×
سیاسی
شناسه خبر : 154834
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/08/17 ساعت 12:47
ماهواره‌برهای «سیمرغ» و «قائم» ماهواره‌های سنگین ایران را در «مدار لئو» تثبیت می‌کنند

ماهواره‌برهای «سیمرغ» و «قائم» ماهواره‌های سنگین ایران را در «مدار لئو» تثبیت می‌کنند

«ماهواره‌بر قاصد» که پیش از این بازیگر اصلی ایران در حوزه تثبیت در مدار لئو بود، در ادامه پرتاب ماهواره‌های سنگین و تثبیت این ماهواره‌ها به عهده ماهواره‌برهای «سیمرغ» و «قائم 100» خواهد بود.

نورنیوز - گروه سیاست: یکی از پیشرفت‌های فضایی کشورمان در سال‌های اخیر پرتاب ماهواره‌های سبک وزن به مدار لئو بوده که توانسته‌ایم به وسیله ماهواره‌های سه‌گانه نور در این مدار زمین به تثبیت برسیم.

پس از تثبیت ایران در این مدار به وسیله ماهواره‌های کمتر از ۵۰ کیلوگرم، بر اساس سند ۱۰ ساله فضایی به دنبال تثبیت در این مدار به وسیله ماهواره‌های سنگین‌تر از ۵۰ کیلوگرم است. به نظر می‌رسد مانند ماهواره‌بر قاصد که بازیگر اصلی ایران در حوزه تثبیت در مدار لئو بود، پرتاب ماهواره‌های سنگین و تثبیت این ماهواره‌ها نیز به عهده ماهواره‌برهای سیمرغ و قائم ۱۰۰ قرار خواهد بود.

ماهواره‌بر سیمرغ، ماهواره‌بر چند مرحله‌ای ساخت سازمان هوافضا وزارت دفاع که در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۸۸ و در روز ملی فناوری فضایی و نخستین سالگرد پرتاب ماهواره امید، رونمایی شد. این ماهواره‌بر  در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۵ برای نخستین‌بار از پایگاه فضایی سمنان برای یک پرواز تحقیقاتی زیرمداری پرتاب شد.

ماهواره‌بر سیمرغ  از هر ۲ سوخت مایع و جامد بهره می‌برد. مدت کل پرواز سیمرغ برای رسیدن به مدار نزدیک به زمین حدود ۴۹۰ ثانیه است و توان قرار دادن یک ماهواره تا ۲۵۰ کیلو در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین را داراست. این ماهواره‌بر به‌صورت عمودی بر روی سکوی پرتاب مونتاژ می‌شود.

لحظه پرتاب موفقیت‌آمیز سیمرغ

یک مأموریت موفق برای تزریق ماهواره با سیمرغ، نیاز به ۴۹۰ ثانیه عملکرد موفق موتورها، توربوپمپ‌ها و دیگر زیرسامانه‌ها را دارد. در پرتاب دوم سیمرغ، فقط ۱۲۰ ثانیه از پرواز گذشته بود که نقص در مرحله دوم باعث شکست پرتاب شد اما در پرتاب سوم از ۴۹۰ ثانیه عملکرد مورد نیاز، ماهواره‌بر ۴۵۰ ثانیه بدون نقص عمل کرد و در پرتاب سوم این عدد حتی به ۴۷۵ ثانیه هم رسید و ماهواره‌بر فقط در ۱۵ ثانیه آخر عملکرد خود دچار اشکال شد.

این ارقام به ترتیب به پرتاب‌ها ضریب موفقیت ۲۵، ۹۲، و ۹۷ درصد را می‌دهد که نشانه واضحی در بالا رفتن میزان قابلیت اطمینان به عملکرد سیمرغ است.

در رابطه با این موضوع، «سید احمد حسین مونس» سخنگوی بخش هوا و فضای وزارت دفاع گفت: ماهواره‌بر سیمرغ بخش عمده‌ای از مراحل تحقیقاتی‌اش را سپری کرده و داده‌های حاصل از پرتاب‌های تحقیقاتی احصا شده است. انشالله در ادامه سال، پرتاب‌های نهایی این ماهواره‌بر را خواهیم داشت. با این ماهواره‌بر توان پرتاب ماهواده‌های ۲۵۰ کیلوگرم در فاصله ۵۰۰ کیلومتری را خواهیم داشت که می‌تواند در قالب یک ماهواره یا چندین ماهواره باشد. اگر ابعاد و اندازه ماهواره‌هایی که با سفیر یا قاصد پرتاب می‌شد را در نظر بگیریم ۱۰ عدد از این ماهواره‌ها را می‌توانیم با سیمرغ پرتاب کنیم.

