×
اقتصادی
شناسه خبر : 152096
تاریخ انتشار : شنبه 1402/07/08 ساعت 09:12
طعم تلخ واردات شکر

سیاست عرضه خوراکی با قیمت غیرواقعی به نفع چه کسانی تمام می‌شود؛ مصرف‌کننده یا واسطه‏‏‌ها؟

طعم تلخ واردات شکر

«سه کشتی مملو از شکر به‌‌‌زودی در بنادر ایران پهلو می‌گیرد.» این آخرین خبری بود که قائم‌‌‌مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار با رسانه‌‌‌ها در میان گذاشت که هم تب اعتراض‌ها را کم کند و هم اطمینان دهد که آشفتگی تلخ بازار شکر، مقطعی و زودگذر است.

سایر رسانه‌ها: علیرضا پیمان‌‌‌پاک در واکنش به افزایش سرسام‌‌‌آور قیمت شکر و محصولات وابسته به آن، قیمت مصوب این کالا یعنی ۲۸هزار تومان را یادآور شد و گفت: «شکرهای وارداتی برای تنظیم بازار در بازار توزیع خواهد شد و از اواخر مهر ماه نیز شکرهای داخلی به بازار خواهد رسید.»

به گفته این مقام مسوول «از بیستم مهر تا آخر ماه جاری حجم قابل‌‌‌توجهی شکر چغندری و نیشکر عرضه می‌شود و بازار به‌‌‌طور کامل متعادل خواهد شد.» پیمان‌‌‌پاک مجددا تاکید کرد: «قیمت شکر همان قیمت مصوب قبل یعنی ۲۸‌هزار تومان به‌‌‌صورت فله است و نرخ شکرهای بسته‌‌‌بندی‌‌‌شده نیز توسط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با توجه به هزینه‌‌‌های بسته‌‌‌بندی، حق‌‌‌العمل و توزیع تعیین می‌شود.»

آن‌گونه که از توضیحات و تصمیمات وزارت جهاد کشاورزی در روزهای گذشته برمی‌‌‌آید این وزارتخانه از وضعیت بی‌‌‌سروسامان شکر بی‌‌‌اطلاع نیست و تلاش دارد با واردات، به‌‌‌زعم خود هم بازار و هم قیمت‌ها را متعادل کند؛ اما سوال اینجاست موجودی شکر در کشور، تا چه اندازه در تورم قیمت محصولات شکربر در بازار رسمی نقش داشته است؟

طبیعتا اگر گرانی شکر به دلیل کاهش یا کمبود این کالا بود، جز افزایش تناژی شکر و سایر شیرین‌‌‌کننده‌‌‌ها چه از راه تولید و چه واردات هیچ راه‌‌‌حل دیگری برای تنظیم بازار وجود نداشت، اما آماری که از سوی مبادی رسمی اعلام شده، نشان دیگری می‌دهد. به گواه آمار رسمی، کشور ما در سال به ۲ میلیون و ۳۰۰هزار تن شیرین‌‌‌کننده ازجمله شکر نیاز دارد که بین ۵۰۰ تا ۷۰۰هزار تن (۲۰ تا ۲۵درصد) آن به مصرف خانوار و یک میلیون و ۷۰۰هزار تن (۷۵ تا ۸۰درصد) به مصرف صنف و صنعت می‌‌‌رسد.

فقط در سال گذشته تولیدکنندگان داخلی یک میلیون و ۶۰۰هزار تن شکر با استحصال نیشکر و چغندرقند روانه بازار کردند. علاوه بر این، دست‌‌‌کم ۸۰۰هزار تن نیز سایر شیرین‌‌‌کننده‌‌‌های حاصل از غلات تولید شد که مجموع آن عددی نزدیک به ۲ میلیون و ۴۰۰‌هزار تن شکر و شیرین‌‌‌کننده‌‌‌های طبیعی می‌شود.

این میزان تولید، نه‌تنها برای تامین نیازهای داخلی کفایت می‌‌‌کرد، بلکه ۱۰۰هزار تن نیز مازاد بر مصرف داخلی در انبارها دپو شد. با این حال در همین بازه زمانی، برخی واردکنندگان عمده، یک میلیون تن شکر مازاد بر نیاز کشور وارد کردند. اگرچه در بازاری متعادل و تک‌‌‌نرخی، واردات این کالا کاملا غیرمنطقی و سرمایه‌‌‌سوز به نظر می‌‌‌رسید، اما یک عامل اصلی سبب شد تا واردات شکر یکی از سودآورترین تجارت‌‌‌ها هم برای واردکنندگان، هم برای برخی برندهای خاص و هم دلالان و قاچاقچیان باشد؛ واردکردن این کالا با استفاده از ارز ترجیحی.

