نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: جنگ غزه، جدیدترین رویدادی است که به قتلگاه خبرنگاران تبدیل شده است.
از ۱۵ مهر ماه تا کنون و در پی حمله رژیم صهیونیستی به غزه، بر اساس اعلام «کمیته حفاظت از خبرنگاران»، ۳۵ خبرنگار کشته شدهاند. همچنین تاکنون هشت خبرنگار مجروح و ۹ خبرنگار نیز ناپدید شدهاند.
این در حالیست که در بحبوحه حمله رژیم صهیونیستی به غزه، کمیته حفاظت از خبرنگاران، ضمن هشدار درباره قطع اینترنت و وسایل ارتباطی، چنین اقدامی را سبب ایجاد خلاء جدی در اطلاع رسانی عنوان کرده است.
افزایش ۳۰ درصدی تلفات خبرنگاران در سال گذشته
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، سال گذشته(۱۴۰۱) در گزارشی، از مرگ ۶۷ خبرنگار در جهان در این سال خبر داد و تصریح کرد که این رقم در سال قبل تر(۱۴۰۰) ۴۷ نفر بوده است.
این فدراسیون بینالمللی همچنین اعلام کرد، تلفات خبرنگاران در سال ۱۴۰۰، ۳۰ درصد افزایش یافته است.
مرگ ۱۷۰۰ خبرنگار طی ۲۰ سال
سازمان خبرنگاران بدون مرز نیز سال گذشته تصریح کرد، بین ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۲ میلادی برای خبرنگاران، سالهای مرگباری بوده و طی این دو دهه حدود ۱۷۰۰ خبرنگار در جهان کشته شدهاند.
بر اساس گزارش سازمان خبرنگاران بدون مرز، طی ۲۰ سال گذشته سوریه و عراق از جمله کشورهای خطرناک برای خبرنگاران بوده و در این دو کشور ۵۷۸ خبرنگار جان خود را از دست دادهاند. این آمار یک سوم خبرنگاران کشته شده در سطح جهان را تشکیل میدهد.
سازمان خبرنگاران بدون مرز همچنین در گزارش خود تصریح کرده است، سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ «تاریکترین سال به دلیل جنگ در سوریه» برای خبرنگاران بوده است. در سال ۲۰۱۲ مرگ ۱۴۴ خبرنگار و در سال ۲۰۱۳ مرگ ۱۴۲ خبرنگار در این کشور به ثبت رسیده است.
این درحالیست که جان باختن خبرنگاران از سال ۲۰۱۹ به بعد به گونهای بیسابقه کاهش یافته اما در سال ۲۰۲۲ به دلیل جنگ اوکراین، موارد مرگ خبرنگاران بار دیگر ذوند افزایشی داشته است.
نکته جالب در گزارش سازمان خبرنگاران بدون مرز این است که طی دو دهه گذشته، بسیاری از خبرنگاران در مناطق امن، جان باختهاند و یا در بسیاری از موارد به دلیل تحقیق در مورد جنایات سازمان یافته و فساد کشته شدهاند.
به هر روی حضور خبرنگاران در مواقع بحرانی ناایمن مانند جنگها، درگیریهای محلی، آشوبها و بلایای طبیعی تابع الزاماتی است که اگر بدان توجه شود، امکان اینکه کمتر آسیب بینند، وجود دارد.
خبرنگاران از جمله بی دفاع ترین افراد حاضر در میدانهای جنگ و عرصههای بحرانی هستند که وظیفه اطلاع رسانی از شرایط موجود را برعهده دارند و وظیفه همه سازمانها و ارگانهای ملی و بینالمللی این است که نسبت به حفظ جان آنان بی اعتنا نباشند.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی چندی پیش از اعزام تعدادی خبرنگار همراه با کشتی اعزامی ایران به غزه خبر داد اما نباید از نظر دور داشت که باید تجهیزات ایمنی خبرنگاران اعزامی نیز تامین و در اختیار آنها قرار گیرد. حضور خبرنگاران در مناطق پیرامونی غزه در شرایطی که رژیم جنایتکار اسراییل از موشک باران، تهاجم هوایی و حمله به اهداف مختلف ابایی ندارد به طور قطع باید با اتخاذ تمهیدات ضروری صورت پذیرد تا این خبرنگاران با موفقیت و سلامت به رسالت ارزشمند خود در انعکاس رنج مردم مظلوم غزه و جنایتهای وحشیانه رژیم صهیونیستی به جهانیان عمل کنند.
نورنیوز