×
سیاسی
شناسه خبر : 153501
تاریخ انتشار : شنبه 1402/07/29 ساعت 13:27
4 سناریوی احتمالی آینده جنگ غزه

محمد مهدی مظاهری

4 سناریوی احتمالی آینده جنگ غزه

هر چند ارائه تحلیل قطعی در این مورد کار آسانی نیست و تا حد زیادی به شیوه تداوم جنگ، طرح‌های ارائه شده از سوی کشور‌های میانجی و میزان مداخله قدرت‌های منطقه‌ای و بین المللی در جنگ بستگی دارد، اما به نظر می‌رسد چند سناریوی ممکن در این زمینه وجود دارد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: در شرایطی که طی ماه‌های اخیر، ایالات متحده تلاش‌های گسترده‌ای را برای ایجاد ارتباط بین عربستان و اسرائیل انجام داده بود و برخی کشورهای عرب منطقه نیز روابط خود را با اسرائیل آغاز کرده‌اند، در سالروز جنگ  «یوم‌الکیپور» حمله غافلگیرانه و گسترده  نیروهای حماس به اسرائیل با عنوان «طوفان‌الاقصی» با پرتاب ۵هزار راکت به شهرک‌های یهودی‌نشین مجاور و برخی مناطق در مرکز اسرائیل انجام شد. همزمان نیروهای این گروه وارد مناطقی شدند که تحت اشغال اسرائیلی‌ها بود.

حمله‌ای که جهان را شگفت زده کرد و سایر بحران‌ها و جنگ‌های مهم همچون جنگ روسیه و اوکراین و بحران قره باغ را نیز در سایه قرار داد.

در رابطه با دلایل ایجاد این بحران باید گفت تداوم اشغالگری و شهرک سازی های اسرائیل، تحمیل فشار و محرومیت شدید بر ملت فلسطین به ویژه ساکنان نوار غزه و ترکتازی های دولت راستگرای نتانیاهو در شرایط سکوت جامعه بین‌المللی از جمله دلایل مهمی هستند که صبر ملت فلسطین را لبریز کرده بودند، ولی در نهایت شاید این تلاشهای رژیم اسرائیل برای نفوذ و عادی سازی روابط با کشورهای اثرگذار جهان عرب و اسلام به ویژه عربستان بود که حتی با علم به پاسخ کوبنده اسرائیل، شروع جنگ با این رژیم را برای رهبران حماس منطقی ساخت؛ رویدادی که در صورت عملیاتی شدن آرمان فلسطین مستقل را به تاریخ می سپرد و اسرائیل را به برنده اصلی منازعه ۷۰ساله با فلسطین تبدیل می کرد.

بر این اساس نتیجه فوری این جنگ تعلیق و مسکوت ماندن مذاکرات عادی سازی بوده و حداقل تا زمانی که جنایات اسرائیل در غزه در اذهان عمومی زنده باشد، بحث توسعه پیمان ابراهیم و عادی‌سازی روابط اسرائیل با عربستان عملیاتی نخواهد شد.

اما در هر صورت، جنگ پدیده مطلوبی نیست و به ویژه زمانی که سطح تلفات غیرنظامیان در آن بالا باشد، لازم است تلاشها برای پایان آن هر چه زودتر آغاز شود. در مورد راه حلهای کمک کننده برای پایان این جنگ باید گفت؛ هر چند ارائه تحلیل قطعی در این مورد کار آسانی نیست و تا حد زیادی به شیوه تداوم جنگ، طرحهای ارائه شده از سوی کشورهای میانجی و میزان مداخله قدرتهای منطقه ای و بین المللی در جنگ  بستگی دارد، اما به نظر می رسد چند سناریوی ممکن در این زمینه وجود دارد:

سناریو  نخست؛ تداوم جنگ تا نابودی و شکست کامل یکی از طرفهاست. در قالب این سناریو جنگ از حالت دوجانبه بین حماس و اسرائیل خارج می شود  و همچون مدل جنگ جهانی اول و دوم به سمت یارگیری منطقه ای و بین المللی حرکت می کند.

