×
فرهنگی
شناسه خبر : 153563
تاریخ انتشار : یکشنبه 1402/07/30 ساعت 08:19
سیستان ‌و‌ بلوچستان بیکارِ باوقار

محمد بلوچ زهی

سیستان ‌و‌ بلوچستان بیکارِ باوقار

نتایج تازه‌ترین داده‌های مرکز آمار ایران درخصوص نیروی کار که در تابستان امسال منتشر شده، نشان می‌دهد از بین استان‌های کشور سیستان‌و‌بلوچستان با نرخ بی‌کاری 12.5درصد همچنان بالاترین میزان فاقدین شغل را به خود اختصاص داده است.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: نتایج تازه‌ترین داده‌های مرکز آمار ایران درخصوص نیروی کار که در تابستان امسال منتشر شده، نشان می‌دهد از بین استان‌های کشور سیستان‌و‌بلوچستان با نرخ بی‌کاری ۱۲.۵درصد همچنان بالاترین میزان فاقدین شغل را به خود اختصاص داده است. از سویی دیگر بر پایه همین آمارهای رسمی که طی سال‌های اخیر منتشر شده علی‌رغم آنکه این استان همچنان رتبه نخست معضل بیکاری را در سنوات گذشته نیز دارا بوده اما با این وجود برخلاف تصور عمومی تاکنون با پایین‌ترین نرخ مربوط به جرم و جنایت و ناامنی در سطح کشور نیز مواجه بوده است.

با این حساب چنین می‌توان گفت که این استان با تمام وقار و خویشتن‌داری خویش تا‌به‌اکنون با معضل جدی و آسیب‌زننده بیکاری دست ‌به گریبان بوده است بی‌آنکه گذشت زمان و تغییر رویکرد و سیاست‌های شغلی دولت‌ها در بهبود شاخص ایجاد اشتغال در این استان تاثیر قابل توجه و ملموسی از خود برجای گذاشته باشد و از رنج بیکاری و فقر و فلاکت ناشی از آن اندکی بکاهد.

حال از آنجایی که کارشناسان علوم اجتماعی بر نقش بیکاری و رابطه مستقیم آن با پدیده جرم و جنایت و ناامنی و خشونت تاکید دارند اکنون می‌بایست چگونه این عدم تاثیرپذیری بسیارِ بیکاری بالا را بر ضریب جرم و جنایت و ناامنی یا به عبارت دیگر مسالمت‌آمیز قرار گرفتن این دو معضل اجتماعی در کنار همدیگر تحلیل نموده و تفسیر، بی‌آنکه یکی بر دیگری از خود تاثیری جدی بر جای گذاشته باشد؟!

با این حساب شاید چند گمانه را بتوان بر این وضعیت مترتب دانست و وجود مشاغل کاذب از جمله سوخت‌بری و قاچاق کالاهای مختلف از مرز و در کل مراودات مرزی از مبادی غیررسمی را یکی از آن دست عوامل دخیل بر این مهم بتوان تلقی کرد که شاخص جرم و جنایت را در این استان مرزنشین به حداقل‌ترین نرخ ممکن در کل کشور رسانده است. البته در این میان نیز نباید بر تاثیر چشمگیر بافت سنتی و قومی و باورهای محلی و عرفی حاکم بر منطقه در جلوگیری از بالا رفتن نرخ جرم و جنایت و پایین ماندن پدیده ناامنی و خشونت‌طلبی در این استان قومیت‌نشین و دارای پراکندگی مضاعف چشم‌پوشی کرد و همین‌طور تابو بودن رفتارهای ضداجتماعی در جامعه و  پس زدن و طرد نمودن این‌گونه نابهنجاری‌ها از سوی افکار عمومی و خرد جمعی.

