×
فرهنگی
شناسه خبر : 155329
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/08/24 ساعت 10:01
متناسب‌سازی جنسیتی برنامه درسی و محتوای آموزشی

رضا مرادصحرایی*

متناسب‌سازی جنسیتی برنامه درسی و محتوای آموزشی

در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تکالیفی ناظر به درنظر داشتن هویت جنسیتی دانش‌آموزان به‌عهده آموزش و پرورش گذاشته شده است.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: معتقدیم حتما آموزش موجب تغییر و تحول است و باید به واسطه آموزش مهارت‌های خاص را در دختران و پسران تقویت کنیم. بخشی از این مهارت‌های خاص ناظر به احکام دینی است که برای دختران و پسران متفاوت است. که این موضوع در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش هم آمده است.
در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تکالیفی ناظر به درنظر داشتن هویت جنسیتی دانش‌آموزان به‌عهده آموزش و پرورش گذاشته شده که مهم‌ترین آنها بدین قرارند:

راهکار ۱/۱: «طراحی، تدوین و اجرای برنامه درسی ملی براساس اسناد تحول راهبردی و بازتولید برنامه‌های درسی موجود با تأکید بر:
الف) متناسب‌سازی‌ حجم و محتوای کتب درسی و ساعات و روزهای آموزشی با توانمندی‌ها و ویژگی‌های دانش‌آموزان
ب) حاکمیت رویکرد فرهنگی- تربیتی در تولید محتوا و تقویت شایستگی‌های پایه دانش‌آموزان
ج) بهره‌مندی فزون‌تر از روش‌های فعال، خلاق و تعالی‌بخش
د) بهره‌گیری از تجهیزات و فناوری‌های نوین آموزشی و تربیتی در راستای اهداف
هـ) توجه بیشتر به تفاوت‌های فردی به‌ویژه هویت جنسیتی دانش‌آموزان و تفاوت‌های شهری و روستایی»
راهکار ۲/۱۴: «متناسب‌سازی‌ فضاهای فیزیکی، آموزشی و تربیتی با نیازهای ویژه و تفاوت‌های جنسیتی دانش‌آموزان با تأکید بر فراهم آوردن الزامات نهادینه‌سازی‌ فرهنگ ایمانی و عفاف و پوشش و رعایت احکام محرمیت در محیط»
راهکار ۲/۱۶: «رعایت اقتضائات هویت جنسیتی(پسران و دختران) و ویژگی‌های دوران بلوغ دانش‌آموزان در برنامه‌های درسی و روش‌ها و برنامه‌های تربیتی ضمن توجه به هویت مشترک آنان»

