رسانههای خارجی: حمله چشمگیر روز شنبه حماس به اسراییل با نام «طوفان الاقصی» سندی است علیه سیاستهایی که هر دو دولت اسراییل و آمریکا دنبال کردند. ناآرامیهایی که از جدل داخلی بر سر اصلاحات قضایی در اسراییل شکل گرفت، چه بسا که توان بازدارندگی کشور را فلج کرد.
همچنین سیاستهای آمریکا در کاهش تنش با ایران، هیچ تاثیری در منع تهران از هماهنگی با حماس و احتمالا حمایت از حملهاش علیه اسراییل نداشت.
ایران در پی انعقاد یک پیمان دفاعی دوجانبه میان نیابتیها و شرکایش بوده است. روز یکشنبه، حزبالله برای نمایش همراهی با حماس، مواضع اسراییل را با توپخانه و راکت مورد حمله قرار داد. این اقدام همچنین تاییدی بود بر جاهطلبی سپاه پاسداران برای ایجاد یک تشکیلات شبه ناتو میان اعضای محور مقاومت.
سیاست آمریکا نیز نقشی در تشدید کنونی داشته است. دولت بایدن سرگرم اجرای زنجیرهای از تفاهمات با تهران بوده تا پرونده ایران را در آستانه کارزار انتخاباتی جو بایدن از روی میز او برکنار نگه دارد.
مقامهای آمریکایی همچون «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی، میداندار این تدابیر هستند. او 29 سپتامبر گفته بود: «کاخ سفید امیدوار است از فشار در منطقه بکاهد، تنش زدایی کند تا سرانجام این منطقه یکپارچه و درهم بافته شود. منطقه خاورمیانه، اکنون از دو دهه پیش آرامتر است.»
باتوجه به حمله اول این هفته به اسراییل، چنین ارزیابیهایی خیالپردازانه است. اکنون تهران و شرکایش نشان میدهند که میتوانند همزمان تهدیدهایشان را در جاهایی که مشمول تفاهمات غیررسمی با ایالات متحده نیست، تشدید کنند حتی اگر در جاهای دیگر از تنش بکاهند.
اینها سازگاریهای تاکتیکی است و نه تغییراتی در راهبرد بنیادین سپاه و شبکه شبه نظامیانش. خودداری واشینگتن از تحمیل تحریمهای شدیدتر علیه ایران، فرصتی را برای قطع کمک مالی ایران به متحدان منطقهای همچون حماس از دست میدهد.
دولت آمریکا نباید از مسئول شناختن مهاجم و حامیاش، حذری داشته باشد. این تنها راه برای تغییر محاسبه تهران و سنگین کردن هزینههای این نوع حمایت در قیاس با دستاوردهای آن است. تحریمهای نیمه نصفه، راه به جایی نمیبرد.
*جیسون برودسکی (Jason M. Brodsky) مدیر سیاست در گروه تندروی «متحد علیه ایران هستهای» (UANI) و همچنین عضو غیرمقیم برنامه ایران در موسسه خاورمیانه در واشینگتن است. پژوهشهای تخصصی او شامل پویشهای رهبری ایران، ساختارهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی و روابط اسراییل با ایران است.
شورای آتلانتیک