×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 154773
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/08/16 ساعت 13:17
میدل‌ایست‌ای: تحلیل موقعیت خطرناک متحدان آمریکا در منطقه، پیامد حمایت تمام عیار از اسرائیل در جنگ غزه

خلیل الانانی

میدل‌ایست‌ای: تحلیل موقعیت خطرناک متحدان آمریکا در منطقه، پیامد حمایت تمام عیار از اسرائیل در جنگ غزه

حمایت سریع و قاطع بایدن از اسرائیل به سطوح بی‌سابقه‌‌‌‌‌ای رسیده است. این موضوع نه تنها تأمین منافع بلکه موقعیت متحدان آمریکا در منطقه را در معرض خطر بزرگی قرار داده است.

رسانه‌های خارجی: آنچه در حال حاضر در غزه اتفاق‌‌‌‌‌ می‌افتد در داخل مرزهای این سرزمین باقی نخواهد ماند. بلکه اثرات آن در سراسر خاورمیانه گسترش خواهد یافت.

جنگی که اسرائیل علیه نوار محاصره شده غزه، که ۱۶ سال محاصره را پشت سر گذاشته است، به راه انداخته است، برای سال‌‌‌‌های آینده پیامدهای قابل توجهی در سراسر منطقه خواهد داشت.

جنگ‌ها همیشه نقش مهمی در تغییر توازن قدرت منطقه‌ای و جهانی داشته‌اند. جنگ‌های جهانی قرن بیستم نمونه‌های بارز این پدیده بودند. جنگ ۱۹۶۷ که اسرائیل در برابر مصر، اردن و سوریه پیروز شد، پویایی قدرت خاورمیانه را تغییر داد.

به طور مشابه، جنگ ۱۹۷۳، که منجر به بازپس‌گیری موفقیت آمیز مصر از شبه جزیره سینا شد، تأثیر قابل توجهی داشت. جنگ خلیج فارس در اوایل دهه ۱۹۹۰ نظم منطقه اعراب را تحت تأثیر قرار داد که بعداً ضعیف‌تر  و دوپاره‌تر شد. در هر مورد، توازن قوا، یا از طریق ظهور یک قدرت یا سقوط قدرت دیگر، دوباره تنظیم‌‌‌‌‌ می‌شد.

جنگ کنونی اسرائیل علیه غزه تأثیرات شگرفی بر ایالات متحده و متحدان منطقه‌‌‌‌‌ای آن، به ویژه مصر و اردن که با شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چالش برانگیزی مواجه هستند، خواهد داشت. ایالات متحده در حمایت نظامی، سیاسی و دیپلماتیک خود از اسرائیل بدون در نظر گرفتن عواقب آن بر منافع خود در منطقه یا منافع متحدانش تزلزل ناپذیر بوده است.

در حالی که حمایت ایالات متحده از اسرائیل چیز جدیدی نیست، با توجه به اینکه واشنگتن از سال ۱۹۷۱ بیش از ۲۶۰ میلیارد دلار برای کمک‌‌‌‌های نظامی و اقتصادی به اسرائیل هزینه کرده است ، حمایت سریع و قاطع رئیس جمهور جو بایدن به سطوح بی سابقه‌‌‌‌‌ای رسیده است. این موضوع منافع و متحدان آمریکا در منطقه را در معرض خطر بزرگی قرار داده است. 

ترس از اسکان مجدد

بسیاری از مردم عرب اکنون ایالات متحده را به عنوان یک شریک کلیدی در تلاش اسرائیل برای انتقام و مجازات دسته جمعی و جنایاتی که توسط نیروهای اسرائیلی علیه فلسطینیان در غزه انجام‌‌‌‌‌ می‌شود،‌‌‌‌‌ می‌دانند. اعتراضات در بغداد، امان، بیروت و دیگر پایتخت‌های عربی آغاز شده است، در حالی که واشنگتن در بحبوحه گسترش احتمالی جنگ در سراسر خاورمیانه، «احتیاط جهانی» را برای شهروندان خود صادر کرده است .

مصر و اردن، دو تن از مهم‌ترین متحدان واشنگتن در منطقه، در سال‌‌‌‌های آینده از پیامدهای این جنگ رنج خواهند برد. مصر در بحبوحه افزایش بدهی خارجی، تورم بالا، افزایش نرخ فقر و طبقه متوسط ​​رو به وخامت با یک بحران اقتصادی شدید دست و پنجه نرم‌‌‌‌‌ می‌کند. اگر فلسطینی‌‌‌ها مجبور شوند برای فرار از جنگ وحشیانه غزه به آنجا پناه ببرند، نمی‌تواند بار اضافی را تحمل کند.

