شناسه خبر : 154755
تاریخ انتشار : 1402/08/16 11:11
کمپ‌هایی برای ترک زندگی

«نورنیوز» به بهانه مرگ ۳۲ نفر در یک کمپ ترک اعتیاد بررسی کرد؛

کمپ‌هایی برای ترک زندگی

حادثه تلخ آتش سوزی کمپ ترک اعتیاد «گام اول رهایی» شهرستان لنگرود زنگ هشدار را به صدا درآورد. اکنون این سوال‌ها در ذهن مردم شکل گرفته که آیا مراکز ترک اعتیاد که زیر نظر سازمان بهزیستی فعالیت می‌کنند از ایمنی اصولی و استاندارد برخوردارند؟ بر اساس چه ضوابط و مقرراتی مجوز راه‌اندازی کمپ ترک اعتیاد داده می‌شود؟ نحوه نظارت سازمان بهزیستی بر این مراکز به چه شکل است؟

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: خبر آن قدر تلخ است که نیازی به توضیح و تفسیر ندارد. ۳۲ انسان که سال ها با بیماری اعتیاد و افیون دست و پنجه نرم می کردند برای پاک شدن وبازگشت دوباره به زندگی، قربانی حادثه وحشتناک حریق کمپ ترک اعتیاد در لنگرود شدند. آنها گام اول رهایی را برای نجات از چنگال اعتیاد برداشتند اما انگار قرار نبود همه چیز به خوبی پایان بپذیرد. می خواستند سرنوشت شان مثل خیلی از کسانی باشد که در چنین مراکز و کمپ‌هایی با روش‌های «ایمان درمانی» و سم زدایی، اعتیاد را برای همیشه کنار گذاشتند. اما انگار قرار نبود این ۳۲ نفر سه سال بعد با افتخار در جمع دوستان با صدای بلند بگویند سه سال است که پاک هستم.

کمپ‌های ترک اعتیاد آخرین مکانی است که خانواده‌هایی که عضوی از آنها گرفتار اعتیاد است به آنجا پناه می‌برند؛ جایی که به مدد تجربه کسانی که توانستند اعتیاد را کنار بگذرانند و با روش‌های مختلف سم زدایی و نیز با راهنمایی و مشاوره، سعی می‌کنند کسی را که بیمار اعتیاد است درمان کنند. می‌گویند فقط کسی که درد اعتیاد را کشیده می‌تواند درد و خماری یک معتاد را درک کند. این مراکز هم با همین شعار تأسیس شدند تا کسانی که از دام اعتیاد نجات پیدا کردند دست بقیه را هم بگیرند. در این میان حضور پزشک و روانشناس و مددیار در کنار افرادی که سال‌ها در این زمینه تجربه دارند کمک زیادی می‌کند به بازگشت دوباره بیماران اعتیاد به زندگی.

گام اول،‌ ایمنی است نه رهایی

حادثه تلخ آتش سوزی کمپ ترک اعتیاد «گام اول رهایی» شهرستان لنگرود زنگ هشدار را به صدا درآورد. با اینکه بارها اخبار و تصاویر اتفاقات تلخی مانند ضرب و شتم معتادان و یا مرگ آنها در اتاق‌های فیزیکی برخی از این مراکز در فضای مجازی منتشر شده بود اما کشته شدن ۳۲ نفر و مجروح شدن ۱۷ نفر در کمپ شهرستان لنگرود بسیاری از مردم را نگران کرد. این سوال در ذهن خیلی از مردم شکل گرفت که آیا مراکز کمپ ترک اعتیاد که زیر نظر سازمان بهزیستی فعالیت می‌کنند از ایمنی اصولی و استاندارد برخوردارند؟ آیا همه ضوابط و اقدامات پزشکی و روانشناسی برای ترک دادن بیماران به اعتیاد در این مراکز به درستی انجام می‌شود؟ بر اساس چه ضوابط و مقرراتی مجوز راه اندازی کمپ ترک اعتیاد داده می‌شود؟ نحوه نظارت سازمان بهزیستی بر این مراکز به چه شکل است؟

