×
فرهنگی
شناسه خبر : 154736
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/08/16 ساعت 08:24
آوازخواندن در دستگاه هشتم

نورنیوز در فقدان مرحوم اکبر گلپایگانی بررسی‌ می‌کند؛

آوازخواندن در دستگاه هشتم

اکبر گلپایگانی مثل بسیاری از راویان آواز ایرانی،‌ کار را با یادگیری الحان تلاوت قرآن و نیز نغمه های تعزیه آغاز کرد و در مرحله بعد فنون و مهارت های آواز را نزد نوابغی همچون ابوالحسن صبا،‌ عبدالله دوامی، ‌نورعلی برومند، یوسف فروتن، ادیب خوانساری،‌ حسین طاهرزاده و ... فراگرفت و با نوازندگان صاحب سبکی همچون مرتضی محجوبی،‌ حسن کسایی،‌علی اصغر بهاری، حبیب الله بدیعی و ... اجراهای درخشانی داشت.

نورنیوز- گروه فرهنگ‌وجامعه: با درگذشت  اکبر گلپایگانی مشهور به گلپا،‌ موسیقی دستگاهی و ملی ایران،‌ یکی از نمایندگان استوار خود را از دست داد. او در زنجیره صداهای موسیقی اصیل ایران، صدایی خاص و غیرتکراری بود. رنگ صدای او و نیز لحن او در اجرای آواز، خاص و منحصر به فرد بود و به رغم اینکه دوران فعالیت عمومی و علنی‌اش چندان طولانی نبود سبکی متمایز از هنر آواز به یادگار گذاشت‌ که در سامعه خبرگان موسیقی ملی ایران، به عنوان آوازی سالم و اصیل تلقی می‌شود و در گوش عامه مردم شیرین و شنیدنی می‌نماید. آثار پرشماری که او در رادیو یا در کنسرت‌ها یا در اجراهای خصوصی عرضه کرد به عنوان نمونه‌هایی درخشان و درس آموز از آواز اصیل ایرانی ماندگار خواهد بود.

نوشیدن از سرچشمه‌ها

یکی از اصلی‌ترین ممیزه‌ها در کارنامه هنری و موسیقایی گلپا این است که فرایند آموزش و یادگیری هنر آواز را با تأنی و حوصله مندی تمام نزد بزرگ ترین آموزگاران موسیقی ملی ایران آموخت. او مثل بسیاری از راویان آواز ایرانی،‌ کار را با یادگیری الحان تلاوت قرآن و نیز نغمه‌های تعزیه آغاز کرد. در مرحله بعد فنون و مهارت‌های آواز را نزد نوابغی همچون ابوالحسن صبا،‌عبدالله دوامی، ‌نورعلی برومند، یوسف فروتن، ادیب خوانساری،‌حسین طاهرزاده و ... فراگرفت و با نوازندگان صاحب سبکی همچون مرتضی محجوبی،‌ حسن کسایی،‌علی اصغر بهاری، حبیب الله بدیعی و ... اجراهای درخشانی داشت. طبیعی است که همنشینی با این چهره‌های تکرارناشدنی و قرارگرفتن در این حلقه طلایی، ذخیره بی بدیلی از دانش درست موسیقی برای او درپی داشت. گلپا با این ذخیره هنری به یکی از راویان صالح موسیقی آوازی و اصیل ایران تبدیل شد. درست است که گذر سال‌ها و دهه‌ها ذائقه موسیقایی نسل‌های نو را دچار تغییراتی کرده است اما هرکسی که بخواهد شناسنامه آواز اصیل ایرانی را مستقیما وارسی کند واجب است که سراغ گلپا هم برود.

