×
فرهنگی
شناسه خبر : 154258
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/08/09 ساعت 12:23
سینمای کمدی؛ فرصت یا آفت سینمای ایران

«نورنیوز» ابعاد و ویژگی‌های سینمای کمدی ایران را بررسی می‌کند؛

سینمای کمدی؛ فرصت یا آفت سینمای ایران

رکوردشکنی برخی فیلم‌های «کمدی» گرچه به عنوان یک فرصت به گیشه رونق داده اما برای سینمای کشور خالی از آفت نیز نیست.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۰ فیلم اکران شده و بر اساس آمارها، سینمای کشور در این مدت به رکورد فروش ۵۵۶ میلیارد تومانی دست یافته است.

در بین فیلم های اکران شده همه نوع ژانری مشاهده می‌شود، از کمدی و کودک و اجتماعی تا دفاع مقدس و سیاسی. اما کمدی ها نقش مهمی در فروش ۵۵۶ میلیارد تومانی داشته‌اند.

«فسیل» ۲۵ اسفند سال ۱۴۰۱ به روی پرده رفت و با ۲۷۱ میلیارد تومان، تا کنون بیشترین سهم را در رکوردشکنی فروش داشته است.

«شهر هرت» دیگر فیلم کمدی نیز با بازی پژمان جمشیدی از ۱۷ اردیبهشت سال ۱۴۰۱ به روی پرده رفت و از زمان اکران تا کنون حدود ۷۵ میلیارد تومان فروخته است.

فیلم کمدی «هتل» با حضور پژمان جمشیدی نیز در زمان اکران در دوم مرداد ۱۴۰۲ شروع طوفانی داشت و تا کنون به فروش حدود ۴۷ میلیارد تومان دست یافته است.

مجموع فروش این سه فیلم ۳۹۶ میلیارد تومان بوده و ۳۷ فیلم دیگر ۱۶۰ میلیارد تومان دشت کرده‌اند که اگر این رقم را بر ۳۷ فیلم دیگر با موضوع کودک، اجتماعی، دفاع مقدس و سیاسی و با ستارگانی شامل حامد بهداد، جمشید آریا، محسن تنابنده، لیلا حاتمی، جواد عزتی، رضا کیانیان، الناز شاکردوست، صابر ابر و پریناز ایزدیار و کارگردانی چون کمال تبریری و نوید محمودی بخش کنیم، رقمی بسیار ناچیز بدست می‌آید که حتی کفاف هزینه آمد و رفت عوامل به محل فیلم‌برداری را نمی‌دهد.

نکته اینکه گرچه «فسیل»، «شهر هرت» و «هتل» پر فروش شدند اما رقم فروش دیگر فیلم های کمدی قابل قیاس با این سه فیلم نیست. به عنوان نمونه فیلم «هولیا» با بازی مرحوم علی انصاریان و بازیگر زن معروف سینمای ترکیه و همه شوخی و طنازی‌ها ،طی دو هفته اکران حدود سه میلیارد فروش داشته و ناکام شده است.

وضعیت فیلم های اجتماعی نیز در گیشه، مطلوب نیست. فیلم «جنگ جهانی سوم» به کارگردانی هومن سیدی و بازی محسن تنابنده با همه افتخار و جوایز بین‌المللی، روی هفت میلیارد تومان متوقف شد.

«غریب» تنها فیلم دفاع مقدسی اکران شده از ابتدای سال جاری تا کنون نیز با همه بضاعت تحسین برانگیز خود، ۱۰ میلیارد تومان فروش کرد.

همچنین فیلم سیاسی «مصلحت» فروش هفت میلیارد تومانی را کسب کرد. فیلم‌های کودک و نوجوان نیز به مدد فروش ۱۳ میلیارد تومانی «نارگیل ۲» توانستند خودی در گیشه نشان دهند.

فروش ۵۵۶ میلیارد تومانی فیلم‌ها طی هفت ماه گذشته، گرچه یک فرصت است و نشان می دهد مردم به سینما می‌روند اما نباید از نظر دور داشت، بیش از دوم سوم فروش این فیلم مربوط به سه فیلم بوده و می‌توان از این پدیده به عنوان یک زنگ خطر برای سینما یاد کرد.

اما اینکه چرا مخاطبان در میان این فیلم ها با ژانرهای مختلف، کمدی‌ها را می‌پسندند، دلایل متعددی دارد که شاید مهمترین آن، نیاز گروه‌های مختلف اجتماعی به قرار گرفتن در شرایطی فارغ از دغدغه‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی باشد.

اما توفیق فیلم‌های طنز در گیشه گرچه مطلوب است اما آفت‌هایی نیز دارد.

تغییر ذائقه سینمایی مردم و تمایل آنها برای تماشای فیلم های طنز و شاد، هرچند سبب رونق اقتصاد سینما شده، اما افول استقبال از گونه‌های دیگر نظیر اجتماعی، دفاع مقدس، کودک و نوجوان موضوع مهمی است که باید ریشه‌ها و علل آن بررسی شود.

