×
اقتصادی
شناسه خبر : 153205
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1402/07/25 ساعت 12:48
نهضت ملی مسکن در محاصره 3 چالش

محمد حقگو

نهضت ملی مسکن در محاصره 3 چالش

نهضت ملی مسکن در حالی پس از گذشت دو سال، پیشرفت 25 درصدی دارد که چالش های سه‎گانه تامین منابع مالی بالارفتن هزینه‌های ساخت و همچنین ضعف در به‎کارگیری فناوری های نوین آن را احاطه کرده‌اند.

سایر رسانه‌ها: ملی مسکن در حالی دو سالگی خود را پشت سر می گذارد که پیشرفت آن در این مدت، کمتر از حد انتظار و حدود 25 درصد بوده است. اگر چه عمده نگاه ها به درستی در این مسیر به ضعف تامین منابع مالی بانک ها معطوف شده است، با این حال، به نظر می رسد لااقل دو عامل دیگر نیز به عنوان چالش پیش روی آن قرار دارند. اولین عامل، تورم روزافزون است که از مسیر طولانی شدن ساخت، بار مضاعفی بر دوش این طرح نهاده و هزینه های ساخت آن را به بیش از 8 میلیون تومان رسانده است. رقمی که هزینه ساخت یک واحد معمولی را تا حدود یک میلیارد تومان نیز می رساند. عامل دیگر نیز به کماکان مهجور ماندن استفاده از فناوری های نوین و در صورت لزوم واردات این فناوری ها بر می گردد.

نهضت ملی مسکن دو سال، تنها 25 درصد پیشرفت

در ماه های گذشته برخی رسانه ها با فرارسیدن مثلاً موعد یک ساله نهضت ملی مسکن، این موضوع را مطالبه می کردند که در پایان این مدت باید یک میلیون مسکن ساخته می شد. پرواضح است که این قضاوت با توجه به فرایندهای ساخت و ساز، محل اشکال است. با این حال، انتظار این بوده که به موازات گذشت زمان، پیشرفت این پروژه نیز متناسب باشد. در این زمینه اما دو روز قبل، رضایی رئیس کمیسیون عمران مجلس، از پیشرفت تنها 25 درصدی 1.5 میلیون واحد مسکونی خبر داده است.

بار 100 درصدی ریسک گذر زمان به دوش متقاضیان

جای مطالبه و گلایه جدی از مسئولان این پروژه بزرگ وجود دارد بابت این که همه ریسک های ناشی از گذشت زمان در این پروژه بر دوش متقاضیان گذاشته شده است. در دو سال گذشته، هزینه های ساخت در این طرح از حدود 6 به بیش از 8 میلیون تومان در هر متر مربع افزایش یافته است که اگرچه روی کاغذ، تنها شاهد افزایش حدود 37 درصدی هزینه های ساخت هستیم، اما همین افزایش در دو سال به معنای افزایش حدود 200 میلیون تومانی در کل هزینه ساخت است. رقمی که تامین آن حتی با فرض افزایش تسهیلات بانکی، روز به روز از دسترس خانوارها دورتر می شود. به تبع آن نیز، امکان خروج خانوارها از طرح با این وضعیت افزایش خواهد یافت.

اوج فاجعه در این باره را می توان در خبری که خبرگزاری تسنیم منتشر کرده، دید. در هفته های اخیر ظاهراً اداره راه و شهرسازی استان تهران با ارسال پیامک هشدار از متقاضیان خواسته تا آورده خود را به 220 میلیون تومان افزایش دهند. آن هم در شرایطی که گویا برخی از این پروژه ها حتی آغاز هم نشده اند! با این حساب معلوم نیست این متقاضیان تا کی باید منتظر اتمام پروژه و به موازات، اتمام فرایند واریز نقدی برای خط نخوردن از فهرست متقاضیان باشند!