بعد از سیاست چندنرخی‌‌‌کردن قیمت ارز برای حفظ تعادل بازار و قیمت‌ها، شکر در صدر کالاهایی بود که با استفاده از سوبسید دولتی مشمول دریافت ارز ترجیحی شد. سیاستگذار در یک‌سال گذشته میلیون‌ها دلار یارانه به شکر اختصاص داده تا سفره مردم از این کالا و محصولات وابسته به آن با قیمت مناسب، خالی نباشد اما امروز سهم شهروندان ایرانی شکری است که در بسته‌بندی معمولی و یک کیلویی با قیمتی بین ۴۲ تا ۶۵‌هزار تومان عرضه می‌شود. حال سوال اینجاست در چنین جغرافیا و اتمسفری، چگونه واردات شکر می‌تواند به تعدیل قیمت‌ها برای مصرف‌کننده منجر شود؟ وقتی هر وارداتی به قاچاق رسمی و غیررسمی ختم شده، وقتی صنف و صنعت به‌ویژه نوشابه‌سازی در ردیف اول صف دریافت شکر یارانه‌ای جاخوش کرده و هرچه وارد می‌شود را یکجا می‌‌‌بلعد، با کدام منطق می‌توان انتظار داشت واردات بیشتر به کاهش قیمت بینجامد؟

سوال اساسی‌تر اینکه چرا صورت‌‌‌مساله شکر، عامدانه یا غیرعامدانه اشتباه تعریف می‌شود و برای حل این مساله نه‌چندان پیچیده راه‌حل‌های اشتباه پیشنهاد می‌شود؟! تحلیلگران و ناظران همواره تاکید کرده‌‌‌اند جز حذف یارانه شکر به شکل فعلی و پرداخت آن به صورت مستقیم به مردم هیچ راه‌‌‌حل دومی وجود ندارد. واقعیت این است در بازار چندنرخی، فاصله میان قیمت‌های مختلف یک کالا مکان امن و در عین حال پول‌سازی برای دلالی و قاچاق است و تنها واقعی کردن قیمت شکر است که هم از صرف بی‌‌‌دلیل منابع ارزی جلوگیری می‌کند، هم مصرف را متعادل می‌کند، هم جلوی قاچاق را می‌گیرد، هم صنایع داخلی امکان رقابت پیدا می‌کنند و در نهایت محصول در بازار افزایش یافته و از سفره خانوارها صیانت می‌شود. آن‌گونه که قائم‌‌‌مقام وزیر جهاد کشاورزی خبر داده، کشتی‌های شکر در راهند و حال باید دید این محموله‌‌‌ها در کدام بندر پهلو می‌گیرند؟ مردم یا دلالان؟


