×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 155211
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/08/22 ساعت 16:16
الجزیره: آنچه از دلایل نسل‌کشی فلسطینی‌ها و آینده غزه نمی‌دانید

الجزیره: آنچه از دلایل نسل‌کشی فلسطینی‌ها و آینده غزه نمی‌دانید

اسرائیل همچنان یک دولت آپارتاید خواهد بود، همانطور که توسط تعدادی از سازمان‌های حقوق بشر اینگونه اعلام شده است. اما چه سناریویی در انتظار غزه خواهد بود؟ فلسطینی‌ها ناپدید نخواهند شد و به مبارزه خود برای آزادی ادامه خواهند داد، در حالی که بسیاری از جوامع مدنی در کنار آنها اما دولت‌های سیاسی همین جوامع در کنار اسرائیل می‌ایستند و برای آن مصونیت ایجاد می‌کنند.

رسانه‌های خارجی: از زمان آغاز حملات بی‌امان رژیم اسرائیل به نوار غزه و تلاش این رژیم برای کوچاندن مردم شمال غزه به جنوب و پس از آن اعمال فشار بر مصر برای پذیرش آنها، این سوال به‌وجود آمده که برنامه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم برای غزه چیست؟

الجزیره در یادداشتی به این سوال پاسخ می‌دهد که چرا اسرائیل می‌خواهد تاریخ را در جنگ غزه تغییر بدهد؟

بیانیه «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در ۲۴ اکتبر واکنش تند اسرائیل را برانگیخت. دبیرکل سازمان ملل متحد در سخنرانی خود در شورای امنیت گفت: در حالی که «کشتار حماس» در ۷ اکتبر را به شدت محکوم می‌کند، اما می‌خواهد به جهانیان یادآوری کند که این قتل عام در خلأ رخ نداده است. او توضیح داد که نمی‌توان ۵۶ سال اشغال را از درگیری ما با فاجعه‌ای که در آن روز رخ داد جدا کرد.

دولت اسرائیل به سرعت این بیانیه را محکوم کرد. مقامات اسرائیلی خواستار استعفای گوترش شدند و مدعی شدند که او از حماس حمایت می‌کند و قتل عام انجام شده را توجیه می‌کند. رسانه‌های اسرائیلی نیز ادعا کردند که دبیرکل سازمان ملل «سطح خیره‌کننده‌ای از ورشکستگی اخلاقی را نشان داده است.»

این واکنش نشان می‌دهد که نوع جدیدی از ادعای یهودستیزی ممکن است اکنون روی میز باشد. تا ۷ اکتبر، اسرائیل برای گسترش تعریف یهودی ستیزی به انتقاد از دولت اسرائیل و زیر سؤال بردن مبانی اخلاقی صهیونیسم بسنده کرده بود. اکنون، زمینه‌سازی و تاریخی‌سازی آنچه در حال وقوع است نیز می‌تواند باعث اتهام یهودستیزی شود.

تاریخ‌زدایی از این رویدادها به اسرائیل و دولت‌های غرب کمک می‌کند تا سیاست‌هایی را که در گذشته به دلیل ملاحظات اخلاقی، تاکتیکی یا استراتژیک از آن دوری می‌کردند، دنبال کنند.

بنابراین، اسرائیل حمله ۷ اکتبر را بهانه کرده تا سیاست های نسل کشی در نوار غزه را دنبال کند. این حمله همچنین بهانه‌ای برای ایالات متحده است تا تلاش کند حضور خود را در خاورمیانه مجدداً تثبیت کند. این حمله بهانه‌ای است برای برخی کشورهای اروپایی که به نام « جنگ علیه ترور»، آزادی‌های دموکراتیک را نقض و محدود کنند.

اما چندین زمینه تاریخی برای آنچه اکنون در اسرائیل و فلسطین می‌گذرد وجود دارد که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. زمینه تاریخی گسترده‌تر به اواسط قرن نوزدهم بازمی‌گردد، زمانی که مسیحیت انجیلی در غرب ایده «بازگشت یهودیان» را به یک امر مذهبی هزار ساله تبدیل کرد و از تأسیس یک کشور یهودی در فلسطین به عنوان بخشی از پروسه‌ای که منجر به رستاخیز مردگان، بازگشت مسیح و پایان زمان خواهد شد، حمایت کرد.

