×
اقتصادی
شناسه خبر : 153173
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/07/24 ساعت 20:28
زیان خودروسازان معادل ساخت ٨ استادیوم ورزشی؛ جز خصوصی‌سازی راهی نمانده است

امید آورزمانی

زیان خودروسازان معادل ساخت ٨ استادیوم ورزشی؛ جز خصوصی‌سازی راهی نمانده است

خصوصی سازی دو‌ خودروساز بزرگ کشور چند سالی است که ورد زبان هر دولت و وزیر صنعتی بوده اما عملا نه تنها این خصوصی سازی اتفاق نیفتاده که امروز زخم زیان انباشته آنها عمیق تر هم شده است.

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: ایران خودرو و سایپا حالا بیش از ١٥٠ هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارند، عددی بسیار بزرگ که اگر صفحه گوشی را افقی نکنید، ماشین حساب گوشی نمی‌تواند این عدد را در خود جای دهد.

طی سال‌های اخیر راه کارهای بسیاری برای جبران زیان انباشته دو خودروساز امتحان شده است، از فروش خودرو در بورس کالا طی سال گذشته و حتی کمک‌های دولتی گاه و بی‌گاه. اما بدون شک هیچ یک از این مُسکن ها سردرد میگرنی خودروسازان را آرام نکرده است. دخالت‌های دولتی با روش‌های متعدد در مدیریت، فروش، قیمت گذاری و حتی مهندسی محصول و امور دیگر هم خود نمکی بر زخم آنها بوده است و دیگر گوش اهالی صنعت خودرو از شعارها پر شده است.

اما اهل فن و کارشناسان صنعت طبق الگوهای علمی و اقتصادی که در صنعت خودرو جهان نیز تست شده‌اند، تنها راه عبور دو خودروساز بزرگ کشور از این بحران را خصوصی سازی می دانند. خصوصی سازی به این معنا که این بنگاه‌های تولیدی-اقتصادی با فروش سهام به صنعتگران متخصص یا سرمایه گذاران، رنگ بوی بهره وری و هزینه فایده را احساس کنند. زیرا بخش خصوصی به دلیل دلسوزی برای سرمایه خود، قطعا نه پروژه‌های دستوری را تاب می آورد و نه به سراغ شعار و نمایش می رود.

نکته بسیار مهم این که امروز زیان انباشته دو خودروساز بزرگ کشور به قدری زیاد است که تقریبا جبران این زیان در کوتاه مدت امکان ندارد و هیچ بانکی در شرایط اقتصادی فعلی نیز نمی تواند منابعی به این بزرگی در اختیار این دو خودروساز قرار دهد. حتی در صورتی که دولت قصد جبران و کمک به دو خودروساز را داشته باشد نیز در حقیقت این کمک از بیت المال و جیب مردم خواهد بود.

در حالی که با خصوصی سازی می توان این بار را برای همیشه از شانه دولت و مردم برداشت. جالب است بدانید، تبدیل معادل ۱۵۰ هزار میلیارد تومان به دلار(دلار ۵۰هزار تومان) حدود ۳میلیارد دلار است.در حالی که هزینه ساخت یک استادیوم مجهز که استانداردهای جهانی را دارا باشد به طور میانگین ۳۴۵میلیون دلار است .

برای مثال برای ساخت استادیوم الثمامه و احمد بن علی در قطر به ترتیب ۳۴۰میلیون دلار و ۳۶۰میلیون دلار هزینه شده است. یعنی با زیان انباشته امروز خودروسازان می توان ۸ استادیوم با استانداردهای جهانی ساخت! آنچه بر کسی پوشیده نیست، این که دو خودروساز بدون این که خصوصی شوند توان جبران زیان انباشته خود را در شرایط فعلی اقتصادی حتی در درازمدت هم ندارند. زیرا اگر این ظرفیت وجود داشت، دست کم در سال های اخیر حداقل روند زیان دهی دو خودروساز کُند می‌شد. شاید وقت آن رسیده باشد که یک بار برای همیشه یک تصمیم شجاعانه در دولت فعلی گرفته شود و دو خودروساز بزرگ وارد کانال خصوصی سازی شوند تا خون بهره وری در رگ‌های آنها دمیده شود. فراموش نکنیم ایران خودرو و سایپا به لحاظ ماهیت صنعتی و زیرساخت هایی که در اختیار دارند، تنها کارخانه تولید اتومبیل نیستند، بلکه باید با چشم سرمایه ملی به آنها نگاه کرد.


