شناسه خبر : 155081
تاریخ انتشار : 1402/08/21 09:54
چگونه با 10 یورو تیراژ کتاب را به یک میلیون برسانیم؟

«نورنیوز» طرح نظارت مردمی کتاب را در سایه تجربه "جایزه گنکور" بررسی می‌کند؛

چگونه با 10 یورو تیراژ کتاب را به یک میلیون برسانیم؟

به نظر می‌رسد طرح «ساماندهی نظارت مردمی» روندی را که می‌کوشید فرآیند مجوزها را هرچه کوتاه‌تر کند و مسئولیت محتوای تولیدات را متوجه ناشر و نویسنده نماید معکوس کرده و اتفاقاً حلقه‌ای بر حلقه‌های نظارتی بازار کتاب می‌افزاید.

نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه: اولین سه‌شنبه از نوامبر هرسال، هیئت داوران ۱۰ نفره، درست هنگام ظهر و وقت ناهار،‌ روبروی ورودی رستوران «دروآن» پاریس،‌ نام برنده معتبرترین جایزه ادبی فرانسه را اعلام می‌کنند. امسال در این سه‌شنبه خوش خبر نوامبری که مصادف بود با ۱۶ آبان، جایزه مشهور گنکور به نام ژان باپتیست آندریا،‌ فیلمنامه نویس و نویسنده رمان ۶۰۰ صفحه‌ای «مراقبت از او» ثبت شد تا او صد و نوزدهمین برنده این رقابت مهم و معتبر باشد.

گنکور رخدادی ویژه و درس آموز در هنر نویسندگی و صنعت کتاب است. بنیانگذار این جایزه،‌ ادمون دو گنکور،‌نویسنده و ناشر ثروتمند فرانسوی است که در سال ۱۸۹۷ به یاد برادر نویسنده‌اش،‌ ژول گنکور جایزه‌ای به همین نام بنیان گذاشت که اولین دوره اهدای رسمی‌اش در سال ۱۹۰۳ برگزار شد. از آن سال تاکنون این مراسم بدون هیچ وقفه‌ای برگزار شده و جایزه سالانه‌اش را به بهترین و خلاق‌ترین اثر ادبی و داستانی سال اهدا کرده است. اکنون جایزه گنکور در فرانسه همان شأنی را دارد که «بوکر» در انگلستان، یا «پولیتزر» در آمریکا، یا سروانتس در اسپانیا.  

تیراژ یک میلیونی فقط با ۱۰ یورو  

فارغ از تمام ویژگی‌های جایزه گنکور، شاخص‌ترین چیزی که آن را از نظایرش ممتاز می‌کند مبلغ جایزه نقدی آن است: چکی به مبلغ ۱۰ یورو! تنها عایدی مستقیم برنده ی معتبرترین جایزه ادبی جهان فرانسه زبان، همین چک ۱۰ یورویی است. اما این همه ماجرا نیست. گنکور دنبال آن نیست که حق الزحمه نویسنده برتر را شخصا و مستقیماً پرداخت کند بلکه می‌خواهد به بازار نشر و کتاب فرانسه رونق و هیجان ببخشد. گنکور را «جایزه پرستیژ» هم نامیده‌اند چراکه کتاب و نویسنده برنده را در موقعیتی قرار می‌دهد که صاحب منزلتی بی رقیب در ویترین کتاب کشور می‌شود. مارگریت دوراس، مارسل پروست، رومن گاری، سیمون دوبووار، پاتریک مودیانو، طاهر بن جلون،‌ امین معلوف،‌ عتیق رحیمی و انبوهی از نام‌های بزرگ در فهرست برندگان گنکور هستند؛‌ نام هایی که برخی از آنها از برندگان جایزه نوبل ادبیات هم شدند.

گنکور که در آستانه کریسمس و جشن‌های سال نو مسیحی برگزار می‌شود معمولاً طوفانی در مبادلات فرهنگی پایان سال رقم می‌زند و کتاب برنده را به تیراژی افسانه‌ای و خیره‌کننده می‌رساند. خبرها حاکی از این است که اثر برگزیده در گنکور به شمارگانی بالغ بر یک میلیون نسخه هم می‌رسد و از این طریق، هم نویسنده اثر را منتفع می‌کند، هم صنعت نشر فرانسوی زبان را رونق می‌بخشد، و هم نهایتاً در میدان فرهنگ و ادبیات فرانسه،‌ تحرک و رقابتی چشمگیر می‌آفریند. با این تدبیر، هم‌زمان چند هدف تأمین می‌شود و جایزه از یک رخداد مناسبتی به واقعه‌ای فرهنگی و تسهیل‌گر تبدیل می‌شود. به بیان دیگر جامعه فرهنگی و هنری فرانسه در غیاب مداخلات دولتی،‌ سازوکاری کم خرج اما بسیار پرسود طراحی و اجرا کرده است که در افق نزدیک، نویسنده را منتفع می‌کند؛ در افق میان مدت صنعت نشر و بازار کتاب فرانسه را بارور می‌کند؛ و در افق دوردست، زیست بوم فرهنگی فرانسوی زبان را رونق و رواج می‌بخشد. در فرانسه فقط همین یک جایزه ادبی نیست که اهدا می‌شود. مشهور است که نزدیک به ۷۰۰ جایزه ریز و درشت ملی و منطقه‌ای ‌عمومی یا تخصصی، در حوزه فرهنگ و ادبیات فرانسه وجود دارد اما هیچکدام اعتبار و اهمیت گنکور را به دست نیاورده‌اند.

