شناسه خبر : 151888
تاریخ انتشار : 1402/07/04 13:05
تفاوت روایت‌ها از دفاع مقدس؛ روایت‌گری از جنگ حق هر ایرانی است

نورنیوز بررسی کرد؛

تفاوت روایت‌ها از دفاع مقدس؛ روایت‌گری از جنگ حق هر ایرانی است

دفاع مقدس،‌ امری ملی است که آحاد ملت ایران سهم برابری در آن داشتند. پژوهش در میدان دفاع مقدس و عرضه روایتی شخصی از این رخداد نیز حق برابر تمام ایرانیان دانست به شرط آنکه این روایت‌ها به آداب علمی و اخلاقی متعهد و عامل باشند.

نورنیوز ـ گروه فرهنگ و جامعه: مثل هر واقعیت دیگری در این جهان،‌ واقعه دفاع مقدس هم از حقیقتی غایی و نهایی برخوردار است. 

هر مخاطبی،‌ خواه فردی عادی و معمولی باشد یا کنش‌گری که در آن واقعه مشارکت داشته یا پژوهش‌گری که خوش دارد در ابعاد و اضلاع این رخداد بزرگ ملی تحقیق کند،‌ سخت بی‌تاب کشف آن حقیقت یا حقایق غایی است و می‌خواهد بداند جواب حقیقی و انکارناپذیر «سوال‌ها» و «مسأله‌ها»ی آن جنگ دراز دامن چیست و چگونه می‌توان به حقایق واقعی آن راه یافت. 

خوش دارد بداند که کدام روایت، قابل اعتمادتر است و اصلا چرا گاه میان دو پژوهشگر شاخص دفاع مقدس،‌ برسر موضوعی واحد مناقشه‌ای جدی در می‌گیرد و دیدگاه‌های مغایر و بلکه متعارض عرضه می‌شود، هر دو هم با تکیه بر اسناد و شواهد تاریخی. 

آیا باید از این اختلاف قرائات نگران بود؟ آیا دفاع مقدس که مؤلفه‌ای وحدت‌بخش در تاریخ معاصر ما بود و آحاد ملت را ذیل یک اراده ملی گرد هم آورد، می‌تواند به محلی برای مناقشه‌آفرینی و اختلاف‌افکنی بدل شود؟ آیا بابت روایت‌های خارج از انتظار و دور از عادات ذهنی‌مان درباره دفاع مقدس باید نگران باشیم؟ 

بیایید مقدمه‌ای نظری را با هم مرور کنیم:

شطرنج بی‌پایان روایت‌ها

گفتن ندارد که تنها وقتی می‌توان به کشف و رونمایی از یک حقیقت علمی امیدوار بود که در فرآیند فهم، به روش‌شناسی دقیق علمی متعهد و ملتزم باشیم. این روش‌شناسی به ما کمک می‌کند تا در حوزه دفاع مقدس،‌ هم در روایت و هم در تفسیر واقعیت،‌ با سلوکی سلیم رفتار کنیم و از جعبه ابزار تحلیل تاریخ ـ اینجا تاریخ دفاع مقدس ـ به موجه‌ترین و معتبرترین شکل ممکن بهره بگیریم. 

با این حال هرقدر هم که در التزام به روش‌شناسی علمی فهم تاریخ التزام داشته باشیم باز هم نمی‌توان ادعا کرد که یافته‌های ما از وثاقت و اعتبار مطلق برخوردار بوده و عرضه روایت دیگری از آن رخداد تاریخی ناممکن است. 

از پژوهش و تحقیق، ‌هر قدر هم در نهایت دقت و احتیاط صورت بگیرد، باز هم غیر از اینکه ما را به حقیقت، «کمی نزدیک‌تر» کند کار دیگری بر نمی‌آید. 

به این ترتیب،‌ تلاش ما در هر پژوهشی از جمله پژوهش‌های تاریخی، غیر از «تقرب به حقیقت» حاصلی نخواهد داشت. 

