رسانههای خارجی: «جو بایدن» و «بنیامین نتانیاهو» سیاستمدارهای کهنهکاری هستند که اگر بخواهند، میتوانند اختلافات سیاسی فیمابین را حل کنند.
نخست وزیر اسرائیل برای اولین بار از زمان بازگشت به قدرت در پایان سال گذشته میلادی، روز چهارشنبه اجازه گفتگوی شخصی با رئیس جمهور آمریکا را پیدا کرد.
این واقعیت که بایدن برای مدتی طولانی به او دست رد زده بود، در روابط ویژه دو طرف غیرعادی است. علت آن، اصلاحات قضایی بحث برانگیز نتانیاهو و دولت ملیگرای راست مذهبی او بود.
از آنجایی که بایدن و نتانیاهو برای شرکت در اجلاس عمومی در سازمان ملل به نیویورک سفر کرده بودند، جلسهای برگزار شد که از نظر پروتکل، اهمیتی کمتر از یک دیدار رسمی در کاخ سفید داشت.
روز چهارشنبه، بایدن گفت که آنها در مورد مسائل دشوار صحبت خواهند کرد: حفظ ارزشهای دموکراتیک، از جمله کنترل و تعادل در دموکراسیهای لیبرال، مسیر مذاکره برای راه حل دو کشوری با فلسطینیها و همچنین در مورد اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد.
حتی در مواردی که اختلاف نظر وجود دارد، تعهد او به اسراییل قطعی و غیرقابل تزلزل است. نتانیاهو بر تعهد واشنگتن برای کنترل ایران تاکید کرد و در مورد اصلاحات قضایی گفت: «یک چیز مسلم بوده، و آن تعهد اسرائیل به دموکراسی است.»
پس از این گفتگو، کاخ سفید گفت بایدن نگرانی خود را در مورد تغییرات در سیستم دموکراتیک اسرائیل که بر اساس اجماع گسترده نیست، تکرار کرد. به نظر نمیرسید که نتانیاهو هیچ امتیازی در این راستا داده باشد.
موضوع ایران احتمالا بخش بیشتری از گفتگوها را به خود اختصاص داد. دولت بایدن مذاکراتی را در وین درباره بازگشت به توافق هسته ای برجام آغاز کرده است. این مذاکرات ظاهرا نزدیک به دستیابی به توافقی بود، اما پس از آغاز جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین قطع شد.
اخیرا گفته شد مذاکرات محرمانهای بین واشینگتن و تهران انجام شده که منجر به باقی ماندن غنیسازی ایران در زیر آستانه تسلیحات شد. دیپلماتها در نیویورک ارزیابی کردند که دست بایدن تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری 2024 بسته است. در بهترین حالت، یک توافق غیر رسمی وجود خواهد داشت که لازم نیست کنگره آن را تصویب کند.
نتانیاهو در نیویورک همچنین از تلاشهای بایدن برای برقراری یک «صلح تاریخی» بین اسرائیل و عربستان سعودی تمجید کرد. فاکسنیوز بعدا مصاحبهای با «محمد بنسلمان» ولیعهد سعودی را پخش کرد که در آن او تأیید نمود هر دو کشور در مسیر عادیسازی روابط خود هستند.
او گفت: «ما هر روز به این موضوع نزدیکتر میشویم، به نظر میرسد این موضوع برای اولین بار واقعا جدی است.»
ولیعهد توافق احتمالی با اسرائیل را «بزرگترین توافق تاریخی از زمان پایان جنگ سرد» توصیف کرد و گزارشها مبنی بر تعلیق مذاکرات را رد نمود و آن را «نادرست» خواند.
فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ (آلمان)