الهیات در اواخر قرن نوزدهم و در سال‌های منتهی به جنگ جهانی اول به دو دلیل به ابزار سیاست تبدیل شد.

نخست) به نفع کسانی بود که در بریتانیا می‌خواستند امپراتوری عثمانی را از بین ببرند و بخش‌هایی از آن را در امپراتوری بریتانیا بگنجانند.

دوم) در میان اعضای طبقه اشراف بریتانیا، اعم از یهودی و مسیحی، طنین‌انداز شد که با ایده صهیونیسم به عنوان نوش‌دارویی برای مشکل یهودی‌ستیزی در اروپای مرکزی و شرقی، که موج ناخوشایند مهاجرت یهودیان را به وجود آورده بود، مسحور شدند. 

ترکیب این دو منافع با هم، دولت بریتانیا را به صدور اعلامیه معروف (یا بدنام) بالفور در سال ۱۹۱۷ سوق دادند.

متفکران و فعالان یهودی که یهودیت را به عنوان ناسیونالیسم بازتعریف کردند امیدوار بودند که این تعریف جوامع یهودی را از خطر وجودی در اروپا با حضور در فلسطین به عنوان فضای مورد نظر برای «تولد مجدد ملت یهود» محافظت کند. در این روند، پروژه فرهنگی و فکری صهیونیستی به یک پروژه استعماری شهرک نشین تبدیل شد که هدف آن یهودی سازی فلسطین تاریخی بود، بدون توجه به این واقعیت که جمعیتی بومی در آن سکونت داشتند.

جامعه فلسطین که در آن زمان کاملاً شبانی و محلی بود و در مراحل اولیه مدرنیزاسیون و ساخت هویت ملی بود، جنبش ضد استعماری خود را ایجاد کرد. اولین اقدام مهم آن علیه پروژه استعمار صهیونیستی با قیام البراق در سال ۱۹۲۹ انجام شد و از آن زمان تاکنون متوقف نشده است.

یکی دیگر از زمینه‌های تاریخی مرتبط با بحران کنونی، پاک‌سازی قومی فلسطین در سال ۱۹۴۸ است که شامل اخراج اجباری فلسطینی‌ها به نوار غزه از روستاهایی بود که برخی از شهرک‌های اسرائیلی مورد حمله در ۷ اکتبر بر روی ویرانه‌های آن ساخته شدند. این فلسطینی ها بخشی از ۷۵۰۰۰۰ فلسطینی بودند که خانه‌های خود را از دست دادند و پناهنده شدند.

این پاکسازی قومی مورد توجه جهانیان قرار گرفت اما محکوم نشد. در نتیجه، اسرائیل همچنان به پاکسازی قومی به عنوان بخشی از تلاش خود برای اطمینان از کنترل کامل فلسطین تاریخی با کمترین تعداد فلسطینی بومی باقی مانده، متوسل شد. این امر شامل اخراج ۳۰۰۰۰۰ فلسطینی در طول جنگ ۱۹۶۷ و پس از آن و اخراج بیش از ۶۰۰۰۰۰ نفر از کرانه باختری، بیت المقدس و نوار غزه از آن زمان تاکنون است.

همچنین زمینه اشغال کرانه باختری و غزه توسط اسرائیل وجود دارد. طی ۵۰ سال گذشته، نیروهای اشغالگر به طور مداوم مجازات دسته جمعی فلسطینیان را در این سرزمین‌ها دنبال کرده و آنها را در معرض آزار و اذیت مستمر شهرک نشینان و نیروهای امنیتی اسرائیلی قرار داده و صدها هزار نفر از آنها را زندانی کرده‌اند.

از زمان انتخاب دولت بنیادگرای کنونی اسرائیل در نوامبر ۲۰۲۲، همه این سیاست‌های خشن به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده است. تعداد فلسطینیان کشته، زخمی و دستگیر شده در کرانه باختری اشغالی به شدت افزایش یافت. علاوه بر آن، سیاست های دولت اسرائیل در قبال اماکن مقدس مسیحیان و مسلمانان در بیت المقدس حتی تهاجمی تر شد.