برای فهم درست این مضمون کلی، باید به این نکات توجه کنیم:
1- برنامه درسی، فقط کتاب درسی نیست، بلکه نقشه کلی‌ای است که مسیر یادگیری و تربیت دانش‌آموزان را ترسیم می‌کند. در ترسیم این مسیر یادگیری، باید علاوه‌بر توجه به جهات مشترک هویتی دانش‌آموزان، به تفاوت‌های آنها هم توجه داشت و مثلا موقعیت‌ها و اماکن یادگیری یا محتواهای آموزشی را به‌گونه‌ای آماده نکرد که صرفاً برای یک گروه از دانش‌آموزان(مثلا دانش‌آموزان شهری، یا دانش‌آموزان پسر)، مطلوب و قابل استفاده باشد. اتفاقا این رویکرد به برنامه درسی به این معناست که عدالت جنسیتی را بین دانش‌آموزان برقرار کند تا مثلا دانش‌آموز دختر به‌خاطر دختر بودنش، از برخی حقوق خود محروم نشود. از این منظر «برنامه درسی حساس به هویت جنسیتی دانش‌آموزان» اقدامی در راستای توجه بیشتر به تفاوت‌های فردی و در راستای عدالت است.
2- متناسب‌سازی برنامه درسی و محتوای آموزشی با درنظر داشتن تفاوت‌های جنسیتی، لزوما به‌معنای داشتن کتاب‌های درسی متفاوت برای دختر و پسر نیست؛ زیرا در برخی دروس(همانند ریاضی و علوم و...) چنین چیزی معنا ندارد و در عمده مطالب این دروس، تفاوتی بین دختر و پسر نیست.
مهم‌ترین مصادیق این متناسب‌سازی را می‌توان اینگونه برشمرد:
۲/الف) در برخی از موضوعات مرتبط با مسئله سبک زندگی یا احکام و نیازهای اختصاصی هر یک از 2جنسیت یا مشاغل و حرفه‌ها، مطالب مورد نیاز دختر و پسر متفاوت است. گاهی این تفاوت‌ها به اندازه‌ای است که برای آن، به کتاب درسی مستقل نیاز باشد (مثال: «کتاب مدیریت خانواده و سبک زندگی» در پایه دوازدهم که ناظر به آماده کردن دختران و پسران برای ایفای نقش‌های اختصاصی آنان در خانواده است و لذا در حال حاضر، یک ویرایش پسرانه و یک ویرایش دخترانه دارد). گاهی نیز این تفاوت‌ها به اندازه یک کتاب درسی مستقل نیست و در حد یک یا 2فصل مستقل نیاز دارد(مثال: «کتاب تفکر و سبک زندگی» پایه هفتم که یک کتاب مشترک دختران و پسران دارد و یک ضمیمه اختصاصی برای دختران که شامل مباحث اختصاصی دختران در زمینه بلوغ و تغییرات جسمی و روحی آن دوره متناسب با دختران و بخشی از احکام حجاب است.
مثال دیگر، تفاوت‌های دختران در احکام است که در کتاب‌های درسی دینی باید به آنها پرداخته شود.) گاهی نیز این تفاوت در حد تفاوت یک رشته در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای یا کاردانش است. به‌عنوان نمونه، رشته‌های «دوخت لباس عروس»، «تربیت کودک» یا رشته «مدیریت خانواده»(که به هنرهای خانه‌داری می‌پردازد) ازجمله رشته‌هایی هستند که اختصاصی دختران تعریف شده‌اند، زیرا با ویژگی‌های زنانه تناسب بیشتری دارند و در برابر، «حمل‌ونقل»، «ناوبری»، «متالوژی(ریخته‌گری)» و «صنایع فلزی» از رشته‌های اختصاصی پسران هستند؛ چرا که متناسب با ویژگی‌های مردانه هستند.
۲/ب) دیگر مصداق مهم‌ متناسب‌سازی کتاب‌های درسی/ محتوای آموزشی با هویت جنسیتی دانش‌آموزان، درنظر گرفتن تناسب و توازن تصاویر و طراحی‌های موجود در کتاب متناسب با نگاه‌ دخترانه و پسرانه است. در طراحی کتاب درسی، این مهم است که هم دانش‌آموز دختر و هم دانش‌آموز پسر، احساس کنند که کتاب، برای آنها نگاشته شده و دخترانگی یا پسرانگی آنها را نادیده نگرفته است. لذا، توجه به متوازن بودن تصاویر 2جنس(در عین رعایت ارزش‌های اخلاقی و دینی)، حضور متوازن زنان و مردان در میان شخصیت‌ها، داستان‌ها و متن‌ها و حتی اسامی به‌کار برده شده نیز بخشی از این متناسب‌سازی است.

 