ما در هر پژوهشی به شرط التزام به روش‌شناسی معتبر،‌ به حقیقت «کمی نزدیک‌تر» می‌شویم و این مجاهدت نظری و تقلای معرفتی به صورتی بی‌نهایت ادامه می‌یابد بی‌آنکه الزاما به یک پایان قطعی و مطلق برسد. 

معنای این سخن،‌ ضرورتا قبول نسبی‌گرایی نیست. چیزی که ما را از آفت نسبی‌گرایی مصون می‌دارد «منطق مکالمه» است. 

با این منطق،‌ پژوهش‌گران، یافته‌های خود را در بستر گفت‌وگو و هم‌سخنی با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند و جامعه علمی در فرآیندی روشن،‌ روایت و تبیین برتر را انتخاب می‌کند و مادام که تبیین توانمندتری به میدان نیامده، آن روایت را روایت برتر و معتبر می‌شمارد. 

بنابراین شاید بتوان از روایت برتر سخن گفت اما از «اَبَر روایت» خبری نیست. همه روایت‌ها ظرفیت طرح شدن و برتر شدن دارند اما هیچ‌وقت به «اَبَر روایت» تبدیل نمی‌شوند.

برابری در عرضه روایت‌های جنگ

به این ترتیب، همه کسانی که روایتی روش‌مند از حقایق دفاع مقدس فراهم آورده و در عین حال به مقتضیات «اخلاق باور» نیز ملتزم باشند، حقی برابر برای روایت‌گری دارند. 

چیزی که در این میان، مانع از اغتشاش مفهومی و هرج‌ومرج تفسیری می‌شود داوری غیر رسمی جامعه علمی مرتبط برای تعیین میزان نزدیکی یک روایت به حقیقت است. 

با این شیوه،‌ بازار پژوهش درباره رازها و ناگفته‌های دفاع مقدس،‌ گرم می‌ماند و قضاوت فیصله‌بخش در باب درستی روایت‌های ناظر به دفاع مقدس، از نهاد قدرت به نهاد علم و تحقیق منتقل می‌شود. 

تجربه بی‌نهایت مهم و دوران‌ساز دفاع مقدس که بی‌گمان از مؤلفه‌های قدرت و اقتدار ملی ایران است تنها در صورتی پویا و زنده و اثربخش و سودمند خواهد بود و به تقویت امنیت ملی منجر خواهد شد که به میدانی باز برای رقابت تمام روایت‌های روش‌مند و موجه و مستند تبدیل شود. 

محورهای چهارگانه‌ای که مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با پیش‌کسوتان دفاع مقدس طرح کردند و همگان را به تولید «صد برابر» بیش از آنچه تاکنون درباره این قطعه افتخارآمیز تاریخی صورت گرفته دعوت نمودند به دلالت تضمّنی،‌ دعوت از تمام کنش‌گران و پژوهش‌گران و پدیدآورندگان آثار عرصه دفاع مقدس بود تا از نگاه خود این واقعه عظیم را رمزگشایی کنند.

طبعا اصرار ایشان بر آفرینش صد برابری آثار، به معنای تولید صد نمونه از یک کالای واحد نیست و ارزش مهمی به نام «تکثر در روایت» را به همه پدیدآورندگان آثار دفاع مقدس یادآور می‌شود. 

از سوی دیگر «آفت تحریف» در تبیین حقایق دفاع مقدس که بارها از زبان رهبری طرح شده در شرایطی امکان وقوع بیشتری دارد که زمینه تکثر روایت‌ها کمتر است. هر قدر یک جریان، برای تولید و عرضه روایت خود، امکان یا حق یا امنیت بیشتری داشته باشد شائبه تحریف یا وارونگی حقایق بیشتر خواهد شد.

اکنون ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مراکزی را با مأموریت گردآوری، تدوین و مراقبت از اسناد و آثار دفاع مقدس تدارک دیده‌اند. علاوه بر این دو نهاد، ستاد کل نیروهای مسلح نیز به عنوان نهادی بالادستی، «بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس» را تأسیس کرده تا در گستره و ابعادی جامع‌تر، کار پژوهش در حوزه دفاع مقدس را پیش ببرد. 

