شناسه خبر : 153956
تاریخ انتشار : شنبه 11 فروردین ساعت 09:05
آبان ماه 1402/ دریغ از خاکی که هر روز آب ‌‌‌‌‌‌می‌رود

نورنیوز از خسارت ۱۰ میلیارد دلاری فرسایش خاک در ایران گزارش‌‌‌‌‌‌ می‌دهد؛

آبان ماه 1402/ دریغ از خاکی که هر روز آب ‌‌‌‌‌‌می‌رود

ما در ایران، 16 برابر قاره‌ی اروپا و استرالیا و 7 برابر قاره‌‌‌‌‌‌ آمریکا و 5 برابر آسیا در یک‌سال، فرسایش آبی، خاک داریم. مقدار خاکی که در طول یک‌سال بر اثر فرسایش آبی در کره زمین جابه‌جا می‌شود معادل 75 میلیارد تن برآورد شده‌است که 2 میلیارد تن از آن در ایران است . یعنی 7/2 درصد کل فرسایش کره‌‌‌‌‌‌ زمین در کشور ما اتفاق می‌افتد.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: به این آمار حیرت انگیز و اسفناک که از منابع قابل اعتماد و رسمی استخراج شده توجه کنید:

1) میانگین فرسایش سالانه‌‌‌‌‌‌ خاک در ایران، 15 تا 16 تن در هکتار است؛ 16 برابر قاره‌ی اروپا و استرالیا،  7 برابر قاره آمریکا  و 5 برابر آسیا.

 2) اگر عدد 16 تن در هکتار را به 125  میلیون هکتار از حوزه‌های آبخیز کشور که دارای خاک هستند ضرب کنیم هرسال  بالغ ‌بر 2 میلیارد تن خاک را از دست می‌دهیم .

 3) این حجم از فرسایش خاک، سالانه بین 10 تا 11 میلیارد دلار به زیرساخت‌های کشور خسارت وارد می‌کند.

 با مرور این آمار چه حسی به شما دست می‌دهد؟ نگران نمی‌شوید؟ باور می‌کنید که هر سال کشور ما 2 میلیارد تن خاک از دست می‌دهد در حالی که برای جبران آن و جایگزینی‌اش باید 2 تا 3 میلیون سال منتظر بمانیم؟

چشم مان به خاک نیست

خاک، پیچیده‌ترین و متنوع‌ترین اکوسیستم در جهان است که علاوه بر تامین 8/98 درصد غذا‌‌‌‌‌‌ی انسان، گستره‌‌‌‌‌‌ وسیعی از تنوع زیستی و فرایندهای حیاتی در کنار ذخیره سازی کربن را شامل می‌شود. در عین حال،‌ خاک یکی از منابع طبیعی تجدید ناپذیر است که امنیت غذایی مردم به آن وابسته است اما چه بسا در قیاس با آب، هوا، ‌گاز و برق، جایگاه نازل‌تری در فهرست دغدغهی‌های عمومی مردم و رسانه‌‌‌‌‌‌‌ها داشته باشد. در نظام حکمرانی ما نیز شاید آن مقدار توجهی که به کمبود آب می شود به تخریب و فرسایش خاک نمی شود. به گفته کارشناسان، موضوع خاک و فرسایش آن، به ندرت در فهرست اولویت‌‌‌‌‌‌‌های مدیران و مسئولان قرار‌‌‌‌‌‌ می‌گیرد. شاید به همین دلیل است که در گزارش‌‌‌‌‌‌‌هایی که سازمان‌‌‌‌‌‌‌ها برای اجرای پروژه‌‌‌‌‌‌‌های عمرانی خود باید به تایید سازمان حفاظت از محیط زیست برسانند اشاره به موضوع خاک و فرسایشی که در پی اجرای پروژه به وجود‌‌‌‌‌‌ می‌آید، جایگاهی ندارد.

