×
رادیو نور
شناسه خبر : 151051
تاریخ انتشار :

«نورنیوز» ایده «ایلاف ایرانی» راهکار برون رفت از عارضه‌های اقتصادی کشور را بررسی می‌کند؛

کیف انگلیسی، کلاه آمریکایی؛ گفتار دوم

با کشف میدان‌‌‌های نفتی در جنوب و جنوب غربی ایران، «آنگلوساکسون»‌‌‌ها یا همان انگلیسی‌ها با کیفی پر از دلار به ایران آمدند. استعمارگران جدید، در ازای نفت ایران دلار می‌‌‌دادند و بعد همان دلارها را از ایران می‌‌‌گرفتند و در ازایش مواد غذایی و کالاهای دیگر می‌‌‌دادند و هیچکس متوجه نشد که این ساختار، دو منبع تغذیه‌‌‌ ای مشخص دارد و «آنگلوساکسون»‌‌‌ها هر موقع که اراده کنند می‌‌‌توانند یک یا دو شیر را ببندند و شریان مالی و اقتصادی ایران را به احتضار بیاندازند.

نورنیوز - گروه اقتصاد: بازرگان جزیره کیش را همه کمابیش می‌‌‌شناسیم؛ همان تاجری که صدوپنجاه شتر بار و چهل بنده، خدمتکار داشت و یک شب در جزیره کیش با سعدی شیرازی هم‌‌‌ صحبت و هم‌‌‌سفره می‌‌‌شود. شاعر قرن هفتم در حکایتی در باب سوم «گلستان» که بعدها به کتاب‌‌‌های درسی دانش‌‌‌ آموزان راه یافت، از یک سفر تجاری می‌‌‌گوید که «گوگرد پارسی خواهم­بردن به چین که شنیدم قیمتی عظیم دارد و از آنجا کاسه چینی به روم آرم و دیبای رومی به هند و فولاد هندی به حلب و آبگینه حلبی به یمن و برد یمانی به پارس، و زآن پس ترک تجارت کنم و به دکانی بنشینم.» ‌‌‌‌

اگرچه این حکایت در فضیلت «قناعت» روایت شده، اما همین چند خط کافی است تا نشانه‌­های دانش تجارت بازرگانان در زمانی که ایران در مسیر تاریخی راه ابریشم قرار داشت، جلوه­گر شود.

راه ابریشم، یکی از قدیمی­ترین نظم‌‌‌های اقتصادی جهان است که از چین تا دریای مدیترانه و شمال آفریقا را در برمی‌‌‌­گرفت. ایران، یکی از سرزمین‌‌‌هایی بود که در قلب این کریدور تجاری قرار داشت و بر این اساس بود که بازرگان جزیره کیش هم می‌‌‌­دانست که کدام کالا در کدام سرزمین ارزشمند است و هم می‌‌‌دانست که مسیر ترانزیتی‌‌‌­اش کجاست؛ به بیان تخصصی، تاجری که در مسیر راه ابریشم به داد­و­ستد مشغول بود با مفاهیم امروزی اقتصاد مانند «ژئواکونومیک»، «تراز تجاری»، «مزیت نسبی» و خلق ثروت برای خودش و سرزمینش آشنا و به قواعد دنیای بازرگانی آگاه بود. حال سوال اینجاست بر سر این بازرگانِ مثالی در طول تاریخ چه آمد و آیا این تاجر تمام عیار می‌­تواند با الگوی «ایلاف ایرانی» به دنیای تجارت برگردد؟

سرنوشت بازرگان جزیره کیش

بعد از حمله مغول به ایران در قرن هفتم، اگرچه نظم اقتصادی راه ابریشم از بین نرفت اما آسیب جدی دید و در این میان دو اتفاق این شریان نحیف را ضعیف‌‌‌‌تر کرد؛ نخست، تشکیل امپراطوری عثمانی در شمال غرب ایران که نظم تازه‌‌‌‌ای به محیط پیرامونش‌‌‌ تحمیل کرد و دیگری تأسیس کمپانی هند شرقی بود.