علاوه بر سیمرغ، ماهواره‌بر قائم 100 دیگر ماهواره‌بری است که برای پرتاب ماهواره‌های سنگین ساخته شده است. قائم 100 نخستین ماهواره‌بر سه مرحله‌‌ای سوخت جامد ساخت کشور است که توسط دانشمندان نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است. این ماهواره‌بر با سه مرحله سوخت جامد قادر خواهد بود ماهواره‌های با وزن  زیر 100 کیلوگرم را در مدار 400 تا 500 کیلومتری زمین قرار دهد.

پرتاب زیرمداری ماهواره‌بر قائم 100 توسط نیروی هوافضای سپاه با موفقیت انجام شد و این ماهواره‌بر در مراحل تست‌های نهایی قرار دارد؛ پیش از این وزیر ارتباطات اعلام کرده بود ناهید یک، ماهواره‌ای مخابراتی ساخت پژوهشگاه فضایی ایران و از کلاس میکرو با قابلیت ارسال و دریافت داده و صوت در باند ku و کنترل سه‌محوره و برخی دیگر از مکانیزم‌های فضایی است که چنین ماهواره‌ای برای نخستین بار انشالله در مدار تزریق خواهد شد.

البته علاوه بر این 2 ماهواره‌بر، ساخت و توسعه ماهواره‌برهای دیگری از جمله "سریر و ذوالجناح" نیز که بتوانند ماهواره‌های سنگین‌تر را تزریق کنند در دستور کار سازمان فضایی ایران و سازمان هوا و فضای وزارت دفاع قرار دارد.

به نظر می‌رسد که در همکاری این 3 مجموعه و بر اساس نقشه راه دقیق صنعت فضایی کشور، تثبیت ایران در مدار استراتژیک لئو به وسیله ماهواره‌های سنگین مشابه آنچه که در حوزه ماهواره‌های سبک رخ داد، در آینده‌ای نزدیک اتفاق بیفتد.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
مابه‌التفاوت افزایش حقوق بازنشستگان چه زمانی پرداخت می شود؟
ایروانی: شورای امنیت نباید در برابر تهدیدهای مکرر ترامپ بی‌تفاوت بماند
واکنش تند لهستان به رفتار صهیونیست‌ها با فعالان بین‌المللی
ادمه رایزنی‌های مصر با عربستان و قطر برای مهار تنش
7 مزایای حیاتی زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت + جدول
تنگه هرمز؛ ابعاد حقوقی ترتیبات جدید در پرتو تجاوز و تغییر بنیادین اوضاع
فرمانده ارتش پاکستان امروز وارد تهران می شود ؛ ادامه رایزینی ها با ایران
با سنگر‌های استیجاری سنتکام چه باید کرد؟
صدور کیفرخواست آمریکا علیه رائول کاسترو
از حمله مرگبار شامپانزه‌ها تا سکوی قهرمانی؛ روایت یک قهرمان کشتی
فهرست نهایی مصر برای جام جهانی اعلام شد؛ صلاح در اندیشه درخشش مقابل ایران
عقب‌نشینی دولت ترامپ؛ تحریم‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل لغو شد
شرایط سنی برای شرکت در کنکور دانشجو معلمان اعلام شد
سامانه فراموشی
استون‌ویلا فاتح لیگ اروپا شد
جنگ و تاب‌آوری انرژی
سناتور دموکرات: جنگ ترامپ علیه ایران بالاترین درجه شکست است
هلاکت دو تروریست مسلح در پاسخ قاطع پلیس
انقاتد شدید اتحادیه اروپا از یورش به ناوگان صمود
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از رفتار «نفرت‌انگیز» بن‌گویر با فعالان ناوگان صمود
فرانسه؛ پایتخت حقوق بشر یا پناهگاه رسوایی‌های خاموش؟
نماینده دموکرات: اقدامات دولت ترامپ برای آزادی ملت‌ها نیست
استرالیا و نیوزیلند سفرای اسرائیل را احضار کردند
اجرای حکم اعدام دو عضو هسته تروریستی تجزیه‌طلب + جزئیات اعترافات
ترکیه حمله اسرائیل به ناوگان «صمود» را به شدت محکوم کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول پخش
هاآرتص: رفتار بن‌گویر با فعالان ناوگان «صمود» رسوایی آشکار است
تلاش واشنگتن برای حذف نامزدی نماینده فلسطین در مجمع عمومی
لاوروف: روسیه و چین از هرج و مرج در دنیای چندقطبی جلوگیری می‌کنند
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت+ وضعیت استان ها
خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!
4 نشانه پنهان فراموشی که از آن‌ها بی‌خبرید!
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
تولد جوجه‌ها در پوسته سه‌بعدی؛ گامی برای بازگشت پرندگان منقرض شده
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران