×
اقتصادی
شناسه خبر : 155159
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/08/22 ساعت 09:16

نامعادله وام های مسکن و درآمد مردم

رئیس مجلس گفته است وام مسکن هست، اما مردم توان پرداخت اقساط را ندارند، به این بهانه نگاهی به وام های مسکن و قدرت خرید مردم انداخته ایم


نورنیوز- گروه اقتصاد: شوک های ارزی از جمله عوامل برهم خوردن تناسب قیمت زمین و مسکن در مقایسه با دیگر کالاها از جمله دستمزد کارگران در اقتصاد ایران بوده است. آمارها نشان می دهد از سال 1377 تا 1400 شاخص قیمت زمین در تهران 215 برابر شده، اما در همین بازه زمانی حداقل دستمزد کارگران افزایش تنها 88 برابری داشته است. در این میان، مبلغ وام های مسکن هر چند زیاد شده، اما از یک سو از قیمت مسکن در درون شهرهای بزرگ عقب مانده است و از سوی دیگر اقساط آن بیش از پیش از دسترس خانوارهای اقشار متوسط و ضعیف دور شده اند. این موضوع دیروز مورد اشاره رئیس مجلس قرار گرفت و قالیباف با بیان این که بانک ها تسهیلات مسکن را پرداخت می کنند، اما دیگر مردم توانی برای گرفتن وام و پرداخت اقساط را ندارند، لزوم چاره اندیشی مجلس در این خصوص را متذکر شد.
 
قیمت زمین، عرصه خودنمایی شوک های ارزی و درآمدهای نفتی
قیمت زمین و مسکن در دهه 80 شمسی، به تبع رشد درآمدهای نفتی و تزریق آن به اقتصاد و ابتلای اقتصاد کشور به بیماری هلندی جهش قابل توجهی یافت.اما این مسئله در دهه 90 و به ویژه انتهای آن و در غیاب مکانیسم هایی نظیر مالیات های سوداگری و مالیات های مسکن، با جهشی فوق تصور مواجه شد. ماحصل تغییر و تحولاتی که به آن اشاره شد، این است که قدرت خرید مردمی که نه به دلار، بلکه به ریال دستمزد دارند و به طور مشخص کارگران و کارمندان نسبت به نرخ زمین به عنوان دارنده سهم اصلی در قیمت مسکن بیش از پیش آب رفت. داده های بانک مرکزی نشان می دهد که شاخص قیمت زمین در تهران (به عنوان الگوی قیمتی مسکن در کشور) در بین سال های 1377 تا 1400، 215 برابر شده، در حالی که در این مدت حداقل دستمزد کارگران از 30 هزار و 153 تومان به 2 میلیون و 655 هزار تومان رسیده و 88 برابر شده است.
 
افزایش وام های مسکن هم حریف تورم زمین نشد
اصل 43 قانون اساسی، تامین نیازهای اساسی از جمله مسکن را جزو تکالیف حاکمیت/دولت برشمرده است. به همین منوال نیز آمارها نشان می دهد که حجم ریالی وام های مسکن بانک مسکن به عنوان بانک عامل این بخش در بازه زمانی سال های 77 تا 1400  افزایش یافته، اما این رقم کلی نیز جوابگوی افزایش قیمت مسکن نبوده است به طوری که در بین سال های مذکور، وام های پرداختی مسکن از 649 میلیارد تومان به بیش از 106 هزار میلیارد تومان رسیده و 164 برابر شده اند.
 
نگاهی به آخرین وضعیت وام های مسکن 
اگر بخواهیم وام های مسکن را جزئی تر بررسی کنیم، باید به وام های نهضت ملی مسکن، وام مسکن با اوراق ممتاز و وام اوراق ممتاز در راستای قانون جوانی جمعیت اشاره کنیم.
1-نهضت ملی مسکن: وام نهضت ملی مسکن اگرچه طبق آخرین تصمیمات اخذ شده، 550 میلیون تعیین شده، با این حال در درجه اول باید گفت که این وام مشروط به تامین آورده متقاضیان است. موضوعی که با کشدار شدن پیشرفت پروژه ها، متاثر از افزایش هزینه های ساخت مسکن شده و با توجه به عقب ماندگی رشد دستمزدها از این هزینه ها، روز به روز تامین آن برای مردم دشوارتر می شود. به عنوان مثال گزارش ایرنا در 17 شهریور امسال حاکی از آن است که آورده متقاضیان در این طرح 450 میلیون تومان است. از آورده اولیه که بگذریم، مسئله بعدی اقساط این تسهیلات است که پس از کاهش نرخ سود آن از  23 درصدبه 18 درصد، به روش پلکانی در سال اول به بیش از 7 میلیون و 357 هزار تومان و سال بیستم بیش از 12 میلیون و 900 هزار تومان می رسد.
2-وام خرید مسکن با اوراق ممتاز: این وام نیز گزینه بعدی متقاضیان مسکن است که برای زوجین در تهران 800 میلیون تومان، در مراکز استان ها 640 میلیون تومان و سایر مناطق 480 میلیون تومان است. به این ترتیب اقساط این سه نوع وام ذکر شده که نرخ سود 22.5 درصدی با بازپرداخت حداکثر 12 ساله دارد، به ترتیب به بیش از 16 میلیون تومان، 12 میلیون و 880 هزار تومان و 9 میلیون و 660 هزار تومان می رسد. این ارقام با در نظر گرفتن وام جعاله با سقف 160 میلیون تومان، بازپرداخت 5 ساله و نرخ سود 22.5 درصد نیز به میزان بیش از 4 میلیون و 460 هزار تومان (در 5 سال اول) افزایش خواهد یافت. تازه به این موارد باید هزینه اولیه خرید این وام را اضافه کرد که مثلاً برای وام 800 میلیون تومانی در تهران باید 1600 برگه اوراق با قیمت کنونی بیش از 100 هزار تومان یعنی جمعاً بیش از 160 میلیون تومان هزینه کرد.
3- وام خرید مسکن قانون جوانی جمعیت با اوراق: این وام به تازگی به سبد وام های مسکن اضافه شده است که طبق آن سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن از محل اوراق ممتاز به ازای هر فرزند زیر 20 سال و حداکثر تا 4 فرزند 25 درصد اضافه می شود و برای خانوارهای دارای 4 فرزند زیر 20 سال به دو برابر سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن با اوراق خواهد رسید. با این اوصاف، اگرچه به عنوان مثال سقف وام خانوارهای دارای 4 فرزند (در مدل زوجین) در تهران به یک میلیارد و 920 میلیون تومان رسیده، اما اقساط آن به ماهانه 35 میلیون تومان افزایش خواهد یافت!
 
حقوق و مزد بگیران نظاره گر رالی وام و اقساط تسهیلات مسکن
همه این وام ها در شرایطی است که اگر اقشار متوسط و ضعیف نظیر مزد بگیران بخواهند آن را دریافت کنند، (جدای از هزینه های اولیه و همچنین این که مبلغ وام شاید به راحتی کفاف خرید یک منزل را ندهد) با چالش نابرابری اقساط و درآمدها مواجه خواهند شد. به عنوان مثال طبق مصوبه مزد سال جاری، دریافتی یک کارگر با دو فرزند پس از کسر حق بیمه به بیش از 7 میلیون و 300 هزار تومان می رسد که از همه اقساط وام های یادشده کمتر است.
 


