×
سیاسی
شناسه خبر : 151216
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1402/06/22 ساعت 18:23
کارویژه «گمان»؛ نظرسازی سفارشی یا نظرسنجی علمی؟!

نورنیوز بررسی کرد؛

کارویژه «گمان»؛ نظرسازی سفارشی یا نظرسنجی علمی؟!

کارویژه واقعی امثال موسسه گمان زمانی بهتر روشن می‌شود که بدانیم مهمترین رکن در جنگ‌های شناختی تغییر ادراک مخاطب و مهندسی ذهن افراد با بهره‌گیری از اخبار و اطلاعات دست‌کاری شده و جعلی است که طبعا وقتی در پوشش گزارش یک موسسه علمی ارائه می‌شود، ضریب پذیرش نزد مخاطب را چندین برابر می‌کند.

نورنیوز ـ گروه سیاسی: نظرسنجی موسسه خارج‌نشین «گمان» با عنوان «نگرش ایرانیان به رسانه‌ها ۱۴۰۲» که مدعی جامعه آماری بیش از ۳۸ هزار نفر از داخل ایران است، ادعا کرده ۵۴ درصد جامعه ایرانی «بیشتر اوقات» یا «گاهی اوقات»‌ بیننده شبکه ایران اینترنشنال هستند و دو شبکه من‌وتو و  بی‌بی‌سی فارسی در رتبه‌های بعدی و در آخر هم صداوسیما قرار دارد!

گروه مطالعات افکارسنجی ایرانیان موسوم به «گَمان»، آنگونه که در وب‌سایت خود نوشته؛ ظاهرا یک موسسه پژوهشی غیرانتفاعی، مستقل و ثبت‌شده در هلند توسط شماری از ایرانیان ضدانقلاب است که تحت مدیریت و نظارت «عمار ملکی» استادیار علوم سیاسی در دانشگاه تیلبرگ هلند و «پویان تمیمی عرب» استادیار مردم‌‌شناسی و مطالعات دینی در دانشگاه اوترخت هلند فعالیت می‌کند.

گمان یکی از مجاری و ابزارهای عملیاتی سرویس اطلاعاتی هلند در پمپاژ انگاره‌های ضد ایرانی، ضد دینی و براندازانه علیه جمهوری اسلامی است که مانند عموم موسسات این‌چنینی در خارج از کشور گرچه ادعای «مستقل بودن» دارد اما از بودجه سرویس‌های اطلاعاتی کشورهای غربی ارتزاق می‌کند. 

نخستین مسئله در تشریح عملکرد موسسه گمان فارغ از سوگیری‌های جدی و علنی مدیران آن علیه جمهوری اسلامی، «روش» کار آنان از نقطه نظر علم جامعه‌شناسی و نظرسنجی است، زیرا یکی از مهم‌ترین بخش‌های انواع نظرسنجی‌ها اعم از میدانی، تلفنی و برخط، بخش نمونه‌گیری آن است.

نمونه آماری متنوع با نمونه آماری برگزیده شده تاثیر اصلی را در تحلیل و یافته‌های پژوهش خواهد گذاشت از این رو همه موسسات نظرسنجی معتبر در نخستین ادعا و تلاش خود بر این نکته تاکید دارند که نمونه آماری خود را از طیف‌های فکری، صنفی و سنی مختلف انتخاب می‌کنند، موضوعی که راستی‌آزمایی آن برای اهل فن کار آسانی است و خروجی موسسه گمان از این نظر، چنین تضمینی نمی‌دهد.

در همین خصوص، محمدرضا جلایی‌پور فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در یادداشتی تلگرامی در دی‌ماه سال 98 با عنوان «شیادیِ علمی در قالب نظرسنجی» نوشت: اخیرا «گروه مطالعات افکارسنجی گمان» با مدیریت عمار ملکی سلسله گزارش‌های نظرسنجی‌ای منتشر می‌کند که مصداق روشنی از شیادی و فریبکاری ظاهرا علمی است. مجموعه این نظرسنجی‌ها بر اساس روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی آنلاین انجام می‌شود که اساسا روشی کاملا نامناسب برای سنجش افکار در سطح ملی و تعمیم نتایج به کل جامعه است و نتایج آن به هیچ عنوان قابل تعمیم به کل شهروندان یک دولت-ملت نیست.

