نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: پاییز که میشود، با سرد شدن هوا به طور طبیعی ابتلا به بیماریهای تنفسی افزایش مییابد و صدای عطسه و سرفه بیشتر شنیده میشود. این بیماریها بیشترین شیوع را در میان همه بیماریهای انسان دارند و میتوانند برای مدتی زندگی شهروندان را مختل کنند.
هرچند پاییز امسال، سرمای معمول و مورد انتظار این فصل را هنوز با خود نیاورده اما چند روزی میشود که رؤسای بیمارستانهای کودکان تهران نسبت به افزایش شمار مراجعان بیماریهای تنفسی هشدار میدهند. رئیس مرکز طبی کودکان به عنوان بیمارستان مرجع اطفال اعلام کرد: «میانگین مراجعان اورژانس مرکز طبی کودکان روزانه ۴۰۰ بیمار است و معمولا بیش از نیمی از این تعداد به بیماریهای ویروسی فصلی مبتلا هستند.»
دکتر رضا شروینبدو تاکید کرد: «بیماران با علائم ابتلا به بیماریهای ویروسی دستگاه تنفسی و اسهال و استفراغهای ویروسی به ما مراجعه میکنند اما از آنجایی که این بیماریها با درمانهای حمایتی رایج بهبود مییابند، الزاما نیازی به آزمایشهای ویروسشناسی ندارند که بگوییم دقیقا با کدام ویروس به بیماری مبتلا شدهاند.»
از سوی دیگر مدتی است خبرهای مختلفی پیرامون سرماخوردگی، کرونا یا آنفلوانزا بودن بیماریهای تنفسی رایج در شهر شنیده میشود. دکتر مینو محرز متخصص بیماریهای عفونی میگوید:« سه بیماری آنفلوانزا، کرونا و سرماخوردگی در این فصل رایج است.»
علائم این سه بیماری تقریبا مشابه است به خصوص علائم آنفلوانزا و کرونا خیلی به هم شبیه است. گلودرد، درد بدن و سرفه شدید در هر دو بیماری دیده میشود. بنابراین تشخیص نوع بیماری از روی علائم کار آسانی نیست. از بین این بیماریها در نوع اُ میکرون کرونا آبریزش بینی و گلودرد بیشتر دیده میشود و سرفه کمتر است. آنفلوانزا بدن درد، تب شدید و سرفههای خیلی شدید دارد. این علائم در بیماریهای تنفسی شبیه هم هستند و فقط با آزمایش میتوان به طور دقیق مطمئن شد که فرد به کدام یک از این بیماریها مبتلاست.»
اما اینکه بدانیم به کدامیک مبتلا شدهایم تا چه حد اهمیت دارد؟ رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درباره علائم افتراقی کرونا، آنفلوانزا و سرماخوردگی گفت: «ممکن است این بیماریها در برخی علائم بیماری، تفاوتهایی داشته باشند ولی تقریبا هیچ وقت نمیتوان از روی علائم بالینی به طور قطع تشخیص داد که کدام نوع از نوع ویروسهای تنفسی است. واقعیت این است که اهمیت زیادی هم ندارد زیرا درمان همه آنها شبیه هم است.»
بهترین درمان برای این بیماران استراحت و نوشیدن مایعات فراوان است که به بهبود آنها کمک میکند. از نظر علمی به جز موارد بیماری که به یکسری عفونتها منجر میشود مثل عفونت گوش یا سینوس یا سینوزیت به تجویز آنتی بیوتیک نیازی نیست.
دکتر محرز نیز درباره مهمترین علائم سرماخوردگی گفت: «مهمترین علامت سرماخوردگی معمولی آبریزش بینی است. تب شدید و بدن درد شدید ندارد و مانند آنفلوانزا افراد را زمین گیر نمیکند. افرادی که به آنفلوانزا مبتلا میشوند در مراحلی از این بیماری حتی نمیتوانند از جایشان تکان بخورند اما در مورد سرماخوردگی علائم خفیفتر است.»
به گفته متخصصان، با آغاز فصل سرما و بازگشایی مدارس از یک سو و شیوع بیماریهای ویروسی از سوی دیگر، رعایت نکات بهداشتی در خانواده، آموزش آن به کودکان و رعایت موازین بهداشتی در مدارس برای جلوگیری از گسترش بیماری حائز اهمیت است. رعایت بهداشت فردی و شستوشوی مرتب دستها با آب و صابون، استراحت و مراقبت از کودکان بیمار در منزل، عدم استعمال دخانیات در خانه و رعایت فاصله فیزیکی با فرد بیمار و استفاده فرد بیمار و در حال بهبود از ماسک در مراکز شلوغ، میتواند تا 80 درصد جلوی انتقال بیماری ویروسی دستگاه تنفسی را بگیرد.
نورنیوز