×
سیاسی
شناسه خبر : 154834
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/08/17 ساعت 12:47
ماهواره‌برهای «سیمرغ» و «قائم» ماهواره‌های سنگین ایران را در «مدار لئو» تثبیت می‌کنند

ماهواره‌برهای «سیمرغ» و «قائم» ماهواره‌های سنگین ایران را در «مدار لئو» تثبیت می‌کنند

«ماهواره‌بر قاصد» که پیش از این بازیگر اصلی ایران در حوزه تثبیت در مدار لئو بود، در ادامه پرتاب ماهواره‌های سنگین و تثبیت این ماهواره‌ها به عهده ماهواره‌برهای «سیمرغ» و «قائم 100» خواهد بود.

نورنیوز - گروه سیاست: یکی از پیشرفت‌های فضایی کشورمان در سال‌های اخیر پرتاب ماهواره‌های سبک وزن به مدار لئو بوده که توانسته‌ایم به وسیله ماهواره‌های سه‌گانه نور در این مدار زمین به تثبیت برسیم.

پس از تثبیت ایران در این مدار به وسیله ماهواره‌های کمتر از ۵۰ کیلوگرم، بر اساس سند ۱۰ ساله فضایی به دنبال تثبیت در این مدار به وسیله ماهواره‌های سنگین‌تر از ۵۰ کیلوگرم است. به نظر می‌رسد مانند ماهواره‌بر قاصد که بازیگر اصلی ایران در حوزه تثبیت در مدار لئو بود، پرتاب ماهواره‌های سنگین و تثبیت این ماهواره‌ها نیز به عهده ماهواره‌برهای سیمرغ و قائم ۱۰۰ قرار خواهد بود.

ماهواره‌بر سیمرغ، ماهواره‌بر چند مرحله‌ای ساخت سازمان هوافضا وزارت دفاع که در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۸۸ و در روز ملی فناوری فضایی و نخستین سالگرد پرتاب ماهواره امید، رونمایی شد. این ماهواره‌بر  در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۵ برای نخستین‌بار از پایگاه فضایی سمنان برای یک پرواز تحقیقاتی زیرمداری پرتاب شد.

ماهواره‌بر سیمرغ  از هر ۲ سوخت مایع و جامد بهره می‌برد. مدت کل پرواز سیمرغ برای رسیدن به مدار نزدیک به زمین حدود ۴۹۰ ثانیه است و توان قرار دادن یک ماهواره تا ۲۵۰ کیلو در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین را داراست. این ماهواره‌بر به‌صورت عمودی بر روی سکوی پرتاب مونتاژ می‌شود.

لحظه پرتاب موفقیت‌آمیز سیمرغ

یک مأموریت موفق برای تزریق ماهواره با سیمرغ، نیاز به ۴۹۰ ثانیه عملکرد موفق موتورها، توربوپمپ‌ها و دیگر زیرسامانه‌ها را دارد. در پرتاب دوم سیمرغ، فقط ۱۲۰ ثانیه از پرواز گذشته بود که نقص در مرحله دوم باعث شکست پرتاب شد اما در پرتاب سوم از ۴۹۰ ثانیه عملکرد مورد نیاز، ماهواره‌بر ۴۵۰ ثانیه بدون نقص عمل کرد و در پرتاب سوم این عدد حتی به ۴۷۵ ثانیه هم رسید و ماهواره‌بر فقط در ۱۵ ثانیه آخر عملکرد خود دچار اشکال شد.

این ارقام به ترتیب به پرتاب‌ها ضریب موفقیت ۲۵، ۹۲، و ۹۷ درصد را می‌دهد که نشانه واضحی در بالا رفتن میزان قابلیت اطمینان به عملکرد سیمرغ است.

در رابطه با این موضوع، «سید احمد حسین مونس» سخنگوی بخش هوا و فضای وزارت دفاع گفت: ماهواره‌بر سیمرغ بخش عمده‌ای از مراحل تحقیقاتی‌اش را سپری کرده و داده‌های حاصل از پرتاب‌های تحقیقاتی احصا شده است. انشالله در ادامه سال، پرتاب‌های نهایی این ماهواره‌بر را خواهیم داشت. با این ماهواره‌بر توان پرتاب ماهواده‌های ۲۵۰ کیلوگرم در فاصله ۵۰۰ کیلومتری را خواهیم داشت که می‌تواند در قالب یک ماهواره یا چندین ماهواره باشد. اگر ابعاد و اندازه ماهواره‌هایی که با سفیر یا قاصد پرتاب می‌شد را در نظر بگیریم ۱۰ عدد از این ماهواره‌ها را می‌توانیم با سیمرغ پرتاب کنیم.

علاوه بر سیمرغ، ماهواره‌بر قائم 100 دیگر ماهواره‌بری است که برای پرتاب ماهواره‌های سنگین ساخته شده است. قائم 100 نخستین ماهواره‌بر سه مرحله‌‌ای سوخت جامد ساخت کشور است که توسط دانشمندان نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است. این ماهواره‌بر با سه مرحله سوخت جامد قادر خواهد بود ماهواره‌های با وزن  زیر 100 کیلوگرم را در مدار 400 تا 500 کیلومتری زمین قرار دهد.

