×
سیاسی
شناسه خبر : 153570
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/07/30 ساعت 09:37
میزان ومیانگین مشارکت در ادوار انتخابات مجلس

میزان ومیانگین مشارکت در ادوار انتخابات مجلس

با نزدیک شدن به انتخابات اسفندماه مجلس، یکی از موضوعات مورد توجه رسانه ها و محافل سیاسی میزان مشارکت مردم در این رقابت است.

سایر رسانه‌ها: برخی با نگاه به کاهش چشمگیر مشارکت در دو انتخابات مجلس 1398 و  ریاست جمهوری 1400، ابراز نگرانی می کنند که کاهش مشارکت دامن گیر انتخابات پیش رو نیز شود.

در این میان، آمار ها به ما می گوید که معدل مشارکت مردم در ادوار انتخابات مجلس 58.8 درصد بوده است. عددی که وقتی در کنار  میانگین  66.6 درصدی مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری قرار می گیرد، نشان می دهد که به طور کلی توجه مردم به  کارزار انتخابات ریاست جمهوری بیش از انتخابات مجلس شورای اسلامی است.

البته که برخی از کارشناسان همزمانی انتخابات شوراهای شهر و روستا با ریاست جمهوری را در این پیشتازی 8 درصدی موثر می دانند.     

مجلس پنجم رکورددار مشارکت از زمان انتخابات مجلس اول تا مجلس دهم، کمترین میزان مشارکت به مجلس اول و هفتم به ترتیب با 52.14 و 54.21 درصد و بیشترین آن هم به دوره پنجم انتخابات با مشارکت 71.1درصدی اختصاص داشت اما انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی باثبت 42 درصد مشارکت رکورد کمترین میزان مشارکت را در طول تاریخ انقلاب اسلامی شکست. در این انتخابات مشارکت شهروندان تهران که با ۳۵ کرسی بیشترین سهم نماینده را داشته حدود 26.24درصد اعلام شد.   

کارشناسان سیاسی درباره کاهش مشارکت در انتخابات گذشته مجلس  نظرات مختلفی را ارائه کرده اند برخی مسئله ردصلاحیت‌ها و کاهش کیفیت رقابتی را در نبود اقبال عمومی مؤثر می‌دانند و برخی دیگر چون وزیر کشور بیماری کرونا را به همراه شرایط سیاسی و مسائلی چون سقوط هواپیمای اوکراینی، حوادث آبان‌ و دی را عامل پایین بودن سطح مشارکت می‌دانند. حال ببینیم میزان مشارکت شهروندان در انتخابات دوره‌های پیشین مجلس چه میزان بوده است.     

مشارکت در ادوار مختلف انتخابات مجلس  در دور اول  نخستین انتخابات مجلس دهم  52.14 درصد مردم مشارکت داشته اند. میانگین مشارکت مردم استان تهران در این دوره از انتخابات ۶۱ درصد بود. در دومین دوره مجلس  64.64 درصد پای صندوق‌های رای رفتند. در همین حال میزان مشارکت شهروندان تهرانی ۶۰ درصد بوده است. در سومین دوره انتخابات مجلس درصد مشارکت کمی کاهش پیدا کرد و به عدد  59.72درصد رسید.  سهم مشارکت تهران هم ۴۳درصد بود که نسبت به دو دوره گذشته کاهش معنادار مشارکت را نشان می‌دهد.  روند نزولی مشارکت در دوره چهارم مجلس نیز ادامه پیدا کرد و 57.81 درصد رای دادند  که دوباره شاهد کاهش مشارکت تهرانی ها یعنی به میزان ۳۹درصد بوده‌ایم.

ترمز روند نزولی مشارکت در پنجمین دوره انتخابات مجلس کشیده شد و میزان مشارکت به عدد بی سابقه  71.1درصد رسید. میزان مشارکت مردم استان تهران در این دوره ۵۶ درصد بود. از ششمین دوره انتخاب مجلس دوباره مشارکت نزولی شد و به 67.35 درصد رسید. ۴۷ درصد مردم استان تهران در این دوره پای صندوق‌های رای رفتند. پای کاهش مشارکت به انتخابات های هفتم و هشتم هم رسید.

در دور هفتم 51.21 درصد رای های خود را به صندوق انداختند. میزان مشارکت مردم تهران در این دوره ۳۷ درصد بود. مشارکت مردم تهران در انتخابات دور هشتم مجلس به 55 درصد رسید ودر این دوره تنها ۳۰درصد مردم این استان پای صندوق‌های رای رفتند.

