×
سیاسی
شناسه خبر : 151284
تاریخ انتشار : جمعه 1402/06/24 ساعت 15:12
تفاوت‌ها و تمایزهای دو نشست گروه 20 و بریکس

نورنیوز بررسی کرد؛

تفاوت‌ها و تمایزهای دو نشست گروه 20 و بریکس

مواضع و عملکرد اعضا در نشست بریکس بیان‌گر اجماعی سراسری میان آنها در خصوص رفع بحران‌های اقتصادی و تبعیض‌ها در نظام بین‌الملل، هم‌گرایی و... بود، در مقابل؛ نشست گروه 20 نه تنها با اجماع و هم‌گرایی همراه نبود بلکه از همان ابتدا رسما اختلافات علنی شد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: نشست سران گروه ۲۰ شامل اتحادیه اروپا، آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، انگلستان و ایالات متحده آمریکا، هفته گذشته در دهلی‌نو برگزار شد.

پیش از آن نیز در آفریقای جنوبی نشست گروه بریکس شامل هند، آفریقای جنوبی، روسیه، چین و برزیل در کنار نمایندگانی از ده‌ها کشور برگزار شده بود.

بررسی متن و حاشیه این دو نشست، ابعاد جدیدی از نظم نوین جهانی را آشکار می‌سازد:

نخست؛ مواضع و عملکرد اعضا در نشست بریکس بیان‌گر اجماعی سراسری میان آنها در خصوص رفع بحران‌های اقتصادی و تبعیض‌ها در نظام بین‌الملل، هم‌گرایی و توسعه روابط دو و چندجانبه و گسترش دامنه این هم‌گرایی به سایر کشورها بود.

در مقابل؛ نشست گروه ۲۰ نه تنها با اجماع و هم‌گرایی همراه نبود بلکه از همان ابتدا رسما اختلافات و به نتیجه نرسیدن اهداف نشست اعلام شد، چنانچه «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا در آستانه آغاز نشست گفته بود که پیش‌بینی اینکه شرکت‌کنندگان در پایان اجلاس هند بر سر بیانیه‌ای به اجماع برسند، دشوار است.

در چارچوب همین اختلافات «ریشی سوناک» نخست‌وزیر انگلیس ضمن متهم کردن چین اعلام کرد که کشورهای گروه ۲۰ در حال حاضر قادر به دست‌یابی به توافقی در خصوص مسئله آب و هوا و بحران اوکراین نیستند.

نشست گروه ۲۰ حتی به گرفتن عکس یادگاری مشترک نیز ختم نشد و عمق اختلافات چنان بود که اعضا نتوانستند بر آن سرپوش گذاشته و برای حفظ ظاهر هم که شده از وحدت رویه سخن بگویند و رو در روی یکدیگر قرار نگیرند.

دوم؛ آنچه در نشست بریکس و بیانیه پایانی آن قید شد، برگرفته از رویکردهای صلح‌طلبانه، پایان دادن به جنگ‌ها و بحران‌ها، کنار نهادن رفتارهای تبعیض‌آمیز و پذیرش اصل گفت‌وگو و حقوق حقه کشورها از جمله در حوزه هسته‌ای بود.

در نشست گروه ۲۰ اما، هر چند به دلیل مواضع کشورهای جنوب همچون روسیه، هند، برزیل، چین، آفریقای جنوبی بیانیه پایانی رویکردی متعادل داشت و از مباحثی مانند محکوم کردن یک‌جانبه روسیه به بهانه جنگ اوکراین خودداری شده و در بندهایی نیز بر رویکرد گفتمانی تاکید شده است اما مواضع مطرح در سخنرانی‌ها و نیز رفتارهای عملی اعضای غربی گروه ۲۰، ماهیت غیر صلح‌آمیز و بحران‌ساز این کشورها را آشکار ساخته است.

قابل توجه آنکه این رویکرد تقابلی اعضای غربی گروه ۲۰ با صلح و امنیت جهان حتی پس از نشست نیز ادامه یافت، چنانچه «جاستین ترودو»  نخست‌وزیر کانادا نیز در سخنانی جنگ‌افروزانه پس از نشست گروه ۲۰ مدعی شد؛ اگر تنظیم محتوای بیانیه گروه ۲۰ در مورد جنگ روسیه در اوکراین فقط به من بستگی داشت، آن را بسیار قوی‌تر صادر می‌کردم.

سوم؛ گروه بریکس در نشست اخیر خود بر اصل هم‌گرایی جهانی، تغییر در روابط اقتصاد جهانی و لزوم استفاده از ارزهای محلی در تجارت بین‌الملل و مبادلات مالی و تعهد به حمایت از تجارت جهانی آزاد و شفاف مبتنی بر قوانین تاکید کرده و در همین چارچوب نیز بریکس عضویت شش کشور ایران، آرژانتین، مصر، اتیوپی، عربستان و امارات را اعلام و آمادگی برای پیوستن سایر کشورهای داوطلب عضویت را عنوان داشت.

