×
اقتصادی
شناسه خبر : 152364
تاریخ انتشار :

رئیس سازمان فضایی ایران خبر داد؛

آغاز فرآیند ساخت پرتابگر ماهواره سریر

رئیس سازمان فضایی ایران از آغاز فرآیند ساخت پرتابگر ماهواره «سریر» برای رسیدن به مدار 36 هزار کیلومتری خبر داد و گفت: در ماه‌های آتی پرتاب‌های متعددی خواهیم داشت تا اشکالات فنی و توسعه‌ای آن رفع خواهد شد.

نورنیوز - گروه اقتصاد: «حسن سالاریه» در نشست خبری امروز که به مناسبت هفته جهانی فضا در محل سازمان فضایی ایران برگزار شد، با بیان این که برنامه‌های سازمان فضایی ایران در سال‌های اخیر منطبق با برنامه ۱۰ سال کشور بوده است، افزود: در حوزه بالادست یعنی طراحی و ساخت ماهواره، طراحی و ساخت ماهواره سنجشی پارس ۲ و ۳ با مجموعه‌ پژوهشگاه فضایی و «صاایران» آغاز شده است.

به گفته سالاریه ساخت «پارس ۲» آغاز شده و طراحی مفهومی «پارس ۳» تمام شده است. او افزود: توانمندی کشور در طراحی و ساخت ماهواره‌های میکرو از سال‌های گذشته کسب شده است و به دقت‌های بالاتر خواهیم رسید.

سالاریه از آغاز طراحی و ساخت «ماهواره سنجشی در کلاس راداری» خبر داد و یادآور شد: کشور در حوزه ماهواره‌های سار توانمندی‌هایی دارد و ماهواره سار یک نوع ماهواره راداری است که کار طراحی و ساخت آن آغاز شده است. با اجرای این طرح کشور صاحب ماهواره‌های سنجشی از جنس راداری خواهد شد.

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: ماهواره‌های سنجشی مثل «پارس ۱» و «طلوع ۳» بر مبنای اپتیکی است که شرایط ابرناکی هوا و گرد و غبار بر عملکرد آن اثرگذار است، ولی ماهواره‌های راداری در شرایط ابری بودن هوا قادر به جمع‌آوری داده‌ها هستند.

توسعه پرتابگرها

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در زمینه پرتابگرها نخستین گام ما برای رسیدن به مدار ۳۶ هزار کیلومتر شروع شده و ماهواره‌بر سریر در وزارت دفاع قرارداد ساخت و آزمون آن منعقد شده و فرایند ساخت آن آغاز شده است.

او تثبیت مدار لئو برای ماهواره‌های سنجشی را بسیار مهم دانست و گفت: اتفاقات خوبی در این حوزه رخ داده و در ماه‌های آتی پرتاب‌های متعددی خواهیم داشت و اشکالات فنی و توسعه‌ای آن رفع خواهد شد.

سالاریه با بیان اینکه در ۶ ماهه دوم سال بسیار پررونق در حوزه فضایی خواهیم بود، ادامه داد: در پرتابگر قاصد به تثبیت قابل قبولی رسیده‌ایم و نیاز داریم برای ماهواره‌های سنگین‌تر بتوانیم پرتابگرهای کلاس سیمرغ و قائم و ذوالجناح را نیز تثبیت کنیم.

حضور خصوصی‌ها در فضا

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در قراردادهای بخش خصوصی، یکی از رویکردهای بسیار جدی آن فعال‌سازی زیست بوم فضایی کشور در بخش خصوصی است؛ با گستره‌ای که در صنعت فضایی وجود دارد بدون فعال‌سازی زیست بوم فضایی خصوصی ادامه مسیر میسر نخواهد بود.

سالاریه اضافه کرد: در این راستا دو قرارداد خوب منعقد شده است. قرارداد خرید تضمینی تصاویر ماهواره‌ای ماهواره کوثر یکی از این قراردادها است‌ و سازمان فضایی برای توسعه زیست‌بوم تضمین خرید تصاویر ماهواره‌ای را داده است.

او گفت: مناقصاتی در حال طراحی است که از طریق بخش خصوصی، مجمومه‌ای از ماهواره‌های‌ سنجشی را داشته باشیم که ماهواره «نور ۳» و ماهواره «کوثر» از جمله آنهاست.

سالاریه گفت: در سال گذشته اعلام شد منظومه ارتباطی باریک باند با هدف اینترنت اشیاء دردستور کار قرار گرفته که کار طراحی مأموریت آن انجام شد، مناقصه آن برگزار شد و در شهریورماه قرارداد آن امضاء و ابلاغ شد و کار ساخت آن آغاز شده و امیدواریم یک منظومه ارتباطی را داشته باشیم که از باریک باند آغاز کردیم؛ این منظومه در ماه‌های آتی تکمیل خواهد شد و اسم پروژه‌ به نام «شهید سلیمانی» مزین شده است.