قاهره نگران است که جنگ ممکن است به آواره شدن صدها هزار فلسطینی از غزه و اسکان مجدد آنها در سینا منجر شود که پیامدهای امنیتی، سیاسی و استراتژیک قابل توجهی خواهد داشت. «عبدالفتاح السیسی» گفته است که هر گونه اقدامی را برای انتقال فلسطینی‌‌‌ها به صحرای سینا یا خاک مصر قبول نخواهد کرد.

در صحنه جاری بی ثباتی و بحران در منطقه بهجای اینکه آمریکا به عنوان یک نیروی تثبیت کننده در منطقه عمل کند، حمایت کور و نامحدودش از اسرائیل، آن را به منبع بی ثباتی تبدیل کرده است.

قبل از جنگ در غزه، سینا خارج از کنترل دولت مصر بود، زیرا  بیش از یک دهه است در آنجا با گروه‌های مسلح می‌جنگدو نه تنها موفق به کنترل این منطقه نشده بلکه حضور مبارزان مقاومت ضد اسرائیلی افزوده نیز شده است.

درحال حاضر پیش بینی‌‌‌‌‌ می‌شود تقویت حضور مبارزان ضد اسرائیلی در صحرای سینا منجر به درگیری با اسرائیل و بصورت بالقوه با مصر منجر خواهد انجامید مانند آنچه اکنون در وضعیت جاری در مرز لبنان و اسرائیل درحال وقوع‌‌‌‌‌ است منطقه‌‌‌‌‌ای بی ثبات و آماده درگیری بصورت پراکنده و مستمر.

همچنین فشار عمومی قابل توجهی بر دولت مصر وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که کمک‌‌‌‌های بشردوستانه بیشتر‌‌‌‌‌ می‌تواند از طریق گذرگاه رفح به فلسطینیان محاصره شده برسد، زیرا بمباران‌‌‌‌های اسرائیل در غزه بیش از ۹۰۰۰ کشته ، بیش از ۳۲۰۰۰ زخمی و صدها هزار نفر آواره کرده است.

وضعیت اردن بهتراز مصر  نیست. این کشور در دهه گذشته به دلیل افزایش قیمت‌ها، کاهش درآمد، افزایش بیکاری و عملکرد ضعیف دولت در بحبوحه تغییرات مکرر وزیران با شرایط چالش برانگیز اقتصادی و اجتماعی مواجه بوده است. 

 حمایت عمومی اردن از فلسطینیان در میان کشورهای عربی بالاترین میزان است، در درجه اول به این دلیل که بیشترین تعداد پناهجویان فلسطینی (بیش از دو میلیون نفر) را در بین کشورهای جهان دارد.

  اردن در بحبوحه نگرانی‌‌‌ها در مورد پیامدهای داخلی تشدید جنگ، نشست برنامه‌ریزی شده با رهبران ایالات متحده، مصر و فلسطین را در اواسط اکتبر لغو کرد.

نکته جالبتر این است که علی‌رغم اینکه هر دو کشور از جمله اولین کشورهای عربی بودند که با اسرائیل روابط برقرار کردند -مصر در سال ۱۹۷۹ و اردن در سال ۱۹۹۴- هر دو کشور شاهد اعتراضات گسترده علیه تجاوزات اسرائیل به غزه در هفته‌‌‌‌های اخیر بوده‌اند.

در مصر، جایی که یک رژیم اقتدارگرا تمام اعتراضات را در دهه گذشته سرکوب کرده است، تظاهرات بزرگی در حمایت از فلسطینی‌‌‌ها و علیه تجاوزات اسرائیل برگزار شده است. در گذشته، مصری‌‌‌ها برای فلسطین به خیابان‌‌‌ها ریخته‌اند و سپس برای تظاهرات علیه رژیم خود بازگشته‌اند. این ممکن است توضیح دهد که چرا دولت آخرین تظاهرات را سرکوب کرده است.

به طور مشابه، در اردن، دولت نگران است که فاجعه انسانی در غزه‌‌‌‌‌ می‌تواند جرقه اعتراضات خیابانی را در انتقاد از شکست رژیم اردن در جلوگیری از وخامت شرایط محلی برانگیزد. اعتراضات خیابانی در سال‌‌‌‌های اخیر در اردن به دلیل شرایط اقتصادی و درخواست اصلاحات سیاسی شعله ور شده است.