افزایش طرف‌های درگیر در این جنگ قطعا سطح ویرانی و تلفات انسانی را برای هر دو طرف به طرز وحشتناکی افزایش خواهد داد و ممکن  است به واسطه فعال کردن و تشدید رقابت‌ها و خصومت‍‌های دیرینه و نهفته در منطقه غرب آسیا، به یک جنگ فرسایشی و پرهزینه برای همه کشورهای درگیر تبدیل شود. نتیجه این جنگ جهانی جدید در نهایت شکل گیری یک توافق صلح جدید به نفع جبهه غالب و  ایجاد تحولی اساسی در نقشه و ژئوپلیتیک منطقه است. همانگونه که مواضع و رویه محور مقاومت، آمریکا و اروپا هم نشان می دهد، این سناریو به دلیل هزینه های بالای آن برای کشورهای منطقه و قدرت‌های جهانی و نامعلوم بودن نتایج ان،احتمال وقوع اندکی دارد و این کشورها می‌کوشند تا حد امکان از گسترده شدن دامنه جنگ و رویارویی قدرت‌های مطرح با یکدیگر خودداری کنند. 

سناریو  دوم؛ اوکراینیزه شدن جنگ اسرائیل و حماس است؛ یعنی همچون مدل جنگ اوکراین هیچ کشوری در حمایت از طرف‌های درگیر به طور مستقیم وارد جنگ نمی شود، اما به طور مخفیانه یا آشکار به حمایت مالی، اطلاعاتی، نظامی و لجستیکی از یکی از طرف‌ها می پردازند. این سناریو نسبت به سناریو  نخست احتمال وقوع بیشتری دارد، اما با توجه به تاثیر آن بر فرسایشی شدن جنگ و افزایش هزینه‌های آن، گزینه مطلوبی برای قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی نیست و تلاش برای اجتناب از آن انجام می‌شود.

سناریو  سوم؛ پذیرش طرح‌های صلح ارائه شده از سوی کشورهای مختلف از جمله آمریکا و روسیه و سازمان‌هایی چون همکاری اسلامی است که معمولا این طرحها به دلیل جانبدارانه بودن، از سوی یکی از طرف‌ها مورد پذیرش قرار نمی‌گیرد و ضمانت اجرایی کافی ندارد.

سناریو  چهارم؛ رها کردن حماس و اسرائیل به حال خود برای ادامه جنگ در حد توان دو طرف است؛  هدف این سناریو که حداقل در یک هفته اخیر اجرا  شده و احتمال تداوم آن نیز زیاد است، بیشتر اعاده حیثیت و جبران گاف اطلاعاتی اسرائیل است که با آن همه ادعایی که در حوزه قدرت برتر نظامی و اطلاعاتی منطقه بودن، داشت، این گونه توسط یک گروه شبه نظامی مورد حمله غافلگیرانه قرار گرفت و خسارات و کشته‌های بسیاری روی دستش ماند.

البته در قالب این سناریو نیز ممکن است کمک‌های غیر مستقیم در حوزه‌های مختلف از سوی کشورهای طرفدار دو طرف صورت بگیرد، اما این کمک‌ها به گونه‌ای انجام می‌شود که دامنه جنگ گسترده و فراگیر نشود.

در نهایت فارغ از اینکه کدامیک از سناریوهای فوق در میان مدت و بلند مدت عملیاتی شود، با توجه به تلفات گسترده غیر نظامیان به ویژه کودکان در یک هفته اخیر، نکته مهم این است که سازمان ملل، سازمان همکاری‌های اسلامی و سازمان‌های حقوق بشری باید هر دو طرف جنگ به ویژه اسرائیل سرخورده و خشمگین را که با وقاحتی مثال زدنی رسما اعلام می‌کند مردم غزه را از حقوق اولیه انسانی از جمله غذا، آب، برق و بهداشت و درمان محروم کرده است و حتی از حمله به بیمارستان‌ها و کاروان‌های غیر نظامی در حال فرار نیز ابایی ندارد، به رعایت حقوق بشر و حقوق جنگ وادار کنند و با تعریف و تعیین انواع تحریم‌ها و مجازات‌های ملموس و بازدارنده مانع از تداوم وقوع جنایات جنگی در این جنگ نابرابر شوند.