نکته دوم، درباره کارویژه موسسه گمان و ایفای نقش در پازل‌هایی است که رنگ و بوی کاملا سیاسی دارد. جالب اینکه عموم نظرسازی‌های این موسسه در مقاطع زمانی خاصی منتشر می‌شوند که این ظن سفارشی و سیاسی بودن آنها را بیشتر تقویت می‌کند.

مثلا این موسسه در سال گذشته مدعی شده بود که 81 درصد ایرانیان خواستار تغییر نظام جمهوری اسلامی هستند! نتایج این به اصطلاح نظرسنجی درست در بهمن‌ماه و زمانی که اغتشاشات رو به افول بود و تنفس مصنوعی دستگاه‌های دولتی و امنیتی غرب و رژیم صهیونیستی نیز نتوانسته بود منتج به احیاء آن شود، منتشر شد!

در حال حاضر نیز نتایج نظرسازی اخیر موسسه گمان، درست در آستانه سالگرد فوت مهسا امینی منتشر شده تا شاید بتواند به بازتولید اغتشاشات در سایه طرح ادعاهای گمراه کننده بپردازد.

نکته سوم مربوط به ماهیت ادعاهای مطرح شده در نظرسازی‌های موسسه گمان است، چه، وزن‌دهی  کاذب به شبکه ایران اینترنشنال در حالی صورت می‌گیرد که بنابر اذعان صریح بسیاری از صاحب‌نظران رسانه‌ای، حتی برخی روزنامه‌نگاران ضدانقلاب در آن سوی مرزها، این شبکه به دلیل جهت‌گیری‌های صریح براندازانه در اغتشاشات سال گذشته و همچنین احراز و اثبات رسوایی‌های اخلاقی و جنسی در آن، بسیاری از مخاطبان خود را از دست داده است.

در چنین شرایطی، موسسه گمان در صدد نوعی بازسازی چهره (Rebranding) ناشیانه برای شبکه ایران اینترنشنال بر آمده که در ماورای آن، باید به دنبال رد پای نوعی معامله کلان اقتصادی گشت، معامله‌ای که مدیران اینترنشنال را از ترس حذف شدن به وادی سفارش چنین پروژه‌ای کشانده است.

نکته آخر اما؛ مربوط به تبعات انتشار این دست نظرسازی‌های ناشیانه است. چنانچه ادعای سال گذشته موسسه گمان منجر به جلوگیری از شکست پروژه آشوب و براندازی در کشورمان نشد، این بار نیز نظرسازی جدید موسسه گمان قطعا نمی‌تواند مطالبات طراحان آن در دستگاه‌های امنیتی اتحادیه اروپا خصوصا کشور هلند را تامین کند.

اساسا ظهور چنین موسسات غیرمعتبر و در عین حال با کارویژه و کارکرد معین از سوی دشمنان ملت ایران با هدف ایجاد نوعی الگوی تهاجمی علیه نظام جمهوری اسلامی رقم می‌خورد و احتمالا نمونه‌های مشابه دیگری نیز در آینده ظاهر خواهند شد.

کارویژه واقعی موسسه گمان و امثال آن زمانی بهتر روشن می‌شود که بدانیم مهمترین رکن در جنگ‌های شناختی تغییر ادراک مخاطب و مهندسی ذهن افراد با بهره‌گیری از اخبار و اطلاعات دست‌کاری شده و جعلی است که طبعا وقتی در پوشش گزارش یک موسسه علمی ارائه می‌شود، ضریب پذیرش نزد مخاطب را چندین برابر می‌کند.

به هر شکل آنچه مشخص است اینکه؛ اتاق فکرهای غربی-صهیونیستی و عوامل میدانی و رسانه‌ای آنها با اتکاء به تمام ظرفیت‌های موجود، عزم خود را برای بازتولید اغتشاش و ناامنی در سالگرد حوادث پاییز گذشته بکار بسته‌اند.     