عصر خدمات
نظرات

آخرین اخبار
اکبر عبدی درگذشت
ناهماهنگی ترامپ با عربستان در مطرح کردن عادی سازی روابط با اسرائیل
سرنوشت بهترین بازیکن جام جهانی مشخص شد
صعود دختران هاکی ایران به نیمه‌نهایی قهرمانی آسیا
تحولات خاورمیانه محور نشست چین و آسه‌آن
ارتقای زیرساخت‌های هوشمند جاده‌ای برای سفرهای اربعین در مرزهای کشور
افزایش قیمت نفت و تشدید جنگ؛ فشار تازه بر آمریکایی‌ها
زائران اربعین بخوانند؛ نرخ سواری، ون و اتوبوس از مرزهای عراق
سرمربی تیم ملی وزنه برداری زنان:به دنبال قهرمانی آسیا هستیم
ادامه عقده‌گشایی و خصومت‌ورزی آمریکا علیه ایران با تحریم‌های جدید
هشدار سفارتخانه‌های آمریکا به اتباع خود درباره احتمال لغو پروازها و سفر به غرب آسیا
اسلام‌آباد در حال بررسی احیای مذاکرات ایران و آمریکا با ابتکار چین
پلیس راهور تهران: برخورد با موتورسیکلت‌سواران در خطوط ویژه از شنبه آغاز می‌شود
واکنش مهاجرانی به سانسور سخنان پزشکیان در صداوسیما
معادله جدید؛ به ازای شهادت هر ایرانی، به درک واصل شدن یک نیروی آمریکایی
ادعای تازه ترامپ درباره ایران؛ پکن و مسکو سلاح نمی‌فروشند
انتقاد تند وزارت خارجه یمن از فرستاده سازمان ملل؛ جانبداری آشکار از ریاض
غریب‌آبادی: انتظار از اروپا این است پیشران دیپلماسی باشد و نه دنباله‌رو متجاوز
کارشناسان سازمان ملل خواستار پاسخگویی آمریکا و اسرائیل درباره قتل‌عام کودکان میناب شدند
شورای اطلاع‌رسانی دولت: صداوسیما بخشی از سخنان رئیس‌جمهور را سانسور کرد
بازگشت غیرمنتظره آسانی به تهران
عراقچی در سازمان شانگهای: ایران زیر بار قلدری آمریکا نمی‌رود
چرا هوش مصنوعی انسان نمی‌شود؟
ممنوعیت سفر و انسداد دارایی‌ها؛ تحریم‌های تازه اروپا علیه چند ایرانی
فدراسیون والیبال: تیم ملی با پیاتزا راهی قهرمانی آسیا می‌شود
واکنش کرملین به موضع دوگانه ترامپ در قبال اوکراین
باب المندب باز است؛ فقط عربستان محاصره است
جدول قطعی برق استان ها فردا 3 مرداد 1405 + نحوه اطلاع از ساعت قطعی برق شنبه
گزارش سی‌بی‌اس از بحران مهمات آمریکا؛ پاتریوت و تاد زیر فشار تنش با ایران
بیانیه وزیران خارجه شانگهای در قرقیزستان؛ از نظم چندقطبی تا بانک توسعه
ادامه آتش‌سوزی مهیب در جنوب‌غرب فرانسه
سقوط هواپیمای دریایی در واشنگتن آمریکا
ثبات بیت‌کوین با وجود ریزش سهام
رایزنی قطر و انگلیس درباره امنیت منطقه
اطلاعیه آموزش و پرورش درباره نمرات دانش‌آموزان پایه نهم
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا شنبه 3 مرداد 1405
آمادگی کامل هلال‌احمر در مرز مهران؛ خدمات امدادی اربعین ارتقا می‌یابد
جابجایی نیروهای آمریکایی در عراق
حملات بامدادی آمریکابه ایران؛ پاسخ موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکا در اردن، بحرین و کویت
اعلام اسامی محصولات آرایشی غیرمجاز
تمدید قرارداد ستاره کروات با میلان
بحران بی‌سابقه آتش‌سوزی جنگلی در اسپانیا
رئیس‌جمهور بنگلادش استعفا کرد
دانشجویان خوابگاهی بخوانند؛برنامه اسکان تابستان
رونمایی از نماد مزار رهبر شهید در میدان آزادی تهران
تشدید نظارت بر قیمت‌ها در ایام اربعین
تابستان با مغز ما چه می‌کند؟ پشت‌پرده کلافگی و پرخاشگری در روزهای داغ سال
پیش بینی بورس فردا شنبه 3 مرداد 1405
اعلام برنامه امتحانات نهایی پایه یازدهم برای استانهای جنوبی+جزئیات
موج گرما در تهران تا چه زمانی ماندگار است؟