شناسه خبر : 151381
تاریخ انتشار : 1402/06/27 08:00
تا زبان پارسی زنده است، من هم زنده‌ام

نورنیوز به مناسبت روز بزرگداشت شعر و ادب فارسی گزارش می‌دهد؛

تا زبان پارسی زنده است، من هم زنده‌ام

حفظ و استواری و خلوص "اَبَر زبان پارسی" در گرو آموزش‌های عالمانه‌ای است که برترین و خلاق‌ترین و مجرب‌ترین استادان زبان و ادبیات فارسی به‌ویژه در دانشگاه‌های مرجع و مادر عرضه می‌دارند.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: عین سهل انگاری و ساده سازی است که کسی خیال کند "فارسی" فقط یک زبان است نه بیشتر،‌ و ارزش آن فقط به وجه ابزاری و ارتباطی‌اش خلاصه می‌شود. زبان فارسی به اقرار صاحب نظران،‌ یک "اَبَر زبان" است؛‌ نظامی از الفاظ و نشانه‌ها که فقط ارزش ارتباطی ندارد بلکه نخست میراث یک تمدن تاریخی و گنجینه فرهنگی را حمل می‌کند،‌ دوم یک "زیست- جهان" اخلاقی و اعتقادی برای گویشورانش ایجاد کرده است و سوم هویتی واحد برای پهنه‌ای گسترده از اقوام گوناگون فراهم نموده است. زبان فارسی، در حکم ریشه درخت بالابلندی است که زبان‌ها و گویش‌ها و لهجه‌های فراوانی روی ساقه و تنه‌اش سبز شده و به تناوری رسیده‌اند. هرکدام سایه و میوه‌ای مجزا دارند اما از شیره ی هویتی واحدی تغذیه شده‌اند. این ابر زبان، ماهیت منشور گسترده هویتی ایرانیان را تعیین می‌کند و به رنگین کمان قومی و زبانی ساکنان این پهنه فرهنگی وحدت می‌بخشد.

 طبق تخمین زبان شناسان، تقریباً هفت هزار نظام زبانی در جهان وجود دارد که فقط صد زبان از این مجموعه انبوه، ‌گویشورانی اندک یا فراوان دارند. باقی این زبان‌ها یا به ورطه خاموشی کامل فرو غلطیده‌اند یا به عنوان زبان‌های قبیله‌ای و فرعی،‌ به حاشیه رانده و در نهایت انزوا و ضعف در انتظار مرگ‌اند. از آن تقریباً صد زبان جاری و رایج در جهان نیز، فقط معدودی هستند که کارکردی فرا زبانی دارند و به "اَبَرزبان" تبدیل شده‌اند. این ابرزبان‌ها ضامن حفظ و تقویت هویت‌های واحد اجتماعی و ملی‌اند. اگر در سرزمین ما ساختارهای بسیار قومی و زبانی در لوای یک کل منسجم هویتی، وحدت یافته‌اند و استحکام دارند به سبب وجود همین ابر زبان‌هاست.  

در جدول منازعات جهانی نزاع‌های هویتی،‌ جایگاهی ویژه دارند و بخش قابل توجهی از رقابت‌های بین‌المللی را شکل می‌دهند. به این اعتبار، التفات به پیراستگی و خلوص زبان ملی، در دستور کار سیاست گزاران و تصمیم سازان کشورها قرار گرفته است. اکنون مراقبت از نظام زبان ملی و بومی، فقط وظیفه‌ای علمی و دانشگاهی به شمار نمی‌آید بلکه به جزئی از تکالیف نظامات حکمرانی هم تبدیل شده است تاجایی که در تعریف "حکمرانی خوب"،‌ تلاش برای حفظ خلوص و سلامت زبان ملی نیز گنجانده شده است. ابرزبان‌ها از جمله ابر زبان فارسی، از چند ناحیه آماج تهدید و تخریب هستند. تمدن تکنولوژیک و زبان نوپدیدش، سیطره فرآیند جهانی سازی، میل گفتمان تجدد به یکسان‌سازی فرهنگی و نادیده گرفتن فراوانی، از جمله گلوگاه‌ها و گردنه‌های این هجوم‌اند اما غیر از این بنیان‌های نظری، مخاطرات عینی‌تر و جزئی‌تری نیز وجود دارند که برای مراقبت از زبان ملی، توجه به آنها ضروری است:   

 الف) هجوم زبان ناخوشایندی که در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های جدید فراوری می‌شود و در قالب الفاظ و تعابیری نوپدید جایگزین نظام واژگانی اصیل فارسی می‌شوند.