رئیس سازمان فضایی ایران تأکید کرد: عملیات عمرانی زیرساخت‌های پایگاه بین‌المللی فضایی برای اجرای پرتاب‌های فضایی آغاز شده است. این پایگاه قابلیت پرتاب در شیب‌های مختلف مداری را دارد که فاز نخست آن از سال گذشته آغاز شده و اکنون نیز عملیات عمرانی فاز دوم آن آغاز شده است. پیش‌بینی این است که از اواسط سال آینده قابلیت ارائه خدمات داشته باشیم.‌ برای منظومه‌های ماهواره‌ای‌ نیاز به رسیدن به مدار خورشید آهنگ را داریم که از چابهار این امر امکان‌پذیر خواهد بود.

او گفت: ایجاد آزمایشگاه کلاس ۵۰۰ کیلوگرم تا یک تن را در دستور کار داریم. طراحی فضای آزمایشگاهی آن آغاز  شده است و امیدواریم در سال آینده فضای این آزمایشگاه به اتمام برسد. 

سالاریه ادامه داد: موضوع بعدی تکمیل زنجیره مراکز کنترل و هدایت ماهواره است که دو مرکز مهم در چناران و سلماس است که قرارداد طراحی آن منعقد شده و کار احداث آغاز شده و انشاءالله در سال آینده بهره‌برداری از این دو ایستگاه را خواهیم داشت. 

کپسول زیستی

رئیس سازمان فضایی ایران، گفت: زیست فضا موضوع بعدی است که در دستور کار ما قرار دارد. پرتاب کپسول‌های زیستی دچار توقف شده بود که در دولت سیزدهم با پیگیری‌های انجام شده، نخستین پرتاب کپسول زیستی در ایام پیش رو در سال ۱۴۰۲ را خواهیم داشت.

او تأکید کرد: در حوزه زیست فضا مسیر ادامه دارد و قرارداد توسعه کپسول زیستی را داریم. 

میکرو و مینی ماهواره

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به توانمندی کشور در ساخت ماهواره‌های سنجشی میکرو و مینی ماهواره، گفت: این ماهواره‌ها در کلاس ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم هستند که دانش فنی ساخت آنها در سال‌های قبل کسب شده است و توسعه این ماهواره‌ها با دقت‌های بالاتر در دستور کار قرار دارد. منظومه ماهواره‌های مینی و میکرو می‌توانند نیازهای سنجشی کشور را مرتفع کند.

او با اشاره به پرتابگرها خاطر نشان کرد: در پرتابگرهای فوق سبک مانند پرتابگر کلاس قاصد به تثبیت قابل قبولی رسیده‌ایم و به تدریج ماهواره‌های بیشتری در کلاس میکرو و ریزماهواره‌ها از طریق این پرتابگرها در مدار قرار می گیرند.

سالاریه افزود: نیاز داریم برای پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر، بتوانیم پرتابگرهای کلاس سیمرغ، ذوالجناح و قائم را توسعه دهیم و مراحل تثبیت آنها را داشته باشیم.

منظومه ماهواره‌ای اینترنت اشیاء

رئیس سازمان فضایی ایران ادامه داد: منظومه ماهواره‌ای ارتباطی حوزه باند باریک با هدف توسعه اینترنت اشیاء از دیگر برنامه‌های ما است که طراحی آن در سازمان انجام  و مراحل مناقصه آن برای حضور بخش خصوصی شروع شده است.

او با تأکید بر اینکه این منظومه در چند ماه آینده تکمیل می‌شود، گفت: همچنین تکمیل زنجیره مراکز کنترل و هدایت ماهواره نیز در دستور کار است.

سالاریه گفت: دو مرکز مهم در شمال شرق و شمال غربی (چناران و سلماس) با توقفی مواجه بود که چالش‌های آنها رفع شده است و طراحی و ساخت آن‌ها به اتمام رسیده و کار احداث این دو مرکز کنترل و هدایت ماهواره شروع شده است.

رئیس سازمان فضایی ایران ابراز امیدواری کرد که در سال آینده بهره‌برداری این مراکز آغاز شود.

پروژه تحقیقات فضایی

رئیس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: پروژه‌ای که با ظرفیت بخش خصوصی شروع کردیم، طراحی و ساخت ماهواره‌های تحقیقاتی تحت عنوان ماهواره‌های پژوهش است.

او گفت: کار مناقصه ماهواره «پژوهش ۱» در حال انجام است. هدف این پروژه توسعه فناوری‌های ناوبری فضایی است. شرکت‌های زیادی در این حوزه فعال هستند و مناقصه اجرای این طرح در روزهای آینده به پایان می‌رسد.

سالاریه یادآور شد: تمرکز در پروژه‌های ماهواره‌های پژوهش ۱، ۲ و غیره بر تحقیق و توسعه است و علاقه‌مند هستیم بخش خصوصی در این حوزه وارد شوند و سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی از آن حمایت خواهند کرد.

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: در این مسیر به زودی برگزاری رویدادهای رقابتی مسئله محور حوزه فضایی را خواهیم داشت. این رویدادها با همکاری دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها برگزار می‌شود.


ایسنا
اخبار مرتبط
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
X
آگهی تبلیغاتی