×
فرهنگی
شناسه خبر : 155329
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/08/24 ساعت 10:01
متناسب‌سازی جنسیتی برنامه درسی و محتوای آموزشی

رضا مرادصحرایی*

متناسب‌سازی جنسیتی برنامه درسی و محتوای آموزشی

در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تکالیفی ناظر به درنظر داشتن هویت جنسیتی دانش‌آموزان به‌عهده آموزش و پرورش گذاشته شده است.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: معتقدیم حتما آموزش موجب تغییر و تحول است و باید به واسطه آموزش مهارت‌های خاص را در دختران و پسران تقویت کنیم. بخشی از این مهارت‌های خاص ناظر به احکام دینی است که برای دختران و پسران متفاوت است. که این موضوع در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش هم آمده است.
در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تکالیفی ناظر به درنظر داشتن هویت جنسیتی دانش‌آموزان به‌عهده آموزش و پرورش گذاشته شده که مهم‌ترین آنها بدین قرارند:

راهکار ۱/۱: «طراحی، تدوین و اجرای برنامه درسی ملی براساس اسناد تحول راهبردی و بازتولید برنامه‌های درسی موجود با تأکید بر:
الف) متناسب‌سازی‌ حجم و محتوای کتب درسی و ساعات و روزهای آموزشی با توانمندی‌ها و ویژگی‌های دانش‌آموزان
ب) حاکمیت رویکرد فرهنگی- تربیتی در تولید محتوا و تقویت شایستگی‌های پایه دانش‌آموزان
ج) بهره‌مندی فزون‌تر از روش‌های فعال، خلاق و تعالی‌بخش
د) بهره‌گیری از تجهیزات و فناوری‌های نوین آموزشی و تربیتی در راستای اهداف
هـ) توجه بیشتر به تفاوت‌های فردی به‌ویژه هویت جنسیتی دانش‌آموزان و تفاوت‌های شهری و روستایی»
راهکار ۲/۱۴: «متناسب‌سازی‌ فضاهای فیزیکی، آموزشی و تربیتی با نیازهای ویژه و تفاوت‌های جنسیتی دانش‌آموزان با تأکید بر فراهم آوردن الزامات نهادینه‌سازی‌ فرهنگ ایمانی و عفاف و پوشش و رعایت احکام محرمیت در محیط»
راهکار ۲/۱۶: «رعایت اقتضائات هویت جنسیتی(پسران و دختران) و ویژگی‌های دوران بلوغ دانش‌آموزان در برنامه‌های درسی و روش‌ها و برنامه‌های تربیتی ضمن توجه به هویت مشترک آنان»