بنابراین، به جای اینکه آمریکا به عنوان یک نیروی تثبیت کننده در منطقه عمل کند، حمایت کور و نامحدودش از اسرائیل، آن را به منبع بی ثباتی تبدیل کرده است. این‌‌‌‌‌ می‌تواند کل منطقه را در روزها و ماه‌‌‌‌های آینده شعله ور کند.

نشر مطالب درستون «از رسانه‌های خارجی» به معنی تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً با هدف اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد


نورنیوز
اخبار مرتبط
الجزیره: آنچه از دلایل نسل‌کشی فلسطینی‌ها و آینده غزه نمی‌دانید
دوشنبه 1402/08/22 ساعت 16:16
الجزیره: آنچه از دلایل نسل‌کشی فلسطینی‌ها و آینده غزه نمی‌دانید
اسرائیل همچنان یک دولت آپارتاید خواهد بود، همانطور که توسط تعدادی از سازمان‌های حقوق بشر اینگونه اعلام شده است. اما چه سناریویی در انتظار غزه خواهد بود؟ فلسطینی‌ها ناپدید نخواهند شد و به مبارزه خود برای آزادی ادامه خواهند داد، در حالی که بسیاری از جوامع مدنی در کنار آنها اما دولت‌های سیاسی همین جوامع در کنار اسرائیل می‌ایستند و برای آن مصونیت ایجاد می‌کنند.
ریسپانسیبل استِیت کرفت: مقایسه اشغال آلمان و ژاپن با غزه و دوگانگی رفتار آمریکا و اسرائیل
یکشنبه 1402/08/21 ساعت 13:57
چگونگی و چرایی ناتوانی آمریکا و اسرائیل در اداره آینده غزه؛
ریسپانسیبل استِیت کرفت: مقایسه اشغال آلمان و ژاپن با غزه و دوگانگی رفتار آمریکا و اسرائیل
فقدان طرح اجرایی برای اداره غزه پس از ویران کردن آن از سوی ارتش اسرائیل به طور فزاینده‌ای توسط کارشناسان داخلی این رژیم و همچنین سایر کارشناسان مورد توجه قرار گرفته است.
وال‌استریت ژورنال: آمریکا و اسرائیل هم‌پیمان درجنگ غزه؛ اختلاف در اهداف و نتایج جنگ
چهارشنبه 1402/08/17 ساعت 10:49
وال‌استریت ژورنال: آمریکا و اسرائیل هم‌پیمان درجنگ غزه؛ اختلاف در اهداف و نتایج جنگ
منافع ایالات متحده و اسرائیل در مناقشه ادامه‌دار خاورمیانه در کوتاه‌مدت و بلندمدت متفاوت بوده و مسیر پایان‌دادن به جنگ اسرائیل علیه حماس در نوار غزه را مختل می‌کند.
عرب نیوز: چرایی و چگونی منشا نبرد حماس و حزب‌الله با اسرائیل و نقش ایران و آمریکا در بحران جاری
دوشنبه 1402/08/15 ساعت 12:34
باریا علم‌الدین
عرب نیوز: چرایی و چگونی منشا نبرد حماس و حزب‌الله با اسرائیل و نقش ایران و آمریکا در بحران جاری
صدها هزار شبه نظامی نماینده «مقاومت اسلامی» هستند که وظیفه آزادی فلسطین را برعهده دارند؛ با وجود 300 هزار نیروی اسرائیلی در نزدیکی غزه، این ارقام نشان می‌دهد که چرا یک جنگ چند جانبه سناریوی یک کابوس وحشتناک اسرائیل است، به‌ ویژه با بحرانی که در کرانه باختری به‌وجود آمده است.
الجزیره انگلیسی: راهبرد خاورمیانه‌ای ایالات متحده به گِل نشست؛ متحدان آمریکا زیر فشار و دشمنانش در پی امتیازگیری
جمعه 1402/08/12 ساعت 09:36
مروان کابالان*
الجزیره انگلیسی: راهبرد خاورمیانه‌ای ایالات متحده به گِل نشست؛ متحدان آمریکا زیر فشار و دشمنانش در پی امتیازگیری
نظرات

