‌های آموزشی، نمایش فیلم و برپایی نمایشگاه‌های کوچک محلی هستند. از این رو می‌توان از آنها به عنوان فرهنگسراهای روستایی هم یاد کرد.

در شرایطی که دسترسی به منابع درسی و کتاب‌های کمک آموزشی برای دانش‌آموزان روستایی در برخی روستاهای دورافتاده مهیا نیست، این کتابخانه‌های روستایی هستند که با گردآوری این منابع می‌توانند به دانش‌آموزان کمک کنند. استفاده از رایانه نیز امکانی است که در برخی از کتابخانه‌های روستایی برای افراد مهیا می‌شود که این مسأله بویژه برای روستاهای مناطق کم برخوردار حائز اهمیت است. حتی در برخی از این روستاها کودکان به کتاب‌های داستان که کمک کننده به رشد اجتماعی و تقویت کننده قوه تخیل آنهاست دسترسی ندارند. اینجا هم نقش کتابخانه‌های روستایی برای فراهم کردن این امکان دوباره پر رنگ می‌شود. با وجود این هنوز بسیاری از روستاها کتابخانه‌ای از آن خود ندارند.  

اطلاعات مرکز آمار ایران در زمینه سرشماری عمومی نفوس و مسکن حکایت از این دارد که ۷۴ درصد جمعیت کشور در نقاط شهری و ۲۶ درصد در نقاط روستایی ساکن‌اند. داده های آماری براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ نشان می‌دهد جمعیت کل کشور معادل ۷۹ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۲۷۰ نفر بوده است که از این میزان ۵۹ میلیون و ۱۴۶ هزار و ۸۴۷ نفر ساکن شهرها و ۲۰ میلیون و ۷۳۰ هزار و ۶۲۵ نفر ساکن در نقاط روستایی بوده‌اند. این اطلاعات نشان‌دهنده این است که از کل جمعیت ایران ۲۵.۹ درصد روستانشین هستند که در ۶۲ هزار و ۲۸۴ آبادی توزیع شده‌اند. اکنون سئوال این است که سهم این تقریبا 26 درصد مردم ایران که در روستاها ساکن اند از چیزی تحت عنوان کتابخانه عمومی چقدر است؟

بر اساس طرح‌ آمایش سرزمینی، از کل 16 هزار کتابخانه عمومی مورد نیاز در کشور، 3هزار کتابخانه باید سهم مناطق روستایی باشد اما در حال حاضر طبق اعلام نهاد کتابخانه‌های عمومی ‌کشور که متولی ساخت و توسعه کتابخانه‌های روستایی است، فقط  در حدود 800  کتابخانه روستایی فعال در کشور وجود دارد که بخشی از آنها کتابخانه های مربوط به نهاد کتابخانه های عمومی کشورند و برخی دیگر اصطلاحا کتابخانه های مشارکتی هستند.

این در حالی است که 37 هزار روستا در کشور داریم. با این حساب تنها 2 درصد روستاها کتابخانه عمومی دارند و بقیه روستاها یا اساسا چیزی به عنوان کتابخانه ندارند و یا از کتابخانه‌های سیار استفاده می‌کنند.  گفتن ندارد که کتابخانه‌های سیّار، گرچه قدمت‌شان در روستاها بیشتر از کتابخانه‌های ثابت است اما امکانات کتابخانه‌های ثابت را در اختیار روستاییان قرار نمی‌دهند. بنابر آمار دفتر برنامه‌ریزی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مساحت کتابخانه‌های روستایی و نهادی در کشور اکنون به 136 هزار متر مربع می‌رسد. این کتابخانه‌ها؛ چهار میلیون و 800 هزار جلد کتاب دارند و 170 هزار نفر عضو  این کتابخانه‌‌های روستایی هستند. این کتابخانه‌ها توسط 670 کتابداردر کشور اداره می‌شوند.

در سال‌های اخیر، گروه‌های نیکوکار و نیز اهالی برخی روستاها تلاش کرده‌اند خود آستین بالا بزنند و به ایجاد و راه‌اندازی کتابخانه‌های روستایی اقدام کنند. از جمله این افراد عبدالرحیم بلوچ، معلم روستای پیرسهراب در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان است که با دیدن شوق کودکان به مطالعه،‌ تصمیم گرفت کتابخانه‌ای در روستا دایر کند.

این فعال حوزه کتاب به نورنیوز می‌گوید: «روستای ما امکانات چندانی ندارد و به همین خاطر مجبور شدیم کتابخانه را در اتاقی که یکی از روستاییان در اختیارمان قرار داده بود دایر کنیم. اول فقط 20 جلد کتاب داشتیم اما کم کم تعداد کتاب‌ها زیاد شد. بخشی از کتاب‌ها را خیّران و نیکوکاران فرهنگی با مساعدت و مشارکت‌های مردم جمع آوری کرده و به کتابخانه اهدا کردند. در بین این کتاب‌ها، کتاب‌های کمک آموزشی و کنکور هم بود که خیلی مورد نیاز بچه‌های روستاست. بچه‌ها خیلی به کتابخانه علاقه دارند و مدام کتاب‌ امانت می‌گیرند و داستان‌های آنها را در جلسات کتابخوانی برای هم تعریف می‌کنند. در عین حال،‌ خودشان هم در نظافت و نگهداری کتابخانه حضور فعال دارند و همکاری می‌کنند.»