ب) نفوذ واژگان بیگانه‌ای که در فرایند جهانی شدن و تسهیل ارتباطات فرهنگی، بی پروا و بیرون از حساب به ذخیره واژگانی فارسی وارد و در درازمدت جایگزین واژگان بومی می‌شوند.

 پ) ورود ناخودآگاه ساختارهای نحوی مخربی که با گرته برداری از زبان‌های بیگانه، دستور زبان فارسی را متأثر و گاهی متلاشی می‌کنند.

ت) نابسامانی در آموزش صحیح زبان فارسی در مدارس و دانشگاه‌ها به نحوی که جوانان و نوجوانان را در فهم میراث ادبی و فرهنگی ناتوان بار می‌آورد و فرآیند انتقال فرهنگی میان نسلی را مختل می‌کند. 

ث) مداخلات ناموجه و بیرون از چارچوب علم و خارج از موازین فرهنگی در حوزه آموزش زبان فارسی. 

ج) غلظت نگرش سیاسی قدرت محور به مقوله زبان فارسی و تغییر مطلق آن از امری فرهنگی-اجتماعی به پدیده‌ای استراتژیک و ژئوپولیتیک.

چ) بوروکراتیک شدن نهادهای بالادستی مثل فرهنگستان زبان وادب فارسی یا شورای گسترش زبان و ادب فارسی و تبدیل آنها به کانون‌های اداری.

این گلوگاه‌ها همگی از ارزش و اهمیتی یکسان برخوردار نیستند اما برای حفظ و استمرار و خلوص و توانایی زبان فارسی، توجه به تمام آنها ضروری است. با این همه، هرازچندی بنابه دلایلی یک یا چند عامل از میان این عوامل فوق، ذهن جمعی ایرانیان را درگیر می‌کند و بر سر سایر عوامل سایه می‌اندازد.

تیم ملی دانشکده‌های ادبیات فارسی حساسیت جامعه دانشگاهی نسبت به انتصاب‌ها و جذب‌ها در مراکز آموزش عالی به صورت عمومی از جنس شفقت در حق نهاد علم و ادبیات است. برخی انتقاداتی که در این زمینه عنوان می‌شود، به اجبار نسبت به توانایی‌های علمی برگزیدگان نورسیده نیست، بلکه مطالبه‌ای سختگیرانه نسبت به ضرورت حفظ اعتبار و مراعات وزن و وجاهت علمی استادان شاغل، به‌ویژه در دانشگاه‌های مادر است. زنده یاد دکتر «یحیی مهدوی» بنیان‌گذار رشته فلسفه در دانشگاه تهران، همواره اصراری وسواس گونه داشت تا شأن و منزلت دانشگاه تهران در عالی‌ترین حد ممکن حفظ شود. از او نقل است که دانشگاه تهران را باید چنان محترم و معتبر نگاه داشت، و دانشجو و استادش را باید چنان سختگیرانه و هوشمندانه انتخاب کرد که هرگاه لفظ دانشگاه بر زبان کسی جاری شد اولین مدلولش دانشگاه تهران باشد و اگر کسی دانشگاه دیگری را مراد کرد نام آن را به دانشگاه بیفزاید تا منظورش روشن شود. به باور این استاد بزرگ، تدبیر و مدیریت ما بر دانشگاه تهران، آن گاه به کمال می‌رسد که هروقت نام دانشگاه بدون پیشوند و پسوند به میان آمد همگان بدون توضیح بفهمند که منظور گوینده، دانشگاه تهران است!

ما اکنون در جذب دانشجو، تقریباً به آرزوی استاد مهدوی رسیده‌ایم. ورود به دانشگاه تهران فقط برای داوطلبی مقدور است که از آزمونی بی‌نهایت سخت و رقابتی فوق العاده نفسگیر، کامیاب بیرون بیاید و با رتبه و نمره‌ای ممتاز وارد این دانشگاه شود. اما پرسش این است که آیا به موازات این سخت گیری موجه در جذب دانشجو برای حضور در دانشگاه تهران،‌ برای جذب استادان و مدرسان نیز ملتزم به همان مقدار دقت نظر و سخت گیری علمی هستیم؟ آیا در تمام این سال‌ها توانسته‌ایم پای سیاست و سفارش را در ترکیب هیئت علمی گروه‌ها ببُریم  و میانبرهای دل آزار و غیرعلمی را برای عضویت در فرآیند جذب و ارتقاء مسدود و کور کنیم؟