در نهایت، زمینه تاریخی محاصره ۱۶ ساله غزه نیز وجود دارد که تقریباً نیمی از جمعیت آن را کودکان تشکیل می دهند. در سال ۲۰۱۸، سازمان ملل متحد هشدار داد که نوار غزه تا سال ۲۰۲۰ به مکانی نامناسب برای سکونت انسان‌ها تبدیل خواهد شد.

محاصره غزه در واکنش به انتخابات دموکراتیکی که حماس پس از عقب نشینی یکجانبه اسرائیل از خاک این منطقه در آن پیروز شد، اعمال شد. مهمتر از آن، بازگشت به دهه ۱۹۹۰ است، زمانی که نوار غزه با سیم خاردار محاصره شد و پس از توافق اسلو ارتباط آن با کرانه باختری اشغالی و بیت المقدس شرقی قطع شد. انزوای غزه، حصارکشی دور آن، افزایش یهودیت در کرانه باختری نشانه روشنی بود که اسلو از نظر اسرائیلی‌ها به معنای اشغال از راه‌های دیگر بود، نه راهی به سوی صلح واقعی. اسرائیل نقاط خروجی و ورودی به غزه را کنترل می کرد و حتی بر نوع غذایی که وارد می‌شد، نظارت می‌کرد. گاهی اوقات آن را به تعداد کالری مشخصی محدود می‌کرد.

حماس با پرتاب موشک به مناطق غیرنظامی در اسرائیل به این محاصره کم رمق واکنش نشان می‌داد. دولت اسرائیل مدعی شد که این حملات با انگیزه ایدئولوژیک جنبش حماس برای کشتن یهودیان انجام می‌شود. این ادعا هم یعنی ندیدن ماجرای «نکبت» و محاصره غیرانسانی و وحشیانه تحمیل شده بر دو میلیون نفر و انواع و اقسام طلم در حق ساکنان فلسطین تاریخی. حماس از بسیاری جهات، تنها گروه فلسطینی بود که وعده انتقام گرفتن یا پاسخ به این سیاست‌ها را داد. با این حال، برخی معتقدند که روش حماس ممکن است به پایان حکومت آن در غزه یا دادن بهانه بیشتر به اسرائیل برای سرکوب فلسطینی‌ها تبدیل شود.

اقدام حماس در حمله ۷ اکتبر قابل توجیه نیست اما این بدان معنا نیست که آن حمله هم در خلا رخ داده و زمینه‌ای نداشته است. البته  خبر بد این است که علی‌رغم هزینه‌های انسانی هنگفت هر دو طرف، آنچه در این یک ماه رخ داده توان تغییر بازی را ندارد و این چه معنایی برای آینده دارد؟

اسرائیل دولتی باقی خواهد ماند که توسط یک جنبش شهرک نشین-استعماری تأسیس شده و این واقعیت بر تصمیم‌های سیاسی این رژیم تأثیر می‌گذارد و ماهیت ایدئولوژیک آن را تعیین می‌کند. این بدان معناست که علی‌رغم اینکه اسرائیل خود را به عنوان تنها دموکراسی در خاورمیانه معرفی می‌کند، فقط برای شهروندان یهودی خود یک دموکراسی باقی خواهد ماند.

کشمکش داخلی در داخل اسرائیل بین آنچه که می‌توان آن را دولت یهودا نامید (کشوری که شهرک‌نشینان می‌خواهند؛ اسرائیل تئوکراتیک‌تر و نژادپرست باشد) و دولت اسرائیل که مایل به حفظ وضعیت موجود است، دوباره فوران خواهد کرد. البته همین حالا هم نشانه‌های فوران این اختلاف داخلی بروز کرده است. اسرائیل همچنان یک دولت آپارتاید خواهد بود، همانطور که توسط تعدادی از سازمان‌های حقوق بشر اینگونه اعلام شده است. اما چه سناریویی در انتظار غزه خواهد بود؟ فلسطینی‌ها ناپدید نخواهند شد و به مبارزه خود برای آزادی ادامه خواهند داد، در حالی که بسیاری از جوامع مدنی در کنار آنها اما دولت‌های سیاسی همین جوامع در کنار اسرائیل می‌ایستند و برای آن مصونیت ایجاد می‌کنند.

