×
اقتصادی
شناسه خبر : 152230
تاریخ انتشار : دوشنبه 1402/07/10 ساعت 08:49
شکر ارزان به نام مردم، به کام نوشابه‌سازی‌

تنظیم بازار شکر به سبک دولتی‌ها تلخ کامی ‌به بار آورد

شکر ارزان به نام مردم، به کام نوشابه‌سازی‌

واردات شکر ارزانتر از قیمت جهانی به داخل کشور و قاچاق معکوس به کشورهای همسایه و کارخانه‌های نوشابه سازی کام مردم را به تلخی کشانده است.

سایر رسانه‌ها: واردات شکر ارزانتر از قیمت جهانی به داخل کشور و قاچاق معکوس به کشورهای همسایه و کارخانه‌های نوشابه سازی کام مردم را به تلخی کشانده است.

 نه خبر واردات سه کَشتی شکر و نه ابلاغیه وزارت جهادکشاورزی که به‌صورت زیرنویس برنامه‌های مختلف صداوسیما روی آنتن رفت، نتوانست از قیمتی که روی بسته‌بندی‌های یک کیلوگرمی‌شکر درج شده، ریالی کم کند.

شکر و محصولات وابسته به آن که از مدتها پیش در مسیر گران‌شدن بودند، این روزها به اوج قیمت رسیده‌اند و چنان به عددهای تعیین‌شده از سوی مافیای شکر چسبیده‌اند که زور هیچ مصوبه و ابلاغیه‌ای به آنها نمی‌رسد.

بر اساس آخرین اعلام وزارت جهاد کشاورزی، باید قیمت هر یک کیلو شکر سفید فله‌ای در خرده‌فروشی‌ها 28هزار تومان و هر 1000 گرم شکر بسته‌بندی 34 هزار تومان باشد، اما مشاهدات مردمی‌و میدانی حاکی از این است شکر در فروشگاه‌های آنلاین یا محلی بین 42 تا 64 هزار تومان به فروش می‌رسد.

این قیمت، برای همان شکری است که با ارز ترجیحی وارد کشور شده و دولت 32000 میلیارد تومان از منابع ملی و دولتی را به آن اختصاص می‌دهد تا بتواند  قیمت آن را برای مصرف‌کننده پایین نگه‌دارد.

 شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران نیز با همین استدلال در آخرین روزهای اردیبهشت ماه سال جاری، نرخ مالیات بر ارزش افزوده  قند و شکر را که 9 درصد بود با تخفیفی ویژه به یک درصد رساند.

بر این اساس شکر تنها کالایی است که با تخفیف خاص وارد و با مالیات بر ارزش افزوده یک‌درصدی عرضه می‌شود تا با قیمت گران به دست شهروندان نرسد، اما تا امروز دوپینگ سوبسیدی و معافیت مالیاتی نه تنها در تعدیل قیمت شکر و محصولات وابسته به آن تأثیر مثبتی نداشته، بلکه بخاطر مابه‌التفاوت قیمت این کالا در داخل کشور با کشورهای همسایه، شبکه قاچاق قدرتمندی ایجاد کرده که هم تعادل بازار را به هم زده است و هم سیاست‌گذاری‌های اصلاحی و ابلاغی را با لابی و قانون‌گریزی هوشمندانه خنثی می‌کند.

میانگین قیمت جهانی شکر اکنون در هر تن 600 دلار است. این کالا بعد از مساعدتهای مالی و مالیاتی با قیمت 300 دلار وارد کشور می‌شود که نصف قیمت جهانی آن است و همین تفاوت قیمت، بازار پرجاذبه و البته پرسودی را برای دلالان و قاچاقچیانی فراهم کرده که شکر وارداتی را به‌صورت فله از مرزها خارج کنند.

بر اساس آمار فقط در 4 ماه ابتدایی امسال 1295 میلیارد ریال شکر از مبادی قاچاق کشف شده است. اگر کشفیات را 15 تا 20 درصد از میزان اصلی قاچاق درنظر بگیریم، فقط در چهارماهه ابتدای سال حدود 8000 میلیارد ریال شکر قاچاق شده و چون اقدامی‌جهت اصلاح این روند نشده، دو ماه دیگر این عدد به 16000 میلیارد ریال خواهد رسد.

 به گواه آمار 75 تا 80 درصد از شکر تولیدی و وارداتی کشور، راهی صنف و صنعت می‌شود. این درصد معادل یک میلیون و 800هزار تن شکر است. نکته قابل تأمل این است که نوشابه‌سازی پرمصرف‌ترین صنعت شکربر است که بزرگترین سهم از شکر و یارانه‌اش را یکجا برمی‌دارد.