وانگهی وقتی پای رشته‌ها و حوزه‌هایی مانند ادبیات به میان می‌آید که استمرار فرهنگی و ثبات هویتی و انسجام ملی ما در گرو آموزش صحیح، عالمانه و روشمند آنهاست، به‌طبع درجات مضاعفی از وسواس‌های ویژه لازم می‌آید. در تمثیلی ملموس می‌توان ادعا کرد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران تیم ملی ادیبان و استادان پارسی‌دانی است که از میان انبوه بی‌شمار محققان و پژوهشگران، با نهایت دقت برگزیده شده‌اند تا شکوه و شیرینی یک تاریخ غرورآفرین ادبی و هنری را به بهترین و حرفه‌ای ترین شکل ممکن به نمایش بگذارند. دور از انصاف است که اقرار نکنیم  در بسیاری از ادوار تاریخ معاصر،‌ این ملاحظه و مراقبت اعمال شده است. حفظ و استواری و خلوص "اَبَر زبان پارسی" در گرو آموزش‌های عالمانه‌ای است که برترین و خلاق‌ترین و مجرب‌ترین استادان زبان و ادبیات فارسی به‌ویژه در دانشگاه‌های مرجع و مادر عرضه می‌دارند. هرگونه دقت ورزی و حتی وسواس و سخت‌گیری در این گلوگاه، در نهایت به افزایش قدرت ایران در منازعات هویتی جهان آشوبناک کنونی منجر خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آغاز خدمات سفارت آذربایجان در ایران از 25 آذر

هشدار حشد شعبی درباره توطئه‌ علیه استان الانبار

پادکست | نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

هشدار درباره فیشینگ با ترفند سود سهام عدالت

آلودگی و سرمای هوا؛ مدارس تهران تعطیل نشد/ مدارس کدام شهرها غیرحضوری شد؟

بازگشت خاموشی به پایتخت؛ برنامه‌ محدودیت‌ برقی را از سامانه برق من ببینید

اطلاعیه بانک مرکزی در خصوص شکل‌گیری بازار یکپارچه ارز

اتحادیه اروپا خواستار توقف غنی سازی اورانیوم توسط ایران شد

توصیه پزشکیان به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف انرژی

خروجی‌در بسیاری از رشته‌ها بیش از نیاز داخلی است

فرانسوا بایرو، نخست وزیر جدید فرانسه شد

جریان پرواز گوی آتشین در آسمان چه بود؟

عملیات مشترک ارتش یمن و مقاومت عراق علیه اهدافی در جنوب فلسطین اشغالی

آجیل و میوه شب یلدا چند؟

پسر 14 ساله در رودخانه تجن غرق شد

اعلام نتایج قرعه‌کشی جام‌جهانی 2026

مرغ و گوشت ارزان شد

راز 2 ساله قتل پیرمرد فاش شد

ورود مجلس به اجرای قانون هوای پاک

ریاکاری غرب؛ اشک تمساح برای یمن در سایه جنایت و کشتار درغزه

فرانسوا بایرو نخست‌وزیر جدید فرانسه شد

نورنما | صید ماهی 1.5 متری در کارون +فیلم

سرنگونی 3 پهپاد رژیم صهیونیستی توسط حماس

سازمان گزارشگران بدون مرز: 54 خبرنگار در سال 2024 کشته شدند

حمله روسیه به تاسیسات انرژی اوکراین در پاسخ به حمله به یک فرودگاه

والیبالیست‌های نوجوان ایران مقابل هند مغلوب شدند

آزادی برادر خالد مشعل از زندان آمریکا بعد از 20 سال

چرا سکه گران شد؟

مهاجرانی: مردم در پویش «دو درجه کمتر» شرکت کنند

نور ویدئو | مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی +فیلم

تمدید فرصت دریافت سود سهام عدالت برای جاماندگان

آیت‌الله خاتمی: جامع‌ترین تحلیل درباره سوریه را رهبر معظم انقلاب اعلام کردند

تظاهرات خانواده‌های اسرای اسرائیلی علیه رژیم صهونیستی

«تام و جری»با داستانی تازه بازمی‌گردند

آنژه از عملکرد مهاجم آلمانی در لیگ اروپا انتقاد کرد

صدور بخشنامه‌ای جدید در دولت برای بررسی احکام خلاف شرع

18 نفر در نطنز با گاز مونوکسیدکربن مسموم شدند

نورنما | میراث جهانی چغازنبیل ، شوش +فیلم

اشغال جبل الشیخ سوریه توسط وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تایید شد