فقط یک راه برای خروج از بحران وجود دارد:  تغییر رژیم در اسرائیل که حقوق برابر را برای همه از رودخانه تا دریا به ارمغان می‌آورد و امکان بازگشت آوارگان فلسطینی را فراهم می‌کند. در غیر این صورت، چرخه خونریزی پایان نخواهد یافت.

نشر مطالب درستون «از رسانه‌های خارجی» به معنی تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً با هدف اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد


نورنیوز
اخبار مرتبط
تلاش ناکام اسرائیل در رویای کریدور هند، اسرائیل و اروپا با هدف جایگزینی گاز غزه به‌جای روسیه برای غرب
شنبه 1402/08/27 ساعت 11:17
ریچارد مدهرست:
تلاش ناکام اسرائیل در رویای کریدور هند، اسرائیل و اروپا با هدف جایگزینی گاز غزه به‌جای روسیه برای غرب
خبرنگار و تحلیلگر سیاسی در صفحه شخصی خود از زاویه نگاه جدیدی به تحلیل جنگ غزه پرداخت.
گاردین افشا کرد: حمله حماس به اسرائیل چگونه شکل گرفت و اجرا شد؟
چهارشنبه 1402/08/24 ساعت 15:33
گاردین افشا کرد: حمله حماس به اسرائیل چگونه شکل گرفت و اجرا شد؟
عملیات طوفان‌الاقصی، بلندپروازانه‌ترین عملیاتی بود که حماس در طول کنترل غزه از سال 2007 اجرا کرده بود؛ عملیاتی که تا لحظه اجرا مخفی بود.
ریسپانسیبل استِیت کرفت: مقایسه اشغال آلمان و ژاپن با غزه و دوگانگی رفتار آمریکا و اسرائیل
یکشنبه 1402/08/21 ساعت 13:57
چگونگی و چرایی ناتوانی آمریکا و اسرائیل در اداره آینده غزه؛
ریسپانسیبل استِیت کرفت: مقایسه اشغال آلمان و ژاپن با غزه و دوگانگی رفتار آمریکا و اسرائیل
فقدان طرح اجرایی برای اداره غزه پس از ویران کردن آن از سوی ارتش اسرائیل به طور فزاینده‌ای توسط کارشناسان داخلی این رژیم و همچنین سایر کارشناسان مورد توجه قرار گرفته است.
میدل‌ایست‌ای: تحلیل موقعیت خطرناک متحدان آمریکا در منطقه، پیامد حمایت تمام عیار از اسرائیل در جنگ غزه
سه‌شنبه 1402/08/16 ساعت 13:17
خلیل الانانی
میدل‌ایست‌ای: تحلیل موقعیت خطرناک متحدان آمریکا در منطقه، پیامد حمایت تمام عیار از اسرائیل در جنگ غزه
حمایت سریع و قاطع بایدن از اسرائیل به سطوح بی‌سابقه‌‌‌‌‌ای رسیده است. این موضوع نه تنها تأمین منافع بلکه موقعیت متحدان آمریکا در منطقه را در معرض خطر بزرگی قرار داده است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جزئیات واریز یارانه آذر 1404
نمایش یادگاری‌های تختی / فرصتی بی‌نظیر برای علاقمندان در تهران!
تعطیلی مدارس بر اساس سه شاخص کلیدی
وضعیت بحرانی تصادفات خودروهای داخلی / ضرورت ایجاد مرکز تست ایمنی
پیش‌بینی آلودگی پایتخت تا اواسط هفته / تشکیل جلسه کارگروه اضطرار آلودگی امروز بعدازظهر
هشدار در سمنان ؛ 8 بیمار به دلیل آنفلوآنزا و کووید در ICU بستری شدند!
حوادث رانندگی در پایتخت؛ چهار کشته در هفت روز گذشته
درخواست‌های مهم ابوترابی از رئیس‌جمهور درباره آلودگی هوا و خودروسازان