وجود کتابخانه‌های روستایی از جهت برگزاری دوره‌های آموزشی هم دارای اهمیت است. فاطمه سرابی، فعال اجتماعی حوزه آموزش در استان کرمان در این باره به نورنیوز می‌گوید: «ما با کمک خیّران توانستیم برای کتابخانه چند روستا ویدئو پرژکتور تهیه کنیم و از مشاوران داوطلب هم کمک گرفتیم تا برای آمادگی کنکور بچه‌ها دوره‌هایی برگزار کنند. این کارها در کتابخانه روستا انجام می‌شد و بدون وجود چنین مکانی، برگزاری کلاس‌ها دشوار بود. دانش‌آموزان برخی مناطق به دلیل مشکل مالی قادر به شرکت در کلاس‌های کنکور و تهیه کتاب‌های کمک درسی نیستند و در کتابخانه‌ها تا حدودی این امکان برایشان فراهم و به پیشرفت درسی آنها کمک می‌شود.»

سابقه تاسیس کتابخانه‌های روستایی در جهان و ایران

راه اندازی کتابخانه‌های روستایی امری رایج در دنیاست و تاریخچه آن به اوایل قرن بیستم برمی‌گردد. مجارستان و هندوستان نخستین کشورهایی بودند که به تأسیس کتابخانه‌های روستایی اقدام کردند. پس از آنها کشورهای دیگر نیز به جمع مؤسسان کتابخانه‌های روستایی پیوستند تا به توسعه دانش کمک کنند؛ بویژه زمانی که برنامه مبارزه با بی‌سوادی یونسکو در دهه 1970 مورد توجه قرار گرفته بود کتابخانه‌های عمومی سهم مهمی در این امر داشتند.

در ایران نیز تاریخچه تأسیس کتابخانه‌های روستایی به سال 1325 شمسی برمی‌گردد که البته به صورت کتابخانه‌های سیّار بود. در سال 1345 اولین کتابخانه روستایی ثابت از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در منطقه دره شوری استان فارس تأسیس شد. در یک تحقیق تاریخی آمده است که از شهریور 1347، «وزارت تعاون و امور روستاها»، تأسیس خانه‌های فرهنگ روستایی را با هدف بالا بردن سطح اطلاعات عمومی و اجتماعی و ایجاد زمینه‌های مساعد برای پرورش و رشد استعداد روستاییان آغاز کرد.

یکی از برنامه‌های «خانه فرهنگ روستایی» تشکیل و راه‌اندازی کتابخانه در روستا بود. این کتابخانه‌ها یکی از اتاق‌های خانه فرهنگ روستایی را به خود اختصاص می‌دادند. برخی از این کتابخانه‌ها تا امروز به فعالیت‌های خود ادامه داده‌اند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نهاد جهاد سازندگی متولی ساخت کتابخانه‌های روستایی شد واز سال 1358 تا 1362 توانست یکهزار و 481 کتابخانه روستایی دایر کند که فعالیت بسیاری از آنها متوقف شد و همانطور که اشاره شد در حال حاضر تنها حدود 800 کتابخانه روستایی در کشور فعال است.

 بر اساس دستورالعمل اولیه‌ای که نحوه اداره کتابخانه‌های عمومی روستایی را تشریح می‌کند، روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت می‌توانند به کتابخانه مجهز شوند اما موانع موجود که عمدتا اقتصادی و نیز نبود متولی برای ساخت کتابخانه‌های روستایی عنوان می‌شوند، سبب شده تا تعداد زیادی از روستاها از داشتن کتابخانه محروم شوند؛ کتابخانه‌هایی که حکم خانه‌های فرهنگ روستاها را دارند و گاهی استعدادهای بزرگی را پرورش می‌دهند که بدون وجود این فضاهای فرهنگی شاید امکان رشد پیدا نمی‌کردند.

از مهم‌ترین اقداماتی که ظرف 9 سال اخیر در این عرصه انجام شده راه اندازی رخدادی فرهنگی با عنوان «جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» است. این جشنواره در سال 1393 با هدف تأمین عدالت فرهنگی و تمرکززدایی از شهر و توجه به نیازهای مناطق روستایی در موضوع کتاب، تأسیس شد و امسال نهمین دوره خود را برگزار می‌کند. طبعا وجود چنین اتفاقات فرهنگی می‌تواند به توسعه فعالیت‌های کتابخانه‌ای در مناطق روستایی بینجامد و رقابتی سودبخش میان روستاها و عشایر برقرار کند.

‌دسترسی به کتاب، حق تمام کودکان و نوجوانانی است که در مسیر رشد خود تشنه آموختن و دانستن هستند. کتاب‌هایی که در شهرهای بزرگ به راحتی در کتابفروشی‌ها و کیوسک‌های مطبوعاتی در دسترس قرار دارند، آرزوی دور از دسترس بسیاری از کودکان روستایی است. آنها گاهی آنقدر یک کتاب را می‌خوانند و دست به دست می‌کنند که تقریبا چیزی از کتاب باقی نمی‌ماند. کسانی که با چنین صحنه‌هایی مواجه شده باشند ضرورت ساخت و راه‌اندازی کتابخانه‌های روستایی را بهتر از هرکس دیگری درک می‌کنند.


نورنیوز
نظرات

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

X
آگهی تبلیغاتی