همه این نهادها گنجینه‌هایی از اسناد و مدارک بی‌بدیل در اختیار دارند که استفاده از آنها آرزوی هر پژوهش‌گری است. دادوستد آسان اسناد و داده‌ها میان پژوهش‌گران این نهادها و نیز استفاده راحت پژوهش‌گران دانشگاهی از این گنجینه‌های سندی می‌تواند بر رونق پژوهش‌های ناظر بر دفاع مقدس بیافزاید. 

چه بسا در این دادوستدها و رفت و برگشت‌های علمی و پژوهشی، روایت‌های مغایر به تدریج به یکدیگر نزدیک شوند اما حتی اگر این اتفاق هم نیفتاد نفس به اشتراک گذاشتن اسناد و مدارک میان همه پژوهش‌گران دفاع مقدس، اتفاقی مهم و پربرکت خواهد بود. 

آنچه در این میان خطیر و اساسی است این است که تنوع در روایت‌های دفاع مقدس به رسمیت شناخته شود و همه این روایت‌ها به شرط رعایت روش‌مندی و استناد به اسناد متقن، امکانی برابر برای طرح و عرضه داشته باشند.   

از مناقشات پژوهشی نگران نباشیم

در سایه چنین مفروضاتی،‌ دیگر مناقشه «امیر» و «سردار» در باب موضوعی مربوط به دفاع مقدس، مناقشه‌ای هول‌انگیز و نگران‌کننده نیست چراکه هر دو روایت ذیل یافته‌های پژوهشی صادقانه و روش‌مندی طبقه‌بندی می‌شوند که فقط جامعه علمی و صاحبان تخصص این حوزه تعیین می‌کنند کدام به حقیقت نزدیک‌تر است نه میل‌ها و خواست‌ها و پیش‌فرض‌های فردی یا جناحی و سازمانی. 

این البته نکته‌ای بدیع و بی‌سابقه نیست. سا‌ل‌ها پیش وقتی خبرنگاری از سردار محسن رضایی پرسید «آیا جای نگرانی نیست که در حوزه تحقیقات دفاع مقدس، آثاری منتشر می‌شود که در باب موضوع واحد،‌ سخنان متغایر و بلکه متضاد دارند؟»،‌ سردار پاسخ داد: «اختلاف نظرهای موجود در آثار دفاع مقدس، نعمتی برای محققان و پژوهش‌گران این حیطه است. آنها بر اساس این تفاوت‌ها با آزادی بیشتری حقایق جنگ را درک می‌کنند... تفاوت دیدگاه‌ها بیان‌گر زوایای دید مختلف افراد نسبت به حقایق جنگ است که در انتقال کل حقیقت آن مفید خواهد بود.» (ایبنا / 18/9/1388). 

دفاع مقدس،‌ به عنوان حقیقتی که نقطه اشتراک آحاد ملت ایران بود و در سایه آن تمام تمایزات قومی، زبانی، نژادی و دینی و مذهبی رنگ می‌باخت، می‌تواند همچنان آن نقش را ایفا کند، می‌تواند مؤلفه‌ای امنیت‌ساز، اقتدارآفرین و وحدت‌بخش باشد، به شرط آنکه خصلت «ملی بودن» آن محفوظ بماند. 

شکی نیست که معنای «خصلت ملی دفاع مقدس» غفلت از ابعاد دینی آن نیست. دفاع مقدس،‌ امری ملی است به این معنی که تمام آحاد ملت ایران، قطع نظر از هر عامل و مشخصه عَرَضی و ظاهری و بیرونی، سهم برابری در آن داشتند. 

ایرانی بودن و فقط ایرانی بودن،‌ شرط حضور در آن بود نه چیز دیگر. اکنون نیز می‌توان پژوهش در میدان دفاع مقدس را حق برابر تمام ایرانیان دانست به شرط اینکه به آداب روش‌شناسی علمی،‌ اسناد معتبر تاریخی و اقتضائات اخلاق باور، متعهد و عامل باشند. دفاع مقدس،‌ هنوز هم می‌تواند جلوه روشنی برای بسیج ملی باشد.


