رسانههای خارجی: حمایت فوری و قاطع ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین از اسرائیل در مبارزه با حماس، تقریباً یک سال تلاش هماهنگ کییف را برای جلب حمایت کشورهای عرب و مسلمان در جنگ علیه روسیه به خطر انداخته است.
اظهارات اولیه زلنسکی در حمایت از اسرائیل پس از حمله غافلگیرکننده حماس که در آن بیش از ۱۴۰۰ اسرائیلی کشته شدند، به اوکراین کمک کرد تا در کانون توجه بینالمللی بماند و آن را محکم در کنار ایالات متحده قرار دهد.
موضع زلنسکی همچنین توجه به روابط نزدیک فزاینده بین روسیه و ایران را جلب کرد که حامی اصلی حماس، دشمن قسم خورده اسرائیل و همچنین تأمین کننده مهم هواپیماهای بدون سرنشین و سایر تسلیحات برای مسکو است.
زلنسکی در سخنرانی خود در مجمع پارلمانی ناتو در ۹ اکتبر گفت: حماس و روسیه همان شر هستند و تنها تفاوت این است که یک سازمان تروریستی وجود دارد که به اسرائیل حمله کرده است و اینجا یک دولت تروریستی است که به اوکراین حمله کرده است.
اما در شرایطی که عملیات نظامی اسرائیل وارد چهارمین هفته خود می شود و تلفات غیرنظامیان فلسطینی در حال افزایش است، جنگ غزه یکی از سخت ترین آزمون های دیپلماتیک برای اوکراین از زمان تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ است.
کشورهایی مانند ترکیه، عربستان سعودی و قطر که در مقاطعی از اوکراین حمایت اساسی کردهاند، غرب را به استانداردهای دوگانه در غزه متهم کردهاند و اشاره به محکومیت گسترده کشتار غیرنظامیان در اوکراین در مقایسه با انتقاد خاموش از اسرائیل دارند.
تنش با کشورهای مسلمان و عرب تنها یکی از خطراتی است که کییف با آن مواجه است، که اکنون باید با معطوف شدن توجه جهان به جنگ جدید در خاورمیانه و همچنین تقاضاهای رقابتی برای حمایت نظامی آمریکا در زمانی که مجلس نمایندگان جمهوری خواهان به تازگی یک رئیس مجلس جدید به نام مایک جانسون (La.) را انتخاب کردند که با ارسال کمک های اضافی به اوکراین مخالفت کرده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در ۸ اکتبر با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تلفنی گفتگو کرد و حمایت کیف را از اسرائیل اعلام کرد.
«راندا اسلیم» کارشناس صلحسازی در مؤسسه خاورمیانه، گفت که اسرائیل چارهای جز حفظ روابط خود با مسکو ندارد، تا حدی به دلیل کنترل روسیه بر سوریه، و او خاطرنشان کرد که اسرائیل پیشنهاد زلنسکی برای دیدار پس از آن را رد کرده است.
اسلیم گفت: موضع زلنسکی طرفدار اسرائیل «معنی نداشت» و افزود که بسیاری از کشورهای عربی و مسلمان شباهتهای بیشتری بین اسرائیل و روسیه - به عنوان قدرتهای نظامی متجاوز - نسبت به اسرائیل و اوکراین میبینند.
او گفت: این منطقه عربی است و آنها نمیخواهند آنچه بایدن میگوید، با مقایسه روسیه و حماس، بپذیرند. آنها بیشتر روسیه و اسرائیل را از نظر تعداد کشته ها و تا آنجا که غیرنظامیان را هدف قرار می دهند، مقایسه میکنند. زلنسکی میتواند دوستان بیشتری به دست آورد اگر «آماده باشد بگوید آنچه روسیه در اوکراین انجام میدهد همان کاری است که اسرائیل در غزه انجام میدهد». اما، او افزود، "من اوکراین را آماده یا مایل به انجام آن نمی بینم."
درست همانطور که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در ابتدا هیچ تسلیت مستقیمی به اسرائیل و سرزنش قاطع حماس نکرد، زلنسکی در مورد نیاز به حفاظت از غیرنظامیان فلسطینی در غزه با افزایش حملات هوایی تلافی جویانه اسرائیل سخن گفت.
زمانی که خبر حمله حماس برای اولین بار منتشر شد، زلنسکی و اعضای تیمش حماس را با روسیه مقایسه کردند و گفتند که اوکراینیها درک ویژهای درباره آنچه در حال رخ دادن است برای اسرائیلیها دارند. (تعداد زیادی از مهاجران اوکراینی و روسی در اسرائیل زندگی می کنند.)
تنها ۱۰ روز بعد، زلنسکی به طور غیرمستقیم به بمباران غزه اشاره کرد و خواستار لزوم حفاظت از غیرنظامیان و کاهش تنش شد.
در همین حال، علیرغم کشته شدن هزاران غیرنظامی فلسطینی و حداقل ۲۱ شهروند اوکراینی در غزه، زلنسکی از انتقاد از حملات اسرائیل خودداری کرده است.
