×
اقتصادی
شناسه خبر : 153868
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/08/03 ساعت 13:25
تحلیل اقتصاد ایران از زاویه «کیفیت رشد»

ارغوان فرزین معتمد*

تحلیل اقتصاد ایران از زاویه «کیفیت رشد»

رشد اقتصادی -که همتای رشد تولید ناخالص داخلی است- از جمله شاخص‌هایی است که در غالب موارد به‌عنوان معیاری برای تغییرات مقیاس اقتصاد یک کشور استفاده می‌شود؛ اما این شاخص هرگز کفایت لازم برای بهبود وضعیت اقتصادی و سهم‌بری تمامی مردم از رشد اقتصادی را نداشته است.

نورنیوز - گروه اقتصاد: رشد اقتصادی -که همتای رشد تولید ناخالص داخلی است- از جمله شاخص‌هایی است که در غالب موارد به‌عنوان معیاری برای تغییرات مقیاس اقتصاد یک کشور استفاده می‌شود؛ اما این شاخص هرگز کفایت لازم برای بهبود وضعیت اقتصادی و سهم‌بری تمامی مردم از رشد اقتصادی را نداشته است.





به همین دلیل در سه‌دهه اخیر و به دنبال مواجهه بسیاری از کشورهای دنیا با رشد اقتصادیِ همراه با نابرابری‌ها، اقتصاددانان بحث رشد همه‌شمول یا فراگیر را به‌عنوان معیاری برای رشد اقتصادی باکیفیت مطرح کرده‌اند. به عبارتی مهم‌تر از رشد صرف، «کیفیت رشد» است که با میزان مشارکت آحاد مردم در رشد اقتصادی و بهره‌بردن آنها از این رشد سنجیده می‌شود. اخیرا مرکز آمار ایران، نرخ رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۲ را ۷.۹‌درصد اعلام کرده که اعلام این رشد، بحث‌های بسیاری را به دنبال داشته است. برخی این نرخ رشد را موفقیت اقتصادی منحصربه‌فرد تلقی کرده و برخی بسیار منتقدانه سخن گفته‌اند. نگارنده در این یادداشت سعی دارد با نگاهی فنی، رشد اقتصادی حاصل‌شده را مورد بررسی قرار دهد و بررسی کند که این نرخ رشد تا چه حد می‌تواند معیار مناسبی برای وضعیت اقتصادی پایدار در کشور و بهبود وضعیت مردم تلقی شود. در بررسی رشد اقتصادی اعلام‌شده، توجه به بازه زمانی رشد، زیر بخش‌‌‌های اقتصادی و سیاست‌هایی که دولت اتخاذ کرده حائز اهمیت است. بر این اساس نکاتی به شرح زیر در تحلیل این رشد ارائه می‌شود:

۱. مروری بر آمارها:

الف) روند رشد فصلی: براساس آمارهای اعلام‌شده از سوی مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی در بهار ۱۴۰۲ حاصل رشدهای متفاوت در بخش‌های اقتصادی به شرح نمودار «۱» است.

در نمودار «۱»، روند رشد زیربخش‌‌‌های اقتصادی در بازه زمانی بهار سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ که دوره عبور از کرونا نیز بوده، ارائه شده است. همان‌طور که مشاهده می‌شود، رشد اقتصادی در بخش کشاورزی از سال ۱۴۰۰ روند منفی به خود گرفته و به‌رغم بهبود نسبی رشد این بخش در سال ۱۴۰۱، مجددا با رشد منفی ۴.۶‌درصدی در بهار ۱۴۰۲ مواجه بوده است. گروه صنعت که در سال ۱۳۹۹ و به دنبال بحران کووید-۱۹ با رشد منفی مواجه بود، از سال ۱۴۰۰ روند مثبتی به خود گرفته و پس از افت مجدد در سال ۱۴۰۱، در بهار ۱۴۰۲ با رشد مواجه شده که همچنان به میزان رشد ۱۴۰۰ نرسیده است. حتی در این قاب رشد بخش معدن با نوسانات بیشتری مواجه بوده است.

