×
فرهنگی
شناسه خبر : 151953
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/07/05 ساعت 11:31

محمدعلی فیاض بخش*

این افراد در کوره امیدسوزی می‌دمند

در شرایط پیچیده و بعضا رازآلود امروز، رینگ سخت زندگی مردم را نباید از آنچه هست سخت‌تر کرد؛ و این سخت‌تر شدن، با دمیدن در کوره‌ی سوزان «امید‌سوزی»، «عصبانیت‌سازی» و «هیجان‌پردازی» ‌است.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: ساده‌ترین و عافیت‌جویانه‌ترین کار برای نخبگان اجتماعی و فرهنگی هنگام بروز بحران‌ها این است که با موج هیجانات همراه و بلکه بر آن سوارشوند و برای مبادای خود از این نمد کلاهی ببافند؛ و سخت‌ترین و البته مناسب مصالح حال و‌ آینده آن است که برای بحران‌زدایی و زیرساخت‌سازی مفرّی بجویند و معبری بسازند. راه نخست، جستاری برای اظهار همراهی و همدردیِ صِرف است؛ ولو آن‌که درد نه تنها درمان نشود، بلکه ساکت هم نشود. راه دوم، در کنار همدلی، فراهم‌ساختن زمینه‌های دلارامی‌است و میان این دو طریق، در عمل فاصله بسیار است.

البته موج‌سواری نخبگان با هیجانات ناشی از بحران‌ها، وجاهتی پوپولیستی برای آنان می‌آورد، لیک در عمل ندیده‌ایم که برای مردمان عادی که درگیر هیجان و برون‌ریزی هستند، ارمغانی آورَد. در پی فرونشستن بحران، دوباره مردم عادی هستند و هزار و یک مشکلی که بدان سبب به خیزششان کشانده بود؛ بعدش چه؟! 

گروه دوم نخبگان، اما صابون برخی اتهام‌ها را به تن و جامه‌ خویش می‌زنند و لیک مراقب‌اند که کف صابون، چشمانشان را ‌نیازارد و نبندد. 

این که در لایه‌های تودرتوی اندرونیِ سیاست در سرسرای رقابت چه می‌گذرد و خروجی‌هایش چیست و‌ چه‌ها خواهدبود، واگذار اهل سیاست و خطرکردگان میدان قدرت! و اما این که در گوشه رینگ زندگیِ مردمان عادی نیز آنچنان صحنه را به غبار و‌ کدورت اضافی بیالاییم، تا دیگر چشمشان حریف را هم نتواند ببیند، چیز دیگری‌است، که گاه نخبگان در آن به خطا می‌روند.

به یقین و اطمینان، بر این نظر هستم که در شرایط پیچیده و بعضا رازآلود امروز، رینگ سخت زندگی مردم را نباید از آنچه هست سخت‌تر کرد؛ و این سخت‌تر شدن، با دمیدن در کوره‌ی سوزان «امید‌سوزی»، «عصبانیت‌سازی» و «هیجان‌پردازی» ‌است. 

نخبه فرهنگی و اصلاحگر اجتماعی بداند که مردمِ نشسته در تاکسی و ایستاده در صف ارزاق و انتظارکشیده در ایستگاه مترو و هرگوشه‌ دیگر جامعه، قطعا بیش‌ از ایشان بلدِ اعتراض و  شکایتند و آماده‌ نفس‌درنفس شدن با ادبیات آه و ناله و شِکوه و دریغ و افسوس. آقای نخبه، اگر هنری دارد -و از سر همان هنر، منت نخبگی بر این مردم می‌گذارد و در جایش نانش را می‌خورَد-،هنرِ یافتن برون‌رفت‌است از گوشه رینگ غبارگرفته و حصارکشیده؛ و آن این‌است، که مربی‌وار به مشت‌خورده‌ ناتوان، توان و امید دهد و اجازه ندهد، ازپایْ‌نشسته به تماشای مرگ خویش بنشیند؛ وگرنه برای فریادزدنی که در پی‌اش آرام و سکونی ماندگار و کارساز نباشد، مردمانِ دست‌و‌‌پنجه‌نرم کرده در مشکلات، از آقایانِ نخبگان، کاربلدترند!

نقش نخبگی آن نیست که اگر خونی از بدن مجروحی می‌رود، به سوگ مرگِ نیامده‌ او بنشینیم؛ بلکه اگر بلدِ کاریم، خونش را بند بیاوریم، اگر نیستیم، لااقل بختک جلوی رویش نشویم. اکنون تکلیف امثال من که گرچه نخبه‌ نیستند، اما به سبب تجربیات و زیسته‌ها، درگیر هیجانات و عصبانیت‌ها نمی‌شوند آن است، که اگر یار مردم نتوانند بود، خاری بر انبان کاهشان نشوند. غرولندافزایی، بدون پذیرش و اقدام مسئولیت انسانی و اجتماعی، یا طفره‌رفتن از عذاب وجدان است و یا کلاه‌بافی از نمَدِ یأس و حِرمان.

 امروزِ روز، روز تبدیل دلمردگی و یأس و نومیدی به مسئولیت‌پذیری مدنی و اخلاقی و عاطفی‌است. نه کاسب باید منتظر ادب مشتری بماند تا انصاف ورزد، نه مشتری پیش از ادب ورزیِ خود منتظر انصاف کاسب بمانَد. انصاف و آداب، تا همزادانِ توأمان نشوند، وضعیت همین است که هست؛ یعنی کاسب منتظر ادب مشتری‌است و مشتری منتظر انصاف کاسب؛ چرخه‌ معیوب! 