اطلاعات
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ساخت زبان مصنوعی با قابلیت سنجش تندی غذا
3 افسانه باورنکردنی درباره بیماری دیابت
هشدار درباره درمان های خانگی و اینترنتی امراض
طوطی ‌ها هم از دوست ناباب می‌ترسند
شگفتی فضایی؛ هاگ‌های خزه پس از 9 ماه در فضا همچنان شاداب!
الگوبرداری اسرائیل از لبنان برای پیاده سازی در غزه
جهاد اسلامی: حمله اسرائیل به ضاحیه بیروت جنایت جنگی است
ترامپ: اخوان المسلمین در لیست تروریستی قرار می‌گیرد
برکناری یک فرمانده ارتش اسرائیل در پی طوفان‌الاقصی
نورنما | چین،سرزمین عجایب،هتل بین قاره‌ای شانگهای
زلنسکی: از ترامپ سپاسگزاریم!
حزب الله لبنان شهادت فرمانده ارشد خود را تائید کرد
آرسنال در دربی لندن تاتنهام را به توپ بست
چرا آموزش وپرورش مخالف سرسخت تعطیلی مدارس است؟
پیام تسلیت وزیر فرهنگ در پی درگذشت هادی مرزبان
پاسخ قاطع لبنان به تجاوزات اسرائیل/نیاز به ثبات و همکاری
آغاز ثبت نام آزمون کارشناسی رسمی دادگستری
پزشکیان: واقعیت‌های اقتصادی را با مردم در میان بگذاریم!
اتمام بازسازی مناطق آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه
اشتباه تاریخی دشمنان در قبال ایران از نگاه سرلشگر رضایی
مدارس کدام استان‌ها سه‌شنبه و چهارشنبه تعطیل است ؟
4 طلا و 19 مدال دیگر در روز نهم المپیک ناشنوایان
اخلالگران توزیع دارو محکوم شدند
درگیری لفظی ممدانی با ترامپ / ترامپ فاشیست است
4 انتصاب کلیدی در وزارت نیرو / تغییر معاون آب
گزارش تصویری | تشدید آلودگی هوای تهران
هشدار بنفش برای هوای تهران / شهر ری آلوده‌ترین نقطه استان
اتحاد تنها راه لبنانی‌ها در برابر تجاوزگری اسرائیل
آینده سهرابیان در استقلال در هاله‌ای از ابهام
ظفرقندی: امسال آخرین سال افزایش 20 درصدی ظرفیت پزشکی است
آتش‌سوزی جنگل‌های رادکان کردکوی مهار شد/شروع آتش سوزی در منطقه درازنو
آزادی 35 زندانی جرایم غیرعمد به مناسبت ایام فاطمیه
محکومیت ترور عضو شورای محلی در جنوب لبنان از سوی حزب الله/ پاسخ در دست بررسی است
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ترامپ: اروپا از روسیه نفت می‌خرد، ما به ناتو سلاح می‌فروشیم!
سفر وزیر امور خارجه به عمان/رایزنی وزیران خارجه ایران و عمان در مسقط
هشدار رئیس جمهوری برزیل درباره تکرار اشتباه جنگ اوکراین در ونزوئلا
تعداد تلفات تجاوزات اسرائیل به بیروت، به 5 شهید رسید/ ترور رئیس ستاد حزب‌الله
پرونده میلیاردی پرسپولیس دوباره بررسی می شود
ژاپن‌ به دنبال استقرار موشک‌های میان‌برد در نزدیکی تایوان
دستگیری عامل درگیری مرگبار شهرقدس
واکنش اوسمار به استفاده از بازیکنان مصدوم
بلاتکلیفی صدها هزار پناهجوی اوکراینی با سیاست مهاجرتی واشنگتن
هادی مرزبان درگذشت/اعلام زمان خاکسپاری
ورود هواپیماهای آب‌پاش ترکیه‌ به ایران/تصاویر بدون دود منطقه بیانگر کنترل حریق در الیت
واکنش سفارت ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی به ضاحیه لبنان
خبر بد برای استقلال/بازیکن مهاجم مصدوم شد
نورنما | فرارسیدن شهادت مظلومانه حضرت فاطمه زهرا (س) تسلیت باد
هوای تهران در وضعیت قرمز قرار گرفت
ای‌بی‌سی نیوز گزارش داد؛ اوکراین زیر فشار آمریکاست
X
آگهی تبلیغاتی