کم رنگ شدن تولید فیلم با مضامین مختلف ذیل سایه سنگین فیلم‌های طنز، بدون شک ره آوردی جز کوچ فیلمسازان به ساخت فیلم‌های طنز ندارد و آن وقت اگر نظارتی صورت نگیرد، عرصه برای حضور طنزهای «بفروش» و خالی از محتوا بر پرده سینما مهیا می‌شود.

آفت دیگر را باید در صحبت‌های اکبر عبدی که چندی پیش درباره وضعیت این روزهای سینمای ایران به آن اشاره کرد، یافت.

او گفته بود: یک زمانی در سینمای ایران، «مادر» و «اجاره‌نشین‌ها» ساخته می‌شد اما برخی فیلم‌هایی که امروز ساخته می‌شود شباهتی با فیلم‌های فاخر سینمای ایران ندارد!


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قانون جدید کنست، مجوزی برای شهرک‌سازی و خرید اراضی در کرانه باختری است
وزرات خارجه ایران اقدام سیاسی استرالیا علیه سپاه پاسداران بدعتی مجرمانه دانست
لوکاشنکو: اروپا را پیروز مناقشه اوکراین نمی‌دانیم
رونمایی ماکرون از طرح جدید خدمت سربازی در فرانسه
حادثه بهمن در در اشتوبای اتریش؛ اعضای تیم ملی سالم هستند
بیانیه وزارت خارجه پاکستان درباره سفر لاریجانی به اسلام‌آباد
سلسله حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان و نقض مکرر آتش بس
شکست کامل نتانیاهو در همه جبهه ها به روایت هاآرتص
ادامه سریال فرار از زندان در فرانسه
مذکرات مرحله دوم آتش‌بس در غزه به بن‌بست کامل رسید
ماجرای صدای تیراندازی در افسریه چه بود؟
هشدار جدی پلیس تهران؛«حتی یک سرقت» هم غیرقابل‌قبول است
هشدار جدی به خریداران ملک؛ پرداخت پول در بنگاه ممنوع شد
40 درصد خودروهای پلاک تهران معاینه فنی را خارج از شهر می‌گیرند
شکرگذاری یا سوگواری؛ جدال بر سر تاریخ
ابلاغ شیوه‌نامه آژانس‌های جذب / فصلی نو در سرمایه‌گذاری خارجی
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 6 آذر + جدول
آلاینده‌ها تا اواسط هفته میهمان پایتخت هستند
قهرمان موتورسواری جهان به تهران آمد
13 مصدوم در واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان همدانی
حماس خواستار توقف کشتار اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی شد
لاریجانی: جنگ 12 روزه از سال‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود
تاکید پوتین بر تقویت توان نظامی «سازمان پیمان امنیت جمعی»
تهران در آستانه یک جهش بزرگ ؛ وعده 500 کیلومتر مترو در 5 سال
اگر دانش‌آموز و دانشجوی سالم نداشته باشیم، آموزش به درد نمی‌خورد
مرگ دو کارگر در کارگاه ترشی‌سازی کاشان
ویروس آنفلوآنزا در کودکان تهاجمی‌تر شده است
وقوع دو تصادف مرگبار در زنجان به همراه کشته و مصدوم
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 6 آذر 1404
پوتین بر اهمیت توسعه سامانه‌های پدافند هوایی تاکید کرد
ممنوعیت تردد در جنگل‌های سوادکوه تا بارش‌های پاییزی
هشدار وزارت بهداشت: قرص‌های لاغری عطاری‌ها بی‌خطر نیستند
60 درصد آلودگی هوای تهران از ناوگان حمل و نقل منتشر می‌شود
پیام رئیس‌جمهور به سرمایه‌گذاران: فرصت‌های بی‌نظیر اردبیل در انتظار شماست
بسیج، پیوند قومیت‌ها با ایران را صدچندان کرده است
هنگ‌کنگ در آتش؛ 55 قربانی و 279 مفقودی در حریق مرگبار
زلنسکی شرط تازه‌ای برای گفت‌وگوهای سرزمینی مطرح کرد
صالح حردانی به 100 بازی با پیراهن استقلال رسید
چالش 2 حزب اصلی بر سر پست ریاست جمهوری عراق
تداوم تحرکات نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
پایان پلمب فدراسیون ژیمناستیک؛ تغییر مدیریت و آغاز فعالیت دوباره
پیام رئیس‌جمهور ایران به چین و تاکید بر تقویت همکاری‌های گردشگری و صنایع‌دستی
مدیرعامل کنترل کیفیت هوا: داده‌های سایت‌های خارجی قابل اعتماد نیست
288 هزار خانواده فلسطینی در غزه در سرما و باران رها شده‌اند
ناصر مسعودی خواننده‌ی پیشکسوت گیلان درگذشت
مجری آمریکایی فاکس‌نیوز : نتانیاهو دشمن تمدن غرب است
قطار مرگبار در چین 11 کارگر را زیر گرفت
ایستگاه مترو مریم مقدس شنبه افتتاح می‌شود
نیروی دریایی آماده پاسخ پشیمان‌کننده به هر تجاوز احتمالی است
X
آگهی تبلیغاتی