تیراژ ۲۰۰ نسخه‌ای با جوایز میلیونی

در ایران نیز ردیف پرشماری از جوایز دولتی یا خصوصی در حوزه ادبیات و فرهنگ وجود دارد که رقم برخی از این جوایز، نسبتا چشمگیر و هنگفت است. در تمام سال،‌ انواع گوناگونی از جوایز فرهنگی و ادبی برگزار می‌شود که بعضی با سرمایه‌های کلان عمومی دولتی و برخی نیز با هزینه‌های ناچیز بخش خصوصی، برنامه‌هایی برای انتخاب و تجلیل آثار برتر در حوزه‌های مختلف صرف می‌کنند. اما تمام این جوایز، چقدر توانسته است به تقویت ویترین کتاب و افزایش شمارگان آن بینجامد؟ و به چه دلیل است که تیراژ به یک بحران تبدیل شده و روز به روز کمتر می‌شود؟ اکنون آثار فراوانی را در بازار نشر می‌توان یافت که با شمارگانی در محدوده ۲۰۰ تا ۳۰۰ نسخه منتشر می‌شوند. وفور جوایز فرهنگی از یکسو و شمارگان تأسف‌بار کتاب از سوی دیگر بی‌درنگ ثابت می‌کند که تغییر در سیاست‌های ترویج کتاب و کتابخوانی از ضرورت‌های غیرقابل انکار امروز است. تجربه جهانی در حوزه فرهنگ نشان داده است که حمایت‌های گلخانه‌ای معمولاً منتج به نتیجه مطلوب نشده و چه بسا نتیجه‌ای مغایر با اهداف سیاستگذاران در پی داشته باشد. بهره گرفتن از این تجارب جهانی با تحفظ بر ارزش‌ها و اصول می‌تواند تحولی در حوزه زمین‌گیر نشر رقم بزند.

زنجیره نظارت را کوتاه‌تر می‌کنیم یا بلندتر؟

طرح‌هایی که چرخه نظارت‌های محتوایی را طولانی‌تر و مفصل‌تر کند مغایر چنین امیدهایی است. آنچه این روزها تحت عنوان «ساماندهی نظارت مردمی» مطرح شده چه بسا غیر از تزریق نگرانی‌های جدید به بازار نشر و کتاب سود دیگری نداشته باشد. در اینکه مخاطبان عمومی کتاب، حق ارزیابی و نقد آثار منتشره را دارند شکی نیست. طبعاً وقتی کتابی از گلوگاه دریافت مجوز عبور می‌کند به این معناست که صلاحیت و اهلیت حضور در ویترین کتاب ایران را دارد. اما حتی این کتاب‌های مجوزدار نیز می‌توانند در معرض ارزیابی و نقد قرار گیرند. هیچ راهکاری بهتر از نقد کردن، نمی‌تواند یک کتاب را عمومی و همگانی کند. به این اعتبار، هرقدر عموم کتابخوان‌ها و مردم کتاب دوست را به نقد کتاب تشویق کنیم درواقع در مسیر تقویت جایگاه کتاب و رونق بازار نشر گام برداشته‌ایم. اما اگر «نقد مردمی کتاب» به «نظارت مردمی کتاب» تبدیل شود و سامانه‌ای در نهادهای مدیریت رسمی کتاب ایجاد شود تا مردم «نظارت پسینی» بر آثار مجوزدار داشته باشند به احتمال فراوان چرخه نشر و پدیدآورندگان آثار مکتوب را با احساس غلیظی از بلاتکلیفی و نگرانی مواجه می‌کند. در اینکه طراحان چنین تدبیری دنبال تضعیف صنعت مظلوم نشر و بازار نحیف کتاب نیستند شکی نیست، اما پیامدهای قهری طرح‌هایی از این دست، از هم اکنون جامعه نشر و کتاب را دچار تشویش‌هایی کرده است.

به‌نظر می‌رسد طرح «ساماندهی نظارت مردمی» روندی را که می‌کوشید فرآیند مجوزها را هرچه کوتاه‌تر کند و مسئولیت محتوای تولیدات را متوجه ناشر و نویسنده نماید معکوس کرده و اتفاقاً حلقه‌ای بر حلقه‌های نظارتی بازار کتاب می‌افزاید. مشارکت دادن مردم در ارزیابی محتوای کتاب‌های منتشره فی نفسه امری مطلوب است اما چرا برای تحقق این هدف خوب، از تجربیات جهانی که جوهره اش واسپاری چرخه تولید و ارزیابی و نظارت کتاب به نهادهای مدنی و صنفی است،‌ استفاده نکنیم. اگر نهادهای رسمی، ‌صادقانه در پی کاستن از میزان متولی‌گری خود هستند باید حلقه‌های مداخلاتی خود را کوتاه‌تر کنند نه طولانی تر. «سامانه نظارت مردمی» گواینکه در عنوان و اسم، لفظ «مردم» را در خود دارد اما جوهره‌اش آشکارا دولتی و حاکمیتی است. تجربیاتی مثل جایزه گنکور از جهت آنکه بدون مداخله‌های حاکمیتی به رونق چشمگیر بازار کتاب می‌انجامد در چنین مواردی می‌تواند به یاری ما بیاید.        


