×
سیاسی
شناسه خبر : 151284
تاریخ انتشار : جمعه 1402/06/24 ساعت 15:12
تفاوت‌ها و تمایزهای دو نشست گروه 20 و بریکس

نورنیوز بررسی کرد؛

تفاوت‌ها و تمایزهای دو نشست گروه 20 و بریکس

مواضع و عملکرد اعضا در نشست بریکس بیان‌گر اجماعی سراسری میان آنها در خصوص رفع بحران‌های اقتصادی و تبعیض‌ها در نظام بین‌الملل، هم‌گرایی و... بود، در مقابل؛ نشست گروه 20 نه تنها با اجماع و هم‌گرایی همراه نبود بلکه از همان ابتدا رسما اختلافات علنی شد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: نشست سران گروه ۲۰ شامل اتحادیه اروپا، آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، انگلستان و ایالات متحده آمریکا، هفته گذشته در دهلی‌نو برگزار شد.

پیش از آن نیز در آفریقای جنوبی نشست گروه بریکس شامل هند، آفریقای جنوبی، روسیه، چین و برزیل در کنار نمایندگانی از ده‌ها کشور برگزار شده بود.

بررسی متن و حاشیه این دو نشست، ابعاد جدیدی از نظم نوین جهانی را آشکار می‌سازد:

نخست؛ مواضع و عملکرد اعضا در نشست بریکس بیان‌گر اجماعی سراسری میان آنها در خصوص رفع بحران‌های اقتصادی و تبعیض‌ها در نظام بین‌الملل، هم‌گرایی و توسعه روابط دو و چندجانبه و گسترش دامنه این هم‌گرایی به سایر کشورها بود.

در مقابل؛ نشست گروه ۲۰ نه تنها با اجماع و هم‌گرایی همراه نبود بلکه از همان ابتدا رسما اختلافات و به نتیجه نرسیدن اهداف نشست اعلام شد، چنانچه «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا در آستانه آغاز نشست گفته بود که پیش‌بینی اینکه شرکت‌کنندگان در پایان اجلاس هند بر سر بیانیه‌ای به اجماع برسند، دشوار است.

در چارچوب همین اختلافات «ریشی سوناک» نخست‌وزیر انگلیس ضمن متهم کردن چین اعلام کرد که کشورهای گروه ۲۰ در حال حاضر قادر به دست‌یابی به توافقی در خصوص مسئله آب و هوا و بحران اوکراین نیستند.

نشست گروه ۲۰ حتی به گرفتن عکس یادگاری مشترک نیز ختم نشد و عمق اختلافات چنان بود که اعضا نتوانستند بر آن سرپوش گذاشته و برای حفظ ظاهر هم که شده از وحدت رویه سخن بگویند و رو در روی یکدیگر قرار نگیرند.

دوم؛ آنچه در نشست بریکس و بیانیه پایانی آن قید شد، برگرفته از رویکردهای صلح‌طلبانه، پایان دادن به جنگ‌ها و بحران‌ها، کنار نهادن رفتارهای تبعیض‌آمیز و پذیرش اصل گفت‌وگو و حقوق حقه کشورها از جمله در حوزه هسته‌ای بود.

در نشست گروه ۲۰ اما، هر چند به دلیل مواضع کشورهای جنوب همچون روسیه، هند، برزیل، چین، آفریقای جنوبی بیانیه پایانی رویکردی متعادل داشت و از مباحثی مانند محکوم کردن یک‌جانبه روسیه به بهانه جنگ اوکراین خودداری شده و در بندهایی نیز بر رویکرد گفتمانی تاکید شده است اما مواضع مطرح در سخنرانی‌ها و نیز رفتارهای عملی اعضای غربی گروه ۲۰، ماهیت غیر صلح‌آمیز و بحران‌ساز این کشورها را آشکار ساخته است.

قابل توجه آنکه این رویکرد تقابلی اعضای غربی گروه ۲۰ با صلح و امنیت جهان حتی پس از نشست نیز ادامه یافت، چنانچه «جاستین ترودو»  نخست‌وزیر کانادا نیز در سخنانی جنگ‌افروزانه پس از نشست گروه ۲۰ مدعی شد؛ اگر تنظیم محتوای بیانیه گروه ۲۰ در مورد جنگ روسیه در اوکراین فقط به من بستگی داشت، آن را بسیار قوی‌تر صادر می‌کردم.

سوم؛ گروه بریکس در نشست اخیر خود بر اصل هم‌گرایی جهانی، تغییر در روابط اقتصاد جهانی و لزوم استفاده از ارزهای محلی در تجارت بین‌الملل و مبادلات مالی و تعهد به حمایت از تجارت جهانی آزاد و شفاف مبتنی بر قوانین تاکید کرده و در همین چارچوب نیز بریکس عضویت شش کشور ایران، آرژانتین، مصر، اتیوپی، عربستان و امارات را اعلام و آمادگی برای پیوستن سایر کشورهای داوطلب عضویت را عنوان داشت.

