×
اقتصادی
شناسه خبر : 154738
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/08/16 ساعت 09:25
دهک‌های درآمدی چگونه مشخص می‌شود و چگونه تغییر می‌کند؟

نورنیوز بررسی کرد؛

دهک‌های درآمدی چگونه مشخص می‌شود و چگونه تغییر می‌کند؟

بیستم هر ماه، یارانه کمک معیشتی به حساب 79 میلیون ایرانی واریز می‌شود؛ یارانه‌ای که میزان آن بر اساس دهک‌بندی‌های درآمدی متفاوت است؛ سوال اینجاست که ملاک این دهک‌بندی‌ها چیست؟ چرا دهک ما تغییر می‌کند؟ این دهک‌بندی هر چند وقت یکبار بازبینی می‌شود؟ و چگونه می‌توانیم نسبت به این تغییرات اعتراض کنیم؟

نورنیوز - گروه اقتصاد: یکصد و پنجاه و دومین یارانه کمک معیشتی، بیستم مهرماه گذشته به حساب سرپرستان خانوار مشمول دریافت یارانه در سراسر کشور واریز شد؛ وجهی که از سال ۱۳۸۹ تاکنون، هرماه به منظور کمک به اقشار آسیب‌پذیر و همین‌طور هدفمند کردن یارانه‌های تخصیصی دولت به یارانه‌بگیران پرداخت می‌شود.

در حال حاضر یارانه کمک معیشتی به بخشی از جامعه یعنی دهک دهم تعلق نمی‌گیرد؛ میزان وجه واریزی به ۹ دهک باقیمانده نیز متفاوت است؛ بدین صورت که به دهک‌های اول تا سوم که صرفاً خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی کشور هستند به ازای هر نفر ماهانه ۴۰۰ هزار تومان و به دهک‌های چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود.

اگرچه برنامه‌ای برای حذف یا تغییر ماهوی این طرح وجود ندارد، اما در ماه‎های اخیر برخی از افراد متوجه شدند که یارانه آنها قطع یا میزان آن تغییر کرده است؛ به‌طور کلی دهک‌بندی‌ها ثابت نیست و براساس قانون بودجه ۱۴۰۲، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است هر ۶ ماه یکبار داده‌ها و اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان را بازنگری کند که بر این اساس، دهک‌بندی خانوارها ممکن است تغییر پیدا کند.

این بازنگری بر اساس مولفه‌هایی مانند تعداد اعضای خانوار، جنسیت سرپرست خانوار، تعداد خودرو، مجموع ارزش خودرو، تعداد ملک اظهاری، تعداد سفر‌های خارجی و شغل افراد انجام می‌شود. همچنین، مواردی مثل معلولیت و بیماری‌های خاص هم در این غربالگری مد نظر قرار می‌گیرند.

از دیگر مولفه‌هایی که در این زمینه مورد توجه قرار می‌گیرد، حساب‌های بانکی، سود بانکی، مانده در گردش حساب‌های بانکی، تعداد حقوق‌بگیران یک خانوار و دارایی‌های بورسی خانوار است که هر کدام به صورت جداگانه ملاک تصمیم‌گیری قرار می‌گیرد.

علاوه بر این، به گفته سخنگوی دولت، سفرهای خارجی و خرید ارز سهمیه‌ای با کارت ملی هم ملاکی برای قطع یارانه و تغییر دهک‌‌بندی یارانه‌‌بگیران است.

وزارت تعاون برای تعیین دهک‌های درآمدی، به سامانه‌های سازمان‌ها و دستگاه‌های مختلفی دسترسی دارد؛ سازمان‌های ثبت اسناد، ثبت احوال، بانک مرکزی، نیروی انتظامی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی، بورس اوراق بهادار، صندوق‌های بیمه‌ای، سازمان تأمین اجتماعی از جمله دستگاه‌هایی هستند که اطلاعات برخی از انها آنلاین  و برخی دیگر نیز هر ۶ ماه یکبار به روز رسانی می‌شود.