رشد منفی بخش معدن در سال ۱۳۹۹ در سال ۱۴۰۰ با رشد بسیار همراه بوده و در سال ۱۴۰۰ مجددا با افت شدید و در سال ۱۴۰۲ با رشدی که همچنان کمتر از ۱۴۰۰ است همراه شده است. البته در بخش خدمات کمترین نوسان را شاهد بوده‌ایم. بخش خدمات از جمله بخش‌‌‌هایی بوده که رشد کمتر اما باثبات‌‌‌تری را در دوران کرونا و پسا‌کرونا تجربه کرده است. رشد بخش خدمات در چهار سال اخیر مثبت و به‌نسبت باثبات بوده است. به این ترتیب رشد اقتصادی یا رشد تولید ناخالص داخلی در بهار سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲، به‌جز رشد منفی اقتصادی با نفت در سال اول بحران کرونا، از سال ۱۴۰۰ روند مثبت و با نوسان کمتری تا بهار ۱۴۰۲ داشته است.

ب) رشد‌های زیربخشی فصلی: در کنار آمار رشد گروه‌های اقتصادی، مروری بر رشد زیربخش‌های این گروه‌ها در درک دقیق‌تر وضعیت اقتصادی موثر است. به‌عنوان مثال یکی از رشد‌های بسیار بالا در زیربخش‌ها مربوط به زیربخش واسطه‌گری‌های مالی در گروه خدمات و معادل ۴۲.۷‌درصد بوده است. این در حالی است که خدمات اجتماعی، خانگی و... با افت شدید رشد نسبت به بهار سال‌های قبل مواجه بوده‌اند که نشان‌دهنده کاهش اثرات رشد بر زندگی مردم و ورود جریان‌های پولی به بخش‌های واسطه‌ای و به عبارتی گرداب‌های پولی است.

ج) روند رشد سالانه: در کنار رشد فصلی به صورت بخشی و زیربخشی، نگاهی به روند سالانه رشد نیز در تحلیل‌ها کمک‌کننده است. نمودار «۳»، روند رشد سالانه از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ را نشان می‌دهد. همان‌طور که مشخص است، رشد اقتصادی در تمام گروه‌های اقتصادی در سال ۱۳۹۹ مثبت و در سایر سال‌ها به‌جز بخش کشاورزی مثبت بوده است. همچنین نوسانات بین سالی و بین بخشی چندان قابل‌توجه نیست.

د) روند رشد در بلندمدت: در کنار این آمار، نگاهی به آمارهای رشد در دوره بلندمدت، نمای بهتری از وضعیت رشد به ما خواهد داد. نمودار «۴»، روند رشد اقتصادی را از سال ۱۳۷۶ تا ۱۴۰۱ ارائه کرده است. همان‌طور که در روند بلندمدت رشد دیده می‌شود، از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۶ روند رشد مثبت، با کمترین نوسان و متوسط ۴.۶‌درصد بوده است. اما در سال‌های اثرپذیری از تحریم‌‌‌های اقتصادی علیه ایران در دهه ۱۳۸۰، بیشترین نوسانات رشد و رشد‌های منفی در اقتصاد ایران دیده شده است.

 ۲. تحلیل رشد اقتصادی:

با مروری بر آمارهای فوق، موارد زیر در تحلیل رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۲ و روند رشد در کشور قابل تامل است:

الف) عوامل موثر بر رشد بهار: یکی از عوامل موثر بر رشد مرتبط با ارزش‌افزوده مربوط به بخش نفت و گاز و صادرات کالاها و خدمات بوده است. این افزایش در مقایسه با بهار سال گذشته چندان قابل‌توجه نبوده است؛ اما به نظر می‌رسد تفاهم‌های صورت گرفته و گشایش حاصل از تفاهمات در صدور نفت، یکی از دلایل رشد این بخش بوده است. در کنار این مساله عدم‌سرکوب نرخ ارز در سال گذشته، اثر خود را در رشد ارزش افزوده نشان داده است.  به این ترتیب یکی از عوامل موثر بر رشد، همچنان وابسته به عوامل خارجی و توافقات بوده است. همان‌طور که در روند بلندمدت رشد هم شاهد گشایش‌های رشد اقتصادی در سال‌های برجام و افت رشد در سال‌های تحریم‌های شدید بوده‌ایم.