نشست گروه ۲۰ اما، نشان‌گر استمرار یک‌جانبه‌گرایی غربی برای مقابله با تغییرات جهانی در شکل‌گیری نظم نوین و تعاملات سالم اقتصادی بود.

نکته اینکه؛ این‌گونه رویکردهای یک‌جانبه و خودخواهانه غربی‌ها در نشست گروه ۲۰ با مانع بریکس یا همان کشورهای جنوب مواجه شد، فرایندی که از افول قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی غرب برای تحمیل خواسته‌های خود به سایر کشورها حکایت دارد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فروش میلیون دلاری مجموعه «گیرمو دل تورو»
پلیس رژیم صهیونیستی خیاباهای قدس را بست
ایروانی: شورای امنیت آتش‌بس فوری و دائمی در غزه را تصویب و اجرا کند
تلاش برای مسموم کردن بشار اسد در مسکو
گزارش «المیادین» درباره جزئیات طرح ترامپ برای نوار غزه
دستور نتانیاهو به نیروی دریایی درباره ناوگان الصمود/توقیف چهارمین کشتی
ابراز تأسف قطر از تصویب نشدن قطعنامه آتش‌بس غزه در شورای امنیت
نفتکش روسیه در سواحل فرانسه توقیف شد
بازداشت فعالان و خبرنگاران حاضر در کشتی‌های «ناوگان صمود»
خبرگزاری فرانسه: حماس خواستار اصلاح طرح ترامپ است
تعداد شهدای خبرنگار غزه به 254 تن رسید
احضار ساپینتو به باشگاه استقلال
رژیم صهیونیستی کشتی‌های ناوگان «صمود» را محاصره کرد
لاریجانی: آمریکا با جنگ، هر روز تشییع جنازه خواهد داشت
درخواست گروه 7 از ایران برای بازگرداندن دسترسی آژانس به تاسیسات هسته‌ای
اسرائیل را از مسابقات بین‌المللی اخراج کنید!
واریز مرحله دوم سود سهام عدالت در 10 بانک به پایان رسید
وزیر دفاع: گسترش روابط دفاعی ایران و ترکیه در حل چالش‌های منطقه تأثیرگذار است
ناوگان الصمود اعلام وضعیت فوق‌العاده کرد
عملیات مشترک القسام و سرایا القدس علیه مواضع اشغالگران
جدول گروه A لیگ قهرمانان آسیای 2؛ استقلال در قعر جدول!
ابوالفضل جلالی: شرمنده‌ایم، هیچ حرفی نمی‌ماند
برندگان مسابقه جهانی عکاسی از پرندگان در سال 2025
جزئیات حراج سکه طلا و نحوه تحویل + لینک سایت
نورنما | نمایی متفاوت از پل ورسک در هوای مه آلود
استقلال 0-1 المحرق | کابوس آبی ها پایان ندارد + خلاصه بازی
سانچز: اسرائیل«صمود» را تهدید نکند؛ سرنشینان حمایت کامل دیپلماتیک دارند
ایران در اجلاس ایکائو خواستار بازخواست رژیم صهیونیستی شد
سازمان ملل: از زمان آتش‌بس در لبنان، 103 نفر به شهادت رسیده‌اند
رژیم صهیونیستی برای درگیری چند روزه با ناوگان صمود آماده می‌شود
لغو دوباره تمامی پروازها در اسرائیل
بارسلونا (1) - پاری‌سن‌ژرمن (1) | یک جدال ماندگار دیگر + گل اول
افزایش 50 درصدی حملات سایبری به ایران
رژیم صهیونیستی یک خودرو را در جنوب لبنان هدف قرار داد
هیلاری کلینتون: ترامپ می‌خواهد دولت را گروگان نگه دارد
ظفرقندی: در جنگ اخیر از هیچ کشوری کمک بهداشتی و درمانی نداشتیم
قاتل، فرزند مقتول از آب درآمد
اوربان: با عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا مخالفیم
تکلیف صدور ویزای اعضای تیم ملی برای قرعه کشی جام جهانی چه خواهد شد؟
تدابیر وزارت نفت برای افزایش تولید و تأمین سوخت زمستانی
36 کشته و 200 زخمی در ریزش داربست یک کلیسا در اتیوپی
حمله پهپادی یمن به سرزمین‌های اشغالی
نشان درجه‌ یک هنری به «جعفر دهقان» اهدا شد
گرانترین بازیکن فوتبال ایران چه کسی است؟
اردوغان: جهان اسلام باید فلسطینی ها را گرد هم آورد
صالحی امیری: صنعت گردشگری یکی از سه اولویت اصلی دولت چهاردهم است
ناوگان صمود، آبروداری از وجدان انسانی
عارف: برای المپیک 2028 برنامه خوبی داریم
تیم ملی فوتبال نابینایان نایب قهرمان جام ملت‌ها شد
موافقت مجمع تشخیص با پیوستن ایران به CFT
X
آگهی تبلیغاتی