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تهرانی ها مراقب باشند؛ هشدار وزش باد شدید
سرلشکر حاتمی: راه شهیدان در دفاع از کشور، تا انتقام خون پاک‌شان ادامه خواهد داشت
افشای بمب واقعی پرز؛ فوق‌ستاره بایرن در رئال مادردید
مراکش در آستانه جام جهانی غافلگیر شد
تاکر کارلسون: جنگ با ایران نتیجه‌ای برخلاف انتظار واشنگتن داشته است
اعتراف به جنایت بدون جسد؛ معمای قتل زن لاهیجانی
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 21خرداد
نخست‌وزیر ایتالیا : اروپا آماده کاهش تحریم‌های ایران است
پشت‌پرده اختلالات اینترنت در زمان قطعی برق چیست؟
نورویدئو | جنگِ تکه‌تکه یا آتش‌بس واقعی؟ معادله ای که ایران میخواهد تغییر دهد
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 21 خرداد 1405+ جدول قیمت ها
بقایی: واشنگتن دیگر نمی‌تواند پشت کلمات فریبنده پنهان شود
پزشکیان: حمایت از خانواده و جوانان، اولویت راهبردی کشور است
هشدار پلیس درباره فعالیت‌های مجرمانه مرتبط با جام جهانی
جهان بدون اجماع در شورای امنیت به کدام سو می‌رود
پزشکیان: دهک‌بندی خانوارها باید بر پایه داده‌های دقیق بازنگری شود
نورنما | شاهکارترین نقاشی خیابانی
واکنش ستاد حقوق بشر به محدودیت‌های دریایی علیه ایران
کابوس نیمه‌شب در محله بیسیم ؛ جزئیات قتل زن جوان در حضور دو کودک
جزئیات حمله بامدادی آمریکا به تهران، کرج و پیشوا ، شلیک موشک‌های تاماهاوک
فیلم سیاه؛ نقشه هولناک بدهکار 5 میلیاردی برای فرار
آخرین رقص اسطوره‌ها؛ جامی که می‌تواند تاریخ فوتبال را تغییر دهد
جزییات تجاوز بامداد امروز آمریکا و‌ پاسخ‌ قاطع ایران/چرا ترامپ عقب نشینی کرد؟
3 خدمه هندی در حمله آمریکا به یک نفتکش کشته شدند
نوراینفو | روز خانواده وتکریم بازنشستگان
نوراینفو | دلایل اصلی نگرانی از آینده
تشدید تجاوزات رژیم صهیونیستی به جنوب و شرق لبنان
پروژه نتانیاهو علیه ایران و محور مقاومت شکست خورد
گام مهم در تشخیص آلزایمر با یک آزمایش ساده خون
ناپایداری جوی در جنوب کشور؛ دریا متلاطم و احتمال رعد و برق در هرمزگان
پیاتزا: تیم ملی بهتر شده اما کافی نیست
شکست تیم ملی والیبال زنان ایران مقابل ویتنام
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون 21خرداد 1405+جدول پخش
جزئیات حمله موشکی آمریکا به لنج باری ایرانی در دریای عمان
برگزاری مراسم اولین سالگرد شهادت سردار سرلشکر پاسدار غلامرضا محرابی
هشدار فوری سفارت آمریکا؛ دستور خروج اتباع از بغداد و اردن
توافق آتش‌بس 19 فروردین عملاً بی‌معنا و باطل شد
خبر خوش برای متقاضیان بیمه بیکاری؛ زمان پرداخت مقرری مشخص شد
سفیر ایران در ژاپن: آمریکا و اسرائیل اقتصاد جهان را گروگان گرفته‌اند
رئیس قوه قضاییه: پاسخ ایران به هر تجاوز، کوبنده و خردکننده خواهد بود
بورس در مدار مثبت؛ رشد 4 درصدی شاخص و رکوردشکنی در معاملات
سرلشگر عبداللهی: نیروهای مسلح با هر تهدیدی قاطعانه مقابله می‌کنند
میناب؛ آواری بر حمایت بین‌المللی از حقوق کودک
قیمت طلای جهانی امروز پنج شنبه 21 خرداد؛نوسان طلا در مرز 4100 دلار
ایروانی در شورای امنیت: ایران هرگز تحت فشار مذاکره نخواهد کرد
قیمت گوشت قرمز امروز 21 خرداد 1405 + جدول
پیش‌ بینی قیمت دلار پنجشنبه 21 خرداد/ دلار آماده نوسان در سطوح بالاتر
پیش بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه 21 خرداد / رشد بازار طلا متوقف شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 21 خرداد 1405+ جدول
تأیید حکم 4 سال حبس برای دوومیدانی‌کاران ایرانی در کره جنوبی