×
فرهنگی
شناسه خبر : 153026
تاریخ انتشار : شنبه 1402/07/22 ساعت 17:17
لوسیفرها چه زمانی می‌میرند؟

«نورنیوز» تاثیر بازی‌ها روی ذهن و زندگی افراد را بررسی می‌کند

لوسیفرها چه زمانی می‌میرند؟

«لوسیفر» همان «زُهره» یا «ستارۀ صبح» است که در متون دینی مسیحی، معادل «ابلیس» در متون دینی اسلامی است؛ نام شیطان پیش از رانده‌شدن از ملکوت؛ در این «یادداشت» به این سوال پاسخ می‌دهیم که لوسیفرهای زمینی چه زمانی و چگونه تغییر می‌کنند؟

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: «زندان استنفورد»، عنوان یک آزمایش تکان‌دهنده در حوزه روانشناسی بود که سال 1971 امریکا را در شوک فرو برد. این پژوهش قرار بود تغییر رفتار 24 انسان عادی را به مدت 14 روز در یک محیط شبیه‌سازی شده در زیرزمین دانشگاه استانفورد بررسی کند و به این سوال پاسخ دهد که «زندانی‌شدن» یا «زندانبان‌شدن» روی یک فرد چه تاثیری دارد و برپایه این پژوهش، برای پرسش بنیادی‌تر یعنی سهم «شخصیت» و «شرایط» روی رفتار انسانها، توضیحی پیدا کند.


دواطلبان از طریق یک آگهی در روزنامه محلی و در ازای دریافت 15 دلار به این آزمایش انسانی پیوستند

در آگهیِ آزمایش اعلام شده بود به هر داوطلب روزانه 15 دلار داده می‌شود و این رقم سبب شد 70 نفر برای پیوستن به این پژوهش اعلام آمادگی کنند. بعد از مصاحبه‌های شخصیتی و تشخیصی، همه کسانی که دچار مشکلات روانی بودند یا از یک نارسایی جسمی رنج می‌بردند، حذف شدند و در پایان 24 دانشجوی امریکایی یا کانادایی باقی ماندند که هیچ‌کدام الکل و مواد مخدر مصرف نمی‌کردند، هیچ‌وقت به خودکشی فکر نکرده بودند، سابقه خشونت نداشتند و باهوش و سالم بودند.  

مسئول این پژوهش، یکی از اساتید رشته روانشناسی دانشگاه استنفورد به نام «فیلیپ زیمباردو» بود که برای این پژوهش از یک سابقه‌دار که 17 سال زندگی‌اش را پشت میله‌های زندان سپری کرده بود، کمک گرفت و زیرزمین دانشگاه را به یک قفس کوچک تبدیل کرد. در پایان با شیر یا خط با یک سکه ده‌سنتی، مشخص کرد کدام داوطلب جزو زندانی‌ها باشد و کدام یک جزو زندانبان‌ها.

شیر یا خط با یک سکه مشخص کرد کدام داوطلبان در گروه زندانی و کدام یک در گروه زندانبان‌ها باشند

داوطلبان صبح یک روز تعطیل بازداشت شده و به «زندان استنفورد» منتقل شدند. مسئولان پژوهش،  به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرده بودند که با زندانیان از ابتدا تا انتها مانند یک زندانی واقعی رفتار شود؛ به همین دلیل آنها در حالی که چشمبند جلوی دیدشان را گرفته بود، وارد زندان شدند و بعد از درآوردن تمام لباسهایشان و شپش‌زدایی، یک پیراهن بلند یک شکل پوشیدند و بجای تراشیدن موی سر نیز یک جوراب نایلونی زنانه روی سرشان کشیدند   و وارد جهنم شدند!



در آزمایش زندان استانفورد، با داوطلبان مانند یک زندانی واقعی رفتار می‌شد

 به جهنم خوش آمدید!

هیچ ساعت یا پنجره‌ای وجود نداشت تا زندانی‌ها زمان را تشخیص دهند و به این ترتیب تماس‌شان با دنیای بیرون تمام و کمال قطع می‌شد.    