نخستین مرکز بازپروری معتادان تابستان سال ۱۳۸۰ در شمال غرب تهران و در اطراف تفرجگاه پردیسان به راه افتاد. این مرکز توسط کسانی که اعتیاد را کنار گذاشته بودند تأسیس شد و الگوی طرح «سم زدایی پرهیزمدار» و «بازپروری ایمان» اجرا شد. در این کانون به صورت صحرایی و بدون سرپناه، معتادان پذیرش و بعد از یک دوره یک ماهه بستری و سم زدایی بدون دارو جهت تداوم ترک اعتیاد به گروه های NA (انجمن معتادان گمنام)‌ معرفی می شدند.

با گذشت ۲۲ سال از آن زمان، امروز  یک هزار و ۱۲۳ مرکز نگهداری، ۱۱۰۰ مرکز سرپایی، ۲۲ مرکزTC (درمان اجتماع محور)، ۲۵ مرکز جامع، ۳۰ مرکز توانمندسازی، یک مرکز مادر و کودک، ۵۶ مرکز ماده ۱۵ ( کسانی که با دستور قضایی برای ترک مواد به کمپ مراجعه می‌کنند) و ۵۰۷ مرکز مجری تبصره ۲ ماده ۱۶ ( خود معرف )  در زمینه ترک اعتیاد و زیر نظر سازمان بهزیستی در سراسر کشور فعالیت می کنند. این آماری است که «فرهاد اقطار» معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ارائه داد و درباره علت افزایش این مراکز در یک دهه گذشته گفت: «در سال ۹۳ با فشار ستاد مبارزه با مواد مخدر که تعداد مراکز باید بالای هزار عدد باشد، سازمان به بیش از هزار مرکز مجوز داد. از همین جا واقعاً نظارت برای سازمان مشکل شد. از طرفی، آن زمان سازمان دیگر زیر نظر وزارت بهداشت نبود و به وزارت رفاه منتقل شد. یعنی رسته‌های پزشکی حذف شده بودند، دیگر ما نه پزشک می‌توانستیم بگیریم، نه طرحی و نه پرستار. در واقع ساختار ما کوچک شد و به دنبال آن تعداد پرسنل برای نظارت بر مراکز هم کاهش پیدا کرد.»

بر پایه برخی آمارها بیش از ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مصرف کننده دائمی مواد مخدر در کشور داریم که ۱۰ درصد از آنها را زنان تشکیل می دهند. همچنین داده‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر که در سالنامه مرکز آمار ایران منتشر شده، نشان می‌دهد که در فاصله سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ بیش از یک‌ میلیون‌ و ۶۰۰ هزار نفر، به اختیار یا اجبار به مراکز نگهداری و درمان اعتیاد مراجعه کرده‌اند. از این میان یک‌میلیون‌ و ۴۹۱ هزار نفر به همت خود یا افراد خانواده به این مراکز مراجعه و حدود ۱۰۹ هزار نفر نیز، طبق ماده ۱۶ قانون مبارزه با مواد مخدر با حکم مقام قضائی به مراکز ترک اعتیاد فرستاده شدند. با توجه به رشد روزافزون مراکز و انتقاد از اعمال سیاست‌های اجباری در ترک اعتیاد، هنوز مشخص نیست نظارت و سرکشی بر این مراکز  و ایمنی آنها با چه سازوکاری دنبال می‌شود.

فرهاد اقطار، معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه کارشناسان به صورت ماهیانه از مراکز مختلف بازرسی‌هایی را انجام می‌دهند گفت: «نظارت ها کافی نیست. متناسب با افزایش مراکز باید نظارت را هم افزایش داد. سال گذشته رتبه‌بندی مراکز را در کل استان‌ها انجام دادیم. براساس این رتبه‌بندی فقط ۳۰ درصد این مراکز استاندارد لازم را داشتند. حدود ۲۰ درصد مراکز باغی بودند. یعنی تعدادی از معتادان را در باغ که هیچ فضای استانداردی نداشت نگهداری می‌کردند. ۵۰ درصد مراکز هم فقط حداقل استانداردها را داشتند و ارتقا پیدا نکرده بودند. اگر مراکز بخواهند همه استانداردها را رعایت کنند هزینه‌های آنها هم بالا می‌رود. بنابراین ما هم باید تعرفه را  افزایش دهیم تا بتوانیم به مرکز بگوییم این کارها را انجام دهد.»