پرتاب زیرمداری ماهواره‌بر قائم 100 توسط نیروی هوافضای سپاه با موفقیت انجام شد و این ماهواره‌بر در مراحل تست‌های نهایی قرار دارد؛ پیش از این وزیر ارتباطات اعلام کرده بود ناهید یک، ماهواره‌ای مخابراتی ساخت پژوهشگاه فضایی ایران و از کلاس میکرو با قابلیت ارسال و دریافت داده و صوت در باند ku و کنترل سه‌محوره و برخی دیگر از مکانیزم‌های فضایی است که چنین ماهواره‌ای برای نخستین بار انشالله در مدار تزریق خواهد شد.

البته علاوه بر این 2 ماهواره‌بر، ساخت و توسعه ماهواره‌برهای دیگری از جمله "سریر و ذوالجناح" نیز که بتوانند ماهواره‌های سنگین‌تر را تزریق کنند در دستور کار سازمان فضایی ایران و سازمان هوا و فضای وزارت دفاع قرار دارد.

به نظر می‌رسد که در همکاری این 3 مجموعه و بر اساس نقشه راه دقیق صنعت فضایی کشور، تثبیت ایران در مدار استراتژیک لئو به وسیله ماهواره‌های سنگین مشابه آنچه که در حوزه ماهواره‌های سبک رخ داد، در آینده‌ای نزدیک اتفاق بیفتد.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
توزیع 100 آمبولانس جدید در طرح ارتقای اورژانس
رایزنی غریب آبادی با سفرای روسیه و چین درباره گفتگوهای ژنو
علی کریمی تهدید به سوزاندن قرآن کرد
آمریکا پایگاه نظامی با 5000 سرباز در غزه می‌سازد
فیفا به غزه کمک می‌کند
اردوغان: ترکیه ناوهواپیمابر بومی می سازد
صدرنشینی مس کرمان در لیگ برتر هندبال
واکنش حماس به نشست شورای صلح غزه در واشنگتن
اتصال شبکه بانکی به سیستم استعلام وضعیت طرح دعوای چک
بحران غزه تنها با رویکرد ترامپ قابل حل بود
معترضان آمریکایی:غزه فروشی نیست!
خروج بخشی از نیروهای آلمان از اربیل
6 هکتار از اراضی تالاب انزلی طعمه حریق شد
10 مصدوم در تصادف بزرگراه آیت‌الله سعیدی
آمریکایی‌ها خواهان پایان جنگ‌ و مداخلات خارجی هستند
سفر هیأت عراقی به ایران برای تأمین گاز
مخالفت قانونگذاران آمریکایی با سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه ایران
آغاز ثبت‌نام تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی کشور
گزارش تصویری| محفل انس با قرآن با حضور رهبر انقلاب
ونس هیات صلح غزه را به عنوان پیروزی دولت ترامپ تبلیغ کرد
گفتگوی سفرای ایران، روسیه و چین در وین با گروسی
دستگیری 34 اغتشاشگر و تروریست خیابانی
معاون رئیس‌جمهور: هدف دولت توزیع عادلانه ثروت ملی است
سرمایه‌گذاری 10 میلیارد دلاری امریکا برای بازسازی غزه
اروگوئه به دنبال برگزاری دیدار دوستانه با ایران؟
تعجب فرانسه از حضور نماینده کمیسیون اتحادیه اروپا در شورای صلح
برنامه لیگ برتر والیبال در رمضان اعلام شد
باشگاه استقلال اطلاعیه داد
نتانیاهو: آمریکا با خلع سلاح حماس موافق است
شتاب‌ ساخت آزادراه قائم‌شهر-ساری با بودجه 500میلیاردی
اسارت بیش از 9300 فلسطینی و عرب در زندان‌های رژیم صهیونیستی
دیپلماسی تنها مسیر پایدار برای حل مساله هسته‌ای ایران
حال و هوای تئاترهای خصوصی در آخرین ماه سال
بازدید وزیر ارتباطات ایران از نمایشگاه هوش مصنوعی هند
معاونت کمیته ویژه منشور ملل متحد به ایران رسید
قیمت نفت باز هم بالا رفت
بارندگی کم و وضعیت دشوار منابع آبی پایتخت
نقش 10 سرویس اطلاعاتی خارجی در اغتشاشات دی ماه
افززایش تعداد شهدای غزه در ماه رمضان
روابط ایران و مصر وارد مرحله جدید شد
اعلام قیمت جدید مرغ توسط وزارت جهادکشاورزی + جدول
برخورد رو‌در‌رو کمپرسی و سواری در شمال اردبیل
اعطای تسهیلات 40 میلیاردی فناوران
صرفه‌جویی 1.2 میلیارد متر مکعب در مصرف سوخت نیروگاه‌ها
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است
شکست نابغه ایرانی در تورنمنت تنیس میلیون‌دلاری
ناکامی ترامپ در استفاده دو پایگاه برای حمله به ایران
تهران 11 درجه گرم‌تر از شرایط نرمال