وزرای خارجه ترکیه و قطر که نقش مهمی در مذاکرات اوکراین و روسیه در مورد موضوعاتی مانند مبادله اسیران جنگی و محاصره صادرات غلات اوکراینی توسط روسیه داشتهاند، بیانیهای مشترک منتشر کردند و مدعی نفاق غرب شدند.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی از قطر گفت: محکوم کردن کشتار غیرنظامیان در یک زمینه و توجیه آن در شرایط دیگر جایز نیست. هاکان فیدان از ترکیه افزود: شکست غرب در محکوم کردن کشتار غزه "یک استاندارد دوگانه بسیار جدی است."
«کریستین اولریشسن» یکی از همکاران دانشگاه رایس که در مورد روابط اوکراین و اعراب نوشته است، گفت که اوکراین هرگز موضوع مهم جهان عرب نبوده است. این یک درگیری است که به آنها مربوط نمی شود."
اولریشسن افزود: اسرائیل آنقدر پهنای باند را اشغال میکند که فکر نمیکنم در حال حاضر کسی در خاورمیانه واقعاً به اوکراین فکر کند
در آخر این هفته، اوکراین قرار بود میزبان دور سوم مذاکرات با هدف تقویت حمایت جهانی از "طرح صلح" خود - که خواستار خروج یکجانبه نیروهای روسیه از سرزمین های اشغالی اوکراین و احیای کامل حاکمیت ارضی اوکراین است، برگزار شود.
برخلاف اولین نشست فرمول صلح اوکراین در ماه اوت، که به میزبانی عربستان سعودی در جده و با حضور نمایندگان تقریباً همه قدرتهای بزرگ غیرمتعهد برگزار شد، مشخص نیست که آیا مقامات سعودی در رویداد آخر هفته در مالت شرکت خواهند کرد یا خیر.
زلنسکی روز دوشنبه با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گفتگو کرد و در بازخوانی تماس ریاض، اشارهای به کنفرانس مالت یا کمک بیشتر به اوکراین نشد.
به گزارش بلومبرگ، چین که در روزهای اخیر به روسیه پیوسته و خواستار بازگشت به راه حل دو کشوری برای حل و فصل مناقشه اسرائیل و فلسطین شده است، در مراسم مالت شرکت نکرده است.
ترکیه قصد داشت هیئتی را به مالت بفرستد، اما در روزهای اخیر رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه به شدت علیه اسرائیل صحبت کرده و حماس را یک جنبش مقاومت توصیف کرده است - که کاملاً در تضاد با مواضع اعلام شده زلنسکی است.
با افزایش حملات روسیه در جبهه شرقی، اوکراین به سختی می تواند دوستان خود را از دست بدهد. این امر به ویژه با توجه به مخالفت فزاینده جمهوری خواهان در کنگره برای ارسال کمک های بیشتر به اوکراین صادق است.
پرزیدنت بایدن ۶۰ میلیارد دلار کمک اضافی برای اوکراین پیشنهاد کرده است و در سخنرانی اخیر آن را با افزایش بودجه برای اسرائیل و تقویت حفاظت از مرزها در ایالات متحده مرتبط کرد.
اما کاخ سفید اکنون باید با جانسون، رئیس جدید مجلس نمایندگان، که بارها علیه کمک مالی بیشتر اوکراین رای داده و به فاکس نیوز گفت که قصد دارد بودجه اوکراین را از کمک به اسرائیل جدا کند، برخورد کند.
جانسون گفته است واشنگتن اوکراین را رها نخواهد کرد اما اهداف نهایی کاخ سفید را زیر سوال برده است. در همین حال، در اروپا، ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، که اخیراً در حاشیه کنفرانسی در چین با پوتین ملاقات کرد، در تلاش است تا پیشنهاد کمک ۵۰ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا به اوکراین را لغو کند.
بسته اتحادیه اروپا در ماه دسامبر به عنوان بخشی از بودجه ۲۰۲۳-۲۰۲۷ این اتحادیه به رای گذاشته می شود و باید به اتفاق آرا ۲۷ کشور عضو تصویب شود.
«تیموفی میلوانوف» وزیر اقتصاد سابق اوکراین، ابراز اطمینان کرد که دولت زلنسکی طرحی برای تقویت مجدد حمایت بینالمللی از اوکراین و حفظ توجه به جنگ در کوتاهمدت تا میانمدت ارائه خواهد کرد.
به گفته اوریسیا لوتسویچ، مدیر برنامه اوکراین در چتم هاوس، یک اندیشکده مستقر در لندن، در عین حال، اوکراین برای احتمال کاهش حمایت ایالات متحده آماده شده است.
لوتسویچ گفت که "طرح B" اوکراین - که توسط سرمایه گذاری های مشترک اخیر با شرکت های تسلیحاتی آلمانی و ترکیه ای و همچنین مذاکرات با سازندگان انگلیسی و آمریکایی نشان داده شده است - این است که تا حد امکان از سیاست خارجی خارجی فاصله بگیرد.
لوتسویچ گفت: "اگر آمریکا به طور کامل اوکراین را رها کند، کار بسیار دشوار خواهد بود." اما اوکراین با منابعی که خودش و متحدان اروپایی دارد می خواهد به جنگیدن ادامه دهد.
نشر مطالب درستون «از رسانههای خارجی» به معنی تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً با هدف اطلاعرسانی صورت میگیرد
واشنگتن پست