نورنیوز
نظرات

آلودگی و سرمای هوا؛ مدارس تهران تعطیل نشد/ مدارس کدام شهرها غیرحضوری شد؟

بازگشت خاموشی به پایتخت؛ برنامه‌ محدودیت‌ برقی را از سامانه برق من ببینید

اطلاعیه بانک مرکزی در خصوص شکل‌گیری بازار یکپارچه ارز

اتحادیه اروپا خواستار توقف غنی سازی اورانیوم توسط ایران شد

توصیه پزشکیان به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف انرژی

خروجی‌در بسیاری از رشته‌ها بیش از نیاز داخلی است

رانسوا بایرو، نخست وزیر جدید فرانسه شد

جریان پرواز گوی آتشین در آسمان چه بود؟

عملیات مشترک ارتش یمن و مقاومت عراق علیه اهدافی در جنوب فلسطین اشغالی

آجیل و میوه شب یلدا چند؟

پسر 14 ساله در رودخانه تجن غرق شد

اعلام نتایج قرعه‌کشی جام‌جهانی 2026

مرغ و گوشت ارزان شد

راز 2 ساله قتل پیرمرد فاش شد

ورود مجلس به اجرای قانون هوای پاک

ریاکاری غرب؛ اشک تمساح برای یمن در سایه جنایت و کشتار درغزه

فرانسوا بایرو نخست‌وزیر جدید فرانسه شد

نورنما | صید ماهی 1.5 متری در کارون +فیلم

سرنگونی 3 پهپاد رژیم صهیونیستی توسط حماس

سازمان گزارشگران بدون مرز: 54 خبرنگار در سال 2024 کشته شدند

حمله روسیه به تاسیسات انرژی اوکراین در پاسخ به حمله به یک فرودگاه

والیبالیست‌های نوجوان ایران مقابل هند مغلوب شدند

آزادی برادر خالد مشعل از زندان آمریکا بعد از 20 سال

چرا سکه گران شد؟

مهاجرانی: مردم در پویش «دو درجه کمتر» شرکت کنند

نور ویدئو | مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی +فیلم

تمدید فرصت دریافت سود سهام عدالت برای جاماندگان

آیت‌الله خاتمی: جامع‌ترین تحلیل درباره سوریه را رهبر معظم انقلاب اعلام کردند

تظاهرات خانواده‌های اسرای اسرائیلی علیه رژیم صهونیستی

«تام و جری»با داستانی تازه بازمی‌گردند

آنژه از عملکرد مهاجم آلمانی در لیگ اروپا انتقاد کرد

صدور بخشنامه‌ای جدید در دولت برای بررسی احکام خلاف شرع

18 نفر در نطنز با گاز مونوکسیدکربن مسموم شدند

نورنما | میراث جهانی چغازنبیل ، شوش +فیلم

اشغال جبل الشیخ سوریه توسط وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تایید شد

آغاز اطلاع رسانی خاموشی‌ها در تهران

30 فلسطینی در 24 ساعت گذشته شهید شدند

رکورد فروش خودروهای برقی شکسته شد

تمرین استقلال ادامه دارد

عدم حمایت ترامپ از عضویت اوکراین در ناتو

اوکراین: آماده مذاکره با روسیه نیستیم

اردوغان بر نقش اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه تاکید کرد

رونمایی مایکروسافت از مدل جدید هوش مصنوعی

رئیس‌جمهور چین در تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

آغاز صدور احکام متناسب سازی 40درصد براساس جداول ابلاغی

قیمت جهانی طلا امروز 23 آذر 1403

مدارس مازندران 25 و 26 آذر تعطیل شد

آغاز رسمی تولید انبوه قطارهای ملی مترو از روز شنبه

انتخاب کاردار جدید سفارت ترکیه در دمشق

واکنش‌های جهانی به رویدادهای سوریه؛ از نگرانی مشترک تا تناقض آشکار

تداوم آلودگی هوا در تهران

قاتل معلم فرانسوی با تحریرالشام در ارتباط بود

بارش برف و باران در جاده چالوس

سازمان ملل: نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنیم

مجلس نمایندگان آمریکا بودجه 895 میلیارد دلاری نظامی را تصویب کرد

طرح صلح ترامپ برای اوکراین؛ واگذاری زمین‌های شرقی به روسیه و منابع معدنی به آمریکا

دیدار و گفت‌و‌گوی وزیر خارجه آمریکا با اردوغان درباره تحولات سوریه

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

X
آگهی تبلیغاتی