دنیای اقتصاد
اخبار مرتبط
ضرورت رفع فاصله نظام اجرایی کشور با اهداف رئیس دولت
دوشنبه 1402/07/10 ساعت 15:32
نورنیوز بررسی کرد؛
ضرورت رفع فاصله نظام اجرایی کشور با اهداف رئیس دولت
باید یک بار برای همیشه به این سوال پاسخ داده شود که چرا ساختار اجرایی به‌ویژه در بخش تولید کشور به‌گونه‌ای است که تصمیم‌گیران سطوح میانی گره‌هایی در کارها می‌اندازند که تولیدگران ناچار شوند به فاصله چندماه از دیدارشان با رئیس‌جمهور، مجددا به او پناه ببرند تا درباره اثرات سوءمدیریت‌ها گلایه کنند و خواستار مداخله او برای رفع مشکلات شوند.
شکر ارزان به نام مردم، به کام نوشابه‌سازی‌
دوشنبه 1402/07/10 ساعت 08:49
تنظیم بازار شکر به سبک دولتی‌ها تلخ کامی ‌به بار آورد
شکر ارزان به نام مردم، به کام نوشابه‌سازی‌
واردات شکر ارزانتر از قیمت جهانی به داخل کشور و قاچاق معکوس به کشورهای همسایه و کارخانه‌های نوشابه سازی کام مردم را به تلخی کشانده است.
قیمت شکر روی کاغذ 35 هزار تومان در فروشگاه 42 تا 65 هزار تومان
پنج‌شنبه 1402/07/06 ساعت 18:27
نورنیوز بررسی کرد؛
قیمت شکر روی کاغذ 35 هزار تومان در فروشگاه 42 تا 65 هزار تومان
هم زمان با اعلام قیمت رسمی شکر از سوی وزارت جهاد کشاورزی، بررسی‌های انجام شده حکایت از این دارد که قیمت شکر در فروشگاه‌های محلی و آنلاین بین 42 تا 64 هزار تومان قیمت‌گذاری شده است.
سایه واردات شکر بر صنعت شیرین کننده‌های سلامت محور
پنج‌شنبه 1402/07/06 ساعت 12:51
سایه واردات شکر بر صنعت شیرین کننده‌های سلامت محور
مدیر یک کارخانه شیرین کننده‌های سلامت محور اعلام کرد که صنعت شیرین کننده‌های سلامت محور در رقابت با شکر یارانه‌ای قرار گرفته است و دولت بجای حمایت از این صنعت ارز آور، بدنبال تخصیص ارز برای واردات شکر است.
بازنگری قیمت شکر
چهارشنبه 1402/07/05 ساعت 09:29
دونرخی شدن شکر در دستور کار وزارت جهاد
بازنگری قیمت شکر
تداوم پرداخت یارانه شکر وارداتی مصداق حراج سرمایه ملی است
سه‌شنبه 1402/07/04 ساعت 15:51
تداوم پرداخت یارانه شکر وارداتی مصداق حراج سرمایه ملی است
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، گفت: قیمت شکر با همه مساعدت‌های یارانه‌ای و معافیت‌های مالیاتی، بیشتر از کالاهایی که در سبد حمایت یارانه‌ای قرار نداشتند، دچار آشفتگی شد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
قرارداد اسرائیل و آلمان برای سیستم دفاعی «آرو 3»
تیم ملی فوتبال مراکش قهرمان جام کشورهای عربی شد
توقف پروازها در بندرعباس به دلیل طوفان شدید
واکنش ایران به اشغالگری اسرائیل در سوریه
تحلیل دقیق الجزیره از جنگ 12 روزه
سازمان ملل : اسرائیل از نقض حاکمیت سوریه خودداری کند
سخنگوی داعش خراسان بازداشت شد+ جزئیات دستگیری
هشدار درباره افزایش مصرف گاز با برودت هوا
تلاش سران اروپا برای توافق بر سر بلوکه کردن دارایی‌های روسیه
ترخیص 4 میلیون تن نهاده دامی/ شرایط برای استمرار تولید فراهم است
هفته نوزدهم لیگ برتر فوتسال؛ گیتی‌پسند صدرنشینی را حفظ کرد
کری‌خوانی اسکوچیچ برای پرسپولیس؛ خدا پاسخ شادی‌های تحریک‌آمیزتان را داد
اشغال سوریه توسط اسرائیل صدای فرانسه و انگلیس را در آورد
هشدار احتمال وقوع طوفان و سیلاب در بوشهر
نورنما | گرفتار شدن گوسفندها زیر برف
واکنش دیوان کیفری بین‌المللی به تحریم آمریکا علیه دو قاضی
سقوط هواپیما در ایالت کارولینای شمالی آمریکا
پزشکیان: آن‌چه را که می‌نویسیم، عمل می‌کنیم
24 کشته و زخمی در واژگونی مرگبار اتوبوس در محور اصفهان–نطنز + شناسایی هویت 9 جان‌باخته
میامی؛ میزبان مرحله دوم مذاکرات آتش‌بس غزه
نورنما | دلی به وسعت دریا،زیر باران رحمت الهی!
یورش شهرک نشینان به مسجدالاقصی
فعال شدن دو سامانه به اندازه 6 برابر همه باران کشور
اخطار قرمز هواپیمایی / آماده‌باش فرودگاه‌ها با تشدید بارش‌ها
حریق واحد مسکونی در عظیمیه دو مصدوم بر جای گذاشت
تحریم دو قاضی دیوان کیفری بین‌المللی به دلیل صدور حکم علیه اسرائیل
شارژ اعتبار مرحله دوم طرح یسنا ویژه شب یلدا
کره شمالی تلاش‌های ژاپن برای بازنگری اصول غیرهسته‌ای خود را محکوم کرد
تجمع 20 هزار نیروهای مورد حمایت عربستان در مرز یمن
تحریم های جدید آمریکا علیه کشتی‌ها و شرکت‌های مرتبط با ایران
فعالیت «سامانه موشکی اورشنیک» روسیه در بلاروس آغاز شد
تقویت همکاری بین عمان و هند با امضای پیمان شراکت اقتصادی جامع
معاون وزیر بهداشت: داروی آنفلوانزا بیش از میزان نیاز در کشور موجود است
تراکتور 1 (8) - پرسپولیس 1 (7) | صعود تراکتور در ماراتن پنالتی‌ها + فیلم خلاصه بازی
خبر معاون وزیر نفت از بازطراحی ساختار شرکت ملی پالایش و پخش
سردار رادان: دشمن در پی ایجاد اغتشاش از طریق فضای مجازی در کشور است
واکنش ایران به دلسوزی مزدورانه واشنگتن برای ایرانیان
مصر از طرح ترامپ برای برقراری صلح در سودان حمایت کرد
وزیر کار: قزوین پدر تجارت ایران است
باکو صادرات سوخت را به ارمنستان کلید زد
فرانسه میزبان کنفرانس بین‌المللی برای تقویت ارتش لبنان شد
هشدار مسکو به توکیو درباره رزمایش‌هایش با آمریکا
بانک‌مرکزی: 15 نفر 6 میلیارد دلار را ناپدید کردند
روسیه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تحولات غیرقابل پیش‌بینی پیرامون ونزوئلا شد
سرمای گزنده به جان آوارگان غزه افتاده است
فحاشی در ورزشگاه‌ها کار دست تیم‌ها می‌دهد
فرصتی که نباید عادی یا تشریفاتی شود
هشدار بانک مرکزی به وزارت صمت درباره اختلال در واردات در مقابل صادرات
جنجال سیاسی در رژیم صهیونیستی؛ نتانیاهو رئیس «کمیته سرپوش بر شکست هفتم اکتبر»
ظهور دوباره داعش در جنوب ادلب/ ایست‌های بازرسی مسلحانه با شعارهای داعشی‌ها
X
آگهی تبلیغاتی