سوال این بود که نتایج روانی لخت‌کردن، شپش‌زدایی، و تراشیدن موی سر زندانی‌ها چیست و هنگامی که افراد چنین تجربه‌هایی را طی می‌کنند، چه دگرگونی‌هایی در آنها رخ می‌دهد؟

به‌جای کفش هم به آنها یک دمپایی ابری پلاستیکی داده شد و یک زنجیر به مچ پایشان بسته شده تا حتی در خواب فضای سرکوب را لمس کنند و وقتی از این پهلو به آن پهلو می‌غلتند، زنجیر را حس کنند و یادشان نرود در زندان هستند.

زندانی‌ها حتی در خواب باید فضای سرکوب را حس می‌کردند

زندانبان‌ها هیچ آموزش ویژه‌ای ندیده بودند، اما خودشان یک دستورالعمل رفتاری درست کردند. تیمِ زندانبان معتقد بود زندانی‌هایِ آزمایشی مانند زندانیان واقعی انتظار دارند تاحدی مورد آزار و اذیت قرار بگیرند و حریم خصوصی و حقوق ابتدایی و مدنی‌شان محدود شود. لباس زندانبان‌ها یک‌شکل و نظامی بود تا اتحاد میان مسئولینِ بند را نشان دهد و یادآوری کند آنها قدرت و اختیار هرکاری دارند. هرکدام از نگهبان‌ها، علاوه بر یک عینک براق، یک باتوم در دست و یک سوت به گردن داشتند.  

اگرچه قرار نبود زندانبان‌ها از خشونت فیزیکی استفاده کنند، اما آزار و اذیت زندانی‌ها خیلی زود شروع شد.

نگهبانان زندانی‌ها را ناچار کردند سرویس‌های بهداشتی را با دست تمیز کنند

زندانی‌ها ابتدا محیط زندان را جدی نگرفته و مدام یادآوری می‌کردند که در خلال یک آزمایش هستند، اما بعد از جدیت طرف مقابل دست به شورش زدند و چرخه خشونت-مجازات شروع به حرکت کرد.

زیرزمین دانشگاه استفورد، آشوویتس شده بود. نگهبانان هر شکنجه روحی و روانی‌ای که بلد بودند را روی زندانی‌ها پیاده می‌کردند؛ از بالاپایین‌پریدن‌های بی‌حاصل و زندان انفرادی گرفته تا تمیزکردن کاسه‌های توالت با دست.

زندانبان‌ها که قبل از آزمایش هیچ سابقه‌ای از خشونت یا تمایلات سادیستی نداشتند، به ماشین شکنجه تبدیل شدند

بعد از پنج روز برخی از داوطلبان دچار فروپاشی روانی شدند؛ اعتصاب غذا کردند؛ نقشه فرار کشیدند و در مقابل فیلیپ زیمباردویی قرار داشت که خود جزئی از آزمایش شده و فراموش کرده بود مسئول زندان یا رئیس زندانبان‌ها نیست؛ بلکه یک استاد دانشگاه است که قرار بود تغییر رفتار انسان‌ها را در شرایط متفاوت بررسی کند. استاد دانشگاه استنفورد روز ششم با زندانیانی که موقع استفاده از سرویس بهداشتی یک کیسه کاغذی روی سرشان کشیده شده بود و پاهایشان نیز به هم زنجیر شده بود همچنین فریاد یکی از دوستانش مبنی بر خشونت غیرانسانی با داوطلبان، به خود آمد و آزمایشی را که قرار بود دو هفته طول بکشد، نیمه‌کاره گذاشت و درهای زندان را باز کرد!

فیلیپ زیمباردو، روانشناس و مسئول پژوهش، در خلال این آزمایش تغییر نقش داد و واقعا به یک زندانبان بدل شد

تا قبل از این آزمایش، رفتار افراد در مثلث ژن، شخصیت و تربیت درک می‌شد، اما زندان استنفورد نشان داد که موقعیت یا شرایط، می‌تواند مانند یک کاتالیزور عمل کرده و رفتاری ایجاب کند که در هیچکدام از اضلاع وجود نداشت. نام این پدیده با توجه به مشابهت‌هایش با یک داستان مذهبی «اثر لوسیفر» نامگذاری شد.

