×
سیاسی
شناسه خبر : 151239
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/01/06 ساعت 11:12
شهریورماه 1402 / مشق رسانه از روی دست سیاست

نورنیوز زوایای سیاسی و رسانه‌ای «قانون مهسا» را بررسی کرد؛

شهریورماه 1402 / مشق رسانه از روی دست سیاست

رفتار آمریکایی‌ها گواهی می‌دهد که آنها معمولا در همان لحظاتی که در اتاق پذیرایی، برای نهایی‌سازی توافقات مستقیم و غیرمستقیم، با لبخند قهوه تعارف می‌کنند در آشپزخانه دیگ تنشی تازه را برای فردا بار می‌گذارند و در حالی که مهمانی هنوز به آخر نرسیده، عطر قهوه با بوی تند تنش در هم می‌آمیزد.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: درست در گرماگرم تلاش طرف‌های ذی‌نفع برای رقیق کردن فضای پرتنش منطقه‌ای و بین‌المللی، مجلس نمایندگان آمریکا، هیچ چیز را کارآمدتر از این نیافت که به نام مرحومه مهسا امینی توسل جوید و با تصویب طرح پیشین کمیته امور خارجی کنگره تحت عنوان «قانون مهسا»،‌ شرایط رو به بهبود منطقه‌ای را دوباره آشفته کند و تلاش بی‌حاصلی را برای ایجاد دور جدیدی از فرآیند بی‌ثبات‌سازی در ایران را از سر بگیرد.

اگرچه تبدیل نهایی این مصوبه به قانون، مستلزم اقدام مشابهی در مجلس سنا و پس از آن امضای رئیس جمهور آمریکاست اما در همین مقدار نیز، سند معتبری بر اثبات فرصت‌طلبی طرّاحان سیاست خارجی واشینگتن است.

آمریکا با این اقدام،‌ یک راهبرد را با دستِ‌کم سه تاکتیک مرتبط پی گرفته است. راهبرد واشینگتن، استمرار و حتی تشدید سیاست بی‌ثبات‌سازی و بحران‌آفرینی در ایران است که با سه تاکتیک دنبال می‌شود:

در گام نخست، آمریکا می‌کوشد با ارسال پیامی تلویحی به دولت‌های منطقه، تهران را منشأ مخاطرات تسلیحاتی و منبع ناآرامی‌های منطقه‌ای معرفی کند و از این مسیر فرآیند عادی‌سازی روابط ایران با این کشورها را دچار اخلال کرده یا دستِ‌کم از سرعت آن بکاهد.

 در گام دوم، به مجموعه کنش‌گران سیاسی و براندازان جمهوری اسلامی ترزیق انرژی و امید کند و صف پریشان آنها را نظمی موقتی و گذرا ببخشد و نام مهسا امینی را بیرقی برای علاج پراکندگی و ضعف روحیه آنان نماید.

در گام سوم، خوراک گوارایی برای پالایشگاه‌های رسانه‌ای فارسی‌زبان تدارک کند تا با تیتر «قانون مهسا» کنداکتور تازه‌ای برای برنامه‌سازی دست و پا کنند و با این سوژه، التهاب را در سطح رسانه‌ای عملیاتی کرده و آنتن را به سمت روز ۲۵ شهریور بچرخانند.

هرچند آن راهبرد واحد و این تاکتیک‌های سه‌گانه،‌ پدیده‌های تازه‌ای نیستند اما توجه به آنها در این موقعیت زمانی خاص،‌ بازی‌سازی سیاسی آمریکا در دو میدان سیاست و رسانه را روشن می‌کند.

یکم) میدان سیاست

در حالی که آمریکا این روزها درگیر پروژه تبادل زندانیان و آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران است قاعدتا باید مشت آهنین خود را موقتا هم که شده مخفی کند تا این پروژه طبق توافقات به سرانجام برسد، اما مگر واشینگتن رضا می‌دهد از فرصت نزدیک شدن به سالگرد ناآرامی‌های سال گذشته برای ایجاد فضای عاطفی و هیجانی ‌به عنوان ظرفیتی مغتنم و مفید برای ترزیق یا تقویت تنش‌ها دل بکند؟

نمودار رفتار آمریکایی‌ها گواهی می‌دهد که نه، آنها معمولا در همان لحظاتی که در اتاق پذیرایی، برای نهایی‌سازی توافقات مستقیم و غیرمستقیم، با لبخند قهوه تعارف می‌کنند در آشپزخانه دیگ تنشی تازه را برای فردا بار می‌گذارند و در حالی که مهمانی هنوز به آخر نرسیده، عطر قهوه با بوی تند تنش در هم می‌آمیزد.