پول بیشتر، ایمنی بیشتر

امیر ۱۲ سال است پاکی دارد. سال ها درگیر اعتیاد بوده و چند ماهی هم کارتن خواب شده بود. او به «نورنیوز» می گوید اگر در یکی از مراکز خیلی خوب ترک اعتیاد بستری نمی‌شدم، الآن بازهم گوشه‌ای از خیابان خماری می‌کشیدم: «دوره ترک اعتیاد ۲۱ روز است ولی برخی از کمپ ها برای اینکه پول بیشتری از خانواده های معتادان بگیرند فرد بهبود یافته از اعتیاد را به بهانه‌های مختلف تا سه ماه در کمپ نگه می‌دارند. کمپ‌های مجاز و غیرمجاز زیادی در کشور فعالیت می‌کنند. درهمین تهران و اطراف ورامین و قرچک تا بومهن و رودهن کمپ های زیادی فعالند. برخی از آنها مجوز ندارند و با بدترین شیوه و با ضرب و شتم و زندانی کردن معتاد، او را وادار به ترک می‌کنند. اما کمپ‌های خصوصی با امکانات کامل از جمله پزشک، روانشناس و مددیار و اتاق‌های ورزش و جلسات بازپروری ایمان سعی می‌کنند معتاد را از دام اعتیاد بیرون بکشند. تعرفه این مراکز بالای ۱۰ میلیون تومان است. اما کمپ‌های معمولی ترک اعتیاد در خانه‌های قدیمی و کلنگی که حیاط‌های بزرگی دارند بنا می‌شود. این خانه‌ها در حاشیه شهر قرار دارند و معمولاً امکانات زیادی هم ندارند. بعد از پذیرش، همه معتادان یک هفته در اتاق‌های فیزیکی حبس می‌شوند. در این اتاق‌ها خماری و درد را تحمل می‌کنند و سپس به اتاق عمومی که سالن بزرگی است منتقل می‌شوند. در این سالن‌ها اشخاصی که سال‌های پاکی زیادی دارند به عنوان «وسط کمپ» مسئول نظارت بر ترک اعتیاد و همچنین نظم آنجا هستند. شخص دیگری هم کلیددار می‌شود. «وسط کمپ» تا صبح بیدار است تا اگر کسی از افراد داخل سالن مشکل پیدا کرد بلافاصله او را به درمانگاه منتقل کنند. شب‌ها هم درِ سالن از داخل قفل می‌شود تا کسی بیرون نرود. در حادثه لنگرود هنوز هم برای من سوال است که چرا در از پشت قفل شده بود. این مرکز در ساختمان یک مدرسه قدیمی بنا شده بود و سقف آن از چوب بود. مردم محلی می‌گویند آتش بعد از سرایت از بخاری به پرده سالن ناگهان همه فضای سالن را فرا گرفت و ۳۲ نفر در آتش سوختند.»