نگین مستعمرات بریتانیای کبیر یعنی کمپانی هند شرقی، محافظت ویژه‌‌‌‌ای می‌‌‌طلبید و به این ترتیب سروکله انگلیس به‌­عنوان یکی از ذی‌‌‌نفعان جدی در منطقه پیدا شد. این در حالی است که پیشرفت صنعت دریانوردی نیز پای پرتغالی‌‌‌ها را به کشورهای همسایه باز کرده بود و به این ترتیب برای اولین بار واژه «آنگلوساکسون»‌‌‌ها وارد فرهنگ سیاسی کشور ما شد.

«آنگلوساکسون»‌‌‌ها در لغت، به ملت‌‌‌ها و دولت‌‌‌هایی گفته می‌‌‌شود که زبان رسمی آنها انگلیسی است. فرهنگ «آنگلوساکسونی» در انگلستان ریشه دارد و از این جزیره به کشورهایی چون آمریکا، کانادا و استرالیا تسری یافته است. نظم اقتصادی آنگلوساکسونی با کمپانی هند شرقی وارد منطقه‌‌‌‌ای شد که امروز با نام «خاورمیانه» شناخته می‌شود.

ظهور عثمانی‌‌‌ها و سیطره بریتانیا بر منابع مالی افسانه‌‌‌‌ای هند، با افول دوره صفویان در ایران و روی کارآمدن نادرشاه افشار همزمان بود که بیش از هرچیز به جنگ‌‌‌های طولانی‌‌‌اش با هندوستان مشهور است. جنگ‌‌‌هایی که نگاه انگلیسی‌‌‌ها به ایران را بدبینانه‌‌‌ تر از قبل کرد. جاه‌‌‌‌طلبی پادشاهان ایرانی، سبب شد بریتانیایی‌‌‌ها با عثمانی‌‌‌ها کنار بیایند و این وضعیت تا دوران متأخر یعنی ظهور نظم تازه‌‌‌ ای به نام نظم روسی کما بیش پابرجا بود. اما آنچه شرایط و زمین بازی را تغییر داد، شوروی سابق یا روسیه امروز نبود، بلکه فروپاشی عثمانی و اکتشافات نفتی بود که برای اولین بار واژه «خاورمیانه» را در فرهنگ سیاسی کشورها و نقشه جغرافیای کره زمین خلق کرد. 

آنگلوساکسون‌‌‌ها که در این دوران همچنان سلطه خود را بر هند و همسایگانش حفظ کرده بودند، به این نتیجه رسیدند برای حفظ مستعمرات خود هیچ نسخه‌ای به اندازه «تجزیه»، منافع‌‌‌شان را تأمین نخواهد کرد؛ بر این اساس است که با فروپاشی عثمانی، نه تنها کشورهای کوچکی در غرب ایران موجودیت می‌‌‌یابند، بلکه انگلیسی‌‌‌ها هرات و افغانستان رانیز از ایران جدا می‌‌‌کنند. روسیه نیز با تحریک و امداد آنگلوساکسون‌‌‌ها، بخش‌‌‌هایی از قفقاز را از ایران گرفت و درتداوم این مسیر زمینه جداسازی بحرین نیز فراهم می‌شود. اما آیا این تحولات فقط به مرزهای جغرافیایی محدود شد؟

دکتر «حمیدرضا فرتوک‌­زاده»، اقتصاددادن و استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که «نظم آنگلوساسکونی با اقتصاد ما چه کار کرده؟» به «نورنیوز» گفت: «من با جنبه امنیتی و سیاسی نظم آنگلوساکسونی که جنگ و خونریزی راه انداخته کاری ندارم. آنگلوساکسون‌ها در بخش اقتصادی در منطقه ما کاری کردند که ما نتوانیم از همکاری مشترک درون­ منطقه‌­ای خودمان مزیت ایجاد کنیم. اولین ابزارشان و مهمترین ابزارشان نیز تجزیه بود».   