قانون حفاظت از خاک در خرداد ماه سال 98 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از سوی دولت به سازمان حفاظت از محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ شد. در این قانون، وظایف همه‌‌‌‌‌‌ دستگاه‌‌‌‌‌‌‌ها در حفاظت از خاک و جلوگیری از فرسایش آن، طی 26 ماده و 14 تبصره تبیین شده است. کارشناسان معتقدند اگر به این قانون اهتمام و توجه بیشتری می‌شد و همه‌‌‌‌‌‌ مواد آن به اجرا در‌‌‌‌‌‌ می‌آمد امروز شاهد فرسایش سالانه  2 میلیارد تن خاک در کشور نبودیم.

دکتر منوچهر گرجی  استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران و نایب ریس انجمن علوم خاک ایران با اشاره به قانون حفاظت از خاک به نورنیوز می‌گوید:« اگر قانون خاک اجرا شود بسیاری از مشکلات کاهش پیدا‌‌‌‌ می‌کند. دراین قانون بحث فرسایش خاک به خوبی مطرح شده است. به طور مثال در بخشی از این قانون نحوه‌‌‌‌‌‌ استفاده‌‌‌‌‌‌ کمتر از آب در کشاورزی آمده به طوری که‌‌‌‌ می‌توانیم 40 درصد آب کمتری در کشاورزی مصرف کنیم. کاهش شخم، حفظ بقایای گیاهان و استفاده صحیح از کودهای دامی، روش‌‌‌‌‌‌‌های صحیح زراعت، کاشت نهال و صدها مورد دیگر در این قانون تبیین شده اما متاسفانه در مقام عمل مسکوت مانده و اجرا نمی‌شوند. اگراین قانون به درستی و به طور کامل اجرا شود مدیریت خاک به خوبی صورت گرفته و از فرسایش خاک جلوگیری‌‌‌‌‌‌ می‌شود.»

دکتر گرجی با تاکید بر اینکه خاک، بستر کشاورزی، محیط زیست و نیز زندگی است، می‌گوید : «بر اساس آمارهایی که اعلام شده  هر سال نزدیک به 2 میلیارد تن فرسایش خاک در کشور داریم. فرسایش باعث از بین رفتن خاک، کاهش حاصلخیزی و در پی آن کاهش محصولات کشاورزی و از بین رفتن امنیت غذایی‌‌‌‌ می‌شود. یکی از انواع فرسایش خاک، فرسایش بادی است که به شکل بروز گرد وغبار ظاهر‌‌‌‌‌‌ می‌شود. وقت بارندگی،‌‌‌‌ می‌بینیم روی ماشین‌‌‌‌‌‌‌ها پر از گل‌‌‌‌ می‌شود که این پدیده، ناشی از فرسایش خاک است. یا وقتی رودخانه‌‌‌‌‌‌‌ها پر از رسوب سیلاب‌‌‌‌ می‌شوند، ماهی‌‌‌‌‌‌‌ها‌‌‌‌ می‌میرند و شیلات از بین‌‌‌‌ می‌روند. دلیل آن هم  رسوبات خاک و کودهای شیمیایی است که در زمین‌‌‌‌‌‌‌های کشاورزی استفاده شده و بر اثر فرسایش خاک وارد رودخانه‌‌‌‌‌‌‌ها‌‌‌‌ می‌شوند.»

به اعتقاد نایب رئیس انجمن علوم خاک ایران، مهمترین عوامل فرسایش خاک در کشور، نبود مدیریت صحیح خاک است. او می‌گوید :« حفاظت از خاک که همان مقابله با فرسایش است یکی از اجزای مهم مدیریت خاک است. اگر خاک، درست مدیریت شود روند فرسایش آن کاهش پیدا‌‌‌‌ می‌کند. به طور مثال در مدیریت خاک مراتع باید تعداد دام‌‌‌‌‌‌‌ها را در برخی از مراتع کم کرد یا در کشاورزی باید شخم زدن‌‌‌‌‌‌‌ها را کاهش داد و بقایای گیاهان را روی سطح خاک نگه داشت. در همه‌‌‌‌‌‌ این موارد، اقدامات فراوانی برای حفاظت از خاک و پیشگیری از فرسایش آن وجود دارد. در راهسازی و جاده سازی‌‌‌‌ می‌بینیم که کوه را‌‌‌‌ می‌تراشند و به همان وضعیت رها‌‌‌‌ می‌کنند درحالی که در بسیاری از کشورها اجازه نمی‌دهند کوه‌‌‌‌‌‌‌های تراشیده شده را رها کنند. سازنده جاده را موظف‌‌‌‌ می‌کنند در آن منطقه پوشش گیاهی ایجاد کند تا گرد و خاک بلند نشود و رسوب ایجاد نکند.»