خواندن برای مردم کوچه

از ویژگی‌های کم نظیر آواز گلپا آن است که برای عامه مردم کوچه و خیابان، جذاب و دوست داشتنی و به یادماندنی است. گلپا به اعتبار اینکه ضرباهنگ و جنس اجرای آواز خود را از نغمه‌های ریشه دار تعزیه گرفته بود اجراهایش برای مردم عادی و معمولی،‌ گیرا و دلنشین بود. او از کسانی است که موسیقی را به امری مصرفی برای توده‌های مردم تبدیل کرد. درواقع موسیقی آوازی با ظهور کسانی مثل استاد ایرج خواجه امیری و استاد اکبر گلپایگانی، از پدیده‌ای نخبه پسند به امری همه گیر و مردم پسند تبدیل شد. البته این هنرمندان نام آشنا از چنان توانی برخوردار بودند که بدون توسل به دستکاری‌های ناموجه در نغمات ملی، عموم مردم را با آواز اصیل ایرانی مأنوس کنند. به بیان دیگر، گلپا موسیقی درست و صحیح و فنی ایرانی را از سالن های پرخرج کنسرت به اعماق کوچه پس‌کوچه‌های ایران کشاند. داعیه‌ای در نخبه گرایی نداشت و تلاشی شهوتناک برای معرفی خود به عنوان جریان ساز موسیقی اجتماعی و سیاسی نکرد.‌ می‌دانست موسیقی، شاخه ای از هنر است و اگر «مصرف» نشود آرام آرام فراموش و نهایتا مضمحل خواهد شد. از این جهت، اکبر گلپایگانی را باید به معنای درست لفظ، ‌از حافظان موسیقی ملی و آواز اصیل ایرانی دانست.

معرف آواز ایرانی به جهانیان

این از درخشش‌های کارنامه هنری گلپاست که به آواز ایرانی وسعت بین المللی داد. بارها کنسرت های بزرگی در تالارهای مشهور جهان برگزار کرد و آوازی با رنگ صدای اصیل ایرانی و نغمه‌هایی کاملا بومی عرضه کرد. غیر از این، دوره‌هایی از تدریس موسیقی آوازی را در برخی از دانشگاه‌های مهم جهان برگزار کرد که به کسب چندین مدرک دکتری افتخاری برایش انجامید. همکاری او با هنرمندان جهانی در برگزاری کنسرت مشترک باعث شناخته شدن موسیقی ایران شد. آوازه کار او تاآنجا بالا گرفت که پازولینی در فیلم «مده آ» قطعه‌ای از صدای آواز او را با همراهی تار زنده یاد جلیل شهناز گنجاند.

اکبر گلپایگانی، ‌در تمام عمر خود، شیفته موسیقی ملی بود. هیچ گاه از اصالت‌های آواز ایرانی دست نکشید و در تمام عمر، راوی و حافظ نغماتی که از خاطرات قومی ما ایرانیان است ماند. صدای او و اجراهایش،‌ به عطر عشق آمیخته بود. به همین دلیل بود که در یک گفت و گوی رسانه‌ای در اواخر عمرش گفت در دوران فعالیت هنری به یک ابداع جدید رسیده است. آن ابداع به تعبیر او کشف «دستگاه هشتم موسیقی ایرانی بود،‌ دستگاه عشق». گلپا در تمام عمر در این دستگاه هشتم آواز خواند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی
ماجرای پرواز جنگنده‌ها در ارتفاع پایین بر فراز اصفهان چه بود؟
جزئیات جدید از پرونده 2 دختر سنندجی؛ روایت تکان‌دهنده مادر نارین و آیلین
از همسایگی تا قدرت‌سازی؛ نقشه جدید ایران در آسیا
شلیک اخطار موشکی - پهپادی نداجا به سمت ناوشکن‌های متجاوز و مزاحم آمریکایی
برنامه های جدید رادیو و تلویزیون در تابستان + جزئیات
غیبت 4بازیکن تیم ملی در دیدار مقابل مالی
مرگ 4نفر در بنگلادش در اثر گرمازدگی
گروسی: مذاکره تنها راه‌حل موضوع هسته‌ای ایران است
تکذیب خبر موافقت تهران با انتقال ذخایر اورانیوم کشور
جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا؛ شرط تهران برای آزادسازی دارایی‌ها
قرمزپوشان لیورپول هجومی تر بازی می کنند
نتانیاهو از جنوب لبنان عقب نشینی نمی کند
سفرنامه «نردبان»، راوی جنایات اسرائیل در لامرد
8 مدال مسابقات آسیایی به قایقرانان ایران رسید