×
اقتصادی
شناسه خبر : 153879
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» به مناسبت کاهش سه ماهه خدمت سربازی بررسی می‌کند؛

بهره‌وری نظام وظیفه عمومی و راهکارهای پیش رو

یکی از پرسش‌های مهمی که همواره از سوی گروه‌های مختلف اجتماعی مطرح می‌شود این است که آیا منافعی که خدمت سربازی برای کشور به طور عام و نیروهای مسلح به طور خاص ایجاد می‌کند نسبت به هزینه‌های آن دارای توجیه اقتصادی است یا خیر؟

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: در آستانه صد سالگی نظام سربازی وظیفه در ایران، سازمان وظیفه عمومی فراجا در اطلاعیه‌ای خبر از کاهش سه ماهه خدمت سربازی داد که به این ترتیب، مدت زمان خدمت سربازی با توجه به محل خدمت، مسافت آن تا محل سکونت و همچنین مأموریت‌های محوله در مناطق عملیاتی، به حداقل ۱۴ ماه تا حداکثر ۲۱ ماه کاهش پیدا کرد.

هر چند این خبر با تیتر «خبر خوش برای سربازان» منتشر شد و بخشی از دغدغه خانواده‌هایی که دارای فرزند پسر هستند را کمتر کرد، اما موضوعیت پاسخ به شبهه‌ای که در ذهن برخی افراد در مورد میزان مفید بودن خدمت سربازی برای کشور وجود دارد، باقی است.

در کنار برخی نگاه‌های متفاوت در خصوص تأثیرات اجتماعی، امنیتی و فرهنگی خدمت سربازی، گروهی نیز به موضوع نظام وظیفه از نقطه نظر اقتصادی نگاه می‌کنند و این پرسش را مطرح می‌کنند که اساساً آیا منافعی که خدمت سربازی برای کشور به‌طور عام و نیروهای مسلح به طور خاص ایجاد می‌کند نسبت به هزینه‌های ان دارای توجیه اقتصادی است یا خیر؟

اگرچه آمار دقیقی از شمار سربازانی که در نیروهای مسلح و سایر ارگان ها مشغول گذراندن دوران خدمت وظیفه عمومی هستند وجود ندارد، اما با توجه به تعداد کارت‌های پایان خدمت صادر شده در سال‌های اخیر و همچنین تعداد دفترچه‌های تکمیل شده برای اعزام به خدمت، می‌توان برآورد کرد که هم اکنون بیش از یک میلیون مرد جوان ایرانی در حال گذراندن دوران سربازی هستند.

درواقع سربازان در ایران تنها با طی کردن یک دوره آموزشی دو ماهه، آماده خدمت در نیرو‌های مسلح می‌شوند. هرچند در خصوص محتوا و روش‌های آموزش و تأثیر آن در ایجاد آمادگی نظامی و کسب مهارت‌های ضروری برای طی دوره وظیفه عمومی نیز سئوالات و نقطه نظرات متفاوتی وجود دارد اما صرف نظر از این  مسئله، بدون شک هزینه‌ای که برای آموزش دو ماهه سربازان صرف می‌شود با توجه به جمعیت سرباز کشور، رقم قابل توجهی خواهد بود.

هزینه‌‌کردهای بودجه دولت برای نظام وظیفه

در حال حاضر اطلاعاتی رسمی و دقیق در زمینه هزینه‌ای که هر ساله باید برای سربازان وظیفه کنار گذاشته شود وجود ندارد اما برخی هزینه‌ها را می توان به صورت سر انگشتی  محاسبه کرد؛ به عنوان نمونه میزان دریافتی هر سرباز با توجه به مدرک تحصیلی، منطقه خدمت و وضعیت تأهل در سال جاری از چهار میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است که با محاسبه یک میلیون سرباز و لحاظ کردن حداقل حقوق، به عدد ۵۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان می‌رسیم.

این رقم البته در کنار سایر هزینه‌هایی که از بودجه عمومی برای این بخش صرف می‌شود بسیار ناچیز است و شاید بتوانیم بگوییم کوچکترین قلم از هزینه‌‌ این بخش است. در این سیاهه می‌توان هزینه‌های غذا، پوشاک، اسکان، درمان، انرژی و ... را هم اضافه کرد. اما از همه این اقلام مهم‌تر، مشخص نبودن میزان کارآیی، اثربخشی وبهره‌وری حاصل از اجرای نظام وظیفه عمومی در کشور  است.