نکته دیگر، در خصوص رشد بخش خدمات است. نگاهی به زیربخش‌های بخش خدمات نشان می‌دهد که بیشترین افزایش رشد این بخش مربوط بخش واسطه‌گری‌های مالی بوده و بخش خدمات اجتماعی، بهداشت و... رشد کمتری نسبت به بهار پیش داشته است. رشد واسطه‌‌‌گری‌‌‌های مالی در این حجم، الزاما نشان‌دهنده رشد از محل تولید نبوده و می‌تواند حاصل رشد ناشی از سفته‌بازی در فضای پولی باشد. در عین حال کاهش رشد بخش‌‌‌های مربوط به حمایت عمومی و اجتماعی نشانه‌ای از ریزش کمتر رشد در زندگی مردم است که در کنار تورم شدید و کاهش قدرت خرید مردم، به فشار بیشتر اقتصادی بر مردم و به‌ویژه گروه‌های ضعیف جامعه منجر می‌شود. هرچند سیاست‌‌‌های اخیر در خصوص یارانه و کالابرگ، به منظور جبران بخشی از این افزایش قیمت است و ممکن است در بلندمدت در تامین رشد از محل مصرف موثر باشد، اما حجم بالای پرداخت نقدی به افزایش تورم و گرفتار شدن در چرخه فقر دامن می‌زند.

ب) اهمیت باثبات و فراگیر بودن رشد: نگاهی به رشد اقتصادی در ایران در کنار سایر شاخص‌‌‌های اجتماعی و اقتصادی نشان می‌دهد که رشد غالبا فراگیر نبوده است. مطالعه‌ای که توسط نویسنده در این خصوص و بر مبنای داده‌‌‌های ۱۳سال منتهی به ۱۴۰۰ انجام شده، نشان می‌دهد که حتی در بازه‌‌‌های زمانی که اقتصاد با رشد مثبت همراه بوده، این رشد فراگیر نبوده است. به عبارتی کیفیت رشد در ایران بالا نیست.  نه‌تنها تعداد کمتری از افراد جامعه در فرآیند تولید و ایجاد رشد اقتصادی نقش‌آفرین هستند، بلکه سهم‌بری مردم از منافع رشد به استناد آمار و تحقیقات عادلانه نیست. بنابراین تمسک به رشد‌های بالا در حالی که اثرات این رشد بر زندگی مردم جاری نیست، سنجه مناسبی برای بهبود وضعیت اقتصادی نیست.

در جمع‌بندی مطالب اشاره‌شده تاکید می‌شود که دستیابی به رشد پایدار و فراگیر از یک‌سو نیازمند توجه به الزامات بین‌المللی است که خود زمینه‌ساز سرمایه‌گذاری بیشتر و افزایش مقیاس اقتصادی است. در کنار این مساله توجه به افزایش مشارکت آحاد مردم در فرآیند تولید و رشد اقتصادی و بهره‌مندی آنها از منافع رشد، تنها راهکار در ارتقای کیفیت رشد و حرکت به سمت رشد فراگیر و پایدار است.