*وزیر آموزش و پرورش


روزنامه همشهری
نظرات

آخرین اخبار
افزایش ساعت معاملات صندوق‌های طلا و نقره
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 16 اردیبهشت 1405
نظر دو نماینده دموکرات درباره جنگ آمریکا علیه ایران
بیانیه سفارت ایران در وین در پاسخ به « مواضع اتریش در ارتباط با امارات »
تد ترنز بنیانگذار شبکه «سی‌ان‌ان» درگذشت
مهمانان خاص در بازی درون‌تیمی تیم ملی از بقایی تا مدیران سابق فوتبال
خرید و فروش دلار با تراول وارد فاز جدید شد
گزارش سی‌بی‌اس از ادامه توقف تردد در تنگه هرمز
جزئیاتی از جدیدترین عملیات شکار پهپاد دشمن در تنگه هرمز
افشای ابعاد تازه خسارت به پایگاه‌های آمریکا در حملات ایران
سرلشکر رحیم‌صفوی: امپراطوری آمریکا رو به زوال است
آیا اعتبار کالابرگ افزایش می‌یابد؟
ابلاغ تعرفه واردات خودروهای برقی و هیبریدی
پاسخ کوبنده چین به ادعاهای آمریکا درباره ایران
برگزاری دور سوم مذاکرات لبنان و اسرائیل هفته آینده در واشنگتن
سی ان ان: بیش از 600 بار به مواضع آمریکا در عراق حمله شده است
پایان عملیات امداد و نجات و اطفای حریق پاساژ ارغوان /تشکیل پرونده قضائی درشعبه ویژه
مهلت ثبت‌نام ناشران در نمایشگاه مجازی کتاب تهران تمدید شد
ادعای رسانه‌های غربی درباره پیام میان ایران و آمریکا تکذیب شد
دومین بسته حمایتی دولت رونمایی شد/هر بنگاه چقدر وام دریافت می کند؟
شهید خادمی نقش درس آموزی برای جامعه اطلاعات به ودیعت گذاشته است
نشست شی و ترامپ اهرم فشار علیه ایران نخواهد بود
سردار شکارچی: پروژه آزادی تنگه هرمز دشمنان ناکام ماند
بقائی: مذاکره با دیکته و اخاذی تفاوت دارد
عذرخواهی نیمار پس از درگیری با جونیور/دعوا بخشی از فوتبال است!
5 درخواست قالیباف از مردم در دوره جدید جنگ
اوباما: دادستان کل وکیل مردم است، نه مشاور شخصی رئیس‌جمهور
عراقچی: امیدواریم چین از چارچوب جدید برای دوران پس از جنگ در منطقه حمایت کند
احتمال شنیدن صدای انفجارهای کنترل شده در اصفهان
وزیر جهاد کشاورزی: افزایش قیمت تخم مرغ ضرورت داشت
جنگ و شوک انرژی؛ فروپاشی اقتصاد خلیج فارس
اعلام آمادگی فرودگاه شهید مدنی تبریز برای برقراری پروازها
ترامپ باردیگر تهدیدات همیشگی علیه ایران را تکرار کرد
حمله سایبری و پهپادی به پایانه نفتی فجیره تایید شد
خطای محاسباتی بعدی ترامپ چه هزینه‌ای ای خواهد داشت؟
طوفان و باران شدید در راه کشور
پشت پرده خبر ترامپ از توافقی که وجود ندارد!
افزایش شدید قیمت بنزین در آمریکا
یک منبع آگاه: ایران هنوز پاسخ رسمی به متن آخر آمریکا نداده است
نواف سلام: لبنان به‌دنبال عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی نیست
تمدید تعلیق پروازها «کی‌ال‌ام» هلند به دبی، ریاض و دمام
مصر از تعلیق عملیات «پروژه آزادی» در تنگه هرمز استقبال کرد
بازداشت 5 متهم به همکاری اطلاعاتی با شبکه‌های معاند در زرندیه
حملات دقیق حزب‌الله به تجهیزات فنی و نظامیان اسرائیل
اف‌بی‌آی در آستانه انتشار اسناد محرمانه «اشیای ناشناس پرنده»
نصب رایگان پنل خورشیدی در تمام مدارس دولتی
پیامدهای احتمالی اختلال در تنگه هرمز بر بازار انرژی
ابهام در برنامه برگزاری امتحانات دانشگاه ها
حق مسکن کارگران ابلاغ شد/مبلغ جدید چقدر است؟
رئیس‌جمهور: با هرگونه گران‌فروشی و احتکار به شدت برخورد می‌کنیم