تکالیف بر زمین مانده دولت در راستای کاهش هزینه تمام شده

نکته قابل تامل این جاست که طبق قانون جهش تولید مسکن، قرار بوده لااقل بخشی از این ریسک توسط دولت جبران شود که به هر دلیلی تاکنون این مهم انجام نشده است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت در تاریخ 24 مهر، اکبری دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی با اشاره به ماده 13 قانون جهش تولید مسکن گفته است: ماده ۱۳ قانون جهش تولید مسکن چندین وظیفه را برای وزارت امور اقتصاد و دارایی، وزارت صمت و وزارت راه و شهرسازی تعیین کرده که شامل پوشش خطرپذیری ساخت مسکن، حذف واسطه‌ها، ایجاد زمینه و بستری برای خرید مستقیم مصالح ساختمانی توسط سازندگان انبوه و خرد است.

اکبری ادامه داد: در سال های اخیر  علاوه بر وجود حباب  قیمتی در بازار مصالح ساختمانی، نوسان قیمتی نیز بر بازار حاکم است که بخش عمده‌ای از مشکلات بین مردم و سازندگان (انبوه و خرد)  به دلیل عدم ایفای تعهدات قراردادی بود که سبب شکایت مردم از سازندگان و طولانی شدن پروژه ها و تعدیل قیمت و ناپایداری تامین مالی و نارضایتی از دولت در این طرح کلان شد. وی افزود: با توجه به این که در مسکن حمایتی حدود ۴۰ درصد قیمت مسکن را مصالح ساختمانی تشکیل داده و دراین بخش افزایش قیمتی بیش از ۶۰ درصد در سال های اجرای طرح ثبت شده است، ضرورت دارد تا پوشش خطرپذیری ساخت مسکن از طریق پوشش خطر پذیری مصالح ساختمانی توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی طبق حکم ماده ۱۳ قانون جهش تولید مسکن  فراهم شود که این مهم با گذشت حدود دو سال از ابلاغ طرح  انجام نشده است.

عقب افتادگی نظام بانکی در تامین مالی نهضت ملی

در شرایطی درصد پیشرفت ساخت 1.5 میلیون واحد نهضت ملی تنها 25 درصد عنوان شده که شاهد عقب نشینی بانک ها از این طرح هستیم. طبق آمارهای ارائه شده توسط ابوالفضل نوروزی سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه، بانک ها تنها به 18.5 درصد تکالیف خود نسبت به آن چه در قانون جهش تولید  مسکن به آن تصریح شده عمل کرده اند. به طوری که در دوسال اجرای این طرح می بایست در مجموع 818 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت می کردند که متاسفانه این رقم از 130 هزارمیلیارد تومان فراتر نرفته است. همین موجب شده تا به گفته اسماعیلی مدیر عامل صندوق ملی مسکن، بانک های متخلف بر اساس قانون جهش مسکن در سال 1400، 49 هزار میلیارد تومان و در سال 1401، 91 هزار میلیارد تومان جریمه شوند. به نظر می رسد برای بازشدن قفل تامین مالی نهضت ملی مسکن از جانب بانک ها هنوز باید منتظر سالم سازی هر چه بیشتر نظام بانکی از شرایط ناتراز کنونی باشید.

قصه کهنه ورود سازندگان خارجی به طرح!

در شرایطی که در دنیا رکوردهای عجیبی از ساختمان سازی به ثبت رسیده است، صنعت ساخت مسکن در ایران کماکان از به‎کارگیری فناوری های قدیمی رنج می برد. در این باره، اگر چه از همان ابتدا یعنی در سال 1400، صحبت هایی مبنی بر مذاکره برای ورود سازندگان چینی یا ترکیه ای مطرح شد، با این حال تاکنون، این موضوع محقق نشده است. با همه این اوصاف، دیروز اسماعیلی مدیر عامل صندوق ملی مسکن از مذاکره با حدود 10 شرکت خارجی اروپایی و آسیایی برای ورود فناوری های جدید ساخت و ساز خبر داد که باید منتظر ماند و دید که آیا این بار، این چالش طرح نهضت ملی رو به بهبود خواهد گذارد یا خیر.