نورنیوز
نظرات

کارت عراق در بازی تحولات پسا اسد

جزئیات حمله به یک زائر در حرم حضرت معصومه(س)/ متهم بازداشت شد

قالیباف: جهان اسلام باید وحدت خود را در برابر رژیم صهیونیستی حفظ کند

تل‌آویو سفارت خود در ایرلند را می‌بندد

دولت سال آینده بهانه‌ای برای پرداخت نکردن حقوق بازنشستگان ندارد

جانشین‌پروری در دولت؛ گمشده‌ای که آینده مدیریت کشور را تهدید می‌کند

رفع تحریم؛ مبنای توافق برای تهران

نور ویدئو | از غزه تا دمشق؛استانداردهای دوگانه گانه حقوق بشر غربی +فیلم

پزشکیان: برای تهیه نقشه راه مناطق آزاد و بنادر کشور باید از مشاوران مجرب استفاده کنیم

رانندگان اتوبوس‌های شهری حق دریافت کرایه نقدی از مسافران را ندارند

راز قتل مدیرعامل یک شرکت در میدان فلسطین آشکار شد

الجزایر سفیر فرانسه را احضار کرد

تنگنای شدید معارضان مسلح سوری و حامی منطقه‌ای آنها

گفت‌وگوی ترامپ و نتانیاهو درباره سوریه، غزه و ایران

تلاش رژیم اسرائیل برای لغو حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

نان آغشته به خون

آینده سوریه و جبهه مقاومت

مردی تلویزیون شهری را سرقت کرد

مقتول قبل از مرگ نشانی قاتلانش را به پلیس داد

برپایی نمایشگاه «یلدای تهران» مدر باغ موزه قصر

انتشار آلبومی به یاد ابتهاج فقید

مدارس و ادارات کدام شهرها دوشنبه تعطیل است؟/ مدارس پایتخت غیرحضوری و ادارات تعطیل شد

شورای عالی مسکن برای رفع موانع تولید تشکیل شود

نوبخت: چرا اولویت مهار تورم از دستور کار دولت خارج شده است

پیوستن نمایندگان به پویش کاهش دو درجه‌‌ای دما/مردم دولت را یاری کنند

دیدار رئیس دیوان عالی سلطنت عمان و رئیس مجلس

تکذیب رای‌گیری درباره فیلترینگ

یارانه امشب واریز می‌شود

سکه 54 میلیون تومان/دلار 75 هزار و 300

حراج شمش طلا به تعویق افتاد

مصرف گاز بخش خانگی از 600 میلیون مترمکعب عبور کرد

چرا بورس همچنان می‌تازد؟

پیش فروش بلیت‌ قطارهای مسافری دی ماه از فردا

غریب‌آبادی: صدور حکم اعدام علیه نتانیاهو غیرممکن نیست

نورنما | خبرنگار NBC به بخشهای مختلف امارت بشار ، سر زد +فیلم

پادکست | چالش ها و راهکار های حمایت از بخش خصوصی در اقتصاد ایران

اسد از حمایت ترکیه از شورشیان سوری خبر داشت؟

خطای نابهنگام مرندی

خیانت سیستماتیک در حق حزب‌اللهی‌ها

اوج قدرت سیاستمداران/مدافعان سرسخت دیروز اسد و «انقلابیون دوآتشه» امروز

تهران- باکو در مسیر آشتی

دلایل شکست اسد چه بود؟

آیا قانون «حجاب» تعلیق شده است؟

مدار دیپلماسی | تروریسم، سوریه و ایران؛ روایت رهبر انقلاب از آینده جبهه مقاومت +فیلم

سردترین مراکز استان ها در شب گذشته؟/ رکورد سرما در تهران

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های یکشنبه 25 آذر

هوای تهران پاک شد

تغییر زمان بازی تراکتور و ملوان

ایرانی‌ها هر روز چاقتر می‌شوند

نجات معجزه‌آسای یک زن زیر چرخ‌های خودرو+ فیلم

حذف ارز نیمایی چه تاثیری روی قدرت خرید مردم دارد؟/ آیا قیمت کالاها افزایش می‌یابد؟