نشست گروه ۲۰ اما، نشان‌گر استمرار یک‌جانبه‌گرایی غربی برای مقابله با تغییرات جهانی در شکل‌گیری نظم نوین و تعاملات سالم اقتصادی بود.

نکته اینکه؛ این‌گونه رویکردهای یک‌جانبه و خودخواهانه غربی‌ها در نشست گروه ۲۰ با مانع بریکس یا همان کشورهای جنوب مواجه شد، فرایندی که از افول قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی غرب برای تحمیل خواسته‌های خود به سایر کشورها حکایت دارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تمدید خودکار کارت‌های بازرگانی تا 9 خرداد
پوتین: پیروزی روسیه در درگیری اوکراین برای همه آشکار است
اورتگا: ترامپ دارای اختلال روانی است
انتقاد بلژیک از عملکرد رژیم صهیونیستی در لبنان
سفیر ایران در عربستان: گفتگو یک ضرورت منطقه‌ای است
کنایه قالیباف به شعار «آمریکا را دوباره با عظمت می‌کنیم»
کشته شدن دو مامور سیا در مکزیک
توافقی بهتر و متفاوت از برجام هدف ترامپ
فوران احساسات ضدصهیونیستی در غرب
هشدار درباره پیشنهاد فروش «دلار ارزان‌تر از نرخ روز»
هدف ترامپ از جنگ با ایران لغو یا ابطال انتخابات آمریکاست
احتمال جیره‌بندی مواد غذایی در کشورهای اروپایی
پیام رهبر انقلاب به امامان جمعه اهل‌سنت چابهار و سراوان
پایان کارِ وزیر کار آمریکا!
حمله مرگبار به هافبک تیم میتیلند دانمارک با سلاح سرد
دوحه: ادامه بسته بودن تنگه هرمز بحران منطقه را بین‌المللی می‌کند
قطع ارائه خدمات از سوی 2 سامانه حمایت و شمیم!
عدم پایبندی رژیم صهیونیستی به آتش‌بس لبنان
مدودف: اروپا متحد قابل اتکایی نیست
پرداخت خسارت‌های کمتر از 30 میلیون تومان خودروهای آسیب‌دیده
حدود 8 هزار مهاجر غیرقانونی جان باخته یا مفقود شدند
تمدید قرارداد خدمات بیمه تکمیلی درمان بازنشستگان کشوری + جزئیات
هشدار سنتکام درباره سناریوی حمله زمینی آمریکا به ایران
تهاجم صهیونی- آمریکایی علیه امت اسلامی وارد مرحله خطرناکی شده است
تولید نفت روسیه به کمترین سطح 6 سال اخیر رسید
افزایش بهای خدمات در آرامستان‌های پایتخت
لندن برای مهار موبایل در مدارس گام برمی دارد
ترامپ ادعا کرد: توافق با ایران نزدیک است
سخنگوی دولت: میز دیپلماسی را در امتداد میدان می‌دانیم
تلاش پاکستان برای نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا
بلژیک، حریف ایران با برنامه‌ای فشرده وارد لیگ ملت‌های والیبال می‌شود
دنیامالی: شخصاً مخالف حضور در جام‌ جهانی هستم/تاج: تیم ملی در شرایط جنگی آماده می‌شود
ندامت مجری سرشناس آمریکایی از کمک به انتخاب ترامپ
بیمه سلامت برای این گروه‌ها رایگان است
توقف بخشی از گردشگری در پی افزایش قیمت نفت
عینک هوشمند هواوی به بازار آمد
واکنش بقایی به بازداشت شماری از افراد از سوی امارات
حمایت از ترامپ به پایین‌ترین سطح رسید/ پای ایران در میان است؟
رونمایی از دو نسخه خطی نفیس «عیون اخبار الرضا(ع)»
حمایت دوحه و توکیو از اقدامات پاکستان برای رسیدن به توافق در بازگشایی تنگه هرمز
رئیس‌جمهور لبنان: مذاکره گزینه راهبردی است، نه نشانه تسلیم
وزیر کار: ثبت‌نام الکترونیکی بیمه بیکاری، راهی برای پیگیری سریع‌تر
اعتراف رئیس موساد به کشته شدن یک مأمور این سازمان پس از سه سال
مشارکت مردمی 1500 میلیارد تومانی در دوره جنگ
فرمانبرداری از ولی‌امر، میثاق همیشگی پاسداران انقلاب است
وزیر جنگ سابق اسرائیل: کسی برای وقایع 7 اکتبر مرا بیدار نکرد
تشریح رویکرد ایران در مذاکرات از سوی سخنگوی دولت
یادآوری کابوس 7-1؛ لولا چشم‌انتظار فینال تکراری جام جهانی
چین: آمریکا باید در پرونده هسته‌ای ایران «صداقت بیشتری» نشان دهد
ژاپن روی کمربند آتش؛ افزایش نگرانی‌ها پس از زلزله اخیر