سینا سال‌ها به عنوان روانشناس در سه کمپ ترک اعتیاد فعالیت می‌کرد. او در گفتگو با «نورنیوز» می‎گوید: «متأسفانه نظارت کافی و درستی بر کمپ‌های ترک اعتیاد انجام نمی شود. کمپ‌های ترک اعتیاد در حاشیه شهر فعالیت می‌کنند و به همین دلیل از امکانات زیادی برخوردار نیستند. مثلا کمپ‌هایی که به عنوان روانشناس در آنها فعالیت می‌کردم گاز کشی نداشتند. برای سالن‌هایی که محل استراحت است از بخاری گازوئیلی استفاده می‌کنند. یکی از کمپ‌‌ها در نزدیکی گاوداری بود و ساس بلای جان معتادان شده بود. معمولاً ظرفیت پذیرش معتادان از سوی بهزیستی به هر کمپ با توجه به فضا و امکاناتی که دارد اعلام می شود، اما برخی از کمپ‌ها برای تأمین هزینه‌ها و سود بیشتر تعداد زیادتری پذیرش می‌کنند. بر اساس دستورالعمل بهزیستی در هر کمپ باید به ازای هر ۱۰ بیمار اعتیاد، یک روانشناس در کنار مددیار و مددکار حضور داشته باشد. همچنین یک پزشک عمومی باید برای هر معتاد پرونده پزشکی تشکیل داده و سلامتی آنها را زیر نظر داشته باشد. اما اگر سری به کمپ‌هایی که با تعرفه دولتی فعالیت می‌کنند بزنید، می‌بینید که خبری از این امکانات نیست. این که گفته می‌شود معتادان زیادی به شکل خود معرف به کمپ می‌روند درست نیست. کمپ دارها معمولاً چند نفر را استخدام می‌کنند و با تماس خانواده‌ها سراغ فرد معتاد می‌روند و او را به زور به کمپ می‌آورند تا مواد را ترک کند. البته هیچ کمپ ترک اعتیاد اجباری نداریم ولی معتادان انگشت شماری به شکل خود معرف به کمپ می‌روند. علاوه بر آن در طرح‌های جمع آوری معتادان که توسط نیروی انتظامی انجام می‌شود معتادان با دستور قضایی به کمپ منتقل می‌شوند.»

 از کمپ‌ها حمایتی نمی‌شود

«محمدرضا تقی‌پور» مدیر عامل سابق انجمن مراکز بهبودی اقامتی تهران که مدیریت سه کمپ ترک اعتیاد در غرب تهران را برعهده دارد نبود حمایت و کم بودن تعرفه را یکی از دلایل مهم بی‌توجهی به ایمنی کمپ‌ها می‌داند. بر اساس دستورالعمل بهزیستی تعرفه پذیرش هر معتاد ماهیانه ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است. بر این اساس برای هر ۱۰ نفر معتاد یک نفر مددیار، یک نفر مددکار اجتماعی در کنار پزشک و روانشناس باید در کمپ حضور داشته باشند. تقی‌پور در گفتگویی با «نورنیوز» با اشاره به اینکه برخی از کمپ دارها به دلیل بالا بودن هزینه‌ها این کار را رها کرده‌اند گفت: «متأسفانه بودجه‌ای برای ایمن‌سازی و یا بهسازی در اختیار مراکز بازپروری قرار نمی‌گیرد و فقط به دادن پروانه فعالیت و بررسی مقاومت ساختمان و گواهی آتش‌نشانی و بهداشت بسنده می‌کنند. متأسفانه هزینه‌ها خیلی بالا است و آب و برق مراکز هم تجاری حساب می‌شود. کمپ ما لوله کشی گاز ندارد و سهمیه گاز دولتی ما هر روز فقط یک کپسول ۱۱ کیلویی است که باید برای ۴۰ نفر معتاد و ۱۰ نفر خدمه مصرف کنیم. به همین دلیل خیلی از مراکز بازپروری تعطیل می‌شوند. کمپ‌های ترک اعتیاد بهترین شیوه برای نجات معتاد است و امیدوارم در کنار نظارت به نیازهای ما هم توجه کنند.»


نورنیوز
نظرات

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

دوحه، میزبان دهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک ایران و قطر

«هان کانگ» جایزه نوبل ادبیات را دریافت کرد

ارسال پیامک به 400 هزار مالک به‌منظور تعیین تکلیف واحدهای مسکونی

وزیر مهاجرین طالبان ترور شد

ترامپ: سوریه باید از خودش مراقبت کند

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر ملوان

اسلامی: در استان‌های ساحلی راکتورهای اتمی می‌سازیم

شعله مقاومت در سوریه خاموش شدنی نیست

کشف یک شمشیر خمیده کمیاب در دانمارک

دستگیری زن و مرد قاتل پس از سه سال

پلنگ مرد زنجانی را درید

تکذیب سرقت دارایی‌ در سفارت ایران در دمشق

101 سال حبس برای اعضای شبکه پولشویی 73 هزار میلیاردی

سومین ‌عضو شورای شهر خرم‌آباد دستگیر شد

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت پایانی) +فیلم

نتانیاهو با درگیر شدن در سوریه، اشتباه بزرگی مرتکب شد

قیمت امروز سکه و ارز

بورس باز هم رکورد شکست

گزارش تصویری| دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم با رهبر انقلاب