نورنما | ویدیویی از شدت برف در آمریکا +فیلم

945 نفر به تب دنگی مبتلا شدند

تصویب طرح اشغال جولان در کابینه رژیم صهیونیستی/ترکیه به دنبال حذف گروه‌های پ.ک.ک و ی.پ.گ

سران چه کشورهایی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کنند؟

قبل از رفتن به‌ فرودگاه پروازهای خود را چک کنید

حمله سایبری به بانک های رژیم صهیونیستی

وزیر دفاع سابق برزیل بازداشت شد

نقض مکرر آتش‌بس توسط رژیم صهیونیستی؛ 225 تجاوز به لبنان ثبت شد

کشته شدن اسرای اسرائیلی توسط رژیم صهیونیستی

عکس های منتخب ایران، شنبه 24 آذر 1403

نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غربی در اردن؛ تأکید بر همکاری برای صلح پایدار در سوریه

جزئیات تعطیلی ناشی از آلودگی هوا و سرما در استان‌های مختلف برای روز یکشنبه 25 آذر +فیلم

ام‌البنین ایران به پسران شهیدش پیوست

گزارش سالانه وزارت امورخارجه در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا و انگلیس

«مهدی کرمی» طلسم دسته 109 کیلوگرم را شکست

جاده هراز و چالوس از دوشنبه مسدود می‌شود

نورنما | سالروز وفات حضرت ام البنین (س) ، روز تکریم مادران و همسران شهدا گرامی باد +فیلم

شیخ‌ نعیم قاسم: صهیونیست‌ها در شکستن کانون مقاومت ناکام ماندند.

حامیان فلسطین باز‌هم به خیابان‌های لندن آمدند

سازمان زمان پیش‌ثبت‌نام حج تمتع 1404 را اعلام کرد

پادکست | ریشه های سقوط نظام سوریه و آینده مقاومت در منطقه

سرویس اطلاعاتی روسیه: درباره سوریه با سیا تماسی نداشتیم

کدام وزرا به «پویش دو درجه کمتر» پیوستند؟

محدودیتی برای درج نرخ در سامانه نیما وجود ندارد

الجولانی: نمی‌خواهیم با اسرائیل درگیر شویم

نویسندگان برتر در جشنواره کتاب سال حوزه تجلیل می‌شوند

حراج هشتاد و ششم با فروش 7 هزار و 464 قطعه سکه انجام شد

سازمان لیگ با کاهش قیمت بلیت دیدارهای خانگی تراکتور مخالفت کرد

نشست تبیین گزارش وضعیت حقوق بشر آمریکا و انگلیس برگزار شد

آغاز به کار سفارت ترکیه در سوریه پس از 12 سال +فیلم

ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)» به جشنواره فجر باز می‌گردد

فرستاده سازمان ملل: از فروپاشی نهادهای حیاتی سوریه جلوگیری شود

ماکرون: اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین لازم است

عوامل قتل راننده تاکسی اینترنتی در قرچک دستگیر شدند

نورنما | مار غول پیکر در یکی از خیابان های بان دون راک/تایلند +فیلم

سخنگوی وزارت دفاع: توانایی ساخت هواپیمای مسافربری را داریم

«میخائیل کاولاشویلی» رئیس‌جمهور گرجستان شد

ممنوعیت صادرات حبوبات لغو شد

رشد قیمت سکه و طلا در بازار

پوتین: آماده مقابله با دشمنان در تمام جبهه‌ها هستیم

دریافت 80 هزار ردیف استخدامی جدید

قبل از تحلیف ترامپ؛ فرصتی برای آتش‌بس در غزه

افشاگری هیئت تحریرالشام از براندازی بشار اسد/جولان داعش واعدام 100 نفر/آغاز بازداشت علویها

یک فوتبالیست رئیس‌جمهور جدید گرجستان شد

پزشکیان به مصر می‌رود

حسن جودکی سرپرست مجموعه تئاتر شهر شد

سوریه به کجا می رود؟

بورس 58 هزار واحد صعود کرد

گزاره‌های اشتباه

X
آگهی تبلیغاتی