آخرین اخبار
حزب‌الله: اتهام‌زنی حکومت آل خلیفه به مقاومت بی‌اساس است
احتمال پایان جنگ بدون باز شدن تنگه هرمز
دستگیری 3 عامل مرتبط با شبکه‌های معاند در اسلامشهر
حمله سایبری به شرکت نفتی «الصافی» سعودی
اعلام جزئیات درگیری نبرد تن به تن حزب الله با ارتش اسرائیل
ناراحتی بن‌سلمان از ترامپ
تحویل «رضا پهلوی» را در شروط پایان جنگ بگنجانید
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
انهدام باند قاچاق سلاح و مهمات جنگی در خوزستان
اسپانیا قانون اعدام اسرای فلسطینی را گامی به سوی آپارتاید خواند
فرانسه مانع استفاده از حریم هوایی‌اش برای انتقال سلاح به اسرائیل شد
گسترش سریع سویه‌ای از کووید-19 در آمریکا
انهدام موشک کروز پنهان‌کار توسط سامانه پدافند غرب کشور در ایلام
سازوکاری فوری برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران فراهم آورید
جنگ علیه ایران محبوبیت ترامپ را به منفی 17 رساند
تعطیلی خوابگاه‌ها تا اطلاع ثانوی
هلال احمر: مردم به فکر ذخیره دارو نباشند
برنامه سی و یکمین شب تجمعات مردمی در میادین تهران
مراکز راهبردی صنعتی و ارتباطی رژیم صهیونیستی آماج حملات پهپادی ارتش
هیچ ابرقدرتی نمی‌تواند در مقابل اتحاد مردم و رزمندگان ایستادگی کند
5 پیشنهاد برای احیای صلح در منطقه+ متن بیانیه
حملات به زیرساخت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی ایران را متوقف کنید
اسرائیل روستاهای جنوبی لبنان را به تخریب کامل تهدید کرد
روی خوش سهامداران به صندوق‌های طلا
لغو طرح ترافیک در پایتخت تا اطلاع ثانوی
ایران 5 - کاستاریکا صفر/برتری پر گل ایران برابر کاستاریکا در دیداری دوستانه
گزارش تصویری | تشییع پیکر مطهر دریابان شهید «علیرضا تنگسیری» در بندرعباس
روسیه: آژانس اتمی زیر فشار آمریکا شجاعت محکوم‌کردن حملات به ایران را ندارد
پیام ابوعبیده خطاب به حزب‌الله: مأموریت را تکمیل کنید
وزیر نیرو : برق خانه‌ها بی‌وقفه تأمین است
اعتماد فعالان اقتصادی به زیرساخت‌های بورس انرژی/180 هزار میلیارد معامله انجام شد
نامه آیت‌الله اعرافی به رهبر معنوی کلیسای ارتدکس روسیه
تشکیل «ستاد همیاری» در خانه سینما
اصابت مستقیم موشک به شرکت دارویی«توفیق دارو»
سپاه: شرکت‌های موثر در عملیات تروریستی، اهداف مشروع ما خواهند بود
هشدار عراقچی به صهیونیست‌ها: با شهروندان بی‌دفاع فلسطین طرف نیستید
از ابتدای جنگ چند واحد اقتصادی در تهران آسیب دیدند؟
ابلاغ الزام مدیران مدارس غیردولتی برای پایدارسازی سامانه‌های آموزش مجازی
سردار فدوی: دشمن در مقابل قدرت ایران دچار اشتباه محاسباتی شده بود
گران شدن قیمت بنزین در سرزمین‌های اشغالی
بازداشت 54 نفر از مزدوران دشمن در 4 استان توسط وزارت اطلاعات
آغاز مرحله چهارم کالابرگ از این تاریخ
گفتگوی رئیس شورای اروپا با پزشکیان درخصوص تنش‌های منطقه‌ای
رئیس فیفا: هر کاری برای تیم ملی ایران می‌کنیم/جامعه فوتبال دنیا در کنار شماست‌
طارمی دومین گلزن برتر فوتبال ملی ایران
بروز اختلاف میان آمریکا و انگلیس بر سر جنگ علیه ایران
اعلام آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها/مسدود شدن آزادراه تهران- شمال
حملات هوایی علیه پایگاه‌های حشد شعبی در بابل و الانبار
اگر ترامپ زیرساخت‌ها را بزند، چه اتفاقی برای منطقه می‌افتد؟
تکذیب خبر اعمال محدودیت‌های صادراتی محصولات فولادی و معدنی