رسانههای خارجی: گروه بینالمللی بحران، ادعاهایی را که «برت استفنز» (Bret Stephens) در مقاله «خطر نشست و برخاست با خودکامگان» که چهارم اکتبر در نیویورکتایمز درج شد را رد میکند.
نتیجهگیریهای آن مقاله، متکی بر گزارشهای رسانهای درباره یک توطئه ادعایی ایران برای انحراف مسیر سیاست آمریکاست.
دو رسانه «سمافور» (Semafor) و «ایران اینترنشنال» با اشاره به ایمیلهای داخلی دولت ایران از سال 2014 مدعی هستند که تهران شبکهای از تحلیلگران غربی، تحت عنوان «ابتکار کارشناسان ایران» (Iran Experts Initiative) را ایجاد کرده تا بر رویکرد آمریکا در طول گفتگوهایی که به توافق هستهای 2015 انجامید، تاثیر گذارد.
«علی واعظ» عضو گروه بینالمللی بحران در برخی از نشستهای ابتکار کارشناسان ایران شرکت داشته و همینطور «دینا اسفندیاری» که بعدها به گروه بینالمللی بحران پیوست.
گروه بینالمللی بحران در تاسیس و اداره ابتکار کارشناسان ایران نقشی نداشت اما از حمله به همکارانش دفاع میکند. «ابتکار کارشناسان ایران» یک محفل نیابتی ایران نبود بلکه یک شبکه باز از تحلیلگران غربی بود که چند بار در سال هم با مقامهای رسمی ایران دیدار میکردند. گروه بینالمللی بحران از علی واعظ میخواست که در این دیدارها شرکت کند.
آقای استفنز تصدیق میکند که در آن ایمیلها، هیچ شواهد خاصی درباره یک حلقه جاسوسی وجود ندارد بلکه نشان میدهند که هدف ابتکار کارشناسان ایران، با سیاست آمریکا سازگاری داشته و اینکه شاید مقامهای ایرانی در پیامهای داخلی خود، در این باره بزرگنمایی کردهاند که ابتکار کارشناسان ایران ابزاری در دست آنها بوده است.
مهمترین اتهام استفنز، عدم شفافیت این گروه است؛ ابتکار کارشناسان ایران باید کارکنان، دبیران روزنامهها، مقامهای رسمی و حامیان مالی را در جریان فعالیت و نقش خود میگذاشتند.
او میگوید: هیچ عضوی نباید به مقام و موقعیتی چه در بخش دولتی یا خصوصی میرسید که نیازمند اعتماد و پاسخگویی باشد.
این یک اتهام نادرست است و راه جبران پیشنهادی او هم ظالمانه است. تعامل گروه بینالمللی بحران با همه طرفهای منازعه، رویه کاری ماست از جمله در رابطه با ایران و این هم امر پنهانی نیست.
گزارشهای ما مملو از ارجاع به مصاحبههایی است که با همه طرفها انجام میشود. طرح دیدگاههای طرفهای منازعه، حتی اگر با آنها مخالف باشیم، محور منشور حرفهای ماست و نوعی ارزش افزوده برای یک سازمان پیشرو در جلوگیری از منازعه به شمار میآید.
آقای استفنز همچنین به جملهای از علی واعظ در یک ایمیل به جواد ظریف (وزیر خارجه وقت ایران) اشاره میکند ـ تنها جملهای که به انگلیسی ترجمه شده ـ تا نزدیکی غیرمعمول آنها را نشان دهد اما وقتی متن کامل ایمیل را بخوانید متوجه میشوید که دفاع محکمی از استقلال و رویکرد غیرجناحی گروه بینالمللی بحران است.
آمریکا باید جلوی تلاش دولتهای خارجی برای نفوذ بر سیاستگذاریاش را بگیرد اما هیچ نکتهای در مطالب مورد استناد شبکه ایران اینترنشنال و سمافور وجود ندارد که نشان از رفتار نامناسب کادر ما باشد.
منتقدان باید در مخالفت با کار ما و توصیههای ما، آزاد باشند اما نباید درباره روش یا مقصود ما گمراهسازی کنند.
* ریچارد آتوود (Richard Atwood) معاون اجرایی گروه بینالمللی بحران/ بروکسل
نیویورک تایمز