 


خراسان ، صفحه ۱۰
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس الحشدالشعبی: از تهدیدها هراسی نداریم و به دفاع از عراق پایبند هستیم
تعدیل نیرو و تعطیلی ده‌ها شعبه استارباکس در آمریکا و کانادا
اخراج تیم دوچرخه سواری رژیم اسرائیل از مسابقه تور ایتالیا
سرنوشت مرگبار دو قاتل بعد از بخشیده شدن
مسکو: اسنپ‌بک فاقد اعتبار و قطعنامه 2231 همچنان معتبر است
اعلام اسامی داوران دیدار استقلال و المحرق بحرین
توئیت عبری رهبر معظم انقلاب: نظام خبیث صهیونی منزوی‌ترین و منفورترین دولت دنیاست
ادعای وزیر خارجه آلمان علیه ایران در سازمان ملل
تکذیب شایعه دستور شورای عالی امنیت ملی برای تعیین جانشین مقامات
نورنما | 6 مهر سالروز شهادت سید حسن نصرالله
آلمان برای مقابله با تهدید پهپادها آماده می‌شود
نورنما | واقعیتی تلخ در طنز امیرحسین قیاسی...
سفیر سابق آمریکا: اسرائیل به دنبال تجزیه ایران و ترکیه است
ادامه بهانه جویی تیم هندی؛ درخواست بازی بی طرف !
سخنگوی سپاه: هدف دشمن در هر دو جنگ‌ تحمیلی تجزیه ایران بود
استقرار تیپ نظامی ناتو در مرز با روسیه
کشته و زخمی شدن 89 نفر زیر دست و پا در هند
امید به صعود تیم ملی ایران در جام جهانی 2026
عراقچی: دنبال توافق عادلانه هستیم
هشدار به صهیونیست‌ها: ایرانی‌ها پشت خط هستند
ترامپ به دنبال ارسال نیروی نظامی به پورتلند
عامل مجازی گروهک‌های تروریستی در کرمان دستگیر شد
زلنسکی: از اسرائیل سامانه پاتریوت دریافت کردیم
سید الحوثی: حسن نصرالله کابوس صهیونیست‌ها بود
رشد صددرصدی اعتبارات بخش گردشگری
هشدار مجدد عراقچی نسبت به پیامدهای فعال‌سازی مکانیزم ماشه
لاوروف: بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران و استفاده از مکانیسم پس‌گشت غیرقانونی است
ابزار خوشحالی پاشینیان از صلح ارمنستان ـ آذربایجان
المیادین آخرین تصویر از شهید سیدحسن نصرالله را منتشر کرد
کوثری: ایران برنامه‌های موشکی و هسته‌ای را کنار نمی‌گذارد
جدول لیگ برتر پس از اتمام بازی های هفته پنجم
پیکان برابر چادرملو متوقف شد
پزشکیان: سفر به نیویورک فرصتی برای تبیین مواضع ایران در سطح جهانی بود
واردات خودرو در 6 ماه اول سال برابر صفر
جمهوری اسلامی ایران همواره حامی لبنان مقتدر و عزتمند است
شرح وظایف جدید در شرایط بن‌بست دیپلماسی
حال سعید پیردوست رو به بهبود است
آژیر خطر برای ترامپ؛ رشد چشمگیر نارضایتی در پایگاه جمهوری‌خواهان
شیخ نعیم قاسم: راه و روش سید حسن نصرالله جاودان است/هرگز خلع‌سلاح مقاومت را نمی‌پذیریم
جاده چالوس یکطرفه شد
دکتر پزشکیان در بازگشت از نیویورک وارد تهران شد
رئیس جمهور لهستان: آماده گشودن فصل نوینی در مناسبات تاریخی و فرهنگی با ایران هستیم
مسدود شدن 4 میلیارد دلار کمک‌‌های خارجی آمریکا
سود سهام عدالت تا آخر هفته واریز می شود
عراقچی: تهدید علیه حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی ونزوئلا را محکوم می‌کنیم
سقف خرید و نگهداری تتر محدود شد
بهره‌برداری فاز نهایی‌ انتقال آب سد طالقان به کرج و تهران‌ تا نیمه مهرماه
لاریجانی با نخست وزیر لبنان دیدار کرد
ایران نه منزوی است و نه طالب جنگ
انزوای اسرائیل و ضرورت شکل‌گیری نظم نوین جهانی
X
آگهی تبلیغاتی