همان‌‌‌گونه که دکتر فرتوک‌‌‌زاده عنوان می‌‌‌کند، میدان‌‌‌های عظیم انرژی فسیلی در جنوب غرب آسیا و خاورمیانه فعلی، معادلات و مبادلات را تغییر داد. اکتشافات نفتی در ایران و سرزمین‌‌‌هایی که بعداً از آن به‌‌‌ عنوان شیخ‌‌‌نشین‌‌‌های خلیج فارس یاد شد، یک خط نامرئی در منطقه کشید. روی نقشه آنگلوساکسون­‌‌‌ها، یک  مرز فرضی از غرب به شرق خلیج فارس می‌‌‌گذشت که در قسمت شمالی آن سرزمینی با یک عمق استراتژیک وجود داشت. آنها بر این اساس برای حفظ موقعیت خود، شروع به موازنه‌‌‌سازی در خاورمیانه کردند؛ حضور پایگاه‌‌‌های نظامی، تجاری و نفوذ سیاسی و امنیتی «آنگلوساکسون»‌‌‌ها  در دولت‌‌‌های حاشیه جنوبی خلیج فارس بر این منطق استوار شد و تا امروز نیز ادامه یافت.

نسخه ویژه آنگلوساکسون‌­ها برای ایران

ایران اما هیچ‌گاه یک متحد استراتژیک یا یک مستعمره بی‌‌‌سروصدا برای نظم‌‌‌ های اقتصادی جهانی مانند نظم «آنگلوساکسون»‌‌‌ها یا نظم روسی نبوده و از طرف دیگر همواره در نقطه تلاقی قدرت‌‌‌هایی قرار داشته که گاه مانند جنگ جهانی دوم کشورمان را زمین کوچک یک بازی بزرگ میان متحدین و متفقین تبدیل می‌‌‌کرد. این ویژگی‌‌‌ها سبب شد «آنگلوساکسون»‌‌‌ها برای نفوذ در ایران، نسخه تازه‌‌‌‍‌ای رو کنند؛ تجویزی که سال‌‌‌های سال بعد از اجرایی شدن از نام آن رونمایی شد؛ یعنی استراتژی «نفت در برابر غذا».

دکتر فرتوک‌‌‌­زاده در این باره می‌‌‌گوید: «براساس ذهنیت آنگلوساکسونی، ایران سرزمینی است که مواد خام و نیمه خام می‌فروشد و کالاهای ساخته و نیم­‌ساخته وارد می کند. همان طرح آنگلوساکسونی بازیابی دلار(petrodollar recycling) که از دهه ۱۹۷۰ میلادی آغاز شد و در شاکله اقتصاد ایران وابستگی به مسیر خام‌­فروشی ایجاد کرد و بیماری هلندی را تا مغز استخوان اقتصاد ایران رسوخ داد. اقتصاد ایران قریب به شش دهه است که به‌­عنوان حاشیه‌­نشین نظم اقتصادی آنگلوساکسونی، در چرخه معیوب صادرات مواد خام و واردات کالاهای ساخته و نیم‌­ساخته به دام افتاده است. بخش اعظم صنایع کشور یا در کار استحصال و فرآوری مواد خام هستند (ازقبیل متانول، شمش فولاد، مس کاتد و نظایر آن) یا در کار تولید محصولاتی هستند که عمدتاً منطق زنجیره ارزش بر آنها حاکم نیست (مانند یخچال، ماشین لباسشویی، خودرو، واگن برقی، کشتی­‌سازی). سرمشق اقتصاد ایران همان است که شصت سال پیش آنگلوساکسون­‌ها کردند. حتی اگر چینی­‌ها طرف معامله باشند، بازی همان بازی آنگلوساکسونی است. فقط هزینه مبادله افزایش پیدا می­‌کند؛ چون پلتفرم معاملاتی خام­فروشی ذاتاً و ماهیتاً پلتفرم دلاری است. ایران به هر کشور صنعتی که مواد خام بفروشد، یا باید کالای صنعتی بگیرد یا دلار و راه دیگری وجود ندارد.» 