* پژوهشگر اقتصادی


روزنامه دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
گفت‌وگوی تلفنی فیدان با عراقچی
حمله توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به جنوب نوار غزه
در فصل بهار لبنیات سنتی نخورید!
گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و مصر
مرتس: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران کاملا غیرضروری است
پزشکیان: ایران تحت فشار، تهدید و محاصره وارد مذاکره تحمیلی نخواهد
مصدومیت محمد صلاح؛ آیا ستاره مصری به جام جهانی می‌رسد؟
تظاهرات هزاران نفری در تل‌آویو علیه نتانیاهو
افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
دومین قهرمانی متوالی الاهلی در لیگ نخبگان آسیا با گل بورایکان
تأکید پاکستان بر تداوم نقش تسهیل‌گر در تعاملات دیپلماتیک میان ایران و آمریکا
بقائی : روابط ایران ـ عمان، ممتاز و نمونه است
وزیر امور خارجه اسلام‌آباد را ترک کرد/ورود عراقچی به مسقط/بازگشت دوباره به اسلام آباد
امنیت و کرامت زائران ایرانی اولویت اصلی در حج 1405 است
راهیابی سیتی به فینال جام حذفی انگلیس
چه خبر از زمان برگزاری آزمون سراسری؟
کمک انگلیس از مالویناس برای تقویت عملیات علیه ایران
پیروزی آرسنال و لیورپول در هفته 34؛ سقوط استون‌ویلا و فرار دیرهنگام تاتنهام
هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی با جنگنده اف 5 ایرانی 67 سال پیش!
محکومیت هدف قرار دادن خبرنگاران در لبنان توسط انگلیس و فنلاند
گراهام: لغو سفر ویتکاف و کوشنر به پاکستان «عاقلانه» بود!
تظاهرات در استکهلم علیه حملات اسرائیل به غزه و ایران
نتانیاهو دستور حملات شدید به جنوب لبنان را صادر کرد
تداوم رایگان بودن خدمات بستری مجروحان جنگ اخیر و حوادث دی‌ماه 1404
تورم سالانه به 50.6 درصد رسید/ کدام گروه کالایی بیشترین تورم را تجربه کرد؟
تماس تلفنی نخست وزیر پاکستان با پزشکیان
تعویق مجدد نشست انتخاب نخست وزیر عراق
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور: با مازاد عرضه ذرت و جو در بازارگاه روبرو هستیم
ورود سنگین پول به صندوق‌های درآمد ثابت و خروج حقیقی‌ها از طلا
اصلاحات تعرفه‌ای سال 1405 ابلاغ شد
پزشکیان: رضایت 80 درصدی مردم از عملکرد دولت در جنگ 40 روزه
دروغی دیگر از ترامپ
عکس های منتخب ایران، شنبه 5 اردیبهشت 1405
سپاه: هر تجاوز دیگر دشمن با پاسخی در سطح بازدارندگی راهبردی مواجه خواهد شد
اعلام آمار جدید از میزان شهدای لبنان
ایران برای نخستین بار سهمیه ترای‌اتلون المپیک جوانان را کسب کرد
ان‌بی‌سی: خسارت حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا بیشتر از اعلام رسمی است
حماس: مردم فلسطین حق دارند نمایندگان خود را انتخاب کنند
انتقاد تاجرنیا از بلاتکلیفی لیگ/ سهمیه ایران در لیگ نخبگان به 1+2 رسید
عراقچی: سفر به پاکستان بسیار ثمربخش بود
مهاجرانی:باید با پذیرش مشکلات برای آن راه حل پیدا کنیم
ازسرگیری پروازها در شیراز پس از 50 روز وقفه
مورفی: حضور ویتکاف و کوشنر در مذاکرات صلح با ایران فاجعه‌بار است
پاسخ حزب‌الله لبنان به نقض آتش بس از سوی اسرائیل
شوک نفتی تنگه هرمز نتوانست تقاضا را کاهش دهد
آژانس بین‌المللی انرژی: قیمت نقدی نفت بالاتر از نفت کاغذی است
نفوذ حنظله به لایه پرسنلی تیپ 89 ارتش اسرائیل
مقتدی صدر دستور جمع‌آوری سلاح‌های «سرایا السلام» در کربلا را صادر کرد
مومنی: بزرگ‌ترین مؤلفه قدرت کشور همبستگی ملی است که باید صیانت کرد
صالحی‌امیری: اگر مدالی باشد، باید به شهدای جنگ تحمیلی داده شود