ثروتی که به سرعت زایل‌‌‌‌‌‌ می‌شود

حنیف رضا گلزار کارشناس ارشد آب و خاک هم  آمارهای تکان دهنده ای در زمینه فرسایش خاک می‌دهد او می‌گوید: « براساس آخرین آماری که منتشر شده میانگین فرسایش خاک در قاره اروپا و استرالیا 9 دهم تن در هکتار است. به عبارت دیگر در قاره اروپا و استرالیا سالانه 900 کیلوگرم در هکتار فرسایش آبی خاک داریم. این عدد در آمریکای شمالی 23/2 تن در هکتار، و در آسیا 47/3 تن  در هکتار است. این در حالی است که طبق آخرین آمار که در سال 1399 پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در خصوص میانگین فرسایش آبی خاک در ایران منتشر کرد این عدد  16 تن در هکتار است. به عبارت دیگر ما در ایران،  16 برابر قاره‌ی اروپا و استرالیا و 7 برابر قاره‌‌‌‌‌‌ آمریکا  و 5 برابر آسیا در یک‌سال، فرسایش آبی خاک داریم .مقدار خاکی که در طول یک‌سال بر اثر فرسایش آبی در کره زمین جابه‌جا می‌شود معادل 75  میلیارد تن برآورد شده‌است که 2 میلیارد تن از آن در ایران است . یعنی 7/2 دهم درصد کل فرسایش کره‌‌‌‌‌‌ زمین در کشور ما اتفاق می‌افتد.

 اگر بخواهیم خسارتی را که این فرسایش به کشور وارد می‌کند با عدد و به شکل کمّی بیان کنیم باید بگوییم در خوش‌بینانه‌ترین حالت، فرسایش خاک در ایران، سالانه معادل 7/10 میلیارد دلار به زیرساخت‌های کشورمان خسارت وارد می‌کند. عدد عجیب و هنگفتی است اما متأسفانه جایگاه خاک در کشور ما شناسایی نشده و ارزش‌گذاری واقعی این منابع مورد محاسبه قرار نگرفته است. به همین دلیل این عدد هیچ‌وقت دیده نمی‌شود و مدیران و تصمیم‌گیران را نگران نمی‌کند. براساس آماری که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هرسال اعلام می‌کند ما سالانه بیش‌از 200 میلیون متر مکعب رسوب را در پی فرسایش آبی خاک، راهی مخازن سدهای کشور می‌کنیم .اگر بخواهیم یک شاخص عینی و مصداقی بگوییم، 200 میلیون مترمکعب یعنی به‌اندازه کل حجم سدّی به بزرگی سدّ امیر کبیر. به عبارت دیگر، ما سالانه به اندازه‌‌‌‌‌‌  سدّ امیرکبیر،‌ خاک از دست‌‌‌‌‌‌ می‌دهیم.»