این، رویه مستمر واشینگتن در مسیر همه‌ی مذاکرات با همه‌ی طرف‌هاست. امروز دولت بایدن در اتاق پذیرایی است و کنگره و سنا در آشپزخانه؛‌ دیروز چه بسا برعکس بوده و فردا شاید چینش طوری دیگر باشد.

ماجرا در اصل اما یک چیز است: دیپلماسی آمریکایی دو کارگزار دارد؛ یکی در اتاق پذیرایی است و دیگری در آشپزخانه. اولی خود را  آداب‌دان و اهل معاشرت می‌نمایاند،‌ و دومی دیگ تنش را هم می‌زند. ماهیت سیاست خارجی آمریکا این است. این‌گونه است که بخشی از منافعش را با فنجان معطر قهوه تأمین می‌کند و بخش دیگر را با دیگ مشکوک و مسموم دسیسه.

در مقابل این دیپلماسی، سیاستی شانس کامیابی دارد که نه از فنجان قهوه سرمست شود و نه دیگ تنش از چشمش دور بماند. چیزی که آمریکا با «قانون مهسا» در این دیگ تنش ریخته و بار گذاشته تلاش  برای ایجاد بی‌ثباتی و تخریب آینده سیاست ایران در عادی‌سازی روابط منطقه‌ای و جهانی‌اش است.

دوم) میدان رسانه   

 تقارن زمانی تصویب قانون مهسا در مجلس نمایندگان با ایام سالگرد رخدادهای پاییز گذشته، امری تصادفی و اتفاقی نیست. آمریکایی‌ها عقربه‌ی به جریان انداختن و تصویب اولیه‌ی این قانون را با افق رسانه‌های فارسی‌زبان تنظیم کرده‌اند.

در شرایطی که دستور کار رسانه‌های فارسی‌زبان معاند، القاء حاکمیت فضای ملتهب در ایران است، واشینگتن گویی در کسوت مدیر جلسات سوژه‌یابی و در قواره‌ی یک تهیه‌کننده‌ی تلویزیونی، متن  برنامه‌ای جنجالی را برای این رسانه‌ها آماده می‌کند و در اختیارشان می‌گذارد.

نام این سناریو، «قانون مهسا» است. حالا که متن آماده و  واصل شده نوبت برنامه‌سازان است تا آن گفتار متن را به تصویرهای رسانه‌ای تبدیل و راهی آنتن کنند.

اصل اساسی برای اثرگذاری رسانه‌ای مگر چیست؟ آیا غیر از به‌هنگام بودن ارسال پیام است؟ در آستانه‌ی ۲۵ شهریور، محصول مشترک سیاست و رسانه که با تکنیک‌های مؤثر بصری قوام گرفته‌اند روی آنتن رونمایی می‌شود تا شاهدی باشد بر همکاری و هم‌افزایی رسانه با سیاست.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس‌جمهور فردا به دانشگاه تربیت مدرس می رود
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 27 مهر1404+ جدول
واگذاری کامل دونتسک شرط پوتین برای پایان جنگ اوکراین
دولت چهاردهم بستر «ما می‌توانیم» را در تحول دیجیتال فراهم کرد
55 درصد پیش‌ثبت‌نامی‌های حج تمتع 1405 بانوان هستند
افزایش ذخایر طلا برای تقویت پول ملی و کاهش وابستگی ارزی
مسیر تهران-اصفهان با راه آهن سریع السیر 2 ساعته می‌شود
حماس: میانجی‌ها اسرائیل را برای بازگشایی گذرگاه رفح تحت فشار قرار دهند
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
امروز آخرین مهلت استعفای مقامات برای کاندیداتوری در شوراها
کشف 31 حلقه فیلم قاجاری در کاخ گلستان
شوخی تلخ با آرمان حکمرانی علم
اولیانوف: نظارت قطعنامه 2231 از دستورکار آژانس حذف می‌شود
افشای شکنجه گسترده اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
میلیون‌ها نفر حس بویایی خود را از دست داده‌اند
از دیابت بی مزه چه می دانید؟
خوردنی محبوب کاهش کلسترول را بشناسید
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
X
آگهی تبلیغاتی