برای فهم درست این مضمون کلی، باید به این نکات توجه کنیم:
1- برنامه درسی، فقط کتاب درسی نیست، بلکه نقشه کلی‌ای است که مسیر یادگیری و تربیت دانش‌آموزان را ترسیم می‌کند. در ترسیم این مسیر یادگیری، باید علاوه‌بر توجه به جهات مشترک هویتی دانش‌آموزان، به تفاوت‌های آنها هم توجه داشت و مثلا موقعیت‌ها و اماکن یادگیری یا محتواهای آموزشی را به‌گونه‌ای آماده نکرد که صرفاً برای یک گروه از دانش‌آموزان(مثلا دانش‌آموزان شهری، یا دانش‌آموزان پسر)، مطلوب و قابل استفاده باشد. اتفاقا این رویکرد به برنامه درسی به این معناست که عدالت جنسیتی را بین دانش‌آموزان برقرار کند تا مثلا دانش‌آموز دختر به‌خاطر دختر بودنش، از برخی حقوق خود محروم نشود. از این منظر «برنامه درسی حساس به هویت جنسیتی دانش‌آموزان» اقدامی در راستای توجه بیشتر به تفاوت‌های فردی و در راستای عدالت است.
2- متناسب‌سازی برنامه درسی و محتوای آموزشی با درنظر داشتن تفاوت‌های جنسیتی، لزوما به‌معنای داشتن کتاب‌های درسی متفاوت برای دختر و پسر نیست؛ زیرا در برخی دروس(همانند ریاضی و علوم و...) چنین چیزی معنا ندارد و در عمده مطالب این دروس، تفاوتی بین دختر و پسر نیست.
مهم‌ترین مصادیق این متناسب‌سازی را می‌توان اینگونه برشمرد:
۲/الف) در برخی از موضوعات مرتبط با مسئله سبک زندگی یا احکام و نیازهای اختصاصی هر یک از 2جنسیت یا مشاغل و حرفه‌ها، مطالب مورد نیاز دختر و پسر متفاوت است. گاهی این تفاوت‌ها به اندازه‌ای است که برای آن، به کتاب درسی مستقل نیاز باشد (مثال: «کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی» در پایه دوازدهم که ناظر به آماده کردن دختران و پسران برای ایفای نقش‌های اختصاصی آنان در خانواده است و لذا در حال حاضر، یک ویرایش پسرانه و یک ویرایش دخترانه دارد). گاهی نیز این تفاوت‌ها به اندازه یک کتاب درسی مستقل نیست و در حد یک یا 2فصل مستقل نیاز دارد(مثال: «کتاب تفکر و سبک زندگی» پایه هفتم که یک کتاب مشترک دختران و پسران دارد و یک ضمیمه اختصاصی برای دختران که شامل مباحث اختصاصی دختران در زمینه بلوغ و تغییرات جسمی و روحی آن دوره متناسب با دختران و بخشی از احکام حجاب است.
مثال دیگر، تفاوت‌های دختران در احکام است که در کتاب‌های درسی دینی باید به آنها پرداخته شود.) گاهی نیز این تفاوت در حد تفاوت یک رشته در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای یا کاردانش است. به‌عنوان نمونه، رشته‌های «دوخت لباس عروس»، «تربیت کودک» یا رشته «مدیریت خانواده»(که به هنرهای خانه‌داری می‌پردازد) ازجمله رشته‌هایی هستند که اختصاصی دختران تعریف شده‌اند، زیرا با ویژگی‌های زنانه تناسب بیشتری دارند و در برابر، «حمل‌ونقل»، «ناوبری»، «متالوژی(ریخته‌گری)» و «صنایع فلزی» از رشته‌های اختصاصی پسران هستند؛ چرا که متناسب با ویژگی‌های مردانه هستند.
۲/ب) دیگر مصداق مهم‌ متناسب‌سازی کتاب‌های درسی/ محتوای آموزشی با هویت جنسیتی دانش‌آموزان، درنظر گرفتن تناسب و توازن تصاویر و طراحی‌های موجود در کتاب متناسب با نگاه‌ دخترانه و پسرانه است. در طراحی کتاب درسی، این مهم است که هم دانش‌آموز دختر و هم دانش‌آموز پسر، احساس کنند که کتاب، برای آنها نگاشته شده و دخترانگی یا پسرانگی آنها را نادیده نگرفته است. لذا، توجه به متوازن بودن تصاویر 2جنس(در عین رعایت ارزش‌های اخلاقی و دینی)، حضور متوازن زنان و مردان در میان شخصیت‌ها، داستان‌ها و متن‌ها و حتی اسامی به‌کار برده شده نیز بخشی از این متناسب‌سازی است.

 