همانگونه که این استاد دانشگاه به‌‌‌درستی اشاره می‌‌‌کند، با کشف میدان‌‌‌های نفتی در جنوب و جنوب غربی ایران، «آنگلوساکسون»‌‌‌ها با کیفی پر از دلار به ایران آمدند. استعمارگران جدید، در ازای نفت ایران دلار می‌‌‌دادند و بعد همان دلارها را از ایران می‌‌‌گرفتند و در ازایش مواد غذایی و کالاهای دیگر می‌‌‌دادند. به این ترتیب تنها کانال تبادل تجاری ایران در دوران جدید یعنی قرن بیستم، دلارهای نفتی بود که کشور را به یک صادرکننده مواد خام و واردکننده کالاهای مصرفی بدل کرد. بعد از مدتی ساختار حکمرانی اقتصادی کشور روی همین دو ریل بنا شد و هیچکس متوجه نشد که این ساختار، دو منبع تغذیه‌‌‌‌ای مشخص دارد و «آنگلوساکسون»‌‌‌ها هر موقع که اراده کنند می‌‌‌توانند یک یا دو شیر را ببندند و شریان مالی و اقتصادی ایران را به احتضار بیاندازند.

با این همه در سایه غفلت ابتدایی، نظم آنگلوساکسونی کم‌‌‌­کم ساختار اقتصاد ایران در دوران جدید را شکل می­‌دهد؛ یعنی همان «پیچیدگی مرکب» که در گفتار قبلی به آن اشاره شد؛ به عبارت ساده دو میدان جاذبه درونی و بیرونی، سال‌‌‌های سال مانع حرکت صحیح و پرسرعت قطار اقتصاد و توسعه کشور شده است و حال دوباره این سوال به‌‌‌ صورت جدی‌‌‌ تر مطرح می‌‌‌شود که آیا می­‌توان با «ایلاف ایرانی» از این اینرسی دوگانه رها شده و به سمت اهدافی که در اسنادبالادستی ترسیم‌‌‌ شده، حرکت کرد؟

در گفتار بعدی به این سوال پاسخ داده می‌‌‌شود.  