آغاز اطلاع رسانی خاموشی‌ها در تهران

30 فلسطینی در 24 ساعت گذشته شهید شدند

رکورد فروش خودروهای برقی شکسته شد

تمرین استقلال ادامه دارد

عدم حمایت ترامپ از عضویت اوکراین در ناتو

اوکراین: آماده مذاکره با روسیه نیستیم

اردوغان بر نقش اتحادیه اروپا در بازسازی سوریه تاکید کرد

رونمایی مایکروسافت از مدل جدید هوش مصنوعی

رئیس‌جمهور چین در تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

آغاز صدور احکام متناسب سازی 40درصد براساس جداول ابلاغی

قیمت جهانی طلا امروز 23 آذر 1403

مدارس مازندران 25 و 26 آذر تعطیل شد

آغاز رسمی تولید انبوه قطارهای ملی مترو از روز شنبه

انتخاب کاردار جدید سفارت ترکیه در دمشق

واکنش‌های جهانی به رویدادهای سوریه؛ از نگرانی مشترک تا تناقض آشکار

تداوم آلودگی هوا در تهران

قاتل معلم فرانسوی با تحریرالشام در ارتباط بود

بارش برف و باران در جاده چالوس

سازمان ملل: نقض حاکمیت سوریه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنیم

مجلس نمایندگان آمریکا بودجه 895 میلیارد دلاری نظامی را تصویب کرد

طرح صلح ترامپ برای اوکراین؛ واگذاری زمین‌های شرقی به روسیه و منابع معدنی به آمریکا

دیدار و گفت‌و‌گوی وزیر خارجه آمریکا با اردوغان درباره تحولات سوریه

هشدار؛ برف، سیل و یخبندان در راه است/خطر کولاک؛ مسافران برگردند

انهدام 90 درصد موشک‌های سوریه از سوی رژیم اسرائیل/اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه

اسرائیل و آینده سوریه!

10 دلیل ناکارآمدی فشار حداکثری امریکا علیه ایران

پزشکیان از مردم درخواست کرد؛ 2 درجه‌ دمای گرمایش منازل را کم کنید

مسجد سلیمان قهرمان لیگ فرنگی شد

پرسپولیس و استقلال در تهران از رقبای آسیایی میزبانی می‌کنند

اسلامی خبر داد؛تامین 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای با سرمایه گذاری 80 میلیارد دلاری

چه کسی بر سوریه حکومت خواهد کرد؟

باید صرفه‌جویی در مصرف انرژی را به عنوان یک هنجار در نسل جدید جا بیاندازیم

وضعیت هوای تهران همچنان قرمز / تهران باز هم صاحب «آلوده‌ترین هوا جهان» شد

دبیرکل جنبش انصارالله یمن: رژیم صهیونیستی به فراتر از سوریه طمع دارد

انتشار جزئیات خبر بازداشت 30 شهرک‌نشین صهیونیست به جرم جاسوسی برای ایران

یک هندی قهرمان جدید شطرنج جهان شد

صعود استقلال به یک هشتم نهایی جام حذفی

خاموشی‌ها از سر گرفته می‌شود/ انتشار جداول خاموشی از شنبه/گاز 53 هزار باغ‌ویلا قطع شد+فیلم

8 تیم راه یافته به مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی مشخص شد

گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و امارات

پادکست | آیا ماکارونی میتونه باعث مسمومیت بشه ؟ +فیلم

کسب یک مدال طلا و دو برنز جهانی توسط دو وزنه بردار ایران

هشدار؛ کلاهبرداران سود سهام عدالت در کمین هستند

«دوبله خودکار» در یوتیوب ممکن شد

قاتل جوان پس از یک سال تسلیم قانون شد

غرب از برجسته‌سازی نام ایران در سوریه به دنبال چیست؟

تشریح جزئیات 2 قتل خانوادگی در پایتخت

مدیر عامل گروه زر به عنوان مدیر جهادی برتر در عرصه توسعه اقتصادی معرفی شد

ترامپ برای دومین بار شخصیت سال مجله «تایم» شد/ترامپ: به هیچ کس اعتماد ندارم

رویترز ادعا کرد؛ ایران با نظارت بیشتر در فردو موافقت کرد

سفیر ایران: اجازه حمله تروریستی به عراق را نخواهیم داد

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس

واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل

نتایج آزمون کارآموزی وکالت 1403 اعلام شد

نماینده پارلمان انگلیس: بی‌کیفرمانی، اسرائیل را جسورتر کرده است

عرضه انواع سکه طلای ضرب 86 در حراج شنبه

سوریه پسااسد و بایسته‌های سیاست خارجی ایران

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

مختصات رقابت‌های ایران و ترکیه از قفقاز تا شام!

سوریه و خطر فعال شدن گسل‌های قومیتی

از ارکستر موسیقی ملی به افتخار کودکان تا برگزاری جشنواره عروسکی در تهران

X
آگهی تبلیغاتی