*وزیر آموزش و پرورش


روزنامه همشهری
نظرات

آخرین اخبار
واتیکان سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد
آخرین جزییات حمله دشمن آمریکایی-صهیونی/ حمله به تهران، اصفهان بوشهر، شیراز، کرج و نوشهر
افزایش 2 برابری درآمد نفتی ایران از زمان جنگ
سخنگوی صنعت برق استان اصفهان: شبکه برق پایدار است
دستگیری عامل فروش سلاح در ایام جنگ
سخنگوی ارتش: آمریکا و اسرائیل به اهداف خود از جنگ نرسیده‌اند
دستگیری سه نفر به جرم انتشار فراخوان و تشویش اذهان عمومی در یزد
ورود یک میلیون و 900 هزار نفر به مشهد
حماس: ادامه نسل‌کشی علیه ملت فلسطین با هدف قرار دادن مراکز پلیس
ساقط شدن دو فروند پهپاد اوربیتر در آسمان خرم‌آباد
معاون اول رئیس جمهور: رژیم تنگه هرمز دیگر مانند گذشته نخواهد شد
واکنش محمدباقر قالیباف به میزان خسارت هواپیمای آواکس
ﺑﯿﺎﻧﯿﻪ داﻧﺸﮕﺎه علم و صنعت در ﻣﺤﮑﻮﻣﯿﺖ حمله هوایی دشمن آمریکایی و صهیونی
پیام جبلی به مدیران شبکه‌های المنار و المیادین برای شهادت خبرنگاران
چند دانشگاه و خوابگاه هدف حمله دشمن قرار گرفته‌اند؟
نماینده کنگره: همه‌چیز در آمریکا مدام گران‌تر می‌شود
اعلام فهرست دانشگاه‌های آمریکایی صهیونی در تیر‌رس ایران
پویش ملی «کنار مردم» آغاز شد/اعلام زمان فرصت ارسال آثار
تاکنون چند درصد خانوارها از کالابرگ خود استفاده کرده‌اند؟
برگزاری یادواره 168 ستاره خاموش میناب در دانشگاه تگزاس
عبور نفتکش عربستانی از تنگه هرمز با اجازه ایران
تداوم آموزش مجازی دانشگاه‌ها از 15 فروردین
ژنرال پاکستانی: توان دفاعی ایران جهان را شگفت‌زده کرده است
حمله دشمن متجاوز به دفتر شبکه قطری «العربی» در تهران
خطاب آشنا به بن سلمان: با ایران دست بدهید لازم نیست پای کثیف آمریکا را ببوسید
ارتش: اردوگاه نیروهای آمریکایی در اردن مورد هدف قرار گرفت
رشد 5.6 درصدی تورم در اسفند 1404
تأمین اجتماعی مهلت پرداخت حق بیمه را تمدید کرد
قدردانی از رویکرد عدالت‌محور دولت در تعیین دستمزد کارگران
درخواست سیاستمدار آلمانی برای خروج نیروهای آمریکایی
آغاز وصول حقوق دولتی طبق تعرفه‌های بودجه 1405 در دفاتر اسناد رسمی
عیدی و پاداش، حق قانونی کارگران است
دستور معاون اول برای رسیدگی فوری به سیل اندیمشک
رابرت مالی: اهداف جنگ در دولت ترامپ روزانه تغییر می‌کند
تناقض در مواضع ترامپ، جمهوری‌خواهان را نگران کرد
14 کشور خواستار محدود شدن «حق وتو» در شورای امنیت شدند
خنثی‌سازی مهمات باقی‌مانده از حملات در میناب
طرح دریافت عوارض از کشتی‌های عبوری تنگه هرمز تدوین می‌شود
هشدار فرمانده نیروی دریایی ارتش به ناو «آبراهام لینکلن»
مشارکت هنرمندان مشهور در اعتراضات سراسری آمریکا
موج 86 وعده صادق اجرا شد/ اهداف آمریکایی و صهیونیستی در منطقه زیر ضرب سپاه
نورویدئو | مذاکره یا تاکتیک فشار؛ بازی جدید غرب در برابر تهران
کوسه‌های خلیج فارس منتظر نظامیان آمریکایی هستند
تأمین کالاهای اساسی در اولویت مناطق آزاد قرار گرفت
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و پاکستان
برخورد با قاچاق و گرانفروشی سوخت در شرایط جنگ تحمیلی تشدید شد
عمان خواستار پایان جنگ و بازگشت به دیپلماسی شد
سازمان غذا و دارو: نظارت بر کیفیت مواد غذایی تشدید شد
باب‌المندب در مسیر هرمز؛ اروپا هشدار صادر کرد
اعتراف بلومبرگ به خسارت بزرگ آلومینیوم جهان پس از حمله ایران