همه شِکوه و ناله و غرولند دارند و‌ معلوم نیست که بالأخره مخاطب کیست؟ مخاطب، من هستم، شما هستید، آنها هستند. من و شما و آنها، هرسه‌باهم، و نه منتظر هم، آیا تصمیم داریم کمی عوض شویم؟ اندکی مسئولیت‌پذیرتر، مهربان‌تر، منصف‌تر، مقرراتی‌تر، داننده‌ فرق عابر پیاده و راننده، مراعات‌کننده محیط زیست، مداراکننده با زیر دست؛ و بالاخره، شروع‌کننده از خود.

* تحلیل گر مسائل اجتماعی


روزنامه اطلاعات
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس شورای عالی سیاسی یمن: از نشست سران در دوحه انتظار اقدام عملی داشتیم
رشد نگران‌کننده کلاهبرداری‌های اینترنتی در پوشش فروشگاه‌های اینستاگرامی
راههای جلوگیری از سرماخوردگی و آنفلوآنزا
جزییات حادثه مرگ‌بار برای نیروهای ویژه لهستان حین تمرین چتربازی
پیام تبریک بقائی به مناسبت قهرمانی کشتی‌گیران ایرانی در جهان
تقلید مبارزان کرانه باختری از دلیران نوار غزه در مقابله با نظامیان صهیونیست
عارف: قهرمانی فرنگی‌کاران ایران، نماد شایستگی نسل جوان کشور است
قطر خواستار عذر خواهی تل آویو است
درگیری شدید میان ارتش سوریه و قسد
یوتیوب دسترسی به کانال رسمی رئیس‌جمهور ونزوئلا را مسدود کرد
جدول تیمی مسابقات کشتی فرنگی جهان؛ ایران در صدر جدول
اهدای کمربند قهرمانی به محمدهادی ساروی و نواختن سرود ملی + فیلم
ورود یک کاروان نظامی آمریکا به پایگاه «قسرک» در سوریه
حوادث ترافیکی سالانه جان 20 هزار ایرانی را می‌گیرد
نورنما | لاله‌های واژگون، کوهدشت چهارمحال و بختیاری
واشنگتن کمک‌های نظامی به لتونی، لیتوانی و استونی را قطع می کند
درخواست عجیب نتانیاهو از ترامپ در مورد صحرای سینا
اعتراف بی‌سابقه نتانیاهو به انزوا و ناکامی سیاست‌های رژیم صهیونیستی
ساروی طلا گرفت
هواپیمای آب‌پاش ایرانی برای بار دوم در آسمان عراق به پرواز درآمد + فیلم
اطلاعیه شورای عالی امنیت ملی: مسیر همکاری با آژانس تعلیق خواهد شد
رایزنی بیکدلی با وزیر جهاد کشاورزی درباره کمیسیون مشترک ایران و افغانستان
چلسی 1-2 یونایتد | شیاطین سرخ جان گرفتند+خلاصه بازی
کشورهای عضو سازمان ملل بر محکومیت نقض قوانین در غزه تاکید کردند
ستاد کل نیروهای مسلح: اقدام اکوادور علیه سپاه محکوم است
سهرابی برنز گرفت + فیلم
شهرام لاسمی راهی بیمارستان شد
اسنپ‌بک چگونه صادرات نفت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد؟
عراقچی: گفتگوی اخیر با ویتکاف صحت ندارد
کمیسیونر اروپا: بسته تحریمی جدید محدودیتی برای خرید نفت روسیه ندارد
مهمدی به فینال رفت
پوتین: در صورت تشدید حملات روسیه به اوکراین، کاخ سفید واکنش ملموسی نشان نخواهد داد
اعتصاب پاکبانان بیرمنگام به انباشت زباله‌ها انجامید
آغاز تعمیر نیروگاه‌های حرارتی به منظور تامین برق تابستان سال آینده
خروجی گیلان با ترافیک فوق سنگین 15 کیلومتری مواجه شد
سعید اسماعیلی فینالیست کشتی فرنگی قهرمانی جهان شد + فیلم
ام‌آی6 و پروژه تجزیه شامات
واکنش وزارت خارجه روسیه به فشار غرب در موضوع تحریم‌های ایران
فیلمبرداری سریال «موسی کلیم‌الله» آغاز شد + فیلم
حماس: اسرائیل با حمله به کادر پزشکی قصد تخلیه غزه را دارد
هوای تهران و کرج در وضعیت خطرناک + فیلم
سپاهان پوستر ویژه بازی با تراکتور را منتشر کرد
خط کشتیرانی چابهار - مسقط از هفته آینده فعال می شود
حمله سایبری به فرودگاه‌های اروپا؛ مسافران سرگردان شدند
رئال مادرید 2-0 اسپانیول؛ گلزنی از راه دور و تثبیت صدرنشینی در لالیگا+خلاصه بازی
قطر رسماً شکایت خود علیه اسرائیل را به ایکائو ارائه کرد
تصادف پژو با تریلی تانکر در محور طبس-یزد+تعداد جان باختگان
هشدار سازمان هواشناسی: باران و سیل در راه است + جزئیات
زمان اجرای طرح «کارت مادرانه» اعلام شد + فیلم
غرب مسئولیت فرار از دیپلماسی را می‌پذیرد؟
X
آگهی تبلیغاتی