این در حالی است که عمده برندهای نوشابه‌سازی غیر ایرانی و امریکایی هستند. همین وضعیت است که در هفته‌های گذشته اعتراض مردم و مسئولین ازجمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌به ویژه کمیسون‌های تخصصی پارلمان را برانگیخته است.

هفته گذشته محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در مصاحبه‌ای تفصیلی با خبرگزاری «خانه ملت» به معضلات موجود در بازار شکر و رانت سرشاری که سیاست‌های فعلی برای گروه‌هایی خاص ایجاد کرده، اشاره نمود و خواستار انتقال ارز واردات شکر به تالار دوم و پرداخت یارانه مستقیم به مردم شد.

برخی اخبار رسیده به خبرنگار ما نیز حاکیست که وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و صمت نیز با تداوم روند موجود و اختصاص ارز ترجیحی به شکر و معافیتهای تعرفه‌ای و مالیاتی این کالا بدلیل تعارض جدی با هدف اولیه یعنی کاهش فشار بر مردم مخالف هستند و خواستار برچیده‌شدن رانتی هستند که هزینه آن را دولت و مردم می‌دهند و دلالان، قاچاقچیان و برندهای خارجی از مواهب آن بهره‌مند می‌شوند.

برخی شنیده‌های خبرنگار ما حاکیست علی‌رغم گزارش‌های متعدد روشنگرانه رسانه‌ها و اظهارنظرهای صریح کارشناسان و مقامات مسئول در خصوص ضرورت تغییر پرداخت ارز ترجیهی و اعمال معافیت‌های متعدد تعرفه‌ای و مالیاتی به شکر، فشار کاسبان بازار آشفته شکر تاکنون مانع از تصمیم‌گیری ستاد تنظیم بازار برای از میان بردن رانت سرشار ناشی از شکر دو نرخی شده است.

از یک طرف کارخانجات نسبت به پیش‌خرید شکر هجوم آورده‌اند و این موضوع خود باعث التهاب و بهم ریختن عرضه و تقاضا و عدم تعادل و به عبارت دقیقتر «اخلال» در بازار را بوجود میاورند و از سوی دیگر قیمت‌گذاری غلط باعث شده تولید داخلی و سرازیر کردن ارز یارانه‌ای به جیب کشورهای خارجی،  دلالان، واردکنندگان و قاچاقچیان لطمه ببینند.گفته می‌شود طی روزهای گذشته مکاتباتی با ستاد تنظیم بازار در خصوص خروج شکر از گروه محصولات پیشینی و تعیین بهای آن مشابه سال 1400 انجام شده که مورد موافقت قرار گرفته است.

حال باید منتظر ماند و دید ستاد تنظیم بازار، یکبار برای همیشه بازار تلخ شکر را سروسامان می‌دهد یا بنا دارد بازاری را که خواسته و ناخواسته به نفع نوشابه‌های امریکایی و علیه سفره مردم تنظیم شده، در همین وضعیت نگه دارد؟