این کارشناس به اهمیت خاک به عنوان بزرگترین دخیره کننده کربن زمین که بسیار بیشتر از کربن موجود در اتمسفراست و همچنین وجود 25 درصد کل تنوع زیستی دنیا در خاک اشاره می‌کند و می‌گوید: «امروزعوامل زیادی هستند که منابع خاکی را در سطح کره‌‌‌‌‌‌ زمین نابود می‌کنند ولی کم‌تر به آن‌ها توجه‌‌‌‌‌‌ می‌شود. از جمله‌‌‌‌‌‌ این عوامل‌‌‌‌‌‌ می‌توان به تغییر کاربری اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و مراتع اشاره کرد که بسیار وحشتناک و افسارگسیخته است. افزایش تدریجی شوری منابع خاک‌ بویژه در خاک‌های کشاورزی، یکی دیگر از عوامل فرسایش خاک است. شوری خاک در دو دهه‌‌‌‌‌‌ گذشته به شکل خاموش و خزنده در حال افزایش است. دلیل افزایش شوری خاک، چیزی نیست جز استفاده از منابع آب شور. آب شور از کجا ایجاد می‌شود ؟ وقتی با بحران آب مواجه می‌شویم منابع چاه‌های آب زیرزمینی هرسال کاهش پیدا می‌کنند. این افزایش عمق چاه‌ها همیشه مترادف است با افت کیفیت آب. املاح و سولفات و کربنات‌ها در داخل آب افزایش پیدا می‌کنند و باعث شوری آب می‌شوند. ما این آب را پمپاژ و صرف کشاورزی می‌کنیم. عامل سومی‌ که در بحث تخریب خاک اثر گذار است بحث آلودگی و تخلیه پساب‌های خانگی و پساب‌‌‌‌‌‌‌های صنعتی و شیمیایی است که باعث آلودگی منابع خاک می‌شوند. این آلودگی‌‌‌‌‌‌‌ها به هیچ عنوان اصلاح‌پذیر نیستند. عامل آخر، تخریب فیزیکی خاک به‌دلیل انجام پروژه‌های سدّسازی و عمرانی است. راه‌سازی ، سدّ سازی ، ساخت شهرک‌‌‌‌‌‌‌های صنعتی و توریستی با تخریب و از بین بردن خاک همراه است. متأسفانه چون نگاه دقیق و کارشناسی نسبت‌ به خاک به‌عنوان یکی از ارکان و پایه‌های منابع طبیعی وجود ندارد هیچ ارگان و نهادی در این بحث ورود پیدا نمی‌کند تا از تخریب خاک به بهانه پروژه‌های عمرانی جلوگیری کند.»  

به این ترتیب تخریب و فرسایش خاک در ایران، یکی از مهم‌ترین تهدیدها علیه امنیت غذایی و امنیت سرزمینی ماست. به گواهی کارشناسان، ما از قوانین خوب و جامع در این حوزه بی بهره نیستیم. در حوزه‌‌‌‌‌‌ اجرایی و بوروکراسی نیز صاحب نهادها و سازمان‌‌‌‌‌‌‌هایی هستیم که متولی مستقیم این موضوع‌اند. در عرصه‌‌‌‌‌‌ پژوهش و تحقیق نیز یافته‌‌‌‌‌‌‌های دقیق و راهکارهای سنجیده و علمی داریم. با این حال چندان معلوم نیست که چرا این مسأله‌‌‌‌‌‌ به غایت مهم و بنیادی، برای مردم و نیز برای نظام حکمرانی ما به موضوعی حیاتی، با اولویت و ضریب اهمیت بالا تبدیل نشده است. به نظر‌‌‌‌‌‌ می‌رسد رسانه‌‌‌‌‌‌‌ها در برجسته کردن این موضوع و تبدیل آن به یک دغدغه‌‌‌‌‌‌ اصلی در ذهن جمعی ایرانیان‌‌‌‌‌‌ می‌توانند نقش اول را ایفا کنند.


نورنیوز
نظرات

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

محسنی اژه‌ای: بخشی خصوصی نباید در بیان دغدغه‌ها احساس ترس کند

ترکیب استقلال مقابل مس کرمان مشخص شد/ مخالفت صریح اورژانس با برگزاری این مسابقه

باج ندهید؛ پیام صریح قاضی القضات به بخش خصوصی

«رحمان عموزاد» کاندیدای بهترین آزادکار جهان شد

مادری پسر 45 ساله معتادش را به قتل رساند

مراجعه بیماران تنفسی در 10 روز گذشته 21 درصد افزایش یافته است

نور ویدئو | چرا اسرائیل بدنبال نابودی ارتش سوریه است ؟ +فیلم

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های پنج شنبه 22 آذر

افتادن آمریکا و اسرائیل از چاله به چاه

شبکه بانکی کشور هزار و 100 همت کمبود سرمایه دارد

مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی 40 درصد افزایش می‌یابد

مرگ سه نفر در تصادفات رانندگی سومین هفته آذر در پایتخت

حداکثر پرداخت ماهانه کارکنان دولت تعیین شد

فرمانده کل سپاه پاسداران: بعضی‌ها انتظار دارند که ما به جای ارتش سوریه می‌جنگیدیم