البته وزارت تعاون راه اعتراض برای افرادی که یارانه آنها قطع یا دهک آنها تغییر کرده است را باز گذاشته است و کسانی که یارانه آنها قطع شده یا مبلغ یارانه دریافتی آنها تغییر کرده است، می‌توانند به درگاه hemayat.mcls.gov.ir مراجعه و اعتراض خود را ثبت کنند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
المشاط: محاصره دریایی عربستان پاسخ به ادامه محاصره یمن است
ادعای جنجالی نماینده اردنی درباره نظامیان آمریکایی
جزئیات حملات دشمن جنایتکار آمریکایی به کشور/صدای پاسخ نیروهای مسلح ایران در اردن شنیده شد
برد پرگل هاکی ایران مقابل عراق در آسیا
درخواست قانونگذاران دموکرات آمریکا برای توقف جنگ علیه ایران
تحلیلگر سابق سیا: آمریکا توان حمله زمینی به جزایر ایران را ندارد
ادامه ناامنی و خشونت در آمریکا؛ 9 کشته و زخمی در حادثه تیراندازی
تبریک عراقچی به رئیس جدید دفتر سیاسی حماس
منابع مالی بازسازی خوزستان تأمین شد
گزافه گویی جدید ترامپ علیه ایران
روسیه، اوکراین را مسئول حمله پهپادی به خط لوله خزر دانست
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 29 تیر 1405
انتقام یا اعتراف؛ کدام آمریکا را رسواتر کرد؟
روسیه: آماده فراهم کردن بستر گفت‌وگوی ایران و کشورهای عربی هستیم
باب‌المندب؛ اهرم فشار جدید صنعا علیه ریاض
ایجاد مسیرهای جدید پرواز اربعین
نماینده پارلمان عراق: خروج آمریکا شرط ثبات منطقه است
مشکل آتش‌بس دقیقاً اینجاست
الزیدی درباره سفرش به تهران با سفیر ایران گفت‌وگو کرد
وزش باد کیفیت هوای تهران را ناسالم کرد
زاخارووا: اوکراین به‌دنبال بی‌ثبات کردن بازارهای جهانی نفت است
روسیه ورود بدون ویزای شهروندان چینی را تا 2027 تمدید کرد
پزشکیان: حل مشکلات کشور بدون مشارکت مردم امکان‌پذیر نیست
نخست‌وزیر جدید انگلیس: حمایت از اوکراین تغییر نمی‌کند
شهادت ستوان دوم مهداد پاشایی در حمله آمریکای جنایتکار به تبریز
ادعای روسیه درباره برنامه هسته‌ای آلمان
آتش‌سوزی منزل مسکونی در بندرعباس 6 قربانی گرفت
عارف: ایران باید در جمع 10 کشور برتر هوش مصنوعی قرار گیرد
رضایت از تصمیم ترامپ برای حمله به ایران به منفی 30 درصد رسیده است
ضربات سنگین نیروی دریایی سپاه در موج 23 عملیات نصر2 به دشمن متجاوز آمریکایی
سخنگوی دولت: شایعات پیرامون افزایش قیمت بنزین کذب است
مسکو و پیونگ‌یانگ بر تعمیق همکاری‌های راهبردی تأکید کردند
تصمیم‌های سیاسی باید پیوست اقتصادی داشته باشند
حادثه دریایی در سواحل عمان
آغاز اجرای طرح آزمایشی توافق لبنان و اسرائیل با نظارت آمریکا
شومر: ترامپ فاسدترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکا است
نورنما | حال و هوای مسیر پیاده روی اربعین از بصره تا کربلا
بی‌اطلاعی وزارت ورزش از پاداش 350 میلیاردی تیم ملی فوتبال
سرکنسول جدید ایران در طرابوزان معرفی شد
محدودیت صادرات خرما برداشته شد
پیشنهاد بزرگ ایتالیا به گواردیولا
همتی: اصلاح سیاست ارزی و برخورد با بانک‌های ناسالم در اولویت است
سخنگوی دولت وارد هرمزگان شد
پرسپولیس قرارداد عمری را تمدید کرد
سخنگوی ارتش: تداوم جنگ برای رسیدن به بازدارندگی کامل است
وزیر کشور راهی پاکستان شد
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سی‌ و سه
تهدید انصارالله به بستن مسیرهای دریایی عربستان
رایزنی بن سلمان و ژوزف عون درباره تحولات لبنان و منطقه
غلامرضا نوری قزلجه از مدیریت بحران در تامین کالاهای اساسی خبر داد