نورنیوز
اخبار مرتبط
چرا رویکرد زنجیره ارزش به توسعه صنعتی در ابتکار ایلاف ذاتاً یک رویکرد ژئواکونومیک است؟
چهارشنبه 1402/06/29 ساعت 14:09
نورنیوز بررسی کرد؛
چرا رویکرد زنجیره ارزش به توسعه صنعتی در ابتکار ایلاف ذاتاً یک رویکرد ژئواکونومیک است؟
رویکرد خودکفایی در ذات خود از نوعی کمال زدگی و محال اندیشی رنج می‌برد و چون به عنصر مزیت و ضرورت مبادله با اقتصادهای مکمل توجه نمی کند، در درازمدت به وابستگی بیشتر به دلار سهمیه‌ای منجر می‌شود.
راه فرار یا راه نجات؟؛ گفتار چهارم
سه‌شنبه 1402/06/28 ساعت 15:25
«نورنیوز» ایده «ایلاف ایرانی» راهکار برون رفت از عارضه‌های اقتصادی کشور را بررسی می‌کند؛
راه فرار یا راه نجات؟؛ گفتار چهارم
«ایلاف ایرانی» ایده‌ای است که باید از آن به عنوان رونوشتی مدرن از «پیمان ایلاف» یاد کرد. این ابتکار، سال‌ها پیش از بعثت پیامبر اسلام (ص) قوم قریش را به یکی از محورهای بازرگانی حجاز تبدیل کرد که خیلی زود دامنه مراودات تجاری‌اش را به شام، عراق و یمن گستراند. این ابتکار به‌دلیل کارآیی اقتصادی‌اش خیلی زود عملیاتی شد و به مکه ارزش ژئواکونومیک بخشید و حال «ایلاف ایرانی» بر اساس این راهبرد و رهیافت، به دنبال ایجاد شبکه‌ای از مراودات و ارتباطات تجاری است.
راه فرار یا نجات؛ گفتار چهارم
دوشنبه 1402/06/27 ساعت 20:57
«رادیونور» گفتار چهارم پادکست ایلاف ایرانی را منتشر می‌کند؛
راه فرار یا نجات؛ گفتار چهارم
«ایلاف ایرانی» ایده‌ای است که باید از آن به عنوان رونوشتی مدرن از «پیمان ایلاف» یاد کرد. این ابتکار، سال‌ها پیش از بعثت پیامبر اسلام (ص) قوم قریش را به یکی از محورهای بازرگانی حجاز تبدیل کرد که خیلی زود دامنه مراودات تجاری‌اش را به شام، عراق و یمن گستراند. این ابتکار به‌دلیل کارآیی اقتصادی‌اش خیلی زود عملیاتی شد و به مکه ارزش ژئواکونومیک بخشید و حال «ایلاف ایرانی» بر اساس این راهبرد و رهیافت، به دنبال ایجاد شبکه‌ای از مراودات و ارتباطات تجاری است.
ایلاف ایرانی؛ گفتار سوم
یکشنبه 1402/06/26 ساعت 12:04
«نورنیوز» ایده «ایلاف ایرانی» راهکار برون رفت از عارضه‌های اقتصادی کشور را بررسی می‌کند؛
ایلاف ایرانی؛ گفتار سوم
دکتر حمیدرضا فرتوک‌‌‌‌زاده، اقتصاددان و استاد دانشگاه راه تبدیل‌ شدن ایران به یک بازیگر جدی اقتصادی را در نظم جدیدی می‌داند که نمونه تاریخی دارد. نظمی که به اعتقاد او می‌‌‌‌تواند راه برون‌‌‌‌رفت اقتصاد ایران از تله پیچیدگی مرکب و نظم آنگلوساکسونی باشد؛ یعنی «ایلاف» یا همان پیمان صلحی که پیش از بعثت پیامبر، میان قریش و سایر قبایل شبه‌‌‌‌جزیره عربستان منعقد شد و تجارت را جایگزین خصومت کرد.
پیچیدگی مرکب؛ گفتار اول
شنبه 1402/06/18 ساعت 12:26
«نورنیوز» ایده «ایلاف ایرانی» راهکار برون رفت از عارضه‌های اقتصادی کشور را بررسی می‌کند؛
پیچیدگی مرکب؛ گفتار اول
دکتر «حمیدرضا فرتوک‌زاده» اقتصاددان و مُبدِع مفهوم «پیچیدگی مرکب» گفت: پیچیدگی مرکب همان گره کوری است که سالیان سال اقتصاد ایران را بیمار و گرفتار کرده است. اقتصاد ایران علاوه بر واگرایی بیرونی و تحمیلی، در تله خودساخته­‌ای گیر افتاده است و در تله شاکله خودش به خودش مبتلا شده است.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: امنیت کشور در شرایط خوبی قرار دارد
فاجعه در بزرگراه پاکستان؛ واژگونی مرگبار اتوبوس در پنجاب
فداکاری در دل شب؛ ناجی‌ای که برای نجات 6 نفر جان باخت
کمبود نیروی کار ماهر؛ مهم‌ترین چالش صنعت کشور از نگاه کارفرمایان
نتانیاهو: اجازه ورود کامل کمک به غزه را نمی‌دهیم
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
X
آگهی تبلیغاتی