مدیوم شات | قهوه ی پدری +فیلم

قیمت خودروهای وارداتی کاهش می‌یابد

هوای پایتخت همچنان قرمز است؛ حدالمقدور در خانه بمانید

وزارت دفاع روسیه: حمله اوکراین به پایگاه نظامی تاگانروگ را تلافی می‌کنیم

تولید نفت ایران 37 هزار بشکه افزایش یافت

مجمع عمومی سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری در غزه شد

جاده چالوس از عصر جمعه به سمت تهران یکطرفه می‌شود

آتش‌سوزی در کالیفرنیای آمریکا هزاران نفر را وادار به ترک خانه‌هایشان کرد

پنتاگون ادعای حضور کشتی ایرانی در سواحل آمریکا را رد کرد

آلودگی هوای تهران از شنبه کاهش می‌یابد

رویترز: ترامپ در حال بررسی انتصاب گرنل به عنوان نماینده ویژه در امور ایران است

اعطای زمین رایگان به خانواده‌های دارای چهار فرزند در ایران

پادکست | رمزگشایی از شتاب اسرائیل برای نابودی ارتش سوریه

مسکو: حفاظت از تأسیسات روسی در سوریه، اولویت اصلی ماست

ترافیک نیمه سنگین در محورهای هراز و فیروزکوه

مسمومیت 9 نفر در تهران بر اثر خوردن آش‌کشک

ایران: رفتارهای رژیم اسرائیل نشان‌دهنده بی‌توجهی به قطعنامه‌های بین‌المللی است

عراقچی: همکاری فوری کشورهای منطقه برای مقابله با تجاوزات رژیم اسرائیل ضرورت دارد

مصرف گاز و برق در وضعیت اضطراری

افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان و کارمندان در سال آینده

مجلس مجوز پرداخت حقوق و مطالبات بازنشستگان فرهنگی را صادر کرد

نورنما | ابری که در اندونزی به زمین افتاد مردم را غافلگیر کرد +فیلم

تصویربرداری «رویای نیمه شب» به پایان رسید

توافق جدید ایران و آژانس: گام‌های تازه در مسیر همکاری‌های هسته‌ای

چرایی و چگونگی سقوط بشار اسد

حقوق سربازان در سال 1404 مشخص شد

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

قالیباف: بانک‌ها به تعهدات خود در پرداخت وام عمل نمی‌کنند

قاتل پسر نوجوان 12 ساله دستگیر شد

اکبری: ادعای سرقت از سفارت بی‌اساس است، هیچ مالی در آنجا نبود

زمان و شرایط ثبت‌نام در کنکور 1404 اعلام شد

هوای پایتخت پنج درجه سردتر می‎شود

فیفا عربستان را به عنوان میزبان جام‌جهانی 2034 معرفی کرد

فرانسه خواستار عقب‌نشینی رژیم اسرائیل از جولان شد

شاخص آلودگی در پایتخت سر به فلک کشید/ تهران آلوده‌ترین شهر جهان

کام‌بک تماشایی پرسپولیس/ سرخ‌پوشان در یک قدمی صدر قرار گرفتند +فیلم

برگزار محاکمه نتانیاهو در زیرزمین برای دومین روز متوالی

نگرانی گروسی درباره مواد هسته‌ای در سوریه پس از سقوط دولت اسد

رژیم صهیونیستی باید تجاوزات خود به فلسطین، لبنان و سوریه را متوقف کند

ترامپ خواستار آتش‌بس فوری در اوکراین شد

تصویب تأثیر معدل در کنکور از سال 1406: تغییرات جدید در نظام آموزشی

آملی لاریجانی: FATF باید به مجمع بیاید و مورد بررسی قرار گیرد

تهدید ایران با مکانیسم ماشه ثمری جز ایجاد تنش های جدید نخواهد داشت

نورنما | ویدیو های تبلیغاتی پر هزینه رو با این روش ها خیلی ارزون میسازن +فیلم

توافق جمعی بر سر نابودی سوریه/ «پروژه انگلیس و ترکیه» برای سرنگونی اسد/حمله ترکیه به سوریه

معاون رئیس‌جمهور: بخشی از بنزین مصرفی با استانداردها همخوانی ندارد

X
آگهی تبلیغاتی