اگرچه بسیاری از مردم سیستان‌و‌بلوچستان از جمله جمعیت جوان آن و نیز تحصلیکردگانش از فاقد شغل بودن خویش رنج مضاعف برده‌اند و این استان کماکان رتبه نخست نرخ بی‌کاری را در طول دولت‌ها به خود اختصاص داده اما به قول معروف این مردم تاکنون صورت خود را با مشاغل کاذبی چون سوخت‌بری و قاچاق کالا سرخ نموده‌اند که روی‌آوری به چنین مشاغل خطرناک و آسیب‌زننده‌ای از مرزها به قیمت جان ایشان تمام شده و سبب زوال و نابودی سرمایه‌های انسانی این مرز ‌و ‌بوم گشته است.

تجربه نشان داده است که هرگاه مردم از وضعیت نامناسب اقتصادی در رنج بوده‌اند و با فشارهای مختلف معیشتی روبه‌رو و نیز در فراهم آوردن نیازهای اولیه غذایی خویش عاجز؛ در چنین موقعیتی ریسک روی‌آوری به مشاغل خطرساز موجود در منطقه بسیار بالا رفته و خانواده‌ها ناچار شده‌اند برای تامین مایحتاج روزانه و نیازهای ضروری خویش خطرات ویرانگر سوخت‌بری و سایر مشاغل کاذب مرزی را با جان خریده تا بلکه بتوانند لقمه نانی را برای خانواده خویش تامین نمایند. امری که در شرایط کنونی و حال حاضر بیش از هر زمان دیگر صدق می‌کند و گرچه هیچ آمار رسمی از تبعات غیرقابل جبران و آسیب وارد ساختن این‌چنین مشاغل کاذبی بر جامعه و خانواده‌ها در دسترس نیست اما از شواهد و قرائن پیداست که روزانه بسیاری از جوانان بلوچ و سیستانی به‌ستوه آمده از رنج بی‌کاری با روی آوری به چنین شغل‌های غیرانسانی و نابودکننده‌ای که شایسته یک انسان نیست جان خود را حین سوخت‌بری و قاچاق کالا در مرزها از دست بدهند و خانواده‌های بسیاری را داغدار کرده و فرزندانی را بی‌پدر و پدر و مادرانی را نیز بی‌فرزند و خانواده‌هایی را بی‌سرپرست.

با این وصف این استان علی‌رغم پتانسیل‌های موجود شغلی حتا از داشتن کارخانجات و سرمایه‌گذاری دولتی و بخش خصوصی که بر اثر سیاست‌گذاری‌های شغلی و اقتصادی دولت‌ها به وجود آمده باشد محروم است و آن دسته از نیروی کارش که توان پشت نمودن به مشاغل کاذب را دارند ناچارند با روی آوردن به اشتغال فصلی در استان‌های همجوار یا رنجِ دوری از وطن و پذیرش کار در کشورهای عربی گذران کنند.

به‌راستی استانی که روی گنج پهناور دریا و خشکی خوابیده و دارای بی‌نظیرترین پتانسیل‌های شغلی در حوزه‌های مختلف از جمله معادن و صنعت، تجارت و گردشگری، فرهنگی و صنایع دستی، مرزی و ترانزیتی، کشاورزی و دامداری و ده‌ها فرصت شغلی و سرمایه‌گذاری از این قبیل است آیا شهروندانش مستحق آنند که تن به مشاغل کاذبی نظیر سوخت‌بری بدهند و ناچار شوند جانِ جوان و ارزشمند خویش را کف دست گذاشته و برای تامین لقمه‌ای نان در جهنم سوخت‌بری بسوزند و پودر شوند و خاکستر؟!