روزنامه خراسان
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اعتراف ارتش اسرائیل به هلاکت 4 نظامی خود در غزه+تصویر
پوستر باشگاه چادرملو برای بازی فردا مقابل پرسپولیس منتشر شد
زمین‌لرزه بزرگ در روسیه+جزییات
صحبت های پیام احمدی پس از شکست قهرمان جهان
بلاتکلیفی سرویس مدارس با نزدیکی به شروع سال تحصیلی+فیلم
پایان هفته چهارم لیگ آزادگان؛ هوادار در صدر + جدول
جزییات انفجار گاز در تبریز
سیدورف به تهران می آید
نورنما | آتش‌سوزی در پایتخت فیلیپین
نخستین ضربه به طرح «استارمر» برای اخراج مهاجران از انگلیس
سیتی (0) - ناپولی (0) | ناپولی و رویای شکستن طلسم مقابل سیتی+اخراج دی لورنزو
بارسلونا (0)- نیوکسل(0) نبردی جذاب در لیگ قهرمانان اروپا
اولیانوف: حملات به ایران بزرگترین ضربه به سیستم پادمان‌های آژانس اتمی بود
حمله انتحاری در پاکستان +تعداد کشته شدگان
صعود دختران ایران به فینال کاپ آسیا 2025 مالزی
امضای قرارداد تجاری بی‌سابقه میان انگلیس و آمریکا
دستور رئیس پلیس راهور برای تسریع شماره‌گذاری خودروهای جانبازان
تجاوزات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان+فیلم
خوشحالی علیرضا دبیر پس از فینالیست شدن پیام احمدی+فیلم
ماجرای دیده‌شدن شی نورانی در آسمان برخی استان‌ها چه بود؟+فیلم
بازگشت آقای خاص به فوتبال پرتغال بعد از 25 سال
پزشکیان: بزرگداشت شهریار، بزرگداشت سرآمدان فرهنگ ایرانی و ادب فارسی است
زمان رای گیری درباره فعال سازی اسنپ‌بک مشخص شد
تیم کشتی آزاد قهرمان جهان امشب به ایران می‌رسد
ترامپ: پوتین ناامیدم کرد
اجتماع بزرگ کودکان پاکستانی در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی+فیلم
بیانیه مهم شاخه نظامی حماس در خصوص اسرای صهیونیست در غزه
افزایش 2 برابری ترانزیت ریلی در 6 ماه گذشته+فیلم
دور تازه تبادل اجساد نظامیان کشته شده در جنگ روسیه و اوکراین صورت گرفت
زمان آخرین حراج تابستانه شمش طلا اعلام شد
پیام، فرخی و امین میرزازاده 3 فینالیست ایران در روز اول + فیلم
پزشکی در ایران: تناقضی میان مازاد و کمبود
احتمال توافق امنیتی میان سوریه و اسرائیل وجود دارد
رهبر انصارالله: اسرائیل با بمب‌های آمریکا، انگلیس و آلمان در غزه نسل‌کشی می‌کند
برنامه مرحله نیمه نهایی چهار وزن نخست رقابت‌های کشتی فرنگی قهرمانی جهان
تشکیل کارگروها‌ی تخصصی با حضور نمایندگان دستگاه‌های اجرایی و فعالان اقتصادی
تصمیم‌گیری درباره زباله‌سوز تهران تا 2 هفته آینده نهایی می‌شود
اسامی معرفی‌شدگان چندبرابر ظرفیت رشته‌های بورسیه و شرایط خاص کنکور اعلام شد+لینک
گزارش تصویری | بازدیدکنندگان به استقبال محصولات گروه زر آمدند+فیلم
شهادت یک بسیجی در ایرانشهر
عبدولی چهارمین فرنگی‌کار ایران در نیمه نهایی+فیلم
بن‌فرحان، عراقچی را در جریان توافق دفاعی عربستان و پاکستان قرار داد
واکنش معاون استاندار تهران به احداث آرامستان جدید تهران
پیام با آتش بازی راهی نیمه نهایی شد+فیلم
واکنش روسیه به تمایل پاکستان برای پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا
نگرانی وحید هاشمیان از وضعیت زمین ورزشگاه
تیم ملی فوتبال ایران به مصاف تانزانیا می‌رود
وزیر خارجه دولت جولانی وارد واشنگتن شد
هشدار رسمی سازمان هواپیمایی به یک ایرلاین داخلی
وزیر خارجه سوریه برای مذاکره درباره لغو تحریم‌ها به واشنگتن می‌رود
X
آگهی تبلیغاتی