راه‌اندازی قرارگاه مهارت‌آموزی با شعار هر سرباز یک تخصص

نظام سربازی وظیفه - که در دنیا از سال ۱۷۹۸ در دوران ناپلئون پایه‌گذاری شد - در طول این سال‌ها دستخوش تغییراتی شده است؛ در برخی از کشورها مانند ایرلند، ژاپن، انگلستان، آمریکا و استرالیا خدمت سربازی وظیفه به طور کلی لغو و ارتش حرفه‌ای جایگزین آن شد و در برخی از کشورها - از جمله روسیه، ترکیه و ترکمنستان - همچنان سیستم سرباز وظیفه با تغییراتی در فرم اجرای آن ادامه دارد.

در کشور ما نیز که خدمت سربازی، ضروری است، سیاست گذاران در سال‌های اخیر گام‌هایی قابل توجه در مسیر نوسازی مفهوم و پدیده سربازی برداشته‌اند که از آن جمله می‌توان به راه‌اندازی قرارگاه مهارت‌آموزی در ستادکل نیروهای مسلح با هدف مهارت‌آموزی سربازان و ایجاد اشتغال برای دوران پس از سربازی آنان اشاره کرد.

در پنج سالی که از راه‌اندازی این قرارگاه می‌گذرد، یک میلیون و ۸۰۰ هزار جوان در نیروهای مسلح آموزش دیدند و در این مدت حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار جوان نیز گواهینامه مهارتی دریافت کردند. ضمن آنکه به ۷۵۰ هزار نفر گواهینامه تخصصی مهارت‌آموزی از سوی سازمان آموزش فنی و حرفه ای و برخی وزارتخانه‌ها اعطاء شده است.

هر چند اقداماتی نظیر کاهش مدت زمان خدمت سربازی، به‌کارگیری سربازان نخبه در شرکت‌های دانش‌بنیان، مهارت آموزی سربازان، اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه برای ورود سربازان به بازار کار بعد از گذراندن دوران سربازی و... در سال‌های اخیر در دستور کار ستادکل نیروهای مسلح قرار داشته است، اما با این حال نیاز است که برای کسب بالاترین میزان بهره‌وری و اثربخشی و همچنین رفع ابهاماتی که گاها در جامعه مطرح می‌شود، ستادکل نیروهای مسلح با یاری جستن از محققان و پژوهشگران کشورمان، به صورت مداوم الگوهایی جدید برای بهره‌مندی از این ظرفیت رسم کنند.

به طورقطع آشکار شدن نتایج عملی گام‌هایی که طی سال‌های اخیر در زمینه بهینه‌سازی و بهره‌ور نمودن نظام وظیفه عمومی و اصلاح اقتصاد سربازی در کشور برداشته شده در کنار اجرای طرح‌های جدید که می‌تواند روند آغاز شده را تقویت نماید، موجب تغییر نگاه جامعه به دوره وظیفه عمومی و اشتیاق مشمولین به استفاده از این فرصت برای خدمت به امنیت کشور و گام برداشتن در مسیر رشد مادی و معنوی خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ترامپ: ایران حق غنی‌سازی اورانیوم ندارد
وزیر نفت: امکان قاطی شدن آب و بنزین در جایگاه‌ها وجود ندارد
سخنگوی دولت: تعطیلی یک‌هفته‌ای تابستانه در دست بررسی است
پیاتزا 25 والیبالیست را به اردوی تیم ملی دعوت کرد
انتقاد بازیگر «بازی تاج‌وتخت» از سکوت هالیوود در برابر کشتار در غزه
167 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد
استاندار تهران: تعویض کاهنده‌ها با هزینه بسیار محدود در اختیار شهروندان قرار می گیرد
کمک‌های هوایی به غزه یا مهندسی گرسنگی؟
آلودگی در مرز قرمز؛ هوای تهران برای همه ناسالم شد
بقایی حمله رژیم صهیونیستی به کشتی «حنظله» را محکوم کرد
پزشکیان:اگر مسئولی اشتباهی کرد کمک کنیم آن را رفع کند و پرونده‌سازی نکنیم
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برنج داخلی به‌زودی متعادل می‌شود
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
X
آگهی تبلیغاتی