لوسیفر که بود؟

 «لوسیفر» در متون مسیحی نامِ شیطان، قبل از رانده‌شدن از درگاه خداوند بود.  همانطور که شرایط جدید یعنی خلق آدم و حوا و امتناع از سجده بر آنها، «لوسیفر»، فرشته محبوب الهی را مغضوب و «ابلیس» کرد، به هر وضعیت تازه‌ای که به یک رفتار غیرقابل پیش‌بینی و گاه ضد هویت یا تاریخچه رفتاری یک فرد بدل می‌شود، «اثر لوسیفر» می‌گویند؛ یعنی جایی که رفتارها عوض می‌شود!

این پژوهش نکات مغفول دیگری هم داشت؛ ازجمله اینکه گاهی ذهن میان یک محیط واقعی و غیرواقعی تفاوتی قائل نمی‌شود و داده‌های حقیقی و فرضی به یک هیجان یا واکنش رفتاری مشترک می‌انجامد؛ مثال آشنایش این است که یک فرد با دیدن یک غذای خوش‌آب‌ورنگ و استشمام عطر خوشایند آن بزاق ترشح می‌کند، اما در زمانی دیگر بدون اینکه هیچ غذا یا عطروبویی وجود داشته باشد، صرفاً با یادآوری شکل‌وشمایل یا طعم غذا، به اصطلاح دهانش آب می‌افتد؛ بدون اینکه یک بشقاب غذای واقعی یا هر محرک بیرونی دیگر وجود داشته باشد.

درد فانتوم چه می‌گوید؟

‌مثال ناآشنایش نیز احساس درد در اعضایی از بدن است که قطع شده است. حدود 80 درصد از افرادی که یکی از اعضای بدن مانند دست یا پای‌شان را از دست‌داده‌اند و قطع عضو شده‌اند، از درد در اعضایی شکایت می‌کنند که دیگر وجود ندارد. این حس که به «درد فانتوم» مشهور است، ممکن است از چند ساعت تا 6 ماه بعد از قطع عضو ادامه پیدا کند. پزشکان برای تسکین درد، به بیماران توصیه می‌کنند هنگام فیزیوتراپی به آینه نگاه کنند تا مغز فرد به این باور برسد که آن اندام دیگر وجود ندارد و مسیرهای عصبی تازه‌ای رسم شود. البته اوضاع همیشه خوب پیش نمی‌رود و درد عضوِ خیالی به‌حدی شدید است که به بیمار مسکن‌های قوی داده می‌شود.

وقتی پدیده‌هایی چون «اثر لوسیفر» و «درد فانتوم» وجود دارد، یعنی برخلاف باور ابتدایی، مغز یک دستگاه پردازش بی‌عیب‌ونقص نیست؛ بلکه هم فریب می‌خورد؛ هم فریب می‌دهد و از همه بدتر اینکه از این تأثیر و تأثُّر آگاه نیست.

این ویژگی لزوماً و همیشه بد و وحشتناک نیست و اتفاقاً در مواردی چون درمان بیماری‌ها با هیپنوتیزم، کارکرد مثبت دارد. البته برای عموم افراد سخت است که روی یک مبل راحتی لم بدهند و مغزشان را در اختیار یک روانشناس قرار دهند تا وقتی که در خواب مصنوعی یا چیزی شبیه خلسه هستند، آن را دستکاری کند. برهمین اساس است که امروز بسیاری از دستگاه‌های آموزشی، ایدئولوژیک یا حتی تبلیغاتی از این ترفندها به‌صورت پنهانی استفاده می‌کنند.  

حال سوال اینجاست بازی‌ها به ویژه بازیهای مکان‌محور و شبیه‌سازی‌شده که در آن هر بازیکن بر اساس سناریوی بازی یک نقش متفاوت از تجربه زیسته خود می‌پذیرد، چه تاثیر پیدا و پنهانی روی ذهن و رفتار افراد دارد؟ آزمایش زندان استنفورد، نشان داد که احتمال دارد هر انسان تحت شرایط خاص و حتی فشار نقش اجتماعی، رفتاری از خود بروز دهد که برای خودش نیز شوکه‌کننده باشد، اما پرسش اساسی‌تر این است که این تأثیرات تا چه حد پایدار است؟ در یادداشتهای بعدی به این سوالها پاسخ می‌دهیم.


