نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: «سرب» محصول سال ۱۳۶۷، چهاردهمین فیلم در کارنامه کیمیایی است که فیلمنامه آن در همکاری کیمیایی با تیرداد سخایی به نگارش درامده است.
کیمیایی در «سرب» با همان المانهای همیشگی و محبوب سینمای خود مانند قهرمان تنها، حرکت فردی، رفاقت، از خودگذشتگی، اجرای عدالت و ... داستانی سیاسی - جنایی را در بستر مهاجرت یهودیان به سرزمین موعود روایت میکند و پرده از جنایات صهیونیستها در این مورد بر میدارد.
داستان «سرب» در اوایل دهه ۳۰ شمسی در تهران روایت می شود و به ماجرای زوجی یهودی به نام «دانیال» و «مونس» میپردازد که قصد عزیمت به سرزمین موعود را دارند اما چون «یعقوب» عموی آنها با صهیونیسم مخالف است، «هاگانا» سازمان بسیج کننده یهودیان با مهاجرت آنها مخالف میکند و «یعقوب» را به قتل میرساند.
اما «میرزا محسن» که فردی متدین و همسایه «یعقوب» است به عنوان قاتل دستگیر میشود و برادر وی به نام «نوری» برای اثبات بیگناهی برادر خود پای در مسیری سخت میگذارد و ناخواسته در تقابل با آدمکشان هاگانا قرار میگیرد.
کیمیایی در «سرب» اشاره مستقیمی به همزیستی مسالمتآمیز مسلمانان و یهودیان در ایران دارد و بر آن صحه می گذارد و در مقابل به انتقاد از سیاستهای خشن صهیونیستها نسبت به یهودیان میپردازد.
در «سرب» کیمیایی با جدا کردن یهودیت از صهیونیست از ماشین ترور بیمحابا صهیونیستها رونمایی میکند.
کیمیایی همچنین در سکانس آغازین «سرب» که در مطب دندانپزشکی میگذرد در دیالوگی از زبان دندانپزشک صهیونیست، صهیونیستها را در تصفیه نژادی به نازیها تشبیه کرده است. آنجا که دندانپزشک میگوید: «برای ساختن یک سرزمین تازه ما بزرگترین و قویترین قوم جهان، باید همه چیز کنترل شود و اضافات و آلودگی در این سرزمین تازه جای ندارد.»
«سرب» مانند دیگر فیلمهای کیمیایی سرشار از دیالوگهای ناب و دلنشین است. فیلم از یک گروه قوی بازیگری شامل جمشید مشایخی، هادی اسلامی، امین تارخ، فریماه فرجامی، فتحعلی اویسی و جلال مقدم برخوردار است.
فیلم «سرب» در هفتمین جشنواره فیلم فجر در هشت رشته نامزد شد و در نهایت محمود کلاری و جلالالدین معیریان به ترتیب سیمرغ بهترین فیلمبرداری و چهرهپرداری را کسب کردند و دیپلم افتخار نقش اول زن نیز به فریماه فرجامی رسید. مرحوم هادی اسلامی در «سرب» در نقش «نوری» یکی از بهترین بازیهای دوران حرفهای خود را ارائه داد اما از دید داوران جشنواره فیلم فجر مغفول ماند.
فیلم کیمیایی با وجود برخی انتقادها با تجلیل منتقدان روبرو شد و در کنار فیلم «بازمانده» ساخته مرحوم سیفالله داد، از آن به عنوان مطرحترین فیلم ضدصهیونیست یاد میشود.
تلویزیون، پخش فیلمهایی با مضمون آرمان فلسطین و اشغالگری را به روز قدس محدود کرده و با توجه به اینکه غزه به قتلگاه مردم فلسطین تبدیل شده و صهیونیستها با راه اندازی «هولوکاست» واقعی، هر روزاز جنایتهای بی سابقه ای رونمایی می کنند، اکنون زمانی مناسبی برای پخش «سرب» و «بازمانده» است.
غزه امروز زیر شدیدترین بمبارانهای رژیم صهیونیستی هنوز نفس می کشد و روی پا ایستاده است. هنگام ساخت فیلم «سرب»، مردم مقاوم تهران نیز زیر شدیدترین موشکباری رژیم بعث عراق قرار داشتند و هرگز سر خم نکردند.
نورنیوز