مشارکت اما بار دیگر افزایش پیدا کرد تا حرکت سینوسی مشارکت بیش از پیش نمایان شود. در این دوره 64.2درصد در انتخابات مشارکت داشتند و مشارکت مردم استان تهران هم ۴۸درصد ثبت شده است.مشارکت در دور دهم تغییر چشمگیری پیدا نکرد و عدد  61.83 درصد به ثبت رسید و ۵۰ درصد از واجدان شرایط تهران در این انتخابات پای صندوق‌های رای رفتند.  بانگاهی به آمار و ارقام می توان فهمید که جز در دوره اول انتخابات مجلس که مشارکت تهرانی ها بیشتر از مشارکت کل کشور بوده است، در بقیه انتخابات ها میزان مشارکت بافاصله چشمگیری پایین تر از میانگین مشارکت کل کشور بوده است.   


خراسان
نظرات

آخرین اخبار
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
افغانستان در صدر قرار گرفت؛ ایران دوم شد
دولت به دنبال بسته‌شدن پرونده «گزینه نظامی علیه ایران»
راهبرد جدید بانک مرکزی در سیاست های ارزی
ترافیک سنگین در محورهای شمالی کشور؛ در این محورها تردد نکنید
روسیه خطاب به آمریکا: قبل از هر اقدامی علیه ایران، خوب فکر کن
تلگراف: محاصره نظامی ابزار فشار ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره است
واکنش وزارت ورزش درپی اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
پرده دیگری از بازیگر بین المللی سیرک؛ چرا زلنسکی ایران را بهانه کرد؟
دستیار مقام معظم رهبری: نظم جدیدی در راه است
سیم‌کارت 700 هزار تومانی استارلینک؟ فریب جدید بازار سیاه اینترنت
دشتستان لرزید
لاریجانی: تبعات مصوبه اتحادیه اروپا علیه سپاه متوجه خود آن‌هاست
تصادف زنجیره‌ای 20 خودرو در آذربایجان شرقی باعث مصدومیت 5 نفر شد
پیام مشترک تهران–آنکارا؛ نفی جنگ و بازگشت به دیپلماسی برای عبور از بحران
قرعه‌کشی پلی‌آف لیگ قهرمانان اروپا
پزشکیان: به هرگونه حمله به ایران، بی‌درنگ و با قاطعیت پاسخ داده خواهد شد
فایننشال‌تایمز: تهدیدات ترامپ، تلاش‌های دیپلماتیک برای توافق با ایران را پیچیده کرده است
نماینده دائم روسیه: ایران در برابر تهدیدها نسبت به گذشته آماده‌تر است
عراقچی: ایران آماده شروع مذاکرات در خصوص مسائل هسته‌ای است
ممنوعیت ورود مقامات ارشد ایران و خانواده‌هایشان به آمریکا
زلنسکی: بحران آمریکا و ایران بر مذاکرات اوکراین و روسیه تاثیر می‌گذارد
آغاز امتحانات پایان ترم دانشگاه علمی کاربردی از فردا
میانجی‌گری عراق برای جلوگیری از جنگ در خاورمیانه
واکنش رئیس قوه قضاییه به اقدام خصمانه اتحادیه اروپا درباره سپاه
روزنامه پاکستانی: خاورمیانه بار دیگر در یک مرحله تعیین کننده قرار گرفته است
توافق آتش‌بس قسد و دولت سوریه
4 پیامد پرهزینه تصمیم اتحادیه اروپا درباره سپاه پاسداران
هشدار ترامپ به انگلیس و کانادا درباره گسترش روابط با چین
سفارت ایران: تصمیم اروپا علیه سپاه «ریاکاری سیاسی» است
دیدار عراقچی و وزیر امور خارجه ترکیه در استانبول
ناهید کیانی جراحی کرد
بیانیه ارتش در پی تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران
آیت‌الله عبدخدایی درگذشت
گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و ترکیه
مخبر: دشمن توان مقابله با موقعیت راهبردی ایران را ندارد
«تحریک تقاضای سیاسی»، موشک نامرئی آمریکا
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 10 بهمن ماه
سقوط قیمت بیت‌کوین به 81 هزار دلار
قاهره و بروکسل برای فراهم‌کردن شرایط احیای مذاکرات آمریکا و ایران اعلاام آمادگی کردند
شارژ بهمن ماه حکمت‌کارت بازنشستگان لشکری
بازی با کبریت کنار انبار انرژی
واکنش تند کوبا نسبت به محاصره نفتی آمریکا
رکود در معاملات؛ نوسانات طلا و ارز به بازار مسکن نرسید
ترامپ با یک امضای سرنوشت‌ساز، کوبا را تحت فشار گذاشت
فعال شدن امکان لغو انتخاب روش دوم کالابرگ از شنبه 11 بهمن
عرضه بزرگ‌ترین باتری چین به صنعت کشتی‌سازی
واکنش شمخانی به قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا
افت 150 دلار قیمت جهانی طلا در یک روز
عراقچی: مسائل منطقه بسیار جدی است و چالش‌های جدی وجود دارد