نورنیوز
اخبار مرتبط
معمای نیکلاس
یکشنبه 1404/09/23 ساعت 11:30
«رادیونور» تأثیر بازی‌ها و نقش‌پذیری را روی ذهن و زندگی افراد بررسی می‌کند؛
معمای نیکلاس
سال 2008 مقاله پر سروصدایی در «آتلانتیک» با عنوان «مُدی به نام بازی» منتشر شد که ادعا می‌کرد مردم هر روز بیشتر به بازی‌ها می‌پیوندند و می‌خواهند در جهانِ جعلیِ بازی، از بقیه آدم‌های کره‌زمین پیشی بگیرند و برنده شوند.
معمای لوسیفر
شنبه 1404/09/22 ساعت 21:00
رادیو نور؛
معمای لوسیفر
بازی‌ها به ویژه بازی‌های مکان‌محور و شبیه‌سازی‌شده که در آن هر بازیکن بر اساس سناریوی بازی یک نقش متفاوت از تجربه زیسته خود می‌پذیرد، چه تاثیر پیدا و پنهانی روی ذهن و رفتار افراد دارد؟
تبِ بازی!
دوشنبه 1402/08/15 ساعت 14:21
نورنیوز بررسی کرد؛
تبِ بازی!
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌تازگی خبر داد آخرین پیمایش‌ها نشان می‌دهد 34 میلیون ایرانی بازیکن بازی‌های آنلاین و موبایلی هستند. به گفته محمدمهدی اسماعیلی، میانگین سنی گیمرها 23 سال است و حدود 4 میلیون بازیکن حرفه‌ای در کشور وجود دارد که هفته‌ای بیش از 21 ساعت بازی می‌کنند. سوال اینجاست که بازی چگونه از دنیای کودکان وارد دنیای بزرگسالان شد و کشورهای پیشرفته چگونه از بازی در راستای اهداف خود استفاده کردند؟
تأثیر بازی‌های آنلاین و مرگبار در خودکشی کودکان و نوجوانان
شنبه 1402/08/06 ساعت 17:13
نورنیوز بررسی کرد؛
تأثیر بازی‌های آنلاین و مرگبار در خودکشی کودکان و نوجوانان
سال گذشته دوهزار و 31 نوجوان زیر 18 سال در اروپا اقدام به خودکشی کردند. آمار تکان‌دهنده‌ای که نشان می‌داد خودکشی کودکان در دو سال اخیر، 10 برابر بیشتر از گذشته است. تحقیقات به بازی‌های مرگباری رسید که 8 سال پیش با چالش «نهنگ آبی» شروع شد. سوال اینجاست چرا بازیکنان در میانه بازی، این چالش پرخطر و آسیب‌زا را ترک نمی‌کنند؟
چرا مردم از بازی کردن خسته نمی‌شوند؟
شنبه 1402/07/29 ساعت 16:37
چرا مردم از بازی کردن خسته نمی‌شوند؟
سال 2008 مقاله پر سروصدایی در «آتلانتیک» با عنوان «مُدی به نام بازی» منتشر شد که ادعا می‌کرد مردم هر روز بیشتر به بازی‌ها می‌پیوندند و می‌خواهند در جهانِ جعلیِ بازی، از بقیه آدم‌های کره زمین پیشی بگیرند و برنده شوند. در این یادداشت به جواب این سوال می‌رسیم که چرا مردم از بازی‌کردن خسته نمی‌شوند؟
نظرات