مردم سالاری
اخبار مرتبط
35 درصد واردات کشور از طریق قاچاق صورت می گیرد
پنج‌شنبه 1402/07/20 ساعت 09:12
حکایت مرکز پژوهش‌های مجلس از وضعیت قاچاق در ایران
35 درصد واردات کشور از طریق قاچاق صورت می گیرد
سال 1985، یک خرس سیاه 80 کیلویی وسط جنگلی حفاظت‌شده اطراف فلوریدای آمریکا پیدا شد که 34 کیلو کوکائین خورده و اووردوز کرده بود. پلیس، بعد از تحقیقات به این نتیجه رسید که خرس نگونبخت، یکی از محموله‌های «اندرو تورتون» که از هواپیما به بیرون پرتاب کرده بود را خورده است.
احتکار قانونی شکر در انبارها
سه‌شنبه 1402/07/18 ساعت 08:48
احتکار قانونی شکر در انبارها
هر روز یک ورق تازه به پرونده شکر اضافه می‌شود. خبرهای رسیده حاکی از این است که یکی از برندهای نوشابه‌سازی معروف در هفته‌های گذشته، نسبت به پیش پرداخت خرید این کالا در تناژی بالاتر از میزان استاندارد و موردنیاز خود تنها از یکی از کارخانه‌های تولید شکر اقدام کرده است.
ضرورت رفع فاصله نظام اجرایی کشور با اهداف رئیس دولت
دوشنبه 1402/07/10 ساعت 15:32
نورنیوز بررسی کرد؛
ضرورت رفع فاصله نظام اجرایی کشور با اهداف رئیس دولت
باید یک بار برای همیشه به این سوال پاسخ داده شود که چرا ساختار اجرایی به‌ویژه در بخش تولید کشور به‌گونه‌ای است که تصمیم‌گیران سطوح میانی گره‌هایی در کارها می‌اندازند که تولیدگران ناچار شوند به فاصله چندماه از دیدارشان با رئیس‌جمهور، مجددا به او پناه ببرند تا درباره اثرات سوءمدیریت‌ها گلایه کنند و خواستار مداخله او برای رفع مشکلات شوند.
طعم تلخ واردات شکر
شنبه 1402/07/08 ساعت 09:12
سیاست عرضه خوراکی با قیمت غیرواقعی به نفع چه کسانی تمام می‌شود؛ مصرف‌کننده یا واسطه‏‏‌ها؟
طعم تلخ واردات شکر
«سه کشتی مملو از شکر به‌‌‌زودی در بنادر ایران پهلو می‌گیرد.» این آخرین خبری بود که قائم‌‌‌مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار با رسانه‌‌‌ها در میان گذاشت که هم تب اعتراض‌ها را کم کند و هم اطمینان دهد که آشفتگی تلخ بازار شکر، مقطعی و زودگذر است.
قیمت شکر روی کاغذ 35 هزار تومان در فروشگاه 42 تا 65 هزار تومان
پنج‌شنبه 1402/07/06 ساعت 18:27
نورنیوز بررسی کرد؛
قیمت شکر روی کاغذ 35 هزار تومان در فروشگاه 42 تا 65 هزار تومان
هم زمان با اعلام قیمت رسمی شکر از سوی وزارت جهاد کشاورزی، بررسی‌های انجام شده حکایت از این دارد که قیمت شکر در فروشگاه‌های محلی و آنلاین بین 42 تا 64 هزار تومان قیمت‌گذاری شده است.
سایه واردات شکر بر صنعت شیرین کننده‌های سلامت محور
پنج‌شنبه 1402/07/06 ساعت 12:51
سایه واردات شکر بر صنعت شیرین کننده‌های سلامت محور
مدیر یک کارخانه شیرین کننده‌های سلامت محور اعلام کرد که صنعت شیرین کننده‌های سلامت محور در رقابت با شکر یارانه‌ای قرار گرفته است و دولت بجای حمایت از این صنعت ارز آور، بدنبال تخصیص ارز برای واردات شکر است.
ارزانی شکر؛ خبر خوش برای مردم یا سوداگران؟
سه‌شنبه 1402/07/04 ساعت 09:25
ارزانی شکر؛ خبر خوش برای مردم یا سوداگران؟
طی هفته‌های اخیر روزنامه «دنیای اقتصاد» گزارش و تحلیل‌های مختلفی از وضعیت بازار شکر منتشر کرد حال در جدیدترین اخبار ‌بهمن دانایی، دبیر انجمن صنایع قند و شکر ایران اعلام کرد: «هیچ‌گونه کمبودی در تنظیم بازار و تامین شکر در 6ماهه دوم سال نخواهیم داشت و تا چند روز آینده قیمت شکر به نرخ مصوب بازمی‌گردد.»
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
میلیون‌ها نفر حس بویایی خود را از دست داده‌اند
از دیابت بی مزه چه می دانید؟
خوردنی محبوب کاهش کلسترول را بشناسید
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
هاشمیان در آستانه برکناری !
هوای ناسالم تهران در روزهای آینده
پیام غریب آبادی درمورد دیپلماسی ایران و همگرایی کشورهای مستقل در دفاع از حاکمیت قانون
اعتراض به ترامپ هم‌زمان با هجدهمین روز از تعطیلی دولت
معاون رئیس‌جمهور: تعطیلی پنجشنبه‌ها فعلاً ممکن نیست
جدول لیگ برتر در هفته هفتم پس از بازی پرسپولیس
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا
اوربان: دیدار پوتین-ترامپ، شانس توافق درباره اوکراین را افزایش می‌دهد
آغاز بازگشایی گذرگاه رفح از دوشنبه
پزشکیان: در کنار رسیدگی به تخلفات افراد، اجازه ندهیم حقوق او تضییع شود
2-0 | سیتی بدون رودری هم درخشان است
بزرگداشت استاد محمود فرشچیان در وین؛ شاعر رنگ و عشق در خاطره‌ها ماندگار خواهد ماند
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی، گروسی و ویتکاف
خیبر (2)- پرسپولیس (1) | پرسپولیس در دقیقه 97 تسلیم خیبر شد + خلاصه بازی
1-0 | پیکان هم در برابر آلومینیوم شکست خورد+ خلاصه بازی
کشته و زخمی شدن 210 تن در حملات پاکستان به اسپین‌بولدک افغانستان
واگذاری سایپا رسما کلید خورد
47 بار نقض آتش بس در غزه از سوی رژیم صهیونیستی
عارف: المپیک 2028 فرصت حیثیتی برای کشورمان است
X
آگهی تبلیغاتی