کارت سوخت حذف می شود/ واریز سهمیه به کارت بانکی + فیلم

پادکست | 9 ماده غذایی برای نفس کشیدن

ترامپ، بایدن را به اختلاس متهم کرد

پزشکیان: تعلیم و تربیت نقش کلیدی در تحقق عدالت اجتماعی دارد

قضایای سوریه محصول اتاق فرمان مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی

رمزگشایی از شتاب رژیم اسراییل برای نابودی ارتش سوریه

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت دوم) +فیلم

خودکشی نافرجام وزیر دفاع سابق کره ‌جنوبی

تصمیم‌گیری درباره پخش زنده فرمایشات رهبری با دفتر معظم له است

تغییر زمان بازی استقلال - گل‌کهر

جزئیات و حواشی اولین جلسه محاکمه نتانیاهو

دعوت از 17کشتی‌گیر به اردوی تیم ملی

علت سقوط اسد غرور وی از پیروزی بر مسلحین بود

تاریخ جام‌های جهانی بانوان مشخص شد

ترافیک جاده های شمالی سنگین است

واژگونی مرگبار مینی بوس و اتوبوس/ 6 تن کشته و 35 تن زخمی شد

بخشنامه لغو قراردادهای کار معین اصلاح می‌شود

تعرفه واردات خودرو 60 درصد شد

قاتل نوجوان 12 ساله دستگیر شد

شکسته شدن رکورد 5 ساله مخاطبان روزانه سینما

گفت و گوی صریح دریابان شمخانی با دانشجویان (قسمت اول) +فیلم

آغاز تک نرخی کردن ارز با راه اندازی بازار ارز تجاری

حمله راکتی از داخل غزه به اراضی اشغالی

«مقدم زاده» مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس شد

ضرورت هوشیاری در مقابل تهدیدات رقبا و دشمنان منطقه

رژیم صهیونیستی کدام مواضع حساس سوریه را درهم کوبید؟

رژیم صهیونیستی می‌خواهد سوریه را به سرزمینی سوخته تبدیل کند

پارس خودرو هم گران کرد+ لیست قیمت جدید

«سالیوان» در راستای ایجاد آتش بس در غزه به خاورمیانه سفر می‌کند

سیب ایرانی به ریاض رسید

امکان پرداخت عوارض آزادراه‌ها از حساب بانکی اشخاص

هواپیمای سبک سیمرغ رونمایی شد

مشکلات تولید کنندگان پوشاک/ همکاری ایران و روسیه در حوزه پوشاک

پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های چهارشنبه 21 آذر 1403

فروپاشی سوریه از نظرگاه جنگ شناختی

سیاست ایران در سوریه؛ عقلانیت بدون انقضا

آمریکا یک شرکت چینی و کارمند آن را به ادعای هک گسترده تحریم کرد

در آشفته بازار منطقه‌ای؛ مراقب ایران باشید

معمای مرگ دو زن سوخته در تهران/قاتل کیست؟

دمشق در گرداب خیانت، تجاوز و جهل

اخطار به جایگاه‌های سوخت درباره بخارات بنزین

تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد

اقتصاد نگار | واردات خودرو؛ چرا خبری از خودروهای وارداتی در خیابان‌ها نیست +فیلم

مالیات خانه‌های لوکس تعیین شد

تیرباران مجروحان در بیمارستان منبج/کرملین: کناره‌گیری اسد از ریاست‌جمهوری تصمیم شخصی اوست

X
آگهی تبلیغاتی