آخرین اخبار
حمله به 19734 ساختمان غیرنظامی/ نقاط امن خانه را به کودکان آموزش دهید
رحیمی: تجاوز به ایران نقض فاحش منشور ملل متحد و کنوانسیون حقوق کودک است
کولیوند : نگرانی درخصوص تهیه دارو و تجهیزات وجود ندارد
آمریکا 330 میلیون دلار پهپاد در تجاوز به ایران از دست داد
نشریه گلوبس: مقابله با موشک‌های ایران رویاپردازی است
موج 37؛ سنگین‌ترین عملیات وعده صادق 4/ اصابت مکرر موشک های ایران به سرزمین اشغالی
بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه بودجه 1405 در کمیسیون تلفیق
وداع باشکوه پایتخت با سرداران شهید رمضان
آغاز مرحله تکمیلی فروش اینترنتی ایران‌خودرو از روز 24 اسفندماه
نبردِ آزادی یا پوششِ تجاوز؟
موج بعدی ضربات اقتصادی به متحدان آمریکا در راه است
در رایزنی بن فرحان با همتایان آلمانی و آمریکایی چه گذشت؟
خودمراقبتی در شرایط جنگ مثل اکسیژن، ضروری است
کشف پنج تن مرغ تاریخ‌گذشته در اهواز
نفتالی بنت ترکیه را تهدید کرد
یکی از ساختمان‌های بانک سپه هدف حمله موشکی قرار گرفت
بارش باران و مه‌گرفتگی در محورهای 7 استان کشور
هشدار 4 ماه قبل دریاسالار شهید علی شمخانی در خصوص قدرت راهبردی دریایی ایران
کشتار دانش‌آموزان ایرانی، خاطرات جنایات آمریکا در ویتنام و عراق را زنده کرد
ستاد ترخیص پلیس راهور تهران بزرگ در ایام تعطیل و جنگ رمضان فعال است
نظارت مستمر بر محاکم طی ایام جنگ تحمیلی ضروری است
اینفانتینو : ترامپ از حضور ایران در جام جهانی استقبال کرد
دستمزد کارگران به تورم واقعی نزدیک خواهد شد
علی شمخانی؛ فرمانده‌ای که با غیرت، تاریخ را رقم زد
شست‌وشوی رایگان خودروهای شهروندان پس از آلودگی ناشی از آتش‌سوزی
نگرانی مردم آمریکا از جنگ و شکست کاخ سفید در اقناع افکار عمومی
چین: جنگ علیه ایران نباید اتفاق می‌افتاد
4 زخمی در اصابت 2 پهپاد به نزدیکی فرودگاه دوبی
قالیباف: مرگ در بستر شایسته مجاهدت سرداران شهید رمضان نبود
اخراج 50 هزار نفر از فولکس‌واگن
عضو کمیسیون انرژی: چرخه تأمین و توزیع سوخت در کشور پایدار است
الجزیره: استراتژی ایران فرسایش اسرائیل است
هشدار غول نفتی عربستان: بسته شدن تنگه هرمز فاجعه‌بار است
میدل ایست آی: اسرائیل و آمریکا مدارس و بیمارستانها را هدف قرار دادند
بیت‌کوین به زیر 70 هزار دلار سقوط کرد
نیویورک تایمز: تهران می‌تواند اعلام پیروزی کند
آمریکا و اسرائیل یکی از بانک‌های کشور را هدف قرار دادند/ اقدام متقابل ایران
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/آسیب به مراکز غیرنظامی
خسارت‌های حمله آمریکا و اسرائیل بر چهره «تالار اشرف» + تصاویر
میوه‌های شب عید از امروز توزیع می‌شود
وضعیت دانشگاه تهران پس از شروع جنگ؛ شهادت تعدادی از دانشجویان
نیاز مبرم کشورهای عربی خلیج فارس به موشک های رهگیر
تجارت خارجی از 103 میلیارد دلار گذشت
شارژ 800 هزار تومانی کالابرگ ویژه کودکان دارای سوءتغذیه
پنتاگون: 140 آمریکایی در جنگ با ایران مجروح شدند
قیمت محصولات سایپا امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
امروز کالابرگ کد ملی‌های 3، 4، 5 و 6 شارژ شد
پزشکیان: ایران هیچ قصدی برای درگیری با کشورهای منطقه ندارد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز چهارشنبه 20 اسفند 1404 + جدول
رسانه‌های عبری: میلیون‌ها اسرائیلی در برابر موشک‌های ایران رها شده‌اند