جزییات جدید اجرای مرحله پنجم طرح کالابرگ الکترونیکی اعلام شد/زمان و دهک های مشمول
توسعه ناوگان حمل‌ونقل تهران؛ نیاز به 10 هزار اتوبوس برای کاهش آلودگی
عراقچی: در جنگ 12 روزه نیروهای مسلح ما از حق دفاع مشروع خود استفاده کردند
هیئت ایرانی در مراسم قرعه‌کشی جام جهانی 2026 شرکت نخواهد کرد +فیلم
حذف «اخراج موقت» دانش آموز و افزایش اختیارات مدرسه
پوتین هفته آینده به هند می‌رود
ارتش لبنان ادعای صهیونیست‌ها علیه حزب‌الله را رد کرد
پزشکیان: از حمایت رهبری انقلاب سپاسگزارم/مسیر پیشرفت را با همراهی مردم دنبال می‌کنیم
بیانیه چین درباره آزمایش تسلیحات هسته‌ای
مقامات کُرد عراق از آمریکا درخواست دریافت سامانه پدافند هوایی کردند
امضای یادداشت تفاهم میان ایران و مدیرکل کمیته بین‌المللی صلیب سرخ
ترامپ: مهاجرت از کشورهای جهان سوم متوقف می شود
هشدار روزنامه الریاض نسبت به استراتژی خصمانه تل‌آویو در لبنان
69 کشته و 59 مفقود در حادثه سیلاب‌ سوماترای اندونزی
زاخارووا: هدف اتحادیه اروپا ایجاد اختلال در رویکردهای سیاسی و دیپلماتیک نوظهور است
طلای جهانی در مسیر ثبت افزایش هفتگی سه درصدی؛ خوش‌بینی به کاهش نرخ بهره
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد + چهار حریف تازه برای ایران
تحویل پیام‌های وزیر خارجه ایران به وزیران خارجه نیجر و مالی
رفیع‌زاده: هیچ نیروی دو شغله‌ای در دولت وجود ندارد
معماری قدرت آمریکا؛ بازخوانی نقشه کمک‌ها
بزرگترین دعوای فوتبال؛ 17 اخراجی در یک بازی + فیلم
مدارس کدام استان شنبه و یکشنبه غیر حضوری می‌شود؟
شمس آذر_ پرسپولیس ؛ اوسمار به دنبال پیروزی پیش از دربی
درگیری مرگبار در روستای ارومیه؛ 3 نفر کشته شدند
وقوع زمین لرزه 3.8 ریشتری در پل سفید+ جزئیات
رئیس جمهور پیشین پرو به یازده سال زندان محکوم شد
منصوریان از هدایت تیم ملی ووشو بانوان کناره‌گیری کرد
محور چالوس امروز یکطرفه می‌شود / محدودیت‌های ترافیکی شمال کشور
سیل و رانش زمین در سریلانکا جان 40 نفر را گرفت
آخرین وضعیت اجرای برنامه شیر مدارس در سایه افزیش قیمت لبنیات
دیپلمات روس: ناتو و اروپا برای جنگ بزرگ با روسیه آماده‌اند
تهران آلوده‌ترین شهر جهان؛ نمی‌توانیم نفس بکشیم
وفاداری به هنر ملی، درخشش در هنر جهانی
آمریکا آماده حمله زمینی به ونزوئلا
ایران جنایات رژیم صهیونیستی در کرانه باختری را محکوم کرد
سه زلزله پیاپی در بهاباد یزد
آمریکا گرین‌کارت مهاجران 19 کشور را بازبینی می‌‌کند + اسامی کشورها
هشدار صریح رهبر علویان سوریه به دولت موقت
شمار قربانیان آتش‌سوزی هنگ کنگ به 94 نفر رسید
مرگ" سارا بکستروم" یکی از زخمی های حادثه تیراندازی در کاخ سفید
درخشش سینمای ایران در مسکو؛ جایزه ویژه اوراسیا به مجید مجیدی رسید
برنامه مسابقات ورزشی امروز 7 آذر 1404+ جدول پخش
X
آگهی تبلیغاتی