اعتماد
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار مادورو درباره پیامدهای تهدیدهای واشنگتن بر صلح منطقه‌ای
پیشروی اشغالگران اسرائیلی بار دیگر در قنیطره سوریه
الازهر حکم اعدام بیماران سرطانی غزه توسط اسرائیل را محکوم کرد
تحریم‌ها نتوانستند واردات نفت هند از روسیه را کاهش دهند
ساختمان‌های شهرداری تهران صاحب شناسنامه پدافندی می‌شوند
هدف‌گذاری ایران و پاکستان برای تحقق تجارت 10 میلیارد دلاری
تامین بازار شب یلدا با عرضه گسترده هندوانه
انتصاب یک بانوی به‌عنوان معاون سیاسی فرمانداری مراغه
حمله سنگین سایبری به وزارت کشور فرانسه
ارتش ونزوئلا: تهدیدهای ترامپ ما را نمی‌ترساند
عون: گفت‌وگو با اسرائیل برای تثبیت امنیت است نه تسلیم شدن
رونمایی دولت از یک یارانه جدید
بیانیه سفارت روسیه درباره آزادی شهروند روسی زندانی در ایران
نتایج آزمون زبان دانشگاه آزاد اعلام شد
مجری آمریکایی: ترامپ ممکن است امشب به ونزوئلا اعلان جنگ کند
انگلیس دارایی‌های آبراموویچ روسی را به اوکراین واگذار می‌کند
نیروهای جدایی‌طلب جنوب یمن با تل‌آویو تماس برقرار کردند
یک دانشمند هسته‌ای صهیونیست در آمریکا به قتل رسید/جزئیات جدیدی از ترور
سهمیه بنزین به کارت بانکی منتقل می‌شود+ آیین‌نامه جدید سوخت
آمریکا مجوز فروش نفت پروژه ساخالین-2 روسیه را صادر کرد
گوشی نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی هک شد/نام گروسی در میان مخاطبان موبایل هک‌شده‌
آخرین وضعیت رضا امیرخانی پس از سانحه سقوط + مغز تغییرات منفی ندارد
نورنما | مجسمه آزادی سقوط کرد
آزادی گروگان بشاگردی پس از تلاش‌های قضائی در جاسک
سوارس اینتر میامی ماندنی شد
بولتون: پوتین ترامپ را فریب می‌دهد
ترامپ حین مذاکرات مشغول برنامه‌ریزی برای حمله به ایران بود
آخرین وضعیت مجری «گزارش ورزشی» پس از گازگرفتگی
شرایط حذف افراد از دریافت کالابرگ اعلام شد+جزئیات
خط 8 مترو تهران با 34 ایستگاه پرتقاضا وارد فاز اجرایی می‌شود
احتمال انتقال دیدار ایران و مصر به ونکوور/اختصاص بخشی از درآمد جام جهانی برای غزه/
پزشکیان: امام خمینی (ره) پیام آور وحدت و انسجام بود
پزشکیان: دعوت دولت به مشارکت به معنای فقدان برنامه نیست
ونزوئلا: صادرات نفت خام ما بی‌وقفه ادامه دارد
تراکتور-پرسپولیس با 50 هزار تماشاگر
هواشناسی بوشهر 2 هشدار قرمز صادر کرد
انصارالله یورش نتانیاهو به مسجدالاقصی را اهانتی آشکار خواند
توضیحات آتیه‌سازان حافظ درباره بیمه تکمیلی بازنشستگان
هشدار هلال احمر درخصوص ورود موج جدید بارشی به جنوب کشور
ارز مسافری و دانشجویی بر مبنای نرخ تالار دوم مرکز مبادله است
انار شب یلدا تامین شد
جهان باید فرصت تعامل با تهران را دریابد
هشدار درباره تبعات اقتصادی مصادره دارایی‌های روسیه
چه خبر از وضعیت مصدومان استقلال ؟
مرتس: با تضمین‌های امنیتی به اوکراین، حملات آتی روسیه را تلافی می‌کنیم
عکس های منتخب ایران ؛ چهارشنبه 26 آذر 1404
کیش یک شب بارانی بی‌سابقه را تجربه کرد
پیکر زن ایرانی در بوسنی شناسایی شد
هشدار زرد هواشناسی در استان البرز
یورش 251 صهیونیست به مسجد الاقصی
X
آگهی تبلیغاتی